KARATE

• Začetnik teme Začetnik teme karatistkinja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pravilo"moj udarac moj zivit"je preuzeto iz Kendoa u periodu kada su vestine preoblikovane,ili bolje receno bar za ono vreme preimenovane iz jicu u do oblik.
Sami drevni majstori koji su kreirali kate u vremenu kada je ishod borbe znacio smrt,ili zivot su najverovatnije znali sta rade.Vezbanje kata je predstavljao jedan deo vezbanja same vestine nikako ne i jedini.Tokom vremena sve b.v. su evoluirale pa i karate tako da smo dobili tehnike kakve imamo(mislim na Japanske skole).Po misljenju i nacinu treniranja Okinawljanskih majstora za jedan ljudski vek moze se nauciti(majstorirati) svega tri kate cije su tehnike i te kako primenjive kombinujuci ih recimo sa ocvrsnutim podkolenicama,podlakticama i udarnim povrsinama stvaramo od tela smrtonosno oruzje.Znaci"jednostavno,surovo,efikasno".

:ok::ok::ok:
Kate jesu osnova karatea i bez kvalitetno naucenih kata, nema ni kvalitetnog karatea. Danas karate predstavlja nesto sasvim drugo ali moze da se pronadje jos po koji majstor koji vezba onako kako karate treba da se vezba. S obzirom da su se vremena promenila, promenile su se i potrebe vezbaca. Danas se karate vezba kao sport...sto ne prilici onom izvornom karateu, ono cemu je bio namenjen.
U vremenu razvoja karatea, njegovo prenosenje od strane ucitelja je bilo zabranjeno od vlasti, tako da su se treninzi odrzavali kasno nocu na nekim zavucenim mestima. Najboji nacin prenosenja znanja je upravo bila kata. Jedna kata se je ponovaljala i po nekoliko meseci. Danas se jedna kata radi na svega nekoliko treninga i onda se jednom nedeljno ponovi po jednom.....sto nikada nece dovesti do one snage udarca kakva je nekada postojala.

:ok::ok::ok:
Kate jesu osnova karatea i bez kvalitetno naucenih kata, nema ni kvalitetnog karatea. Danas karate predstavlja nesto sasvim drugo ali moze da se pronadje jos po koji majstor koji vezba onako kako karate treba da se vezba. S obzirom da su se vremena promenila, promenile su se i potrebe vezbaca. Danas se karate vezba kao sport...sto ne prilici onom izvornom karateu, ono cemu je bio namenjen.
U vremenu razvoja karatea, njegovo prenosenje od strane ucitelja je bilo zabranjeno od vlasti, tako da su se treninzi odrzavali kasno nocu na nekim zavucenim mestima. Najboji nacin prenosenja znanja je upravo bila kata. Jedna kata se je ponovaljala i po nekoliko meseci. Danas se jedna kata radi na svega nekoliko treninga i onda se jednom nedeljno ponovi po jednom.....sto nikada nece dovesti do one snage udarca kakva je nekada postojala.

A zasto onda u sparingu/ borbi karatisti primenjuju udarce/ stavove drugacije nego one u katama, s obzirom da su oni iz kate toliko snazni i efikasni?

Stav koji zauzimas i nacin kako ces da udaris nije uopste bitan. Kada postanes majstor karatea (ne mislim na ove danasnje majstore, uglavnom nemaju pojma), tehnika tj. forma tehnike gubi znacaj. Sve postaje oruzije. Mozes da skakuces, mozes da zauzmes visok stav, mozes nisko da se kreces, mozes da udaris kao da si krenuo da zapalis cigaretu....sve to nije bitno. Bitno je nesto drugo sto se razvija katom a to je karate.
No, u borbama, narocito evropskim, primenjuju te udarce zbog toga sto ne znaju druge. Karate vise nije vestina, vec sport. Radi se na brzini, egzibiciji a ne na karateu. Pogledaj neko prvenstvo Japana u borbama pa onda kazi da li je to mnogo drugacije nego li tehnika u kati :)

P.S. Naravno, treba uzeti u obzir da karate o kom ja govorim zahteva svakodnevno visesatno vezbanje....a narod zbog obaveza nema vremena za to, tako da se prilagodjava i radi sportski karate.

Poslednja izmena:
A zasto onda u sparingu/ borbi karatisti primenjuju udarce/ stavove drugacije nego one u katama, s obzirom da su oni iz kate toliko snazni i efikasni?

A,zasto mislis da su oni efikasniji,i kada?
U nekoj realnoj situaviji?
Sta je to realna situacija?
Kako bi udarc od koga padaju takmicari na shotokan takmicenju podneo kyokushin borac,osetio bi ga najverovatnije,ali ne nesto narocito traumatizovano?
Kako bi se ponasao taj isti shotokan borac kada bi se pripremao kao kyokushin?itd.
Dakle sve je relativno.
Velibor Dimitrijevic jedan od najboljih katasa iz stare garde pre osnivanja wuko-a pripada ljudima koji su trenirali i sa vremena na vreme se takmicili u borbama gde je imao znacajnih uspeha.

***,jel ima nekog ovde iz nisa..??

Ima nas, naravno, pitaj shta te interesuje. (:

Vlado, pocheo sam da treniram u Elidu, hvala na preporuci, stvarno je super. S obzirom na mogucnost treniranja po zhelji i mogucnosti (ja sam pocheo sa 5 treninga nedeljno, da se shto pre vratim u formu) i teretanu, mesechna chlanarina je prava sitnica. Pored toga, treneri su stvarno extra, narochito ovaj drugi glavni trener pored Radosha (nazhalost, nisam mu zapamtio ime - to mi se chesto deshava :rumenko: ), krivo mi je samo shto nas (me) Radosh nikad ne trenira, izgleda mi kao da mozhe dosta znanja da prenese, no dobro, fokusira se na takmichare, to je razumljivo. Takodje sam sreo i neke bivshe klubske drugove. Sve u svemu, vrlo sam zadovoljan. (:

Ima nas, naravno, pitaj shta te interesuje. (:

Vlado, pocheo sam da treniram u Elidu, hvala na preporuci, stvarno je super. S obzirom na mogucnost treniranja po zhelji i mogucnosti (ja sam pocheo sa 5 treninga nedeljno, da se shto pre vratim u formu) i teretanu, mesechna chlanarina je prava sitnica. Pored toga, treneri su stvarno extra, narochito ovaj drugi glavni trener pored Radosha (nazhalost, nisam mu zapamtio ime - to mi se chesto deshava :rumenko: ), krivo mi je samo shto nas (me) Radosh nikad ne trenira, izgleda mi kao da mozhe dosta znanja da prenese, no dobro, fokusira se na takmichare, to je razumljivo. Takodje sam sreo i neke bivshe klubske drugove. Sve u svemu, vrlo sam zadovoljan. (:

Drago mi je da ti se svidja. Iduce nedelje cu da ugrabim neko vece (ponedeljak, sreda ili petak) pa cu da dodjem da odvezbam jedan trening....i taman da se vidimo.
Taj drugi trener je najverovatnije Sasa, ne znam na kog mislis :D

Kad kazes KARATE onda ostali treba da se poklone.Na zalost pravi karate se izgubio.Danasnji karate se svodi na par rucnih udaraca,mavasi eventualno ura i to je sve.I nejcesce pobjedjuju gori.Pozdrav svim karatistima i karatiskinjama.
KARATE u srcu i telu
Z A U V E K
u pravu si....ovo sto se danas vezba na takmicenjima nije pravi karate...samo bedna imitacija.

Mozda je samo tebe smorio... Sport je sasvim ok, ali treba i imati motiva, ali i strpljenja, i trenirati ga!
To sto si braon pojas, to moze svako da stekne; nauci par kata, par tehnikica...
Prava draz karatea su takmicenja (borbe i kate), pitanje je koliko imas takmicenja, i borbi iza sebe..?
Nije karate, da odradis jedan-dva treninga nedeljno, malo se oznojis, ispucas jedan djako-zuki, i sampion si...!!! Treba dosta rada, a kada radis, nemozes da se smoris. Onda doju putovanja, takmicenja, pripreme, leto, planina..., druzenje, zezanje... To sigurno ne moze da ti dosadi! Moze samo da dodje neko zasicenje, nakon vise godina, i da prestanes da treniras, jer ti je sve to preko glave!

zao mi je, ali ni ti nisi u pravu. Pravi karate nije sto bolja izvedba kata i borbi na takmicenju. To je samo jedna neminovna faza na tom putu, ali ne i sustina karatea. U zadnjih 20 godina karate je od borilacke vestine za treniranje uma i duse dosao do sportske varsavske predstave za laike. Nije bitno gde treniras, ako ti je cilj takmicenje i medalje, onda je sasvim normalno da prestanes sa treniranjem posle crnog pojasa. Ali za mene karate nikad ne prestaje, ja jos uvek idem na takmicenja, ali ne zaboravljam da mi je cilj da usavrsim um a telo ce samo pratiti. Ja sam Andrijana iz Jagodine i treniram u klubu Hai-Ken vec 7 godina, mi smo u WKF federaciji. z:)

Pa dobro,ja ipak mislim da je bolje da je stil efikasan.Sotokan je sportski karate,kate su napravljene,kako si primetio,da budu lepe za oko,dok je godju prilagodjen stvarnosti.To sto sotokan mogu da vezbaju svi je jako lepo,ali i pokazatelj da je to pre vid rekreacije nego borilacka vestina.Meni je stvarno bez veze kad vidim debeljuskasto dete sa braon ili crnim pojasom,koji dobija na osnovu kata i duzine treniranja i mislim da to srozava ugled karatea.

OSu
to da je shotokan sportski stil nije tacno....na zalost, vecina kluba ga danas vezba kao sport, ali ne svi. Moj klub je clan Shotokan Karate-Do Akademije Srbije, koja je deo svedske Kase Ha Shotokan Ryu Karate-Do akademije. Tu se izucava karate onakav kakav je bio pre nego sto su ga promenili kao sport, kakav je bio kada je nastao. i jos nesto, karate nije sport. karate je borilacka vestina koja moze da se vezba kao sport.

A,zasto mislis da su oni efikasniji,i kada?
U nekoj realnoj situaviji?
Sta je to realna situacija?
Kako bi udarc od koga padaju takmicari na shotokan takmicenju podneo kyokushin borac,osetio bi ga najverovatnije,ali ne nesto narocito traumatizovano?
Kako bi se ponasao taj isti shotokan borac kada bi se pripremao kao kyokushin?itd.
Dakle sve je relativno.
Velibor Dimitrijevic jedan od najboljih katasa iz stare garde pre osnivanja wuko-a pripada ljudima koji su trenirali i sa vremena na vreme se takmicili u borbama gde je imao znacajnih uspeha.

drago mi je sto si pomenuo Velibora Dimitrijevica. On je jedan od mojih trenera, odnosno instruktor na seminarima na koje idem sa klubom. :)

to da je shotokan sportski stil nije tacno....na zalost, vecina kluba ga danas vezba kao sport, ali ne svi. Moj klub je clan Shotokan Karate-Do Akademije Srbije, koja je deo svedske Kase Ha Shotokan Ryu Karate-Do akademije. Tu se izucava karate onakav kakav je bio pre nego sto su ga promenili kao sport, kakav je bio kada je nastao. i jos nesto, karate nije sport. karate je borilacka vestina koja moze da se vezba kao sport.

Molim te objasni koja i kakva je gore navedena akademija i ko stoji iza nje?
Kakav se tu karate izucava?
Kada kazes:"onakav kakav je bio pre nego sto su ga promenili kao sport"na koji period mislis?
Kada je to karate nastao?

Molim te objasni koja i kakva je gore navedena akademija i ko stoji iza nje?
Kakav se tu karate izucava?
Kada kazes:"onakav kakav je bio pre nego sto su ga promenili kao sport"na koji period mislis?
Kada je to karate nastao?

http://www.kasehakaratedoakademija.org.rs/

evo linka za sve sto te zanima o Akademiji. To je Shotokan karate ali onakav kakav je bio pre, mislim na period od kada je nastao pa sve do prvog dana kada su pocela takmicenja sa sportskim karateom. A karate je nastao u 19. veku, na Okinawi.

http://www.kasehakaratedoakademija.org.rs/

evo linka za sve sto te zanima o Akademiji. To je Shotokan karate ali onakav kakav je bio pre, mislim na period od kada je nastao pa sve do prvog dana kada su pocela takmicenja sa sportskim karateom. A karate je nastao u 19. veku, na Okinawi.

Uz duzno postovanje prema Shihan Taiji Kase-u kao jednom od instruktora F.Gichina i Vebi Dimitrijevicu kao jednom od najboljih katasa ex SFRJ koji je povremeno svoje znanje dokazivao i u borbi,kao dobar borac,ipak nije to izvorni karate.
Karate kakav se trenirao na Okinawi krajem XIX i pocetkom XX veka se znatno razlikuje od ovog koji se danas poznaje kao Shotokan.Prvi je izmene izvrsio sam F.Gichin,a posle,ili jos bolje uz njegov nadzor Joshitaka(Nino)Gichin inace njegov sin.
Izvorni karate se jos vezba na Okinawi,ako je uopste i on jos ostao nepromenjen.
Jedini Okinavljansski karate koji se vezba kod nas je Uechi-ryu.
V.Dimitrijevic je jedan od nasih najboljih instruktora ciji pristup karatea vodi ka BUDO konceptu,znaci mislim sve pozitivno za njega i njegov rad.

Poslednja izmena:

Back