Karma, Reinkarnacija, Vaskrsnuce...

Karma se stvara u svakom trenutku jer sve što sada činimo imat će posljedice u budućnosti, dobre ili loše, kako po našu okolinu, tako i po nas same. No, kao što sadašnjim djelima stvaramo zalog za budućnost, tako smo nekadašnjim djelima kreirali svoju sadašnju situaciju. Nekih se djela sjećamo i znamo kada smo ih počinili, ali ima i kreacija kojih se obično ne sjećamo i nismo ih svjesni, upravo zato jer su nastale u nekom drugom vremenu, prostoru i obličju. Sjećanja na takva zbivanja potisnuta su u suptilne dimenzije psihe koje obično nazivamo podsvijest i nadsvijest. Premda ih nismo svjesni ne znači da se ti događaji nisu dogodili i da za njih nismo odgovorni. Naprotiv, i takvih se zbivanja moguće prisjetiti te steći potpun uvid u karmičke procese koje smo njima izazvali. Riječ je o tome da se karma stvara i u našim prethodnim utjelovljenjima.
Ključan moment u procesu ponovnog utjelovljenja jest plan budućeg života.

Ovo ovde je tipican sistem uzroka i posledice, sto sam ja uglavnom dozivljavao kao sudbinu. Ali nisam siguran da jos verujem u determinizam, zbog kvantnih teorija...

Tibet reinkarnacija ili Reinkarnacija Tibet se u našem društvu najviše povezuje sa jednim čovjekom – Dalai Lama, kojega budisti poštuju kao inkarnaciju Avalokiteshvare - Bude neizmjernog milosrđa. Na Tibetu, još od trinaestog vijeka njeguju tradiciju prepoznavanja inkarnacija ili tulkus-a. To bi značilo, kada jedan ostvareni učitelj umre, on ili ona, može ostaviti točan nagovještaj o tome gdje će biti ponovno rođen.

Jeste,ali...ko zna sta je istina a sta ne? :)
nemoguce je saznati....

To je donekle tacno. U nekim oblastima je potpuno saznanje moguce...u oblastima kao sto je ova, evidentno nije, to je lepo Kant proglasio domenom vere... Jer um ulazi u suprotnost sa samim sobom, boreci se sa stavovima koji su suprotni i neoborivi. npr Svet je vecan, Svet nije vecan. i sta ti ja znam jos nesto tako...:hahaha:

Mislim da nisi citao do kraja....kad nades vremena a ti detaljnije to malo....;)

Ja bas ne razumem poentu meditacije.... mislim,kontam sve to,oslobadjanje veca,lanaca,sta vec,ali samim tim gubimo taj mali sicusni deo te osobe sa kojom smo vezani...gubimo emocije koje nas toliko spajaju. :S

kao sto rekoh,nisam bas siguran da najbolje kontam sve ovo....moze objasnjenje? :)

Back