Vlada80-Nis
Ističe se
- Poruka
- 2.996
Pravilo"moj udarac moj zivit"je preuzeto iz Kendoa u periodu kada su vestine preoblikovane,ili bolje receno bar za ono vreme preimenovane iz jicu u do oblik.
Sami drevni majstori koji su kreirali kate u vremenu kada je ishod borbe znacio smrt,ili zivot su najverovatnije znali sta rade.Vezbanje kata je predstavljao jedan deo vezbanja same vestine nikako ne i jedini.Tokom vremena sve b.v. su evoluirale pa i karate tako da smo dobili tehnike kakve imamo(mislim na Japanske skole).Po misljenju i nacinu treniranja Okinawljanskih majstora za jedan ljudski vek moze se nauciti(majstorirati) svega tri kate cije su tehnike i te kako primenjive kombinujuci ih recimo sa ocvrsnutim podkolenicama,podlakticama i udarnim povrsinama stvaramo od tela smrtonosno oruzje.Znaci"jednostavno,surovo,efikasno".

Kate jesu osnova karatea i bez kvalitetno naucenih kata, nema ni kvalitetnog karatea. Danas karate predstavlja nesto sasvim drugo ali moze da se pronadje jos po koji majstor koji vezba onako kako karate treba da se vezba. S obzirom da su se vremena promenila, promenile su se i potrebe vezbaca. Danas se karate vezba kao sport...sto ne prilici onom izvornom karateu, ono cemu je bio namenjen.
U vremenu razvoja karatea, njegovo prenosenje od strane ucitelja je bilo zabranjeno od vlasti, tako da su se treninzi odrzavali kasno nocu na nekim zavucenim mestima. Najboji nacin prenosenja znanja je upravo bila kata. Jedna kata se je ponovaljala i po nekoliko meseci. Danas se jedna kata radi na svega nekoliko treninga i onda se jednom nedeljno ponovi po jednom.....sto nikada nece dovesti do one snage udarca kakva je nekada postojala.