da bi se jedan klinac javio da kaže kako je od njegovog druga deda pušio 4 pakle dnevno i doživeo 90+ godina
да увек интересантна прича за акоса и пушача који доживе 90ту...
(опет нисам доца мада сам инжењер па то посматрам из неког мог аналитичког угла)
не може се гледати само један параметар него је много у игри (какав дуван, имали примеса, какав ваздух, какву воду пије, да ли се нервира, да ли живи у равници или на 1500м планини, да ли је гојазан, физички активан...па и гени)
лично сам почео нешто истраживати да покушам направити модел како хормони утичу једни на друге и на тело. и наравно нисам успео.. јер је толико компликовано да сам Бог зна шта се ту дешава. Али без зезања.. само створитељ зна како то ради јер је толико компликовано неких 100тинак хормона, сви утичу на све и то не линеарно него по некој функцији..
тако и са болестима толико много параметара да искрено доктор просто није ту да може да сконта како да поправи човечије тело. (мало и филозофије.. по мени не може ауто да оправи ауто, него само нека виша интелигенција рецимо мајстор може да оправи ауто)
доктори би по мени требало много да раде на превенцији (што и постоји у неким другим земљама - видео сам клинику за превенцију а не за лечење..) и да када се дурги разболи да га условно речено ставе под стаклено звоно и пусте да се организам сам излечи ако може.
...али мислим да доктори ако би хтели да излече људе од неких болести требали би макар статистички да доведу болест и узрок у везу и да изађу и проговоре да одређена храна изазива одређене болести и ако то хоћемо да спречимо треба да престанемо да увозимо одређену храну и држава треба то да спроведе у дело.
конкретно знам за неке адитиве које се стављају у хлеб и пецива. сви ти адитиви се увозе од споља и дистрибуирају у већину (ако не и у све) пекаре! људи, ја не морам ни да знам шта има у тим адитивима, али знам да је то тако велики ризик по здравље народа да би то само луд оставио тако.. а то тако функционише већ 15-20 година! иста ствар је са млеком и уљем! и после се питамо одакле те болести све.. па када се трује мора и да се види ефекат.
извињавам се девојкама и женама које покренуше ову тему - ја одо са причом у неку другу крајност,.. али хтедох да изнесем своје мишљење и видим докторицама...