Karijerni obrt posle 40te

Potreba za juniorima programerima je sve manja, a za 2 godine je tek nece ni biti prakticno, tako da ne znam koliko je to pametan put. 🤔

Danas je, IMMO, najbolje imati u rukama zanat pomocu kojeg ces moci da popravljas/odrzavas stvari koje su u sirokoj upotrebi. To je poslednje sto ce AI da zameni, a zamenice mnogo toga.

Evo, pazi kad ne znam sta da savetujem sutra svoje dete, kamoli nekog od 40+. 🤷

Potreba za juniorima programerima je sve manja, a za 2 godine je tek nece ni biti prakticno, tako da ne znam koliko je to pametan put. 🤔

Danas je, IMMO, najbolje imati u rukama zanat pomocu kojeg ces moci da popravljas/odrzavas stvari koje su u sirokoj upotrebi. To je poslednje sto ce AI da zameni, a zamenice mnogo toga.

Evo, pazi kad ne znam sta da savetujem sutra svoje dete, kamoli nekog od 40+. 🤷

Savetuj ga da radi ono sto najvise voli, pa makar i bila mala plata.

Promjena karijere nakon 40. može biti i izazovna i nagrađivana. Evo nekoliko tačaka i savjeta koji vam mogu pomoći da uspješno završite ovaj korak:

1. **Samorefleksija**: Razmislite šta vas čini nezadovoljnim u trenutnoj karijeri i koja interesovanja i vještine imate koje biste željeli iskoristiti u novoj oblasti. Također identificirajte šta možete naučiti iz svojih prethodnih iskustava.

2. **Kontinuirano obrazovanje i kvalifikacije**: Možda će vam trebati dodatne kvalifikacije ili znanja da biste se probili u novo polje. Online kursevi, radionice ili čak učenje mogu vam pomoći da proširite svoje znanje i kvalificirate vas za nove profesionalne prilike.

3. **Umrežavanje**: Kontakti su često presudni za promjenu karijere. Koristite platforme kao što je LinkedIn da se povežete sa ljudima iz oblasti u koju želite da se uselite. Posjetite događaje umrežavanja, seminare ili sajmove kako biste upoznali istomišljenike.

4. **Steknite praktično iskustvo**: Ako je moguće, sudjelujte u stažiranju, stažiranju ili honorarnim poslovima kako biste stekli praktično iskustvo u novoj oblasti. Ovo vam može pomoći da primijenite svoje znanje i naučite više o industriji.

5. **Fleksibilnost i otvorenost**: Budite spremni na manje korake ili prihvatiti privremene pozicije da biste stekli iskustvo. Ponekad se put do željenog odredišta zaobilazi.

6. **Samosvijest i samopouzdanje**: Stariji radnici često donose dragocjeno iskustvo i širu perspektivu. Budite ponosni na ono što ste već postigli i imajte povjerenja da vaše vještine mogu biti vrijedne u novoj oblasti.

7. **Podrška za karijeru**: Razmislite o unajmljivanju karijernog savjetnika ili trenera koji vam može pružiti podršku u tranziciji. Oni mogu pružiti korisne savjete i pomoći vam da optimizirate svoj životopis i propratno pismo.

8. **Postavite ciljeve**: Definirajte jasne, ostvarive ciljeve za promjenu karijere. Ovo vam može pomoći da ostanete fokusirani i mjerite svoj napredak.

9. **Razmatranja o zdravlju i načinu života**: Razmotrite kako bi promjena karijere mogla utjecati na druge aspekte vašeg života, kao što su finansijska sigurnost, ravnoteža između posla i privatnog života i lično zadovoljstvo.

Promjena karijere nakon 40. može biti divna prilika da ostvarite svoju strast i prihvatite nove izazove. Potrebna je hrabrost i odlučnost, ali mnogi ljudi smatraju da je ovaj korak u svom životu veoma koristan.

Kaže AI

Samnom i sa mojojm profesijom je specifično to što još uvek nije u padu, jeste da se neki načini i tempo menja,
ali daleko od toga da ne mogu od svog rada(još uvek) fino da živim. No strah navlače vesti i glasine i predvidjanja u smeru
"AI će nam pojesti većinu digitalnih poslova". Neke kolege se slažu, neke ne baš u potpunosti. Sve zavisi kako si i kotiran kao autor i kreativac u širem smislu,
jer ako ti idu od ruke koncepti, pa čak i pisanje istih, mislim da će još u dogledno vreme biti zdarog i normalnog posla.

No da, kiksne nam li branša pod nogama, šta onda?
Programiranje je jedna od mojih ideja o smeru gde bih se mogao kretati, ali da, takodje
delim zabrinutost nekih da će i to biti u velikoj meri nadomešćeno AI-jem.
Pritom iskreno, blago mi je muka od još više sati sedenja za računarom, i to ovoga puta CRNIM :)

Presek je negde baš to, u zrelijim godinama se treba latiti prvo nečega
što bi te donekle inspirisalo i ispunjavalo. Otvoriti mini kafe, baciti se u neku trgovinu,
online prodaja, razviti neki svoj produkt, ili pak zasukati rukave pa učiti neki zanat,
pokrenuti nekiu školu za ono u čemu smo već dobri i iskusni,....

Korisnička i tehniča podrška su uvek izbor. AI može da zameni samo najprostije odgovore, za malo ozbiljnije probleme koji se diskutuju preko mejla i za razgovor preko telefona sa customerima ljudski faktor je nezamenljiv. Takođe, učenje Excela i Power BI nije loša ideja. Nešto sumnjam da će to veštačka inteligencija moći da zameni jer ne razume smisao podataka.

Od ostalih opcija ima ljudi koji lepo žive od dropshippigna ali ne uspe tu svako.

Zanat... tome svi pričaju, ali malo ko ga radi tako da bih rekao da je to samo trenutno popularna priča. Baš će neki talentovani klinac da ide na zanat da čisti cevi i lupa pločice, kako da ne.

I pade mi na pamet da se razvoženje porudžbina tipa Wolt baš traži. Sretoh pre sat-dva kolegu iz firme, kaže dopunski razvozi i fino kaplje lova.

Back