Kasno majcinstvo- sebicluk ili napredak?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U sustini sam imala problem sa svim sto sam se razlikovala od druge dece...mama mi je kupovala bajadere i ledene kocke za rodjendan...i svi su jedva cekali moj rodjos..posto to niko osim mene nije dosnosi..posto sma ja htela da budem ista kao i druga deca...ja sam bajadere bacala u kontejner i kupovala bombone na kiosku....:rumenka:

kako su deca jedva cekala kad si ti to bacala u smece:confused::think:

da odgovorim na temu jos jednom.

POvodom toga decu je sramota da su im roditelji matori. Mislim da je to totalna glupost i apsurd...ali evo ovako je meni izgledalo kad sma bila u skoli...

Moja mama je mene rodila u 32 godine. znaci imala je cetrdesetak kad sam bila u skoli....e sad, moja mama dipl ing se oblacila manje vise poslovno...hm...zagasasitije boje...kompleti, kosulje, niske potpetice...nije stavljala ratnicke boje...a druge mame, salteruse i prodavacice su dolazile u skolu u haljinama na bretele, sa ciklama karminima i zelenim senkama...trajna i minivala su tad bili obavezni...a moja mama furala feniranu kosu...td je bila polpularna dinastija...a sad valjda tako "lepa" mama treba da izgleda kao grand pevacica...

Elem, meni bilo krivo sto moja mama nije tako "lepa" kao druge mame....nego je tako stara....:think:

Ijos sam bila kompelks sto je moja mama starija od mog tate (20 dana)...ali tata treba da bude star, amama mlada i lepa....

U sustini sam imala problem sa svim sto sam se razlikovala od druge dece...mama mi je kupovala bajadere i ledene kocke za rodjendan...i svi su jedva cekali moj rodjos..posto to niko osim mene nije dosnosi..posto sma ja htela da budem ista kao i druga deca...ja sam bajadere bacala u kontejner i kupovala bombone na kiosku....:rumenka:

Isto i za sveske i olovke i uvijace z aknjige itd....sta cu..bila sma skromna...a mama mi kupovala najlepse i najbolje....:)

ovo je tako, tako ruzno... :confused:

Svako treba da rodi onda kada zeli -jer bitno da je to dete zeljeno .

Ako neka zena ili muskarac nije imao dece pre 40te onda to znaci da nije mogao :ok: :rtfm: razlog u vise od 90% nije jer nije hteo , vec nisu postojali uslovi, mogucnosti, .....na kraju krajeva zelja a ona je po meni najbitnija i roditelj koji se ostvario u toj ulozi zbog drugih (komsija) a ne sebe -on i nije nikakv roditelj.

Drugo ne slazem se da teze odgajaju decu oni sa preko 40 od onih u 20tim . Sve ono sto sam videla upravo govori u prilog da 20godisnjaci imaju niz propusta , neiskustva uopste po pitanju iskusenja koje zivot nosi , ne umeju da se organizuju , .....

Mlade mame (cast izuzecima) totalno im olabave zivci kad dobiju dete (ne znam da li je uvek bilo tako) ....ako nisu planirale dete vec rodile zato sto im je vreme -uvek imaju osecaj da su nesto propustile , pretvaraju se u prave nadrrk zene i mame , i uvek se pitaju kako li se ona provodi , da li ce je muz prevariti da ovom i onom ,.... pitaju se zasto one nisu jos malo prozivele i mozda bi nasle pravog muskarca koji ce da ih voli a deca bi sama po sebi dosla .....da, da....pricam jer sam se ovoga nagledala i naslusala

9% zena i muskaraca za koje sam cula i koje znam da su u kasnim 30tim ili 40tim dobili decu -vole ih kao Boga i nista im nije tesko . Jer dugo su cekali da se ostvare u toj ulozi i posle im nista nije bitno ...ne postoji stvar ili neko ko bi im tu srecu poremetio .

Ja ne razumem zasto sve u danasnje vreme toliko rasparvljaju o godinama ,....koliko znam oduvek je bilo onih koji se zene posle osnovne , posle srednje, fakulteta ,..... posle tridesete , 40te ..... toga je od kada je veka i nisu bapske price ali ako ti nije sudjeno da se tad i tad udas i rodis decu ma moze sve da ti 100% se cini zagarantovano ali da se ne ostvari .... zato manite se politike dokonih i frustriranih ljudi koji nemaju sta da rade :lol:

..i koliko znam (babe mi pricale) bilo je i tada da neka koja vec ima momka i devojku za zenidbu/udaju ostane trudna i resi da zadrzi dete iako bi fakticki moglo unuk da joj bude ....ako je tada to moglo da se ostvari bez obzira sto je to bilo skandalozno ne vidim sta je ovo novo

Isto tako se ne slazem da ljudi posle 40te nisu nizasta -pa onda bi svi bili truli penzioneri sa tandencijom da izvrse suicid ....
samo dobra organizacija .... uzmimo za primer med sestre od preko 50godina koje moraju da dezuraju u nocnoj smeni ....koliko je to samo tesko ili dezurni lekar :ok: ...
Biti majka je nova uloga ali i posao .... to bake i deke odlicno znaju zato im nikada nije tesko da sacuvaju unuke jer osim sto se dobro organizuju sa vremenom i obavezama , to su godine kada ti je porodica na prvom mestu i ne postoji xy iskusenja kojima ne mozes da odolis da bi roditeljstvo zapostavio

Ma nemoj. Sto bi bilo ruzno?

Tako je.

Mojoj mami je posao zahtevao svedenu i nenametljivu garderobu pa se nije oblacila provokativno. I smatrala je da se tako ide i u skolu.

E neka druga se bas naprotiv oblacila provokativno, zato sto joj je to posao dozvoljavao. I?:roll:

A da li si sigurna da to ima veze sa poslom?

Kako bi po tebi trebala da se oblaci spremacica? Ili posto je salterski sluzbenik = salterusa....bolje da kazem "cistaljka" ....u tvom zargonu? One po tebi verovatno smrde i prljave dolaze deci u skolu?

A da li si sigurna da to ima veze sa poslom?

Kako bi po tebi trebala da se oblaci spremacica? Ili posto je salterski sluzbenik = salterusa....bolje da kazem "cistaljka" ....u tvom zargonu? One po tebi verovatno smrde i prljave dolaze deci u skolu?

otkud znam. i ne interesuje me. sto se mene toice razliciti ljudi imaju razlicitu kulturu odevanja i tacka.

nisma rekla da se jedino moja mama tako oblacila, nego da je meni bilo krivo sto se ne oblaci onako. znaci novogodisnje bluze, cirkonske bretele, providne suknje. a ni jedna zena koja je imala ozbiljan posao se tako nije oblacila. ovo nij etema o tome. i ja ovim diskusiju zavrsavam.

...jaoj jeste i ja sam imala isti problem...koliko mi je samo bilo potrebno da shvatim kako je moja mama "obicna" u pozitvnom smislu.
Nikada nije glasno govorila, nikada nije isla u skolu, nikada se nije druzila sa drugim mamama, nikada nisam mogla da spavam kod druge dece ili ostajem do kasno.
Tata je bio zaduzen da me saceka sa ekskurzije, da ode na roditeljski jer je mama kao pravi autokrata isla kod starije sestre kako bi bila upucenija u te "teske" razrede...he, tata je bio blag ali je zafrknuto bilo sto je on sportista pa je nosio farmerice i patike, trenerice i ja sam bila ponovo tuzna jer su drugi ocevi izgledali drugacije a moj kao klinac od 25 godina...cak sam bila izlamirana jedanput jer je doneo ogromnu sportsku torbu na roditeljski, sutra su neke devojcice to naglas komentarisale kako bih ja cula, deca znaju da budu gadno bezobrazna

...nevolja je u tome sto dete kasno shvati da su vrsnjaci surovi i daleko od nevine decice, cesto kolovodje mrze svu decu koja ispadaju iz proseka po necemu. Imale smo najveci problem od strane jedne devojcice koja je bila ovcica predvodnica jedne grupice upravo mi koje smo ispadale iz uobicajne seme po bilo kom osnovu a tek mi je skoro postalo jasno da je ona bila pritisnuta svojom porodicom, zato i jeste bila agresivna prema svima...

Moji nisu marili medjutim meni je bilo tesko, strogi su bili i zahtevni i nije bilo tu sale, nema igre posle sumraka, nema igre na ulici vise od 2 sata "cuj dete na ulici citav dan sta moze ulica dobro da donese", mora da se procita knjiga, mora da se trenira a sve su nam pruzali, dodje leto i sva ta deca kolovodje ponovo na ulici a nas odvedu na more 20 dana a meni krivooooooo jer mislim da propustam bog zna sta na toj ulici, secam se kada su bile moderne neke cizme na stiklu u osnovnoj, valjda je bio sesti razred u pitanju ja sam kazala mami kako svi imaju a ona je samo odgovorila "e pa ti neces tako ti je kako ti je"...jednostavno nismo nikada isli niz reku, toga nema kod mojih...nema provlacenja i valjda sam danas zato stroga i prema sebi i prema drugima...

Poslednja izmena:
...jaoj jeste i ja sam imala isti problem...koliko mi je samo bilo potrebno da shvatim kako je moja mama "obicna" u pozitvnom smislu.
Nikada nije glasno govorila, nikada nije isla u skolu, nikada se nije druzila sa drugim mamama, nikada nisam mogla da spavam kod druge dece ili ostajem do kasno.
Tata je bio zaduzen da me saceka sa ekskurzije, da ode na roditeljski jer je mama kao pravi autokrata isla kod starije sestre kako bi bila upucenija u te "teske" razrede...he, tata je bio blag ali je zafrknuto bilo sto je on sportista pa je nosio farmerice i patike, trenerice i ja sam bila ponovo tuzna jer su drugi ocevi izgledali drugacije a moj kao klinac od 25 godina...cak sam bila izlamirana jedanput jer je doneo ogromnu sportsku torbu na roditeljski, sutra su neke devojcice to naglas komentarisale kako bih ja cula, deca znaju da budu gadno bezobrazna

...nevolja je u tome sto dete kasno shvati da su vrsnjaci surovi i daleko od nevine decice, cesto kolovodje mrze svu decu koja ispadaju iz proseka po necemu. Imale smo najveci problem od strane jedne devojcice koja je bila ovcica predvodnica jedne grupice upravo mi koje smo ispadale iz uobicajne seme po bilo kom osnovu a tek mi je skoro postalo jasno da je ona bila pritisnuta svojom porodicom, zato i jeste bila agresivna prema svima...

Moji nisu marili medjutim meni je bilo tesko, strogi su bili i zahtevni i nije bilo tu sale, nema igre posle sumraka, nema igre na ulici vise od 2 sata "cuj dete na ulici citav dan sta moze ulica dobro da donese", mora da se procita knjiga, mora da se trenira a sve su nam pruzali, dodje leto i sva ta deca kolovodje ponovo na ulici a nas odvedu na more 20 dana a meni krivooooooo jer mislim da propustam bog zna sta na toj ulici, secam se kada su bile moderne neke cizme na stiklu u osnovnoj, valjda je bio sesti razred u pitanju ja sam kazala mami kako svi imaju a ona je samo odgovorila "e pa ti neces tako ti je kako ti je"...jednostavno nismo nikada isli niz reku, toga nema kod mojih...nema provlacenja i valjda sam danas zato stroga i prema sebi i prema drugima...

da ti nisu plaćali treninge i da te nisu vodili na more 20 , zamerila bi im što su te celo leto ostavllali na ulici?
zar ne ? :)

da ti nisu plaćali treninge i da te nisu vodili na more 20 , zamerila bi im što su te celo leto ostavllali na ulici?
zar ne ? :)

Nisu mi placali treninge, trenirala sam kod oca a balet je placala baka jer je zelela, odbojku i kosarku sam igrala za skolu godinama i tu dobila ponudu za prvi tim grada za koji sam igrala prvu ligu a kao kosarkaski sudija sam pocela da zaradjujem sa 15 sa jos dve drugarice. Tako je bilo. To su bile devedesete, niko nije imao previse ali se tvrdo radilo i ja sam znala koliko su moji radili da mi nije na um padalo da im trazim, ljudi pogresno misle da privatnici imaju mislim obicno imaju ali kada zavisis od moguce oceve povrede odlicno znas da cenis svaki dinar...zapravo prvi dzeperac sam videla kao apsolvent jer sam ostala tada bez studentskog kredita.

Medjutim kada si mali i nezan tebe svaki pogled druge dece zaboli i sve bi dao da se kojim slucajem ne razlikujes od njih ali tada se nije imalo, dobijali smo uzinu u skoli jer nisu sva deca imala da je kupe...danas je sigurno sve bolje

Nisu mi placali treninge, trenirala sam kod oca a balet je placala baka jer je zelela, odbojku i kosarku sam igrala za skolu godinama i tu dobila ponudu za prvi tim grada za koji sam igrala prvu ligu a kao kosarkaski sudija sam pocela da zaradjujem sa 15 sa jos dve drugarice. Tako je bilo. To su bile devedesete, niko nije imao previse ali se tvrdo radilo i ja sam znala koliko su moji radili da mi nije na um padalo da im trazim, ljudi pogresno misle da privatnici imaju mislim obicno imaju ali kada zavisis od moguce oceve povrede odlicno znas da cenis svaki dinar...zapravo prvi dzeperac sam videla kao apsolvent jer sam ostala tada bez studentskog kredita.

Medjutim kada si mali i nezan tebe svaki pogled druge dece zaboli i sve bi dao da se kojim slucajem ne razlikujes od njih ali tada se nije imalo, dobijali smo uzinu u skoli jer nisu sva deca imala da je kupe...danas je sigurno sve bolje

Tacno to htedoh da kazem sa tim bombonama i oblacenjem, a za strogo vaspitanje da ne pominjem....

Nego sta sa uzinom? Pa mi smo placali uzinu u skoli, ali to su sva deca radila...oni koji nisu imali, mislim da su dobijali za dzabe....mozda si mladja od mene, pa je tad bio trend kupovine uzine...

otkud znam. i ne interesuje me. sto se mene toice razliciti ljudi imaju razlicitu kulturu odevanja i tacka.

nisma rekla da se jedino moja mama tako oblacila, nego da je meni bilo krivo sto se ne oblaci onako. znaci novogodisnje bluze, cirkonske bretele, providne suknje. a ni jedna zena koja je imala ozbiljan posao se tako nije oblacila. ovo nij etema o tome. i ja ovim diskusiju zavrsavam.

evo, stvarno sam se uzdrzavala, ali ipak ne mogu a da te ne pitam sta pod ovim podrazumevas? salterske sluzbenice i prodavacice nemaju ozbiljan posao? kakav onda imaju?

Tacno to htedoh da kazem sa tim bombonama i oblacenjem, a za strogo vaspitanje da ne pominjem....

Nego sta sa uzinom? Pa mi smo placali uzinu u skoli, ali to su sva deca radila...oni koji nisu imali, mislim da su dobijali za dzabe....mozda si mladja od mene, pa je tad bio trend kupovine uzine...

Ne znam tacno ja sam bila drugi razred osnovne '93 i tada mnogi ljudi nisu imali novca uopste...moj rodni grad je bio baziran na ekonomskim gigantima koji su propali do jednog u dve godine, lazem ostao je jedan ali sve ostale fabrike su propale. Grad je osiromasio za tren, ucitelji su poceli da primecuju kako pojedina deca nikada ne uzinaju i predlozili su da se ugovori sa glavnim pekarskim preduzecem uzina za svu decu a cena bi se simbolicno placala na roditeljskim sastancima, verovatno ucitelji nisu uzimali novac od roditelja koji nisu imali pa su ovi ostali precutno placali i za drugu decu.
Elem cele godine, mozda i dve zaboravila sam sada je za veliki odmor stizala uzina. Na primer, pogacice i jogurt, zemicka i pasteta, davali su po narandzu ili sokic i tada se videlo koliko svi zapravo mogu da uzinaju i to rade u slast...toliko su neki ljudi siromasni bili, strasne godine.
Za kratko vreme se napravila garnitura dece roditelja koji su se "snasli", ne znam iz kog razloga ali su bili veoma bahati, uvodili modne trendove u skole kada su ljudi cekali redove za kilo mesa. nastavnici su vidno osiromasili i poceli su strajkovi, mislim da od mog petog razreda do kraja gimnazije nisam imala godinu bez strajka nastavnika.
Cinjenica je da se nista nije placalo, tipa vanskolske aktivnosti, gluma, sport, jezici u kulturnim centrima su bili skoro pa dzabe ali je bilo mnogo lako skrenuti sa puta jer jedino sta si gledao i sa cim si odtrastao je bio kriminal i bahato ponasanje dece kriminalaca pa su zato su moji bili strogi...plasili su se sta bi moglo da mi se desi i sa kim bih mogla da se uhvatim jer je vreme bilo nenormalno.
Mojoj majci je bilo svejedno sta treniram samo je bilo vazno da treniram i da nisam na ulici...poenta je napraviti coveka od deteta, najmanje je vazno ko ce da ga cuva i da li su mu zivi baba i deda i vitalni, odgajiti dete u ludom vremenu je full time job i stvarno je van svake pameti pricati da je bolje ranije ili kasnije, bitno je sta ispadne od njega sutra

evo, stvarno sam se uzdrzavala, ali ipak ne mogu a da te ne pitam sta pod ovim podrazumevas? salterske sluzbenice i prodavacice nemaju ozbiljan posao? kakav onda imaju?

...ufff...rado bih ti sad neshto jako ruzhno napisao, Zvezdanka...ali neccu...da mi chmichak ne izraste...

da neko ko je odgovoran za procesnu proizvodnju ili za nabavku izuzetno skupog materijala..ili ispitivanje istog ili za operaciju srca....nema istu odgovornost kao neko ko unosi podatke u racunar, ili sisa, ili prodaje perece....

...ipak mi "neshto" ne da da occutim...

...obrati pazhnju na svoje "odrazhavanje"...OnO shto ti ja a i josh neki boldovasmo, nije bila tvoja "rech" o odgovornosti...nego o ponizhavanju...a sad nemoj da se vadish ne "reper" koji si videla u postu od Vazdushaste...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

realna situacija je ta da ti nos para nebo i da ne vidis nista dalje od njega, inace ne bi tako ruzno i omalovazavajuce pisala o drugim zanimanjima.

:)

ako je tako....sam splet okolnosti je doveo do toga....hvala!

ja veoma cenim svaki posao, cak sam i radila takve stvari, ali priznajem razlike...kad bi svako znao gde mu je mesto, ne bi bilo problema u ovoj zemlji...cini mi se da se vise ne zna sta su tetkice, sta salteruse, a sta ministri...ko koristi koji auto i koga drzava, tj gradjani placaju...

eto kod mene na faksu su tetkice imale vecu platu nego asistenti...zbog odgovosrnosti, znanja i doprinosa instituciji....:)
i normalno da su se lepse oblacile

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back