Kažu da je ovo najlepša pešačka staza u Srbiji?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
327.346
Oni koji su njome prošetali kažu da jeste. Najviša planina u Srbiji, Kopaonik, na svom ravnom delu krije rezervat Jankove bare gde se nalazi jedna od najlepših pešačkih staza na Balkanu.Ukoliko se odlučite za lakši izlet do Jankovih bara, potrebno je da se spustite 9 km regionalnim putem prema Jošaničkoj Banji sve do izletišta Kadijevac. Od ovog izletišta laganim hodom, nekih dvadesetak minuta, vodi kolski put do rezervata Jankove bare.

Za pravu dugu pešačku turu pravac kretanja je sledeći: centar konaci Sunčani vrhovi, preko parkinga u pravcu severa, dolazi se na stazu koja vodi blagom nizbrdicom u pravcu velike livade - Crvene bare (oko 1,5 km). Staza je obeležena znacima za nordijsko smučanje ("lang lauf").

Od velike livade staza vodi u pravcu severozapada, prelazi nekoliko potoka i u velikom luku (krivini) približava se kolskom putu i paralelno vodi prema Jeličić strugari (zapadno). Ostaci Jeličića strugare nalaze se ispod visa Đakov grob (1.650 mnm).

Put dalje nastavlja u pravcu severa prema Žilovitom lazu do raskrsnice puteva, odakle se skreće prema jugozapadu (levo) do Hajdučkog laza. Staza nastavlja severoistočno do ulaza u rezervat Jankova bara.

Od Jankove bare istim putem dolazi se do Jeličića strugare, do raskrsnice puteva i ulazi se na oštroj krivini na "lang lauf" stazu (jugozapadna strana) koja vodi preko potoka. Treba se pažljivo kretati po ovom podvodnom terenu. Dalje treba nastaviti uz Samokovsku reku do velike livade - Crvene bare. Na ulazu u livadu skreće se prema jugu (desno) na stazu "lang lauf", koja uzbrdo vodi do parkinga i centra naselja - konaci Sunčani vrhovi, piše na sajtu infokop.

Trajanje pešačke ture 5-6 sati, sa padom 402 metara i usponom 322 metara, stepen težine: srednje težine. Crvene bare i Jankova bara nalaze se na području Ravnog Kopaonika (1.425-1.650mnv). Predeo je obrastao gustom četinarskom šumom kroz koju vijuga više potoka koji se ulivaju u Samokovsku reku.

Rezervat je stanište mnogih retkih i zakonom zaštićenih biljnih vrsta kao što su barski petolist, gorki trolist, uskolisni vetrogon i različitih vrsta orhideja među kojima se svojom lepotom ističe Dactylorhiza cordigera - Tresetni kaćun. Jankova bara predstavlja rezervat za različite životinjske vrste, posebno za predstavnike gmizavaca i vodozemaca, ali i za faunu ptica i insekata.

Prostor oko tresave služi za let šumske šljuke, kao gnezdilište gaćaste kukumavke, sove utine, planinske pliske, kraljića, lešnikare. Od ptica zastupljeni su: sivi soko, obična vetruška,mišar, planinska crvenperka, planinska senica i druge.

link
 

Back
Top