Katolički istok

Srbija sa ovim državama treba

• Više sarađivati

• Distancirati se od njih

• Ostati neutralna

• Ne znam/Ne zanima me

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
- sa madjarima svesti na minimum

Suprotno, razvijati te odnose što više, jer em su nam uz granicu, em smo se davno razgraničili bez otvorenih pitanja, ne računajući aspiracije nebitnih (po brojnosti) grupa i sa jedne i sa druge strane. Takođe, i pored toga što su oni kroz istoriju imali momente kada su nas napadali i ubijali, ne treba to podvoditi pod pravilo jer su nam takođe i mnogo pomogli u prošlosti. Zahvaljujući njihovoj dobroj volji (i manjku njihovog ljudstva takođe), mi smo preuzeli apsolutnu većinu u Vojvodini i danas je ona srpska.

Kad to? Jedino mozda onaj janos hunjadi protiv turaka. Inace, uvek su hteli i hoce da uzmu Vojvodinu, a da ne govorimo da su hunskog porekla.

Inace, 100% gotivis madjarsku jer je njen firer orban blizak tvom caru putinu. :D

Jok, samo realno sagledam stvari, sa pozicije koristi Srbije, a ne Putina ili Rusije. U prevodu, zabole me za Rusiju kada je Srbija u pitanju. Recimo, pomogli su nam kada su prihvatili ogroman deo srpskog naroda iz velikih seoba i dozvolili mu da se naseli na prostorima tadašnje južne Ugarske, a danas Vojvodine koju tako možemo da zovemo upravo zahvaljujući tom naseljavanju i kasnijim posledicama. Takođe, ne treba zaboraviti da je i sam taj naziv "Vojvodstvo Srbija" odobren od strane mađarskih vlasti, što je začetak teritorijalne uokvirenosti Vojvodine kao srpske teritorije. A to što neke kombi organizacije hoće Vojvodinu, njihov problem jer nemaju ljudstva ni sredstava, a ni sposobnosti za tako nešto, pa o tome ne moramo ni da brinemo.

Uzgred, mogao bi malo da batališ te priče o ovom ili onom poreklu. To što su Mađari hunskog porekla ne znači apsolutno ništa, isto kao što je nebitno što sam ja slovenskog porekla. Ako bih tako gledao na stvari, mogao bih sa svojih dva metra i sto i kusur kilograma da šetam ulicom i posmatram sve oko sebe kao nižu rasu, samo što bi to bilo veoma glupo...

Некако више капирам Хуна католика него Словена католика. Јежим се на ту комбинацију.

To je zbog toga što na slovenstvo gledaš kao na stožer okupljanja oko Rusije, što je okej ali nije isključivo.
Katolicizam je sasvim normalna stvar u nekim sredinama kao što je Poljska i sastavni deo identiteta Čeha i Slovaka.

To je zbog toga što na slovenstvo gledaš kao na stožer okupljanja oko Rusije, što je okej ali nije isključivo.
Katolicizam je sasvim normalna stvar u nekim sredinama kao što je Poljska i sastavni deo identiteta Čeha i Slovaka.

Не, не мислим на то.

А Чеси су иначе познати атеисти осим што су хусити, дакле протестанти.

Mislim da je vrlo pogrešno što mnogi Srbi od ljubavi prema Rusiji, te zbog gledanja katolika kroz prizmu Hrvata gaji odbojnost prema ostalim Slovenima katolicima.
Oni su jednostavno takvi.
U Češkoj recimo ima oko 20 000 Čeha pravoslavaca, čini mi se da im je mitropolija nosila naziv moravsko-ćirilometodijevska.

Mislim da je vrlo pogrešno što mnogi Srbi od ljubavi prema Rusiji, te zbog gledanja katolika kroz prizmu Hrvata gaji odbojnost prema ostalim Slovenima katolicima.
Oni su jednostavno takvi.
U Češkoj recimo ima oko 20 000 Čeha pravoslavaca, čini mi se da im je mitropolija nosila naziv moravsko-ćirilometodijevska.

Ближи ми је Румун православац него Пољак католик. Без обзира што лично не марим за религију.

Мало је незахвално стављати их све у исту корпу. Прилично су различите државе Вишеградске групе. Словенији и Хрватској ту није место. Њихов пут развоја је био мало другачији.

Пољска купује 32 Ф35 ѕа 7 милијарди еура.
Словачка купује 14 Ф16В.
Мађарска и Чешка имају по ескадрилу Грипена.

Балканци могу да рачунају само на канте.

Barem jedan americki analiticar predvidja da ce Poljska i pomenute zemlje, biti nova sila u Evropi.

Један амерички аналитичар предвиђа да ће америчко мезимче бити нова сила у Европи?

9b3.png

I Japan i J. Koreja su americka mezimcad, pa su respektabilne sile.
Izrael da i ne spominjem.

Prema tome, ne cudi se za Poljsku. ;)
Jaпан и Јужна Кореја су међу водећем светским економијама... Пољска је друга лига и у Европи.

Не спорим да Пољска може бити респектабилна сила, ал то је далеко будуће време и велико
Ако... тешко да ће икад бити ишта више од блудног сина у кући званој ЕУ...

U poslednjih 30 godina, ta je zemlja ekonomski porasla do te mere da je sa nivoa Moldavije 1990. dosla do nivoa Spanije 2020. ;)
Не послах поруку кад је исписах... За Шпанијом још увек каска скоро дупло. Приде је Шпанија са својим утицајем у Латинској Америци нешто у свету...

Hrvatska, Slovačka, Poljska, Mađarska i uslovno Češka i Slovenija.
Međutim ove 4 najistočnije su slične po ekstremnoj ksenofobiji, predrasudama, osećaju kulturne superiornosti prema istočnim susedima a inferiornosti prema zapadnim, negiraju bilo kakve veze sa istočnom Evropom. Takođe su skloni nacizmu i mržnji. Danas predstavljaju najproblematičnije zemlje EU. Ne žele da čuju za migrante, Mađarska gradi zid, u Poljskoj se redovno održavaju protesti, Poljska je čak pred sankcijama zbog negiranja Poljskog holokausta itd.

Kakva je budućnost tih država? Može li se očekivati nekakva posebna grupa u EU ili čak izvan?
Po čemu RH predstavlja problematičnu zemlju u EU?

Back