Kineske vojne ambicije

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.854
Dopisnik Dejli telegrafa u Pekingu izveštava o namerama Kine da se pripremi za rat na svim frontovima.
Saopštenje koje je s tim u vezi dao kineski ministar odbrane Lijang, naglasivši da će u narednih pet godina Kina ubrzati pripreme za vojni sukob u svim strateškim pravcima, baciće senku na posetu njegovog američkog kolege Gejtsa planiranu za januar, ocenjuje list.
Brzina i obim modernizacije kineske armije zabrinjava mnoge susede te zemlje, uključujući Japan koji tvrdi da je to globalni problem.
Analitičari se, međutim, ne slažu oko pitanja da li Kina na taj način podstiče trku u naoružanju u Aziji.
Čak i ako se uzmu u obzir vojna ulaganja koje kineske vlasti ne objavljuju u javnosti, kineski budžet za odbranu i dalje je više od šest puta manji od američkog, koji iznosi 663 milijarde dolara godišnje, naglašava Dejli telegraf.
http://www.bbc.co.uk/serbian/pressreview/2010/12/101230_press_thursday.shtml

Баш кинеска пословица каже: ,,Када се слонови потуку, нај...бе ситна трава''.
Има много ситних трава у кинеском окружењу. Али шта ако се у тучу умешају и већи играчи ....? Е, биће белаја светских размера. Ко остане жив, причаће.
 
Kina ima potencijal da osvoji sve u Aziji osim Indije i Japana. Radi se o zemljama koje su nuklearne sile (u slucaju Japana, nuklearke su pod americkom kontrolom ali stacionirane na njihovom tlu), gde Indija ima jednako velik broj u ljudstvu i Himalaji predstavljaju prirodnu branu od kineskog napada, kao sto je i Zuto More u slucaju Japana i tome jos mozemo da dodamo da je Japanska mornarica mozda i jaca od Kineske.
 
Svako procenjivanje Kine od strane belaca je prosto ne odrzivo i nerealno .
Kinezi ne vide Svet , druge ljude , uspeh , neuspeh , ekspanziju , sukob ., rat , povlacenje ... onako kako sve to vide evropljani , ili amerikanci . S jedne strane , Kini je prakticno vec pruzela Afriku . Tajna njenog medjunarodnog uspeha je u tome sto placa sve sto uzima i nikad se ne mesa u unutrasnje odnose drzava u kojima je prisutna na bilo koji nacin . . Gledaju svoja posla . To svako voli. U koliko ovako nastave , postace pravi gospodari sveta . Al ne kao neko ko ce da bude globalni policajac i ko ce se mesati drugim drzavama u uredjenja , nego kao neko ko ce dikirati odnose cena , usluga roba , proizvodnje . Uskoro ce biti najveci kupac sirovina na svetu . EU ce biti najveci izvoznik tehnologija i politike . a Kina svega ostalog , dok i to ne preuzme . Oko Kine se pletu razne mreze . Ti Somaliski Gusari su samo jedan od nacina , ne koji Britanija i Amerika oce da poskupe morsski saobracaj , jer smatraju da ce tako zaustaviti Kinu . Rusi znaju , al cute , jer se nadaju da ce buduci transporti ici njihovom zeleznicom , a to bi im donelo korist .
Medjutim . Kina je vec jednom bila najaca na svetiu , pa je smo donela odluku da to nije vazno i zatvorila se na vise stotina godina . Oni su sebi to dozvolili , isto kao sto su sebi lako dozvolili da padnu u opijumski san na 150 godina . Sta je za Kinu 150 godina . Nista . Oni , kao civilizacija mogu sebi da dozvole da se konzerviraju na 500 godina bez ikakvog problema . Vec su spavali , mogu opet . To je evropljanimma neshvatljivo . E zato , svako procenjivanje Kine je smesno. Nikad se ne moze ocekivati ovo ili ono , kad za Kinu uspeh , i neuspeh nisu isto ono sto se na zapadu smatra uspehom i neuspehom .
 
Poslednja izmena:
tn-soldie.jpg
 
dobro, Kina ima plan da do 2020. stvori najmoderniju armiju na Svetu, verovatno imaju svoju racunicu zasto je to potrebno
sa druge strane ima ogroman suficit u trgovini sa SAD-om i velike rezerve u drzavnim hartijama SAD-a, ne isplati im se da ratuju sa SAD-om
najvise ce profitirati kad SAD ponovo udje u privrednu ekspanziju
 
Целу годину се чује кукњава са Фармозе, из Токија и Сеула о забринутости због нарастајуће кинеске војне моћи, непријављивања стварних издатака за војску, модерних оружја која с времена на време тек освану на фоткама. Све у свему плач оних који иду силазном путањом за разлику од Народоне Републике Кине која нема за разлику од поменутих мишева америчке базе на својој територији које су им једини нада у евентуалном сукобу са најстаријом светском цивилизацијом.

С обзиром да је снага америчке пацифичке флоте доведена у питање развојем нових кинеских противбродских оружја о чему трубе у Пентагону сва је прилика да ће врло брзо Кореје и Кине бити уједињене, а Јапан изолован.

111781_51731730_Chinese_DF-21C_%20Anti-ship_Ballistic_Missile.jpg
 

Back
Top