Казне

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.723
У последње време , тачније од како ми деца иду у школу, све чешће чујем да родитељи кажњавају децу тиме што им бране дружење
добио си лошу оцену---не можеш на рођендан
не можеш код другара
не можеш напоље
разлози кажњавања су различити, од лоше оцене, преко грицкања никтију (, родитељи кажњавају дете јер оно грицка нокте, па му зато бране да иде на рођендан, нпр)
са многим казнама се не слажем
своју децу кажњавам једино забраном рачунара
не иде учење---нема игрице, лоше се понашаш, нема игрице

како ви кажњавате своје дете и када, због чега?

Moji su još mali pa su kazne banalne, ali ću ih kažnjavati onim što ih najviše boli. Ako jako zgreši, a najgora kazna mu je da mu zabranim da ide kod druga, neće ići kod druga. Moraju da nauče da snose posledice.

Nisam za zabrane tipa "ne mozes na rodjendan" pogotovo ako je to nesto sto je ranije dogovrone tj. obecano. Takodje nisam ni za zabrane druzenja. Moze varijanta - ne mozes napolje ili kod nekoga, neka taj neko dodje kod tebe ili umesto dva sata napolju skrati se vreme na sat. Ukine se dzeparac za tu nedelju, igrice, tv.

U sustini detetu treba smanjiti i u krajnjoj meri uskratiti nesto do cega mu je zaista stalo inace kazna nema svrhu. Nisam bas za neke radikalne mere pogotovo ako je dete malo.

ja izbegavam kaznjavanje koliko god je moguce,trudim se da mu objasnim sta je dobro i sta ne,i sta moze da se desi ako uradi nesto pogresno,uglavnom funcionose. doduse,ne ide jos u skolu... i mislim da je zabrana racunara sasvim u redu(kada podje u skolu)....

Nisam za zabrane tipa "ne mozes na rodjendan" pogotovo ako je to nesto sto je ranije dogovrone tj. obecano. Takodje nisam ni za zabrane druzenja. Moze varijanta - ne mozes napolje ili kod nekoga, neka taj neko dodje kod tebe ili umesto dva sata napolju skrati se vreme na sat. Ukine se dzeparac za tu nedelju, igrice, tv.

U sustini detetu treba smanjiti i u krajnjoj meri uskratiti nesto do cega mu je zaista stalo inace kazna nema svrhu. Nisam bas za neke radikalne mere pogotovo ako je dete malo.

нисам ни ја за забране дружења, нарочито рођендана
ионако нам се деца све мање друже,(сећате се моје теме о слози у разреду...ускороћемо имати родитељски, јавићу што год има везе са темом) још и да им забраним и то мало дружења
хладно је...немој напоље, имаш да учиш, немој напоље, још и за казну немој напоље

dobar jutar! :)
ja nemam decu,ali sam kao dete bio kazhnjavan u smislu,
slaba ocena - nema napolje,zakasnim- - nema napolje,
i slichno...e sad,ja ne smatram da je to bilo delotvorno,
iako je de facto dalo neke rezultate...ali zato kada sam zavrshio srednju,
pa vishe nisam morao da dolazim tad ili tad,kad sam upisao fax pa nije bilo slabih ocena,
sve sam to na izvestan nachin naplatio...
tako da smatram da roditelji tu treba da nadju neku granicu,
i da naravno,ako umeju da kazhnjavaju svoju decu,mora da postoji i sistem nagrade!
samo tako taj sistem mozhe da da rezultate!

meni cete se sad verovatno smejati, ali... moje dete na kraju svakog dana dobije 20 din za kasicu prasicu. to je zaradila jer je ispunila obaveze za taj dan (bila dobra). ako se desi da je uradila nesto posebno dobro (pohvala od vaspitacice, komsije, gosta...) dobije bonus.
kazna za nju je da ne dobije nagradu na kraju dana!
druga kazna je da ide u sobu "po naredbi" i da sama provede neko vrme, sto je cudno jer inace se cesto sama igra u sobi, ali deluje!
tako je za sad, kad poraste i krene u skolu... nekako zelim da verujem da ce biti dobra,... videcemo

У последње време , тачније од како ми деца иду у школу, све чешће чујем да родитељи кажњавају децу тиме што им бране дружење
добио си лошу оцену---не можеш на рођендан
не можеш код другара
не можеш напоље
разлози кажњавања су различити, од лоше оцене, преко грицкања никтију (, родитељи кажњавају дете јер оно грицка нокте, па му зато бране да иде на рођендан, нпр)
са многим казнама се не слажем
своју децу кажњавам једино забраном рачунара
не иде учење---нема игрице, лоше се понашаш, нема игрице

како ви кажњавате своје дете и када, због чега?

Ma samo noga u rebro, šaka u nos i potom kada padne na pod, šut u slabine :hahaha:

A, čekaj, tema je o deci? :eek:

A pa onda samo fino :flert:

______________________________________________________________________________________

Dobro, neću sada da se zezam više. Nasilno kažnjavanje asocijalizacijom dece je po meni najoštrija kazna, to jest, najštetnija kazna po detetovu psihu i socijalizaciju. Po meni, efekat kazne postoji, ali nije tako prost i nije samo pozitivan - edukativan.

Najvaznije je kod roditelja da da kod nagradjivanja i kaznjavanja budu dosljedni , a ne da nagradjuju i kaznjavaju kad im se cefne
jer ce tako samo zbunjivati djecu .Ne smije kazna biti zesca od ucinjenog djetetovog prekrsaja zato sto je roditelj ljut zbog neceg drugog
a i ne treba kaznu propustiti zato sto je roditelj tog dana raspolozen .

Nikada nemoj udarati direktno rukom nego shibom kaisem ili necim drugim . Mene je otac tukao iskljucivo
prutom od sljive i mrzio sam te prutove . Zakljucak izvedi sama !

Касно је за савете, то је било некад. Сад завршавају средњу и виши су за главу од мене. Закључак изведи сам.

ne znam malo mi deluje glupo zabraniti detetu da se druzi. bilo je slucajeva u moje vreme npr. zabrana ekskurzije zbog losih ocena. sta mislite o tome? mozda ako je dete bas katastrofai pored losih ocena lose se i ponasa.
ja moje (jos uvek) ne kaznjavam zabranom druzenja.mozda ce kasnije i biti situacija kao sto trinity kaze da se skrati vreme provedeno napolju i sl. iako mi ovo trenutno deluje glupo. moje kaznjavam oduzimanjem igracaka najcesce kada se posvadjaju okonekih. trenutno su problem karte. kada krenu ovo je moja ovo j tvoja, nista ne pomaze se oduzimanja i sklanjanja istih. takodje kada se potuku, posvadjaju kazna im je da jedan bude u jednoj a drugi u drugoj sobi, to pali samo tako, posle minut su ko bubice.
moj muz starijem cesto zapreti da nece ici kod babei dede. meni je to jako los potez.
juce su npr bili kaznjeni tako sto sam ostala u kolima ispred vrtica. obojica su zgresili, mladji npr se pekmezi jer hoce da ga nosim, a ja ne bih smela. tezak je ima 23 kg. a stariji je takodje imao neke svoje bubice, i pored toga su se jos posvadjali kojeg cu ja da preobuvam. danas su bili kao bubice. :lol:

Nikada nemoj udarati direktno rukom nego shibom kaisem ili necim drugim . Mene je otac tukao iskljucivo
prutom od sljive i mrzio sam te prutove . Zakljucak izvedi sama !

Ako roditelj detetu hoce da udari samar, onda je najbolje da to uradi rukom jer to ima i psiholoski efekat.

Nisam za batine (ajde koja cuska po dupetu ili ruci kada su mali jer drugacije neke stvari ne mozes da im objasnis, tipa guranja prstiju u steker) ali ako roditelj hoce dete da kazni na taj nacin to treba uraditi jednom i nijednom vise ali tako da dete zapamti i to kaznjavati na taj nacin u situacijama koje bi bile opasne po zivot deteta (secam se da mi je drugarica pricala kako je od oca jedna jedini put dobila batine tj. umlatio ju je kao vola kada je izletela na ulicu za loptom a nije htela da stane kada ju je on pozvao odnosno rekao joj da ga saceka). Tuci dete za sve i svasta gubi efekat i kod takve dece kada porastu umeju da vrate roditeljima ako se ovi opet namerace da ih batinaju.

ne znam malo mi deluje glupo zabraniti detetu da se druzi. bilo je slucajeva u moje vreme npr. zabrana ekskurzije zbog losih ocena. sta mislite o tome? mozda ako je dete bas katastrofai pored losih ocena lose se i ponasa.
ja moje (jos uvek) ne kaznjavam zabranom druzenja.mozda ce kasnije i biti situacija kao sto trinity kaze da se skrati vreme provedeno napolju i sl. iako mi ovo trenutno deluje glupo. moje kaznjavam oduzimanjem igracaka najcesce kada se posvadjaju okonekih. trenutno su problem karte. kada krenu ovo je moja ovo j tvoja, nista ne pomaze se oduzimanja i sklanjanja istih. takodje kada se potuku, posvadjaju kazna im je da jedan bude u jednoj a drugi u drugoj sobi, to pali samo tako, posle minut su ko bubice.
moj muz starijem cesto zapreti da nece ici kod babei dede. meni je to jako los potez.
juce su npr bili kaznjeni tako sto sam ostala u kolima ispred vrtica. obojica su zgresili, mladji npr se pekmezi jer hoce da ga nosim, a ja ne bih smela. tezak je ima 23 kg. a stariji je takodje imao neke svoje bubice, i pored toga su se jos posvadjali kojeg cu ja da preobuvam. danas su bili kao bubice. :lol:

Deca dok su mala cackaju da vide dokle mogu i to je skroz normalno. Ako se roditelj ispravno postavi i ostane pri svome, deca brzo odustaju. Onda prelaze da cackaju nesto drugo sto bi oni voleli a roditelji bas i ne i tako u krug dok ne postanu tinejdzeri :lol:

Моји су добијали пљуске за лаж и за глупирања која су могла лоше да се заврше. Од неких њихових подухвата имам трауме и дан-данас.

uh ja mislim da je problem veci sa tinejdzerima.
iskreno ja sam dosta popustljiva za razliku od supruga. uvek ih opomenem vise puta pre nego sto ih kaznim (znam da ne valja jer ne znaju gde je granica, nekad su to 2 opomene, nekad 10), dok on jedna opomena - kazna.

...kaznjavam...mladja mi je mala, a starije, zabranom gledanja crtanog...to im je za sad najstroze...pri tom, mislim da je jako bitno objasniti detetu da je kaznjeno i za sta i kakve posledice ima njegovo ponasanje, i sl...Neko gore rece da je bitna doslednost, a isto tako trebaju postojati nagrade za dobre stvari...reciprocitet... :)

ako treba birati izmedju istrajnosti u kaznjavanju i popustanja i nedoslednosti ,uvek sam da se istraje da se ne bi greske i bubnice ponavljale kakva god kazna da je..isto tako i nagrada i stimulacija sledi

Back