Картице (папирићи) за плаћање путарине на аутопуту

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
48.609
Свако ко се возио по аутопуту код нас је имао прилику да на улазној наплатној рампи добије онај... папир, картицу, како већ да га зовем... који предамо на излазу, платимо и идемо даље.

Као и многи други, више пута сам ишао преко аутопута и нисам имао никаквих спорних момената око плаћања.
Међутим, пре пар дана сам имао нешто другачији случај.
Девојка која ради на наплати ме упита да ли је картица била на радију или телефону - заиста је била испод телефона, просто сам је поклопио да је не загубим негде успут. На то ми рече да картица хоће да се намагнетише и да је то проблем, да не могу да је ишчитају из прве.
Искрено, сумњам да је "магнетизација" одговарајући израз, али мало јачи радио импулси им очигледно не пријају. Не знам шта је све на том папиру, ако је то уопште само папир... не морам ни да знам. Ако неко зна, радо ћу прочитати.

Не знам да ли се неко други већ срео са сличним случајем. Само бих иамо савет да послушате девојку са наплатне рампе - одмаћи картицу од радија или телефона.

A to nije nova pojava neki vozači su nosili magnet u kamionu i pre naplate magnetom prođu preko magnetne trake na kojoj je zapis gde se uklučio i onda kažu da su se uključili na najbližem uključenju i tako manje plate putarinu.
Neki futlole za telefon imaju magnet na sebi pa to poremeti zapis na karrtici, a i u radiu postojemagneti.
Е видиш... уопште ми није пало на памет - моја футрола за телефон има магнет, да би се држала затвореном.
Ипак добро она рече - намагнетисано.

A da me ubijes ne bi shvatio zasto bi neko to komplikovao sa magnetnom karticom kad mu je lakse rolna kartona i samo odstampa bar kod info i moze vozac do prekosutra da se trudi da falsifikuje , ne vredi mu....
Aaaaa zaebah se odmah....sad sam shvatio....pa neko mora da obavi nabavku tih magnetnih specijalnih kartica......rolni....
Bas sam srpski glup....

Ups lidl koristi bas to....rok trajanja 2h od bar koda sa racuna....

Могу да замислим, тамо негде до 2050. године, да се више нећемо овако посебно бактати са путарином по разним земљама, него да ћемо имати јединствен систем, са само једним уређајем у ауту (или повезан систем очитавања таблица, без уређаја код нас), где ће се слободно возити без заустављања, отприлике као ово што сада постоји - са уређајем, без заустављања.

И нека буде провизија 1 евро или тако нешто за улазак у страну земљу, да се покрију сви трошкови.
Рачун (ако буде папирни, ако не буде све "спаковано" на мобилни или налог на неком сервису) може да стигне следећег месеца, као и било који други рачун који редовно плаћамо.

Ионако идемо ка све мањој употреби кеша, а све више ка електронском плаћању.

Neće toga biti jer ćemo ponovo živeti u pećinama. Ko gospoda onako demokratski i savremeno.
Ти први не би издржао - коме би се онда жалио? А сведочимо да се жалиш на све и свакога, не ваља ти савремена цивилизација... Можда ти пећина боље одговара?

Back