Казне

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Казна увек треба да буде у вези са прекршајем.
А не: разбацао си играчке - не може напоље!
Или: добио си кеца - не смеш на фудбал!

Ако је разазбацао играчке - треба га натерати да их покупи. Ако то не пали, онда склонити те играчке на неко време.
Ако је добио кеца - треба да навести да поправи, на не забранити излазак - и ништа, кец и даље стоји, а казна је сама себи сврха!

Ово причам као наставник који се веома често среће са оваквим видом кажњавања код родитеља. Код њих је казна пуко испаштање и није везана за поправљање учињеног.

Имала сам пример девојчице којој је месецима било забрањено да се виђа са другарицама и да излази због пар лоших оцена... али то је буквално била освета, терање на испаштање, а лоше оцене су и даље, све време, стајале непоправљене јер мами и није био циљ да се оне поправе, него да се освети детету, да се дете мало мучи и пати за казну!
Врло добро
+1

Што се сређивања и остављања ствари и играчака тиче,ја сам користила ''Мацу Папучарку''.
То је лик из приче коју је мени мама причала о маци која је увече покупила све ципеле деци јер су их деца разбацалаа...
И моја деца су знала: ако не оставе ствари на место - доћи ће Маца Папучарка и однети их.

:zper:
Она се још увек повремено појављује, иако су моја деца већ велике девојке: недавно је маца однела пеглу за косу која је остала укључена на кревету....и држала ју је сакривену две недеље.
:mrgreen:
Летос су страдале старке о које смо се стално саплитали по предсобљу: после више опомињања Маца их је однела преко ноћи, па је моја средњошколка неколико дана морала да иде у школу у старим поцепаним патикама...:mrgreen:

nas posecuju goblini ukoliko igracke ostanu nespremljene :mrgreen:

Ћерка ми је у осмом основне имала очајне оцене које је, наравно, прећутала. Да се разумемо - то нису биле тројке и двојке, већ низ кечева. Није ишла на екскурзију, то је била казна.

kada sam ja bila negde 2 srednje, uhvatile su me neke bubice, bezanje sa casova, lose ocene. mama nije nista znala o tome. otisla je na razgovor pred kraj polugodista i videla da cu imati 3 opomene (jedna iz fizickog :eek:)
ja sam strepela sve vreme sta ce biti kada se vrati. medjutim. ona je dosla, i sve sto je rekla bilo je - popravices. nikakve kazne, nikakva vika, nista. sve ocene sam popravila, iz ekonomije sam na kraju godine imala 4, jer veca nije mogla zbog te opomene na polugodistu.
jednostavno osetila je kako treba da postupi samnom.

pa da
meni te kazne smešne
pogotovo zbog ocenaocene se svakako moraju popraviti
ako misli da završi razred i nešto uradi
a to uskracivanje exkurzije npr
izaziva samo kontraefekat frustraciju ogorcenost i produbljivanje negativnih odnosa
sumnjam da su ti rekli hvala e ta kazna me je baš opravila
sad i ne znam koje to silne grehe osim ocena i bežanije klinci mogu da naprave
mada znam da su svi roditelji alergični na laganje
sad ja verujem u belo laganje, mislim po meni je očekivano da se na tromesečju
malo šlogiravaš i stidiš
al sad ako slaže za nešto bitno
zna se lemanje i ćao
tako je mene ćale možda 2 puta izlemao zbog nekih lagarija
a te kao zabrane, pa naći će način da dože onoga šta želi
pa da ga yebeš

У последње време , тачније од како ми деца иду у школу, све чешће чујем да родитељи кажњавају децу тиме што им бране дружење
добио си лошу оцену---не можеш на рођендан
не можеш код другара
не можеш напоље
разлози кажњавања су различити, од лоше оцене, преко грицкања никтију (, родитељи кажњавају дете јер оно грицка нокте, па му зато бране да иде на рођендан, нпр)
са многим казнама се не слажем
своју децу кажњавам једино забраном рачунара
не иде учење---нема игрице, лоше се понашаш, нема игрице

како ви кажњавате своје дете и када, због чега?

ja sam Mindjusicu kaznila mozda samo par puta da sjase s kompjutera, mi svaki nesporazum resimo mnogo ranije tako sto joj iznesem pogreske, argumente zasto treba da popravi svoje ponasanje u nekom segmentu i opomenu da sebi previse dozvoljava
posle takve tiranije - kazne nisu ni potrebne

Back