Kasno majcinstvo- sebicluk ili napredak?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa j abioh iz svoih ovih razloga koje sma nevela...:zivci, energoija, mladji roditelji, mlajde bake i deke..vise ljubavi, snage, manje stresa....da sam imala ovu pamet..rodila dete u 22-23 godine...ali tada sam sanjala o velikoj karijeri...i apsolutno sebe nisma dovodila u situaciju da pozelim tako sta...a da sma razmisljala o tome, mozda bih nasla i adekvatnog partnera i adekvatne uslove....

stos e tice toga bake i deke...kad kod i koliko god smaostalni bili..oni nam trebaju da nam pomognu oko dece, osim ako smo domacice...lakse e da ti pomazu sa 50 kad imas 25 nego sa 60 kad imas 35....

Sve u svemu, ja sma za ranije roditeljstvo....a zrelost se stice odluka, ciljevima i razmisljanjem...a ne tek tako...palo mi na pemt d aimam dete sa nekim koga sma upoznala sinoc u disko klubu...ili kao ja..ja bih da imam momka za zeanje, a ne za obaveze....:mrgreen:

Данас гледам мајку која трчи за двојицм синова, разлика као код мојих, око годину ипо. И мислим како ја сад не бих могла то да радим..
Не бих, имам 45, немам снаге, ни физичке, а ни психичке спремности на јурцање са децом, хватање једног, па другог..
Рађање детета не сме да буде само потреба родитеља, рекох то већ.
Одгајање детета је много битније од самог рађања.

Мислите ли да је Звонимир Рогоз одгајао свог синчића којег је добио у 92. години живота? :sad2:

Ako govorimo o majkama koje imaju vise od 40 godina i radjaju prvo dete, mislim da je mozda malo kasno ako su mogle da radjaju ranije. To ako je prvo dete u pitanju.
Ali, ako je u pitanju, recimo, drugo ili trece dete, onda mi je OK. Evo zasto: zena je mozda mislila da je u klimaksu, a ono - beba. Ostala deca joj odrasla, ona hoce jos jedno, sto da ne. Ili to joj je drugi brak, hoce dete sa novim muzem. Opet OK.
Vidim da sve kukate da je dete velika odgovornost i da crpi energiju, i verujem da je to tacno, ali ja znam mnogo zena koje su se rodjenjem deteta bukvalno podmladile, bez obzira na to koliko godina imaju.
Isto tako znam majke koje su rodile sa 20-25 i kad su presle 35 prosto su poludele. Pocele su da se oblace kao tinejdzerke i da se trude da izgledaju kao njihove cerke. Jako neukusno. Evo, u komsiluku imam dve takve.Nisu se izivele kad su bile mlade pa su sad poludele.
Zakljucak je da svako treba da osluskuje svoj unutrasnji sat, i u skladu sa njim i svojim zeljama i mogucnostima rodi kad i koliko dece zeli.
Sad bismo mogli da raspredamo i o tome da li je normalno da imas 10-oro dece a nikakve uslove za zivot, i onda s punim pravom trazis da te drzava izdrzava i da ti kupi stan....

sto se tice toga bake i deke...kad kod i koliko god smaostalni bili..oni nam trebaju da nam pomognu oko dece, osim ako smo domacice...lakse e da ti pomazu sa 50 kad imas 25 nego sa 60 kad imas 35....

Ovo ce biti najmanje bitno u buducnosti za rano radjanje. Radni vek se produzava, u penziju ce zene ici sa 60, tako da ispada da sto kasnije rodis, to bolje, jer ces biti u penziji kad ti deca budu imala decu...

Ovo ce biti najmanje bitno u buducnosti za rano radjanje. Radni vek se produzava, u penziju ce zene ici sa 60, tako da ispada da sto kasnije rodis, to bolje, jer ces biti u penziji kad ti deca budu imala decu...

Pa ne treba da budes u pezniji da bi imao vremena da pomognes deci oko dece..ne mislim na full time babysitting....neko ko je u pezniji i ima mnogo zdravstvenih problema moze d apomogne isto kao i neko ko radi 8 sati dnevno...i posle posla sacekla dete iz obadnista ili ga preuzme preko vikenda...to je bila poenta...

Ajde rodi sa 25. Imaj muža koji ima prosečan posao i platu od isto hiljada koliko ti imaš godina. I idi na porodiljsko ili, još bolje, studiraj ili jednostavno nemoj "još" da se zaposliš. I kupi detetu pelene. A ne, pa može i majka da radi :D
I onda da izdvoji platu devojci da joj čuva dete dok je ona na poslu. Ili u vrtić koji uzima sitnih 15-ak hiljada mesečno.

Samo rađanje je egoizam, sebičluk je vrsta egoizma. Nerađanje je sebičluk?! Kasno rađanje je u odnosu na nerađanje sebičluk, kako tačno??

Ali najjače mi je ono o sramoti koju siroto dete oseća kada mu "stara žena" dođe na roditeljski, a sve ostale dobre čke od 35 godina :lol: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahah k'o ono sa prezimenom i "kako to da se ja prezivam ovako, a moja mama onako" :sad2: jao kakva trauma za dete bože mili jaaooo :bljak:

u srednjoj povalis lokalnog shmekera, uvalis djecu babi i djedu, radis na sebi i zabavljas se
kada ti dosadi,
tamo negdje oko trideete,
uzmes djecu nazad, ne moras da mjenjas lifestyle jer su oni vec veliki a svejedno imas titulu majke, hvalis se kako si sve postigla na vrijeme i olajavas ostale
:) tako rade pametne zene

Ja nažalost poznajem puno takvih pametnih žena.

kasno majcinstvo, ukoliko je razlog da se ista osoba realizuje u zivotu i kao roditelj - nije sebicluk..a isto nije mogla da ispuni do tih godina iz xx razloga.

neko je sa 20 zivotno istrosen i sve mu je tesko..neko sa 60 svakodnevno traga za novim izazovima i prepun je energije.

ovde ne pisemo o generalizovanju stvari.

i

kasno majcinstvo je CISTA GLUPOST zene koja je kao roditelj realizovana, a dete radja da bi udovoljila partneru koji do tada nije stekao potomstvo.
juce mi je bila prijateljica, koja je ginekolog i koju je tada pozvala pacijentkinja da bi dobila u tom trenutku bitnu informaciju.
zena ima 50 god., vec odraslo dete i da bi ispunila hir svom partneru - spremna je da se upusti u rizicnu trudnocu!

alo zene, dokle ide nasa glupost???

glupost je jedno, a upustiti se u rizicnu trudnocu u startu..rizikovati da se rodi (ako se uopste do toga dodje) dete sa posebnim potrebama..rizikovati svoj zivot..

sve staviti na kocku da bi dokazali nekome ljubav????
ako me volis, volis me zbog mene..
ako hoces porodicu - znas koga imas ispred sebe, ne ulazi u ozbiljnu vezu.

meni nije gluplje kako on razmislja.
njoj treba da je jasno da ima pored sebe sebicnog skota.

pricala sam o toj tematici i sa svojim prijateljima koji su muskarci.
stav sve cetvorice je bio - treba da sutne idiota. ako je voli, treba da je voli zbog nje.

Poslednja izmena:
u srednjoj povalis lokalnog shmekera, uvalis djecu babi i djedu, radis na sebi i zabavljas se
kada ti dosadi,
tamo negdje oko trideete,
uzmes djecu nazad, ne moras da mjenjas lifestyle jer su oni vec veliki a svejedno imas titulu majke, hvalis se kako si sve postigla na vrijeme i olajavas ostale
:) tako rade pametne zene

Ne bih ja moje dete ostavila mojoj majci, nani bih al ona bas i ne moze da trckara za njim. Ionako jedva cekaju da mene isprate iz kuce, a ne jos da im i klinca dovedem...

Данас гледам мајку која трчи за двојицм синова, разлика као код мојих, око годину ипо. И мислим како ја сад не бих могла то да радим..
Не бих, имам 45, немам снаге, ни физичке, а ни психичке спремности на јурцање са децом, хватање једног, па другог..
Рађање детета не сме да буде само потреба родитеља, рекох то већ.
Одгајање детета је много битније од самог рађања.

Мислите ли да је Звонимир Рогоз одгајао свог синчића којег је добио у 92. години живота? :sad2:

Ajd jos jednom da se ne slozim sa tobom. Cini mi se da ako iko ima energije to si ti. Druga stvar je sto ti sad ne zelis decu i koristis energiju za posao, izlaske, nocno bdenje uz muziku i sl. Sigurno ima jos nekih 40 do 45 godina starih (mladih :)) zena koje bi takodje imale dovoljno snage i energije za klince. Kao sto ima i mnogo mladjih koje ni pola od onog sto ti sad uradis ne bi mogle jer nemaju snage.

To je sve tako individualno!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back