katolicka crkva

• Začetnik teme Začetnik teme goxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Misljenje o katolickoj crkvi?

• Dobro, uglavnom.....Imali su gresaka u istoriji, ali se sada trude da ih isprave....

• Tu i tamo.......Zameram im inkviziciju, drugi svetski rat itd...

• Oni nisu hriscani, vec sekta( znam da ima i ovakvih misljenja)

• nemam stav(ateista, totalno me ne interesuje sta oni rade)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
goxy:
Naravno da ne treba lizati sta god, ali zar ti se ne cini da si bila malo preostra u postu na koji sam reagovao;).....

ne ni najmanje...zivciraju me ovakve teme...i pokusaji novopecenih vjernika...bivsih *********..da ponovno licemjernim ponasanjem zauzmu fotelje...cccc

ne spominji mi crkvu i hrvatsku majke ti...podivljam...pa kod nas je momentalno kolektivno ludilo sto se toga tice...sada se svi takmice tkjo je veci vjernik...a stare bake koje su prije 15 god sjedile u praznim crkvama sada u istima nemaju mjesta...

a najvise me zivciraju oni koji imaju neobuzdanu zelju da me preobrate....gori su od sektasa...

nije mi jasno kako ja mogu da budem u stanju da toleriram i postujem vjernike, a oni nisu u stanju kao takvi da postivaju mene...

a da se vratimo na temu....kakve veze uopce Iima crkva i religija sa politikom...to ima samo kod nas...uzas...kod nas ne mozes vise ni obicnu tel. govornicu da postavis a da ne mora doci svecenik da ju posveti...ccccc

otkacena slavonka:
a da se vratimo na temu....kakve veze uopce Iima crkva i religija sa politikom...to ima samo kod nas...uzas
Vatikan je ,ako nisi znala, medjunarodno priznata drzava, sa racunima u bezbrojnim svetskim bankama i prstima u mnogim poslovima, pa cak ,navodno i u industriji oruzja....Ona vec vekovima, tacnije od krstaskih ratova, utice na svetsku politiku8-).....

goxy:
Vatikan je ,ako nisi znala, medjunarodno priznata drzava, sa racunima u bezbrojnim svetskim bankama i prstima u mnogim poslovima, pa cak ,navodno i u industriji oruzja....Ona vec vekovima, tacnije od krstaskih ratova, utice na svetsku politiku8-).....

pa rekoh da su mafija..i da ne shvatam zasto svijet to dozvoljava...a ti meni onda rece da sam preostra... :confused:

ajd dobro nema veze....slazemo se...

otkacena slavonka:
pa rekoh da su mafija..i da ne shvatam zasto svijet to dozvoljava...a ti meni onda rece da sam preostra... :confused:

ajd dobro nema veze....slazemo se...
Mnogo je istina ,mnogo je propaganda, treba vrlo pazljivo razluciti sta je jedno a sta drugo....Uglavnom se slazemo osim oko izraza mafija ....i dalje smatram da je preostar i suvise generalizujuci:)

Losha ti ova anketa domoljube....oslikava tvoj pristrastan stav i okvir u kome zelish da kanalishesh mishljenje o katolichanstvu...
Za mene je katolichka crkva jedna od najstarijih zlochinachkih organizacija u svetu...sa najduzom tradicijom,neshto ko Kineske Trijade ili Jakuze u Japanu,mada ni druge crkve nisu nishta bolje,ali ipak nisu imale mogucnosti toliko da zabrazde kao Katolici...a sasvim je normalno da je u pitanju sekta,samo od strane drzave prihvacena ko i sve ostale religije.
A to shto papa danas oce na foru"puj pike ne vazi"korz kao neko izvinjenje da opere 2000 godina zlochina meni neshto i ne opravdava posebno kad se i dalje pozivaju na kontinuitet de sekte kao organizacije.Yebesh ti sve to kad Papa nije odgovarao u Nirmbergu za ratne zlochine zajedno sa ostalim fashistima.

Katolicka crkva je konzern kao i svaki drugi, imaju svoje nekretnine, akcije, firme itd, itd...svestenici studiraju i onda dobiju radno mesto, a jedan mali deo prihoda dolazi od ovaca koji nedeljom stavljaju par Eura u korpu. Zanima me koliko od tog novca dodje do siromasnih?
TREBAMO BITI SKROMNI BRACO I SESTRE, rece svestenik i sede u nagel novog A8.
Ja licno odvajam katolicku veru, protiv koje nemam bas nista, od crkve, koja je zlo i hrpa kenjavaca.
Vernici - ok, crkva - bjaaaazi!!!

otkacena slavonka:
nemoj tako...WIR SIND DEUTSCHLAND:::WIR SIND PAPST::: :lol:

Vidi ovo...

papst.207393.jpg

Luzifer glavom i bradom!

Jedino što mi se zaista sviđa kod katolika je činjenica, da kod sahrana - to rade stvarno dostojanstveno. Nema svih onih gluposti kao kod nas, da se iznosi iće i piće na grob, nema ručkova nakon sahrane kada mnogo puta hvali samo još muzika pa da svi (pripiti) ožalošćeni zapevaju. Sve ostalo što mogu da kažem o ovoj veroispovesti je negativno.

Da iskoristim priliku pa da kažem nešto o svim verama, generalno. Smatram da su sve vere kontradiktorne. Jedno pričaju (propovedaju) a drugo rade. Sve su loše. Pravoslavlje je samo najbolje među lošima.

Ja sam vernik, verujem u Boga. Ali da bih došao do njega, nisu mi potrebni ni crkva ni sveštenici da me 'dovedu' do njega. Ja sam crkva. U sebi samome tražim Boga da mi podari i usadi sve Božje vrline i kvalitete.

bobanjov:
Jedino što mi se zaista sviđa kod katolika je činjenica, da kod sahrana - to rade stvarno dostojanstveno. Nema svih onih gluposti kao kod nas, da se iznosi iće i piće na grob, nema ručkova nakon sahrane kada mnogo puta hvali samo još muzika pa da svi (pripiti) ožalošćeni zapevaju. Sve ostalo što mogu da kažem o ovoj veroispovesti je negativno.

Da iskoristim priliku pa da kažem nešto o svim verama, generalno. Smatram da su sve vere kontradiktorne. Jedno pričaju (propovedaju) a drugo rade. Sve su loše. Pravoslavlje je samo najbolje među lošima.

Ja sam vernik, verujem u Boga. Ali da bih došao do njega, nisu mi potrebni ni crkva ni sveštenici da me 'dovedu' do njega. Ja sam crkva. U sebi samome tražim Boga da mi podari i usadi sve Božje vrline i kvalitete.

To sto navodis su ostaci paganskih obicaja,nisu direktno vezani za pravoslavlje.Pravoslavlje je od samih pocetaka daleko vise tolerisalo ukljucivanje takvih obicaja u hriscanske obrede nego katolicka crkva,jer pravoslavlje nikada nije tezilo univerzalnosti obreda za razliku od RKC.
Inace glasao za 4 a bobanjov je odlicno opisao i moj stav u zadnjem pasusu svog posta.

fortes
To sto navodis su ostaci paganskih obicaja,nisu direktno vezani za pravoslavlje.Pravoslavlje je od samih pocetaka daleko vise tolerisalo ukljucivanje takvih obicaja u hriscanske obrede nego katolicka crkva,jer pravoslavlje nikada nije tezilo univerzalnosti obreda za razliku od RKC.
Znam odlično iz kog vremena datiraju ovi običaji i da ih pravoslavlje sve do danas toleriše. Lično smatram da je naša vera trebala odavno ove običaje da kanališe, usmeri, oblikuje...(jer nismo pagani),da ih dovede na najmanju moguću meru. Razumnu meru. Jer ovo kako se i dan-danas ponašamo u ovakvim trenucima, mislim da je stvarno preterivanje. Klasičan primer neukusa.

Enfroz2891.:
Ko i svaka crkva...katolichka je imala samo tu "srecu"da iza sebe ima mocne zapadnoevropske zemlje kroz istoriju tako da su njeni zlochini enormno puta veci od Pravoslavne,znachi negde u rangu Islama ako ne i vishe...ne zato shto je Pravoslavlje bolje od Islama ili Katolichanstva nego zato shto mu istorijske okolnosti nisu ishle na ruku da se povampiri u tolikoj meri.:)

Potpuno si u pravu, zato su danas tako rasprostranjena vera, mada ja stvarno ne znam za neke zločine Pravoslavne crkve - možda neke pojedinačne slučajeve, ali ne akcije tipa krstaških ratova.

svetolik trpkovic:
Pa jes Stepinac je inace bio srpski dobrovoljac u prvom svetskom ratu cak je i neki orden dobio a kasnije bio licni prijatelj kralja Aleksandra sve u svemu kontaverzna licnost

ma daaj!
to nisam znao, jedino ako opet ne lažeš :shock:

molimda m ovo potkrijepiš nekim dokazima

goxy:
nema mi hrvata,da poboljsamo prvu opciju :mrgreen:.....Obicno su tu kad se raspravljaju neke nevazne teme i pretace iz supljeg u prazno, a kad treba da se glasuje za prava pitanja, nema ih nidje
:mrgreen:

ovo kao veoma bitna tema...

uostalom malo pogledaj odgovore :roll: :roll:

iz šupljg u prazno je za neke viša matematika :roll:

tokyo:
ma daaj!
to nisam znao, jedino ako opet ne lažeš :shock:

molimda m ovo potkrijepiš nekim dokazima
Pa samo procitaj njegovu biografiju.To nije nesto sto se krije.Bio je zarobljen na italijanskom frontu pa se kasnije prikljucio srpskoj vojsci na Solunskom frontu.Ja sam to prvi put cuo na HTV-u pre par godina kad je bila neka emisija o njemu.

Prva i osnovna greška katoličke crkve jeste u ustrojstvu gde je Papa "jedini" ovlašćeni da direktno komunicira s Bogom. Tako je njegova reč "neporeciva" a stado katoličko potpuno izmanipulisano. Što reče moj drug KoscheiBesmertnii, od postanka kroz vekove su gazili po "božjim zapovjedima", i ljubi bližnjega svoga, ne poželi tuđe, ne ubij, ... Osim propovedi o bogu, tumačenju Hrišćanstva (što je relativno OK dok se ne manipuliše) čitavo delovanje kroz vekove je sve drugo samo ne versko.

Lacibg:
Prva i osnovna greška katoličke crkve jeste u ustrojstvu gde je Papa "jedini" ovlašćeni da direktno komunicira s Bogom. Tako je njegova reč "neporeciva" a stado katoličko potpuno izmanipulisano. Što reče moj drug KoscheiBesmertnii, od postanka kroz vekove su gazili po "božjim zapovjedima", i ljubi bližnjega svoga, ne poželi tuđe, ne ubij, ... Osim propovedi o bogu, tumačenju Hrišćanstva (što je relativno OK dok se ne manipuliše) čitavo delovanje kroz vekove je sve drugo samo ne versko.
Бизнис, бато, бизнис! Католичка црква, па празно, па тек онда Бил Гејтс и Кока Кола!

Koliko ja kao ateista razumem pitanje vere : to je stvar svakog pojedinca i svačiji Bog samo želi da živi u njima samima a ne da ih organizovani kler zavodi. I svaka vera obavezuje sveštenstvo da širi nauku o moralu, ljubavi, toleranciji, praštanju ... Nešto ne vidim baš mnogo od svega toga, ono što je upadljivo jesu manipulacije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back