Казне

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
кад већ причате о батинама као казни, мислим да је ступио на снагу закон о забрани физиког кажњавања
волела бих да неко ко је сигуран у ово, да потврди
тако да не смемо о томе ни да коментаришемо
крај

meni cete se sad verovatno smejati, ali... moje dete na kraju svakog dana dobije 20 din za kasicu prasicu. to je zaradila jer je ispunila obaveze za taj dan (bila dobra). ako se desi da je uradila nesto posebno dobro (pohvala od vaspitacice, komsije, gosta...) dobije bonus.
kazna za nju je da ne dobije nagradu na kraju dana!
druga kazna je da ide u sobu "po naredbi" i da sama provede neko vrme, sto je cudno jer inace se cesto sama igra u sobi, ali deluje!
tako je za sad, kad poraste i krene u skolu... nekako zelim da verujem da ce biti dobra,... videcemo

у па доста ће она да скупи :mrgreen:

иначе, ћошак се показао ефикасним и код мог млађег сина
кад год претера са својим ружним понашањем зна се---ћошак
време проведено у ћошку расте сразмерно његовој хистерији
мада,знам да има противника и ћошка ал ајд сад, нешто мора да се смисли

ал нећеш ми веровати од кога сам видела

у сваком слуају, делује, дете се смири и разљути
то савремени психолози називају једном лепом речју: time out

pa reci slobodno..nego to mi nekako nekreativno mora se da neki svoj pecat:mrgreen:

Ne kaznjavam dete, ni nas roditelji nisu kaznjavali. Jos je mali ima 4 godine, kada bas nesto zgresi izgrdim ga, retko ga pljesnem po dupetu i na tome se zavrsi. Cak mu nikad nisam ni ugasila tv dok se to sto gleda ne zavrsi. Kad se zavrsi crtani, posto smo se tako dogovorili, sam ga ugasi. Ispostujem ga, pa i on ispostuje nas dogovor. Ni meni ne bi odgovaralo da mi neko ugasi tv ispred nosa usred nekog filma ili serije....verujem da je tako i kod dece. Mislim da ne gresim, ko ce ga znati...

Da da, malo ga sklonis iz situacije koja je izazvala uzbudjenje, mozes cak i da mu zadas neki zadatk dok je u cosku nesto totalno bezveze tipa da broji do 100, tako ce se usresrediti na brojanje, smirice disanje, misicni tonus a samim tim i ponasanje :lol:

Jedna uciteljica je praktikovala da kada joj neko pravi haos na casu da taj ustane i izbroji nesto u ucionici - stolove, stolice, prisutne ucenike...

у па доста ће она да скупи :mrgreen:

иначе, ћошак се показао ефикасним и код мог млађег сина
кад год претера са својим ружним понашањем зна се---ћошак
време проведено у ћошку расте сразмерно његовој хистерији
мада,знам да има противника и ћошка ал ајд сад, нешто мора да се смисли

nece nista da skupi jer obozava figurice i albume sa slicicama i zna da joj trba "10 njegosa" za fili, ili "1 mokranjac" za dve juhu sa slicicom, ili "4 njegosa" i malo kusura za kinder jaje... tako ona broji novac :D ...i stvarno se trudi.
vrtic i cosak - pre nekog vremena u vrticu, za vreme spavanja moja cerka i jedan njen drugar su vikali, pevali i smetali drugoj deci da spavaju. vaspitacica ih je poslala u cosak.
i pored sve moje price da nije lepo to sto je radila, i da ce opet biti u cosku ako peva za vreme spavanja, sledeci dan je bila jos gora, ustala je i igrala jurke sa drugarom koji takodje ne spava... vaspitacica je napravila crnu i belu listu i na beloj listi su bila sva deca, osim njih dvoje koji su bili na crnoj listi sa crnom tackom!
ja sam joj rekla da ako jos jednom bude u cosku ili na crnoj listi nece dobijati novcice i uspelo je. vec dve nedelje je mirna. i dalje ne spava, ali nesmeta vise drugoj deci da spavaju.
hocu da kazem da u ovom slucaju cosak nije "upalio", ali spiskovi i ostajanje bez nagrade jeste.

Казна увек треба да буде у вези са прекршајем.
А не: разбацао си играчке - не може напоље!
Или: добио си кеца - не смеш на фудбал!

Ако је разазбацао играчке - треба га натерати да их покупи. Ако то не пали, онда склонити те играчке на неко време.
Ако је добио кеца - треба да навести да поправи, на не забранити излазак - и ништа, кец и даље стоји, а казна је сама себи сврха!

Ово причам као наставник који се веома често среће са оваквим видом кажњавања код родитеља. Код њих је казна пуко испаштање и није везана за поправљање учињеног.

Имала сам пример девојчице којој је месецима било забрањено да се виђа са другарицама и да излази због пар лоших оцена... али то је буквално била освета, терање на испаштање, а лоше оцене су и даље, све време, стајале непоправљене јер мами и није био циљ да се оне поправе, него да се освети детету, да се дете мало мучи и пати за казну!

Што се сређивања и остављања ствари и играчака тиче,ја сам користила ''Мацу Папучарку''.
То је лик из приче коју је мени мама причала о маци која је увече покупила све ципеле деци јер су их деца разбацалаа...
И моја деца су знала: ако не оставе ствари на место - доћи ће Маца Папучарка и однети их.
:zper:
Она се још увек повремено појављује, иако су моја деца већ велике девојке: недавно је маца однела пеглу за косу која је остала укључена на кревету....и држала ју је сакривену две недеље.
:mrgreen:
Летос су страдале старке о које смо се стално саплитали по предсобљу: после више опомињања Маца их је однела преко ноћи, па је моја средњошколка неколико дана морала да иде у школу у старим поцепаним патикама...:mrgreen:

Када су била мале, па дође до туче и пичвазја - прибегавала сма ''хлађењу'' у другој соби. Растављала бих их и слала у две одвојене собе док се мало не смире. Али то и није нека казна у буквалном значењу те речи.

Све до пубертета нисам их кажњавала неким забранама или ускраћивањем.

Први пут сам то урадила када је моја старија била седми разред и кад ми је прећутала две оцене.
Тад сам јој одузела шминку, лакове за нокте и све ђинђуве, зато што је сваки дан губила по два сата на пирлитање па није имала времена за учење.
Кад су оцене поправљене: све одузуето сам јој вратила.

У пар наврата сам прибегавала скраћењу или забрани вечерњег изласка, али сам генерално против такве врсте кажњавања јер се деца ионако мало друже и крећу. Нема сврхе забранити им дружење са вршњацима, а пустити их да место тога седе за компјутером до бесвести и играју игрице за испирање мозга...

Ћерка ми је у осмом основне имала очајне оцене које је, наравно, прећутала. Да се разумемо - то нису биле тројке и двојке, већ низ кечева. Није ишла на екскурзију, то је била казна.

Ћерка ми је у осмом основне имала очајне оцене које је, наравно, прећутала. Да се разумемо - то нису биле тројке и двојке, већ низ кечева. Није ишла на екскурзију, то је била казна.

а јел су вам вратили паре?

kod mojih sinova najgora je kazna mesec dana zabrane računara. batine su retko dobijali ali ovo sa računarom ih je dovodilo u red samo tako :D mada mi stariji sin i dalje nabija na nos događaj od pre mnogo godina kad sam skočio da ga bijem (ne sećam se šta je zgrešio) i usput prevrnuo i sto i gomilu stvari. znam da se se brzo smirio i nije dobio batine ali kaže da mu je bilo gore nego da ih je dobio :(

Hellen, mi smo ucili mnogo vise nego danasnja deca. Gledam matematiku, srpski, biologiju i geografiju ali ovo je stvarno sramota. Ja sam se stiodio kada dobijem 5 - a danas idu na 3,4 cast izuzecima. I ja sam dobijao batine i nista mi ne fali danas. Zbog ovakvog liberalnog shvatanja imamo rekordnu stopu kradja, ubistava, narkomanije, ranih trudnoca.

Hellen, mi smo ucili mnogo vise nego danasnja deca. Gledam matematiku, srpski, biologiju i geografiju ali ovo je stvarno sramota. Ja sam se stiodio kada dobijem 5 - a danas idu na 3,4 cast izuzecima. I ja sam dobijao batine i nista mi ne fali danas. Zbog ovakvog liberalnog shvatanja imamo rekordnu stopu kradja, ubistava, narkomanije, ranih trudnoca.

Јбг, ја сам се раних осамдесетих дружила са гомилом наркомана, двојица мојих познаника су убијена у тучама, а обијања трафика и апотека су била свакидашњица, али смо сви до једног били одликаши!

...Ни ораси нису што су некад били...хехе...

Знаш где је проблем у твом размишљању? Што судиш по себи и себи сличнима...
А сад се сети свих ликова из свог разреда... Ма јесу ли стварно сви учили ко блесави и сви имали петице???
И данас има деце која уче, има вуковаца и одликаша....као што је и пре било слабих ђака, кампањаца и понављача...

данас деца много времена проводе у школи
(прваци сваки дан имају по 5 часова, једном недељно чак и 6....немој нако да ме убеђује да првак на шестом часу нешто може да запамти са часа)
а имам утисак да се не научи ништа
а одговорност се редовно пребацује са наставнике на родитеље идецу, са родитеља а наставнике и децу и тако у круг, уместо да свако ради свој посао

Uuu meni dete uglavnom radi sta hoce tj obojica me sad vec rade kako god im je zgodno. Znaju mi sve tacke! Uopste nisam u stanju da drzim disciplinu, uvek im se prilagodjavam. Ako sam bas umorna i iscimana onda se na sve izderem i svi su kao bubice ali to je stvarno retko.

E, sad kaznim ih onda kad se izderem tj kad bas preteraju. Tako da je kod mene totalno luda kuca....
I kaznjeni su koliko sam besna znaci 10ak minuta
ALI imam jezivo visoke standarde i deca moraju jako da se trude da uce, da proaktivno pomazu, da crtaju i pisu, i sta god da rade ocekujem maksimum predanosti i koncentracije i oni tako kao mali vojnici uce da daju sve od sebe.

данас деца много времена проводе у школи
(прваци сваки дан имају по 5 часова, једном недељно чак и 6....немој нако да ме убеђује да првак на шестом часу нешто може да запамти са часа)
а имам утисак да се не научи ништа
а одговорност се редовно пребацује са наставнике на родитеље идецу, са родитеља а наставнике и децу и тако у круг, уместо да свако ради свој посао

Ma jedva zapamti i na trecem, a kamo li na sestom :lol: Po meni u prvom razredu trebalo bo da imaju srpski, matemmatiku, strani jezik i neki predmet tipa Svet oko nas i tu neka pevaju, crtaju i uce o prirodi, zivotinjama. Plus fizicko da se malo istutnje i ajd zdravo.

Back