Karakterne osobine više niko ne gleda?

Da li ste primetili sledeće:
Umesto kao nekad da opišemo osobu koristeći karakterne osobine, vredan, lenj, laže, iskren, naivan, dobar, loš, pa čak i fizičke lep, ružan, simpatičan, danas se ljudska bića opisuju prvo po onome što imaju u gaćama a dodatak je seksualna orijentacija.
"Ona je bi". (Biseksualka).
I to opis ličnosti?

Opasna degradacija. I sve je gore. Ono o čemu ne treba uopšte da se priča (šta se to nas tiče) to se (po)stavlja u prvi plan.

Otvorio sam temu, mada sam mogao i da se nadovežem postom na slične (tipa da li je danas animozitet između muškaraca i žena najjači).

Gde nestade opis čoveka kao čoveka?
Nestade opis ljudskosti u novcanik i u auto.

Umesto kao nekad da opišemo osobu koristeći karakterne osobine, vredan, lenj, laže, iskren, naivan, dobar, loš, pa čak i fizičke lep, ružan, simpatičan, danas se ljudska bića opisuju prvo po onome što imaju u gaćama a dodatak je seksualna orijentacija.
I to opis ličnosti?

Opasna degradacija. I sve je gore. Ono o čemu ne treba uopšte da se priča (šta se to nas tiče) to se (po)stavlja u prvi plan.

Otvorio sam temu, mada sam mogao i da se nadovežem postom na slične (tipa da li je danas animozitet između muškaraca i žena najjači).

Pa i te opisane karakterne osobine su sture. Lenja, vredna, postena, dobar coek.
Pre bih da je bi pa da se nadam necemu sto ni nemam pojma da bih i hteo na prvom mestu.

Da ne ostavim ovako i ispadne da je provokacija:
Naravno da su karakterne osobine, tj pre bih rekao dusevne osobine bitne. Najbitnije.
Medjutim, mislim da su tu generalno kriterijumi srozaniji od bilo kojih drugih.
I tu je najcesce strah od razocarenja, cini mi se. Ili ono, "rdjavom k dlaka smeta", a u stvari ta dlaka nije dlaka, vec bogme vunica.
Ali znas kako, nismo mi odrastali na Platonovom ostrvu, svi lepo vaspitani, divni, ljubavni, isti. Otud i...

I to opis ličnosti?

Pa nije nestao nigde. S tim sto nije korektno nepoznatoj osobi opisivati bilo koga.
Sta ja imam da pricam da je lenj, glup, lazov, izgleda kao ogovaranje i pakost, iako je mozda istina...a ne mogu ni samo dobre osobine da spominjem jer je to prihvatljivo.
A spominjanje seksualne orijentacije mozda dodje kao vrsta upozorenja (u slucaju da imas zelju da je muvas, jer jbg, samo se na sex misli, ko jos lupa glavu oko neceg drugog :roll:)... pitam se da li iko naglasava kad je neko strejt...osim osobi za koju zna da je gej.

Poznatima i bliskima opisujem nekoga shodno vrsti interesovanja za tu osobu.
Ako bi ga drugarica muvala...pricam ono sto je njoj bitno, sta god to bilo.
Ako pricam generalno, prvo ide nacin ophodjenja, pa izgled, pa nesto od karakternih osobina, ako ih znam...ali samo bliskim ljudima u privatnom razgovoru.
Inace, ne komentarisem druge ljude uopšte.

Poslednja izmena:
I to opis ličnosti?

To je pojava u Americi i na zapadu već godinama, i niko ne primećuju abnormalnost opisivanja osobe po njenom sexualnom određenju - niti fakt sexualnog određenja stavljati kao nešto što celu osobu određuje. To što ti pitaš, ja se pitam svih ovih godina otkako sam taj fenomen primetila.

Stvarno si u pravu - ispada da se ljudi trebaju (bar ako slušaš zapad) deliti samo i isključivo po tome šta im je u gaćama i s kim vole da idu u krevet. Na onovu tog saznanja, ispada da trebamo doneti i sve ostale: da li je ta osoba valjana, vredišna, lena, lažljiva, pokvarena, duhovna, licemerna itd itd. Verujem da to ima neke veze s faktom da je zapad sve ljude neuobičajenih sexualnih preferencija proglasio za kolektivno ispravne (dok smo svi mi ostali sumnjivi - jer smo ih ugnjetavali, jer delujemo zatucano pa samim tim kočimo progres itd itd). To ti je ko onomad: sve što je lepo automatski je dobro.

Obzirom da sve što je lepo NIJE automatski dobro, ni svi neortodoxno sexualno orijentisani NISU dobri takođe. Njihove moralne ili čovečije ili kakogod osobine nemaju veze s kim spavaju i kojim se genderom zovu. Doći će vreme (i to, kako izgleda, brže nego sam mislila) kad će i njihova "automatska dobrota" otići u aut, skupa s "automatskom dobrotom lepote".

Back