Kinezi: I ostale stanice su nebezbedne!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
232.065
Kako piše Forbes Srbija, kineski izvođači CRIC i CCCC uputili su dopis Infrastrukturi železnice Srbije kojim ih podsećaju da su upozoravali na starost stanica duž trase Novi Sad - Subotica.

Oni su im predložili da se ispita njihova upotrebljivost i izdržljivost. Naslov mejla je "Podsetnik u vezi sa problemima na postojećim staničnim zgradama na deonici Novi Sad - Subotica".
Na početku dopisa, Kinezi podsećaju da je projektovani vek stanične zgrade, još prema propisima iz doba Jugoslavije - 50 godina.

"Postavlja se pitanje po kom principu je u Idejnom projektu doneta odluka da se stari objekti ponovo koriste? Pre odluke o ponovnoj upotrebi, da li su objekti ispitani, procenjeni i pregledani od strane stručnih lica", pitaju u mejlu kineske kompanije.
Kinezi ističu da je jasno da su pojedini objekti na deonici Novi Sad - Subotica izuzetno stari.

"Primera radi, stanična zgrada u Subotici izgrađena je 1882. godine. Stanične zgrade u Kisaču i Bačkoj Topoli izgrađene su krajem XIX vela. Stanična zgrada u Naumovićevu izgrađena je početkom XX veka. Stanična zgrada u Žedniku izgrađena je 1943. godine i stanična zgrada u Zmajevu izgrađena je devedesetih godina XX veka", podsećaju Kinezi.

Kineske kompanije potom podsećaju da su prilikom renoviranja i delimičnog saniranja starih staničnih objekata, primetili probleme koji nisu bili obrađeni projektnom dokumentacijom.

Oni tvrde da su blagovremeno dostavljali dopise u vezi sa tim Investitoru odnosno Infrastrukturi železnice. Kao primer navode dopis od 23. februara 2023. o problemima u staničnim zgradama u Žedniku i Bačkoj Topoli i da su dostavili i zahtev za dodatne radove.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...kturu-zeleznice-da-su-stanice-nebezbedne.html

Novi Sad koliko vidim nisu pominjali. Samo ću da primetim kako naše stanice doduše jesu stare, ali tu svejedno niko nije ginuo do dolaska Kineza i ovih (nažalost) naših.

Kako piše Forbes Srbija, kineski izvođači CRIC i CCCC uputili su dopis Infrastrukturi železnice Srbije kojim ih podsećaju da su upozoravali na starost stanica duž trase Novi Sad - Subotica.

Oni su im predložili da se ispita njihova upotrebljivost i izdržljivost. Naslov mejla je "Podsetnik u vezi sa problemima na postojećim staničnim zgradama na deonici Novi Sad - Subotica".
Na početku dopisa, Kinezi podsećaju da je projektovani vek stanične zgrade, još prema propisima iz doba Jugoslavije - 50 godina.

"Postavlja se pitanje po kom principu je u Idejnom projektu doneta odluka da se stari objekti ponovo koriste? Pre odluke o ponovnoj upotrebi, da li su objekti ispitani, procenjeni i pregledani od strane stručnih lica", pitaju u mejlu kineske kompanije.
Kinezi ističu da je jasno da su pojedini objekti na deonici Novi Sad - Subotica izuzetno stari.

"Primera radi, stanična zgrada u Subotici izgrađena je 1882. godine. Stanične zgrade u Kisaču i Bačkoj Topoli izgrađene su krajem XIX vela. Stanična zgrada u Naumovićevu izgrađena je početkom XX veka. Stanična zgrada u Žedniku izgrađena je 1943. godine i stanična zgrada u Zmajevu izgrađena je devedesetih godina XX veka", podsećaju Kinezi.

Kineske kompanije potom podsećaju da su prilikom renoviranja i delimičnog saniranja starih staničnih objekata, primetili probleme koji nisu bili obrađeni projektnom dokumentacijom.

Oni tvrde da su blagovremeno dostavljali dopise u vezi sa tim Investitoru odnosno Infrastrukturi železnice. Kao primer navode dopis od 23. februara 2023. o problemima u staničnim zgradama u Žedniku i Bačkoj Topoli i da su dostavili i zahtev za dodatne radove.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...kturu-zeleznice-da-su-stanice-nebezbedne.html

Novi Sad koliko vidim nisu pominjali. Samo ću da primetim kako naše stanice doduše jesu stare, ali tu svejedno niko nije ginuo do dolaska Kineza i ovih (nažalost) naših.

Замисли станица у Суботици има скоро 150 година!?? #醜聞

Strašno je ovo čuti, zaista.
Medjutim, ŽUTE DEMOKRATE su nam demonstrirale svoje neznanje milijardu puta.
Oni su tramvajske stanice po Bulevaru uiebali a ne da im daš i železničke stanice.
Baš me živo zanima, lako je udarati Kineze, koja demokratska firma stoji iza ovoga...
Radikalska nije sigurno
Već 12 godina iza svega stoje firme povezane s aktuelnom vlašću.

Da, ali i oni su u igri. Nijedan Kinez još nije odgovarao. Zašto?
Zasto? Zato sto Kineze iz gradjevinskih kompanija ne mozete iz politickih razloga optuziti na tudju tehnicku gresku. Kao sto su, uzgred, uradili sa nekim od politicara i sa nekim od direktora iz srpskih ministarstava i kompanija. Naravno, to je sve uradjeno zbog politickog pritiska javnosti i izvlacenja aktuelne vlasti ispod takve presije po nju. Kao posledica svega ce biti osudjeni neki ljudi koji jesu stvarno krivi za rusenje nadstresnice a verovatno cak iako neko od politicara i direktora bude osudjen ce u nekoj daljoj buducnosti dobiti milionsku odstetu od drzave zbog (namerne) greske srpskog tuzlastva i sudstva. Naravno da politicari koji sad vrse ptitisak na tuzilastvo i sudstvo nece odgovarati za to sto su tuzioci/sudije optuzili/osudili bez validnih razloga neke od tih ljudi.

A da li sme aktuelna vlast da nalozi tuzilastvu da optuzi kinesku kompaniju cak iako im traze to na ulicnim protestima? Ne smeju, naravno, jer je cak i onima koji na ulici protestvuju jasno da ne postoji solucija da su Kinezi u bilo cemu krivi, niti su projektovali, niti bili nadzor a niti neposredno radili na toj nesrecnoj nadstresnici.

Nije mi jasno kako ne kapiras sve ovo, ovde se hvalis da si studirao neku tehniku pa bi morao, cak i da nisi polagao drzavni ispit, da znas ove pravne odnose u oblasti izvodjenja nekog projekta.

Samo ću da primetim kako naše stanice doduše jesu stare, ali tu svejedno niko nije ginuo do dolaska Kineza i ovih (nažalost) naših.
Jel poginuo neko od obrusavanja objekta koji su gradili Kinezi negde drugde u Srbiji ili Hrvatskoj i Montenegru? Padaju li mostovi i zgrade koje su izgradili po Kini i belom svetu?
Nista sto su oni izgradili u vecom % ne kolapsira, vecom od recimo italijanskog ili americkog. Trenutno njihovi tehnicki fakulteti spadaju u top, za nijansu ispod americkih ali u rangu ili bolji od evropskih a objekti koje grade su cudo svetske gradjevine, masinstva i elektrotehnike. No, ti kao dodjos u tu palanku bolje vidis da su Kinezi lihtroza.

Uzgred, svi ti "nasi" koji su ucestvovali u tom poslu su odavno nasi, jos pre ovih koji su sad na vlasti. Slobodan Naumovic koji je projektant konstrukcije na projektu rekonstrukcije stanicne zgrade u NS je recimo 1965-66-to godiste i radi u tom CIP-u jos od 90-tih, ceo zivot je on tu, nigde drugde nije bio da bi dolazio kao sto ti kazes.

Nijedan objekat se tada nije gradi a da rok trajanja nije bio ispod 100 godina! Lažu kinezi!
Svaki objekat ima svoj projektovani vek trajanja, u zavisnosti od toga se i pristupa projektovanju konstruktivnih elemenata, oplata, fasade, inastalacija. Pa tako jedna brana ima duzi vek trajanja nego stambena zgrada na Chuburi te se uz ostale elemente sigurnosti u proracun uzima i to da konstrukcija mora biti trajnija.
Objekti koji treba da imaju vek trajanja od 100+ godina rade se masivnije od objekata koji imaju vek trajanja 50 godina, za uporedbu.

Drugi par opanaka je sto brane ipak EPS odrzava, redovno, i pri tome ulaze velike novce u popravke na telu brane i obalnim objektima oko akumulacionog jezera, dok stambenu zgradu na Chuburi njeni vlasnici ne odrzavaju pa ne uloze nista ozbiljno u nju u 40-50 godina po gradnji. Ja sam radio neke 3-4 godine u Gradskom stambenom pa sam se tu nagledao svega i svacega, nece ljudi da odvoje ni dinara za odrzavanje sve dok im plafon ne padne na glavu ili ostanu bez vode i kanalizacije.

Uzgred, kad pogledas zgrade po Vracharu (i drugim delovima grada) vidis koliko su te zgrade ruinirane, propalih fasada, krovova - onda zamisli kako izgleda ispod te propale fasade, kako izgleda konstrukcija tih zgrada. Sam Bog cuva Srbiju jer nema nekog veceg zemljotresa, da rokne jedan od 9 MCS recimo oko Rudnika pola Srbije bi se srusilo. Tek od 1963 i zemljotresa u Skopju se vodi racuna o seizmici, do tad je to bila salabajzerska oblast u gradjevinarstvu u SFRJ.

Poslednja izmena:
Jel poginuo neko od obrusavanja objekta koji su gradili Kinezi negde drugde u Srbiji ili Hrvatskoj i Montenegru? Padaju li mostovi i zgrade koje su izgradili po Kini i belom svetu?
Nista sto su oni izgradili u vecom % ne kolapsira, vecom od recimo italijanskog ili americkog. Trenutno njihovi tehnicki fakulteti spadaju u top, za nijansu ispod americkih ali u rangu ili bolji od evropskih a objekti koje grade su cudo svetske gradjevine, masinstva i elektrotehnike. No, ti kao dodjos u tu palanku bolje vidis da su Kinezi lihtroza.

Uzgred, svi ti "nasi" koji su ucestvovali u tom poslu su odavno nasi, jos pre ovih koji su sad na vlasti. Slobodan Naumovic koji je projektant konstrukcije na projektu rekonstrukcije stanicne zgrade u NS je recimo 1965-66-to godiste i radi u tom CIP-u jos od 90-tih, ceo zivot je on tu, nigde drugde nije bio da bi dolazio kao sto ti kazes.
Ne znam da li je neko poginuo od neke druge njihove gradnje. Znam da svako može da pogreši, a prilikom rekonstrukcije u kojoj su oni bili glavni neko je definitivno jako pogrešio.
Upalo je u oči kad su odmah posle nesreće izrekli očiglednu laž - da nadstrešnica nije bila obuhvaćena rekonstrukcijom. Znamo da jeste.

Ne znam da li je neko poginuo od neke druge njihove gradnje. Znam da svako može da pogreši, a prilikom rekonstrukcije u kojoj su oni bili glavni neko je definitivno jako pogrešio.
Upalo je u oči kad su odmah posle nesreće izrekli očiglednu laž - da nadstrešnica nije bila obuhvaćena rekonstrukcijom. Znamo da jeste.
Oni su po ugovoru dobili posao izgradnje celokupne trase zeleznicke pruge od Novog Beograda do Novog Sada i za neke od tih delova posla su imali podizvodjace. Ko je po ugovoru radio na rekonstrukciji zeleznicke stanice apsolutno nije vazno ako je sve uradjeno u skladu sa projektom i ako je nadzorni organ potpisao da je sve uradjeno prema propisima i u skladu sa tim projektom. Tako kaze Zakon o gradnji, koji sam gle, cuda, ja nekada davno polagao pred drzavnom komisijom te drzave. A sta je ko rekao i kad je rekao nebitno je za utvrdjivanje odgovornosti, bitno je ko je sta uradio i da li se drzao propisa pri tome. Samo na osnovu toga neko moze biti optuzen i osudjen, ma sta javnost na ulici (ili forumu) trazila.

Iza svih projekata su potpisi nasih ljudi (iz CIP-a), izvodjac na tom objektu je nasa firma iz Bataje (ali njih niko nije optuzio nizasta pa verovatno sledi da su sve radili u skladu sa projektom i upustvima nadzora) a tek se kao nadzor pojavljuje strana kompanija (doduse, nasi ljudi sa licencama su angazovani iz razumljivih razloga da rade za tu firmu). U takvim slucajevima se ne hapsi cela firma, hapsi se samo onaj ko je po papirima odgovoran za taj posao.

Vesic i ostali sharlatani su tu uhapseni samo zarad smirivanja javnosti, njima ne mogu da prisiju nikakvu krivicnu odgovornost za rusenje, ako ih budu osudili zbog politickih pritisaka u nekoj daljoj buducnosti ce se debelo ovajditi od drzave.

Ne vredi ti ništa cip ako nisu bili na gradilištu svaki dan i proveravali radove. Da rezimiram, arhitekta i građevinski inženjer uvek moraju da provere gradilište i da isprate izlivanje betona. Da provere šalovanje i armaturu a zatim da isprate tačno koji cement dolazi u mešalici te kako se izliva. To su ugrubo sigurnosni sistemi kako se zgrada nebi raspala posle par desetina godina. Tj da traje koliko treba.

Poznavao sam i ljude koji su održavali brane inženjere. Čak i video japanske materijale sa kojima su krpili naprsline. Time sam zakrpio rezervoar od ford caprija davno :)

Ne vredi ti ništa cip ako nisu bili na gradilištu svaki dan i proveravali radove. Da rezimiram, arhitekta i građevinski inženjer uvek moraju da provere gradilište i da isprate izlivanje betona. Da provere šalovanje i armaturu a zatim da isprate tačno koji cement dolazi u mešalici te kako se izliva. To su ugrubo sigurnosni sistemi kako se zgrada nebi raspala posle par desetina godina. Tj da traje koliko treba.

Poznavao sam i ljude koji su održavali brane inženjere. Čak i video japanske materijale sa kojima su krpili naprsline. Time sam zakrpio rezervoar od ford caprija davno :)
Pazi care kad sam ja inzenjer koji radi na betonskim konstrukcijama, vec 34 godine, pa mi ne treba niko da bi znao iz druge-trece ruke kako se radi taj posao.

Uzgred, mesalica za beton se ne koristi na gradilistima vec brat-bratu 2 decenije, cak ni u Srbiji, cak ni na izlivanju trotoara. Zasto? Zato sto je to ofrlje rad, to mozes da radis na svojoj privatnoj vikendici, na zgradi ili nekom jos ozbiljnijem objektu vec decenijama ti traze serifikat za ugradjeni beton ( verovatno si i ti cuo za MB-marku betona) a to izdaju samo fabrike betona i niko drugi. Nadzoru kao izvodjac moras priloziti te sertifikate, drugacije nece da ti pusti radove. U fabrici betona ne mora da rade arhitekte (pogotovo oni, oni iovako nista ne znaju o betonima) mogu da rade i tehnolozi jer je pravljenje betonske smese u sustini tehnoloski proces - tehnolog dobije od projektanta betonske konstrukcije zahtevani beton (MB, vodopropustljivost, granulaciju agregata itd) i onda to propusti kroz software a software da kolicine tog i tog agregata, cementa te klase, aditiva u tim kolicinama, toliko i toliko vode. U fabrikama betona to zadnjih 15-20 godina ide automatski, tehnolog sedi za racunarom i pritiska dumice, cak se i uzrokovanje partija betona radi automatski.

Pazi care kad sam ja inzenjer koji radi na betonskim konstrukcijama, vec 34 godine, pa mi ne treba niko da bi znao iz druge-trece ruke kako se radi taj posao.

Uzgred, mesalica za beton se ne koristi na gradilistima vec brat-bratu 2 decenije, cak ni u Srbiji, cak ni na izlivanju trotoara. Zasto? Zato sto je to ofrlje rad, to mozes da radis na svojoj privatnoj vikendici, na zgradi ili nekom jos ozbiljnijem objektu vec decenijama ti traze serifikat za ugradjeni beton ( verovatno si i ti cuo za MB-marku betona) a to izdaju samo fabrike betona i niko drugi. Nadzoru kao izvodjac moras priloziti te sertifikate, drugacije nece da ti pusti radove. U fabrici betona ne mora da rade arhitekte (pogotovo oni, oni iovako nista ne znaju o betonima) mogu da rade i tehnolozi jer je pravljenje betonske smese u sustini tehnoloski proces - tehnolog dobije od projektanta betonske konstrukcije zahtevani beton (MB, vodopropustljivost, granulaciju agregata itd) i onda to propusti kroz software a software da kolicine tog i tog agregata, cementa te klase, aditiva u tim kolicinama, toliko i toliko vode. U fabrikama betona to zadnjih 15-20 godina ide automatski, tehnolog sedi za racunarom i pritiska dumice, cak se i uzrokovanje partija betona radi automatski.
Mikser pogrešno sam se izrazio pišem uopšteno da ljudi koji čitaju shvate kako i najlepša zgrada može da se sruši već posle nekoliko godina od njenog završetka.

beton_plus_081214-e1493634072203.gif

Back