Karlos Ruis Safon

Utisci o ,,Trilogiji groblja zaboravljenih knjiga"

Draga Bjanka,

Dobro došla na naš Forum :)
Nadam se da ćeš ovde naći mnogo zanimljivih informacija i lepo društvo.

Tema koju si postavila je, verujem, mnogima interesantna, ali bi bilo bolje da najpre sama napišeš svoje utiske, ili, bar, nešto više detalja o knjizi i piscu u vezi sa kojima si pokrenula diskusiju.
Tako će se više ljudi priključiti.
Ja sam, na primer, davno čitala Senku vetra, ali ne znam da li ta knjiga pripada pomenutoj trilogiji.

Eto, ti malo počni, a mi ćemo se priključiti :)

Draga Bjanka,

Dobro došla na naš Forum :)
Nadam se da ćeš ovde naći mnogo zanimljivih informacija i lepo društvo.

Tema koju si postavila je, verujem, mnogima interesantna, ali bi bilo bolje da najpre sama napišeš svoje utiske, ili, bar, nešto više detalja o knjizi i piscu u vezi sa kojima si pokrenula diskusiju.
Tako će se više ljudi priključiti.
Ja sam, na primer, davno čitala Senku vetra, ali ne znam da li ta knjiga pripada pomenutoj trilogiji.

Eto, ti malo počni, a mi ćemo se priključiti :)
Hvala Vam na savetu, nova sam, te s' toga nisam upoznata sa pravilima [emoji4] Što se tiče "Senka vetra", da, spada u Trilogiju groblja zaboravljenih knjiga, pored koje su i "Igra anđela" i "Zatočenik nebesa".
Mogu se čitati bilo kojim redom jer niau nastavci već lavirint okolnosti, prožet tajnama Barselone.
Sjajan intelekt i razvijena mašta K.R.Safona ostavlja bez daha.
Knjige nas šetaju kroz prošlost Danijela Sempere-a, sina trgovca antikvarnih knjiga. Zanimljiv splet okolnosti, misterija, tajni... U čijem je središtu Groblje zaboravljenih knjiga...

Senka vetra je očaravajuca knjiga. Igra adnjela je napisana kasnije ali radnja desava pre Senke vetra. Hronoloski bi islo ovako: Igra andjela, Senka vetra, pa Zatvorenik nebesa. Ovu poslednju nisam citala jer je tek prevedna ali iako u prodaji, vec je razgrabljena. Cena negde oko 700.din. i oni koji su je procitali kazu da je najbolja.

Videcemo, ipak Senka vetra za mene je nesto posebno, malo zaostaje Igra anjdela (nekako je nedorecena, mada se mnogi ne bi slozili sa mnom,verujem)), ali, koliko sam cula od onih srecnika koji su uspeli kupiti "Zatvorenik nebesa" je odgovor ne samo na misteriozonog coveka iz Igre andjela, nego odgovor na sve nedoumice kojih je bilo u obe pomenute knjige.

Znaci, jeste trilogija ciklusa o Groblju zaboravljenih knjiga..

.(Od njega-Safona- citala sam Marinu, nije nesto ostavila poseban utisak na mene, ali, to je samo moje misljenje)...

Vidjala sam po nekim forumima dosta citata, ne mogu da se setim nijednog kako treba,ali mi je upecatljiv (i njega parafraziram)- Kad stignes u situaciju da se zapitas zasto nekog volis, vec si zauvek prestao da ga volis, ili (parafraziram)- Sve sto vidis u ogledalu knjige, to si ti, ustvari iznuta, ono sto je u tebi.
Neko ce to vec bolje, trenutno nemam vremena da trazim a nesto mi koci racunar, ako ne padne sistem do mraka, nijje nista uradio:roll:

Obozavam Safona, zaista je poseban...

Poslednja izmena:
Marin ne spada u ovu trilogiju, ona je knjiga za sebe. Lepo napisana ali nisam ljubitelj naučne fantastike. Što se tiče Zatočenika, on daje odgovor na sve nedoumice ali naravno i otvara nove koje se nastavljaju u četvrtoj onjizi koja, na žalost, još nije prevedena u našoj zemlji.

Marin ne spada u ovu trilogiju, ona je knjiga za sebe. Lepo napisana ali nisam ljubitelj naučne fantastike. Što se tiče Zatočenika, on daje odgovor na sve nedoumice ali naravno i otvara nove koje se nastavljaju u četvrtoj onjizi koja, na žalost, još nije prevedena u našoj zemlji.

Znam da ne spada, usput sam je pomenula (trebalo je da naglasim)...
Ne znam za nove nastavke, moguce, i volela bih:)
P.S. Ipsravila sam post...

Poslednja izmena:
Meni je Marina bila malo detinjasta zbog te fantastike, pa nisam ni čitala ove dve koje spominjete, iako ih imam obe. Sad kad rekoste da u njima nema sf, možda ih i pročitam.

I meni je Marina bila malo detinjasta zbog te fantastike, pa nisam ni čitale ove dve koje spominjete, iako ih imam obe. Sad kad rekoste da u njima nema sf, možda ih i pročitam.
Pročitajte, jako su dobre. Posle Marine (koja je inače knjiga za decu) napisao je pvu igru za odrasle "Senka vetra", tu nema naučne fantastike. Verujte mi, ostaviće Vas bez daha [emoji4]

Ja pročitala Senku vetra, prvo, i Igru anđela, to je trebalo da bude popravni. Al', nisam popravila utisak. Isto mi se ne sviđa baš nimalo, ali kao što znamo o ukusima ne treba raspravljati.

Nisam baš shvatila poentu, mračne su mi i dosadne.

Ja pročitala Senku vetra, prvo, i Igru anđela, to je trebalo da bude popravni. Al', nisam popravila utisak. Isto mi se ne sviđa baš nimalo, ali kao što znamo o ukusima ne treba raspravljati.

Nisam baš shvatila poentu, mračne su mi i dosadne.

Slažem se da o ukusima ne treba raspravljati, ali, čini mi se da najbolje kritike imaju baš dosadne knjige... No, dosadno nam je uglavnom ono što nam je strano i nerazumljivo.

Saglasna u potpunosti. Meni Safon jeste stran i nerazumljiv, a takve su mnoge druge knjige. Np. sve što moja ćerka čita, ali to je ok.
Neko moje mišljenje je da je Safon jako težak, ne toliko za čitanje, težak je ulazak u njegov mozak. Nekome nije zanimljivo da, dok čita, ulazi u psihološki profil samog autora. Meni jeste i Safon je za to sjajan. Odiše previsokim intelektom i jako zamršenim mozgom. Razumljivo je da mnogi ne vole njegov rad, ni ja nisam oduševljena štivom van Trilogije, ali kapa dole za način pisanja i način stvaranja lavirinta bez i jedne jedine greške.

Pročitao do sada samo Senku vetra, a za ostalo sam čuo da je lošije pa nisam hteo da se upuštam u to. Što se tiče tog romana mogu reći da je zanimljiva misterija, ali ipak ga ne bih nazvao vrhunskim delom.

Back