Karijera u Srbiji

GradjaninKejn

Početnik
Poruka
1
Zdravo svima,

registrovao sam se malopre, sa namerom da otvorim novu temu, budući da me već neko vreme "muči" jedno pitanje. Ne zamerite ako je već postavljeno, radio sam pretragu, nije bilo nečeg sličnog... :)

Naime, tiče se karijere i mogućnosti napredovanja u Srbiji. Radim u IT-ju već nekoliko godina i srećem podosta ljudi koji su fazon tašna/mašna, samozvani biznismeni, drmatori, šatro gradske face i slično... Interesuje me vaše iskustvo, koliko je to zapravo stvarno, tj. koliko se zaista može napraviti neka dobra karijera u Srbiji (nevezano za IT, u obzir dolaze i druge oblasti) koja bi značila minimum pripadnost srednjoj klasi, a da je to zaista karijera zasnovana na uspehu, a ne samo obična fasada? Kod nas neki smatraju da je donja srednja klasa već od 60-70 hiljada dinara mesečno...

Pozz i hvala unapred :)

Ček da vidim da li sam dobro razumeo:
ti nas pitaš kako da zaradiš pare, postaneš uspešan a ne samo bogat zbog fasade,
a zatim kažeš da ne znaš ništa da radiš (IT - svi smo gledali film).

Pa zdravo i tebi.

Prodaj dedinu kuću u Herceg Novom, učlani se u stranku i daj im 5k eur za opštinski odbor, što te kvalifikuje za potpredsednika odbora. To je dobra karijera u Srbiji.

- - - - - - - - - -

A možeš i težim putem, nauči nešto da radiš i vredno radi.

Zdravo svima,

registrovao sam se malopre, sa namerom da otvorim novu temu, budući da me već neko vreme "muči" jedno pitanje. Ne zamerite ako je već postavljeno, radio sam pretragu, nije bilo nečeg sličnog... :)

Naime, tiče se karijere i mogućnosti napredovanja u Srbiji. Radim u IT-ju već nekoliko godina i srećem podosta ljudi koji su fazon tašna/mašna, samozvani biznismeni, drmatori, šatro gradske face i slično... Interesuje me vaše iskustvo, koliko je to zapravo stvarno, tj. koliko se zaista može napraviti neka dobra karijera u Srbiji (nevezano za IT, u obzir dolaze i druge oblasti) koja bi značila minimum pripadnost srednjoj klasi, a da je to zaista karijera zasnovana na uspehu, a ne samo obična fasada? Kod nas neki smatraju da je donja srednja klasa već od 60-70 hiljada dinara mesečno...

Pozz i hvala unapred :)

Da bi sebi isplatio 70.000 neto, moraš potrošiti oko 115.000. Ako hoćeš da isplatiš neto 250.000, moraš da potrošiš oko 420.000. Ostali troškovi su zanemarljivi u IT. Bilo bi dobro da imaš dobrog računovođu, zbog izvoza (tvoja prodaja na ino-tržištu) i mogućnosti da relativno brzo moraš ući u sistem PDV-a (s obzirom da su prihodi u IT-u dosta veliki, ako se snađeš na tržištu).

Ne obraćaj pažnju na "tašna-mašna biznismene" jer oni najčešće "iznajmljuju" svoje ime i potpis i krivičnu odgovornost nekom drugom ko upravlja njihovim firmama (oni su osnivači, odgovorna lica - potpisivači, ali uglavnom nemaju pravo ni da misle o kakvom poslu se radi, šta se radi, šta potpisuju i za šta bi mogli da odgovaraju). Za to "iznajmljivanje" oni primaju pare, pa traje dok traje. Onda se oni upakuju u "tašna-mašna" stil da izleče frustracije zbog nemogućnosti stvarnog gazdovanja i upravljanja. A one koji njima gazduju i upravljaju, najčešće, malo ko i vidi.

Imaš i drugu vrstu biznismena, oni koji sami stvaraju poslove, upravljaju u svojim firmama zastvarno ... poslovni ljudi u pravom smislu reči. Takvi najčešće nisu u fazonu "tašna-mašna", jer ni nemaj komplekse koje imaju ovi prvi. Najveći broj njih su veliki profesionalci.

Možeš i da se udružiš sa nekim, svako u svojoj firmi ili u jednoj zajedničkoj.

Poslednja izmena:
Једина каријера, која се у Србији исплати, је каријера сељака... Имаш своје парче земље, сам га обрађујеш и сређујеш, гледаш како се развија и расте... Ту директно видиш резултате и способности, ту добијаш директно анализу где стојиш на лествици. ;)

Певање и тај тип "посла" спадају у категорију културе и уметности. Ако се неко тиме бави, онда углавном из личне страсти и занимања за то занимање.

Ако се неко тиме бави због профита, онда то више спада у категорију продавања магле, а сама особа на дужи рок неће имати никакво задовољство.

Ко жели нечим конкретним да се бави, онда је најбоље бавити се класичним занатима попут столара, ковача, златара, пекара, кувара итд. Тај занат користити као алатку и самостално радити не масовну робу, него наћи цењену и добро плаћену нишу. Ако се тај занат ради из задовољства, онда је успех на дужи рок гарантован.

Један од разлога зашто многе ствари у Србијо "нису исплативе" је тај, да се већина баве неком краткорочним трендовима, а оних породичних предузећа са традицијом од више колена скоро да нема. А управо тај тип предузетништва је камен темељац сваке здраве државе на западу. Каква год криза да буде, те мало породичне фирме се увек дижу после сваког невремена...

Poslednja izmena:

Back