- Poruka
- 93.216
Ako imaju i 1% crnačkog u sebi oni sebe smatraju za crnce.Koji je procenat od 53% mix i nisu cisti crnci?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako imaju i 1% crnačkog u sebi oni sebe smatraju za crnce.Koji je procenat od 53% mix i nisu cisti crnci?
ma, to što si ti kao belac fokusiran na bele igrače ne menja statistiku. Evo ti prvih 4 iz Kuće slavnihNe može da se poredi. Ko realno pomisli na njega kada priča o NFL-u. Ono što je Džordan u NBA to je Brejdi, što je Medžik to je Montana....
Nije on broj jedan. Kao što rekoh koliko god dobri risiveri, trkači ili lajnbekeri bili...zna se ko je glavni i ko je glavna zvezda.
Dokle god u javnosti ne počnu da menjaju afinitete i uticaje , NFL nije crnački sport u smislu koji potenciraš a to je percepcija javnosti i nikakva statistika ti tu ne pomaže.
Pratiš li ti uopšte NFL?
Ja o klin ti o ploču.ma, to što si ti kao belac fokusiran na bele igrače ne menja statistiku. Evo ti prvih 4 iz Kuće slavnih
Pogledajte prilog 1529385
Prva trojica su crnci
Ja isto mogu tebi da kažem, ali opet to ne menja statistiku.Ja o klin ti o ploču.
Pojma nemaš šta pričaš ali filuješ statistiku sa neta. Prijavi se u vladu Srbije,traže takve...konkurs stalno otvoren![]()
Jeste. Ali on je nova zvezda i svakako je viđena za legendu i jedan od trojice crnih QB osvajača SB-a.Ja isto mogu tebi da kažem, ali opet to ne menja statistiku.
Tom Bredli i Džo Montana jesu poznati, ali uzdignuti mahom od bele populacije. A takože su prošlost.
U NFLu je trenutno Patrick Mahomes zakon.
I on je crnac.
Pogledajte prilog 1529392
Ne pratim u smislu da gledam utakmice, ali znam, okružen sam tom kulturomOtuda znam da ne pratiš. Zato batali statistiku i gugl. Nisi u pravu i to je to.
Ja isto mogu tebi da kažem, ali opet to ne menja statistiku.
Tom Bredli i Džo Montana jesu poznati, ali uzdignuti mahom od bele populacije. A takođe su prošlost.
U NFLu je trenutno Patrick Mahomes zakon.
I on je crnac.
Pogledajte prilog 1529392
rekoh ranije da crnci u americi računaju da su crnci ako imaju samo kap crnačke krviNjemu je cale crnac, a keva mu je belkinja.
Ima i belu zenu, koja je inace izrazito iritantna osoba.
Njegova deca su 1/4 crnci.
Ne bi bilo ni blizu, i top 20 crnaca u istoriji su nekoliko milja iznad top 20 belaca.ono sa druge strane staviš najboljih 20-ak crnih igrača ikad ono nisam baš siguran da bi ovi bili bolji, bilo bi verovatno ono bara-bara što se kaže.
Imaju i sledecu vrstu istorijske kuknjave-rekoh ranije da crnci u americi računaju da su crnci ako imaju samo kap crnačke krvi
Ne bi bilo ni blizu, i top 20 crnaca u istoriji su nekoliko milja iznad top 20 belaca.
Treba da ubacis i Majkana i Boba Kouzija na listu.
Dzeri Vest i Bil Volton su igrali u periodu najvece krize NBA-a, kada je ista bila skoro pred gasenjem 70ih. I tada, najveca zvezda, crnac Dr. Dzej je igrao u ABA ligi, ne u NBA-u.
Rivalstvo Medzik-Bird 80-ih je spasilo NBA.
Ako imaju i 1% crnačkog u sebi oni sebe smatraju za crnce.
Sam Havlicek u ligi nije nikada imao status koji je imao Bob Kouzi u deceniji pre njega u Bostonu. Bas zato sto su dosli crnci, to je i jedna od mojih poenti. Kada je Bil Rasel dosao u Boston, tamo je Kouzi bio glavna zvezda; posle Havlicek, iako je bio zvezda, nije nikada dogurao do statusa Kouzija u Bostonu, jer je tu bio Bil Rasel.Definitivno ne (pre bi rekao da su samo više izvikani da tako kažem i da su imali bolji marketing, barem mislim na te glavne zvezde), mislim Bil Volton je svojevremeno bio prava sila u reketu, bio i MVP lige, MVP finala, itd , a Džeri Vest je bio mašina za davanje koševa, komotno bi i danas mogao da igra (naravno ne sa 85 godina), lik koji je u ono vreme imao 30 poena u proseku (i to tokom čitave karijere i to bez trojke), plus je imao i asistencije, skokove i radio i sve druge stvari na terena, mislim šta reći o čoveku koji se nalazi na logou NBA lige i za koga je i Majkl Džordan rekao da mu je bio idol i da je "skidao" njegove poteze.
Inače bilo je i u to vreme brutalnih igrača i ta era (mislim na 70-te) u NBA je jako potcenjena, recimo jedan Džon Havliček je bio brutalan igrač, radio sve živo na terenu i beležio uspot po 30 poena (i to kada nije bilo trojke) i realno bio je "Leri Bird" pre Lerija Birda (iako malo niži), ili recimo jedan Pistol Pit Maravić (naše gore list od srpskih iseljenika iz Pensilvanije) koji se smatra najboljih ball-handlerom ikad, ono što je on tad umeo sa loptom i najbolji igrači danas teško da mogu, jezivo koliko je lik bio ispred svog vremena, zamisli tamo pre 50 godina lik koji je baratao loptom fazon bolje nego Kajri Irving i koji je onda izvodio neke "And 1" ludačke poteze, inače bio je i najbolji strelac lige, sjajan asistent i u koledž košarci tokom 3 godine na LSU imao je preko 44 poena u proseku što je rekord koji gotovo izvesno nikad niko neće oboriti (i to negde sam čuo da su pravili neku statistiku da je bilo šuta za 3 poena u njegovo vreme i kad se uzmu u obzir njegovi dalekometni šutevi koji baš nisu bili retkost imao bi negde oko 63 poena u proseku što se graniči sa ludilom) ili ne znam recimo Leri Bird jedini igrač koga Majkl Džordan nikada nije pobedio u plej ofu, ono bio je maltene jedini igrač protiv koga ni Džordan nije pomagao.
Inače da Džulijus Irving aka Doctor J je bio velika zvezda u to vreme, sjajan igrač i mnogi ga smatraju "Džordanom" pre Džordana (doduše jeste igrao neko vreme u onoj tada rivalskoj ABA ligi koja se kasnije fuzionisala sa NBA-om ali opet mnogo je duže igrao u NBA nego u ABA ligi, u ABA ligi je igrao 5 sezona a u NBA 11) ali ipak teško da je bio baš "veća" zvezda od recimo Pita Maravića, Džona Havličeka, Karim Abdul Džabara, Rik Berija, Bob MakAdua, Volta Frejzera, Elvina Hejza, Džorža Gervina ali svakako ono bio je u samom vrhu i na tom nekom nivou i medju igračima koji su obeležili tu eru.
Inače izostavio sam Boba Kuzija i Džordža Mikana (iako naravno sjajni igrači u svoje vreme koji su postavili neke standarde) jer ipak su igrali baš jako davno i u eri dok još nije bilo crnih igrača u ligi i dok je košarka bila još uvek da kažem sport u povoju dok ovi igrači koje sam pomenuo su bili dominantni i harali ligom u vreme kad su već uveliko crni igrači postali većina u ligi i to su sve igrači koji se da kažem uklapaju i u neke moderne standarde i koje kada gledaš ono mogli bi da igraju i dan danas.
Zapravo belci su ti koji insistiraju na tome i koji su opsednuti rasnom "čistoćom" (koja je zapravo najveća ljudska prljavština) pa sve one koji nisu bili baš čistokrvni belci su smatrali za "obojene" i trpali sve u isti koš, pa tako na kraju dodjoše do toga da belcima ne smatraju ni Italijane, Irce, Slovene, Špance, Jevreje, itd već samo ljude anglo-saksonskog porekla koji su uz to i protestanti.
Inače relativno skoro sam video da postoji neka medjunarodna organizacija obojenih naroda koji se na ovaj ili onaj način smatraju žrtvama belačkog rasizma i nametanja belačke supermacije i toj organizaciji osim crnaca izmedju ostalih tu propadaju i Sloveni i istočno-evropski narodi, Latino narodi, Arapi, Jevreji, Aboridžini, Nativni Amerikanci (Indijanci što iz Severne što iz Južne Amerike), muslimani, Kinezi, Azijati, itd (skoro svi koji nisu anglo-saksonskog porekla i protestanti).
To je druga priča, odnosi se na bele anglosaksonce. Inače ćeš u americi teško da nađeš čistog belca. Ako nije miks sa crncima, onda je sa indijancima ili žutim.Zapravo belci su ti koji insistiraju na tome i koji su opsednuti rasnom "čistoćom" (koja je zapravo najveća ljudska prljavština) pa sve one koji nisu bili baš čistokrvni belci su smatrali za "obojene" i trpali sve u isti koš, pa tako na kraju dodjoše do toga da belcima ne smatraju ni Italijane, Irce, Slovene, Špance, Jevreje, itd već samo ljude anglo-saksonskog porekla koji su uz to i protestanti.
Inače relativno skoro sam video da postoji neka medjunarodna organizacija obojenih naroda koji se na ovaj ili onaj način smatraju žrtvama belačkog rasizma i nametanja belačke supermacije i toj organizaciji osim crnaca izmedju ostalih tu propadaju i Sloveni i istočno-evropski narodi, Latino narodi, Arapi, Jevreji, Aboridžini, Nativni Amerikanci (Indijanci što iz Severne što iz Južne Amerike), muslimani, Kinezi, Azijati, itd (skoro svi koji nisu anglo-saksonskog porekla i protestanti).
Sam Havlicek u ligi nije nikada imao status koji je imao Bob Kouzi u deceniji pre njega u Bostonu. Bas zato sto su dosli crnci, to je i jedna od mojih poenti. Kada je Bil Rasel dosao u Boston, tamo je Kouzi bio glavna zvezda; posle Havlicek, iako je bio zvezda, nije nikada dogurao do statusa Kouzija u Bostonu, jer je tu bio Bil Rasel.
Pistol Pit je bio legenda koledza, koji u Juti nije ostvario taj legendarni potencijal jer- nije igrao odbranu. I generalno, mislim da ti u svim ovim tvojim analizama potcenjujes neciju odbranu. Pistol Pit jeste bio vanvremenski ludak za asistencije, i odlican skorer, ali njegovo odbrana je bila Strava u Ulici Brestova, na nivou u relativnom smislu mozda i gore od Pedje Stojakovica (koji je igrao preuzasnu odbranu). Da ne ulazim sad u njegove vankosarkaske sizofrenije, ali Pistol Pit, kao i igraci van Amerike tog doba, su bile potpune rupe u odbrani, i nisu nikako mogli da budu stavljeni u rang najboljeg igraca u kosarkaskoj igri u tom trenutku, zato sto su ili bili losi u odbrani; ili u slucaju Pistol Pita- skoro pa i da nisu igrali odbranu.
Dr. Dzej je bio tih nekoliko godina kada je NBA bila u najvecoj krizi, bio veca zvezda od tih koje si nabrojao. Bil Volton je imao ozbiljnu povredu, posle koje nije bio isti. Osvojio je on titulu u Bostonu 80ih posle sa jednim od najboljih timova NBA lige ikad, ali to nije bio taj Bil Volton. Generalno, 70ih je NBA bio na dnu, koledz kosarka je bila popularnija od nje, liga je imala veliki problem da se odvoji od statusa koji su imali kao liga igraca narkomana i nasilnika, itd. Taj period ti je onaj kada je Rudi Tomjanovic umalo izgubio zivot na terenu kada ga je Vasington zveknuo pesnicom u glavu. Taj kraj 70-ih je bio ogromna kriza NBA-a. Medzik i Bird se pojavljuju na scenu kada je NBA bila na dnu, i liga je namerno targetirala taj njihov rivalitet i dualitet, i tako se izdigla sa dna.
Sama liga ima krizu sa gledanoscu i sada, samo je ona druge vrste nego to 70ih. Imace jos vecih problema kada se Lebron povuce. Ja bas ocekujem krizu NBA-a u sledecih 10-ak godina, posebno kada se Lebron povuce.
Pistol Pit je zaista bio mnogo los u odbrani. Ali ono, bas, bas los, broj ukradenih ne govori nista o odbrani. Pominjem Pedju Stojakovica da mozes da zamislis tu njegovu odbranu, ali cak i Pedja nije dobar primer, i ispalo bi da pljujem neosnovano Stojakovica, jer je tesko i naci primere kasnije u kosarci ko tako zajebantski, skoro pa uvek, dozivljava odbranu, kao sto je to radio Pistol Pit. Za legendarnost i mitove o njemu jesi u pravu, to je posebna prica, ali u kosakraskom smislu, on jeste bio nesto nevidjeno za neke elemente igre, za pregled igre i asistencije je bio 2 decenije ispred, ali za druge elemente, kao sto je da se spusti u stav u odbarni je bio uzas uzasa. On se i nije spustao u pravi stav kada igra odbranu, sto jeste mnogo bitna stvar za samu igru, to se ne moze videti po statistikama. Mit o njemu jeste posebna prica, i retki su takvi igraci u americkom sportu koji su u mitskom smislu imali vece mitove o sebi. A i ti koji jesu, su dosli uglavnom kasnije, poput Bo Dzeksona za NFL i MLB, ili Tajson u boksu. Zbog tih mitova, klinci su ga voleli. Pistol Pit jeste jedan od retkih igraca u americkom sportu, ciji Mit je bio toliko veliki. To je ranije bilo jako bitno kulturoloski, te price o nekom, koje se prenose od usta do usta, to gradi kulturu, pa gradi i sam sport.Pa Džon Havliček koji je uzgred bio 8x šampion, MVP finala, 13x Ol Star, 11x izabran što u prvu što u drugu petorku lige i 8x izabran što u prvu što i drugu defanzivnu petorku lige je svakako medju najboljim igračima svih vremena (prosto dela govore) ali možda nije imao taj neki "oreol" mega-zvezde jer je bio onako skroman, miran i povučen lik koji je van košarke živeo vrlo jednostavnim i uobičajnim načinom života i show biznis ga nije interesovao pa stoga verovatno nije bio toliko interesantan medijima i nekim fanovima, ali što se tiče same košarke tu je bio spektakularan i zaista vanserijski i sigurno mnogo bolji igrač od Boba Kuzija (koji je uzgred isto legenda i ono praktično definisao poziciju plej-mejkera, ono praktično pionir pozicije plej-mejkera u košarci), pa čak i statistički uspešniji.
Inače što se tiče legendarnog Bila Rasela (koga će teško ikad iko nadmašiti po broju prstenova) on je bio možda prva crna zvezda u ligi u pravom smislu te reči (bilo je već crnih igrača pre njega ali nisu bili baš tako dobri i uspešni kao on), mada on je bio više onako tipičan dugonja i skakač ali generalno igrački, pogotovo tehnički je bio neuporedivo tanji od Havličeka (mada bili su skroz drugi tip igrača i igrali na različitim pozicijama, a uostalom i sam Bil Rasel je govorio za Havličeka da je on najbolji ol round igrač koga je ikad video), mada u to vreme nekako visoki igrači i oni preko 2 metra su bili relativno retkost i igralo se više unutra bliže košu i uglavnom su centri bili glavne zvezde svojih timova za razliku od danas kada se uglavnom sve vrti oko bekova i spoljnih igrača i kada skoro svi svoju igru zasnivaju na spoljnim igračima, a pritom Havliček i Bil Rasel nisu baš ista generacija, jeste zakačili su nekoliko godina zajedno igrajući ali Džon Havliček je igrao još 10 godina nakon što se Bil Rasel povukao i Bil Rasel je obeležio kasnije 50-te i 60-te dok je Havliček najviše obeležio 70-te.
Recimo 70-ih je za Boston igrao i Dejv Kovens, isto strašan centar u to vreme (inače eto još jedan belac) , bio je i MVP lige 1973. uzeo 2 titule sa Bostonom, bio 8x Ol Star, uvršten medju 50 i 75 najvećih igrača ikad, itd , inače verovatno najveći igrač ikad koji je bio najmanja zvezda, čak je i pričao da je 1 dan radio kao taksista i da ga niko nije prepoznao i da ga nikad niko nije prepoznavao na ulici iako je bio MVP, osvajač prstena, Ol Star i šta sve ne.
E da recimo i Rudi Tomjanović kada si ga već pomenuo još jedan legendarni igrač iz tog doba, ono 5x Ol Star kao igrač Hjustona + kasnije i uzeo 2 titule sa Hjustonom kao trener (+ ima i jedno olimpijsko zlato kao selektor SAD-a sa OI 2000 u Sidneju a bio je i selektor onda na SP 1998 kada su Ameri bili treći na kraju došavši bez NBA igrača jer je tad bio onaj "lockout") baš onako prava legenda te franšize.
Inače što je interesantno kao Rudi Tomjanović i Pit Maravić i Džon Havliček ima neke korene sa ovih prostora ( mislim da mu je majka Hrvatica dok po ocu ima češko poreklo) kao i Kevin MekHejl još jedna legenda Bostona (kome je majka isto iz Hrvatske (Starčević) sad dal srpskog ili hrvatskog porekla ne znam, nije ni toliko bitno dok po ocu ima irske korene), nego sad se eto postavlja pitanje da li oni te svoje uspehe i sjajne igračke karijere mogu možda delimično i da zahvale ovdašnjoj genetici kojoj očigledno košarka leži kao sport.
Nego Pit Maravić je bio prebrutalan igrač, nadrealno talentovan i nadrealno ispred svog vremena, ono svakako igrač koji je itekako postavio neke norme i promenio igru, pazi kad su tokom jednog Ol Stara 80-ih kada je ovaj već bio u igračkoj penziji ono Džordan, Medžik Džonson, Ajzea Tomas i igrači tog ranga ono otimali se ko će da se slika sa njim u svlačionici, jer oni su gledali njega kao što su klinci tog doba gledali na njih.
Inače nije čak ni bio tako loš u odbrani (iako naravno nikad nije bio defanzivno orijentisan igrač) ono imao je po 1,5 do 2 ukradene lopte u proseku, ali je recimo imao dosta izgubljenih lopti jer je voleo da se mnogo igra sa loptom i da daje te neke neverovatne pasove koje niko ne bi očekivao u tom momentu, ono predrible celu odbranu i da svom igraču onaj pas iza ledja (ko Džejson Vilijams aka White Chocolate) a ovog lopta pogodi u glavi jer nije mogao da predvidi šta će ovaj da uradi , što opet samo govori koliko je bio ispred svog vremena.
Inače on je možda prvi NBA igrač koji je bio ono zapravo ko rock zvezda tog doba i imao tu harizmu, pojavu, lucidnost, znam recimo da je u Nju Orleansu znao onim njihovim uskim sečenim ulicama da vozi onaj dugački Kadilak bez krova i da jednom rukom drži volan dok vozi a drugom da tapka loptu pored auta, pritom lik je bio i filozof, ufolog, bavio se alternativnom medicinom i spiritualizmom, imao crni pojas u karateu, kasnije postao i sveštenik, ono bio je mnogo više od samo vrhunskog i sjajnog košarkaša, definitivno neće se više nikad pojaviti neko ni nalik njemu, bio je možda nešto slično kao Muhamed Ali u boksu, ta vrsta harizme, lucidnosti i energije.
Takodje kad uzmemo u obzir da je rodjen bez leve koronarne arterije i da sa takvom srčanom manom (za koju nije ni znao da je ima dok nije umro prerano sa 40 godina pomalo ironično na košarkaškom terenu tokom jedne revijalne utakmice igrajući za svoju crkvu kojoj je pripadao) nije ni smeo da se bavi bilo kakvim sportom ono njegova priča zvuči još neverovatnije i još epskije, prosto nadrealan lik i iskreno meni je samo žao zašto ga ovde niko ne pominje iako je bio naš čovek (a tu svojatamo neke koji veze sa nama nemaju) i zašto se neko nije setio da recimo neku halu, teren ili košarkaški klub nazove po njemu ili neku skromnu statuu da mu podignu negde, realno bio je najveći Srbin u SAD posle Nikole Tesle i verujem da bi i njemu i njegovoj porodici bilo drago da ga se zemlja njegovih korena setila a i Srbija kao zemlja košarke mislim da zaslužuje jednu takvu legendu kakva je bio Pistol Pit Maravić (što zbog košarke što zbog te neke lucidnosti i harizme nama svojstvene).
Inače Pistol Pit ne da je bio jedan od najboljih igrača svog doba nego ono bio je daleko ispred svog doba i jedan od najboljih ikad, sad jedino nikad nije bio tema nekih GOAT rasprava zato što nema prsten a nema ga zato što nije imao ni saigrače za to, igrao je u timovima koji nisu bili konkurentni za naslov i bio je ono što se kaže velika zvezda u malom timu, ali da je bio igračina i za života živa legenda bio je.
Recimo kada bi imao vremeplov i kada bi mi neko ponudio da biram jednog legendarnog igrača da pogledam uživo koji je igrao u vreme pre nego što sam se rodio ono bez dileme bi izabrao Pita Maravića.
Inače što se tiče ovog poslednjeg liga nema nikakvu krizu, čak štaviše i statistički gledanija je nego ikad i dvorane su nikad punije (a mislim da se više nikad nisu ni prodavali dresovi, majice, jakne, patike, suveniri i ostalo) i generalno liga je mnogo podmladjena poslednjih godina (što se meni baš i nije svidelo što su se po meni i olako odrekli nekih odličnih i legendarnih igrača tek tako) i prepuna mladih zvezda, ono imamo Jokića, Dončića, Janisa, Shai-ja, Embida, evo sad pristiže i Vembi, pa onda ne znam Entoni Edvardsa, Džejlena Bransona koji je "eksplodirao" u Njujork Niksima poslednjih par sezona, Džejsona Tejtuma, Džejlena Brauna, Porzingisa, Devina Bukera, pa Sabonisa, Di Erona Foksa, Tajrisa Halibartona, Paola Bankera, KA Taunsa, Džamala Mareja, Brendona Ingrama, Zajona Vilijamsa, Lauri Markanena, Adebaja, Entoni Dejvisa, Skotija Barnsa, itd, pa onda imamo i dosta mladih zvezda u usponu od kojih se tek očekuje da pokažu šta umeju kao što su recimo Kejd Keningem, Brendom Miler iz Šarlota, Džoš Gidi, Šengun Alperin, Franc Vagner, Deni Avdija, Čet Holmgrin, Šejdon Šarp, Benedikt Maturin, itd pa ne treba još zaboraviti ni one legendarne igrače i veterane koji itekako još uvek imaju itekako šta da ponude kao što su recimo Lebron Džejms, Dejm Lilard, Kavai Lenard, Pol Džordž, Džejms Harden, Kevin Durent, Stef Kari, Klej Tompson, Džimi Batler, itd, tako da ono zaista ne vidim da je liga u "krizi", realno liga nikad nije bila raznovrsnija i da nikad nismo imali veću koncentraciju talenta na jednom mestu.