Kapitalizam i industrija zabave

Da nema industrije zabave da anestezira narod kapitalizam ne mogao da opstane.
Industrija zabave postoji u svakom sistemu, ne samo u kapitalizmu- takodje industrija zabave se uglavnom koristi da skrene paznju i donekle za kontrolu sirokih masa, medjutim kad sistem postane truo- on propada (ili zemlja s trulim sistemom postane plen) i nista ga ne moze spasiti,
price i nadmetanja izmedju levice i desnice u su postale poprilicno besmislene, vecina argumenata ili tema o kojima raspravljaju proponenti leve i desne struje- zapravo nemaju vezu ni s levicom niti desnicom.

Da nema industrije zabave da anestezira narod kapitalizam ne mogao da opstane. Šta mislite o tome? Sa procvatom kapitalizma i industrija zabave je dostigla svoj vrhunac, služi za zamajavanje širih društvenih masa dok kapitalizam nezadrživo napreduje.

Pa sad dokolica je jako bitna stvar po meni i bitnija nego jer posao tebe ne definiše kao osobu nit govori mnogo o tebi dok te dokolica itekako definiše i govori nešto o tebi i sad ne znam kako voliš da provodiš vreme, kakvu muziku slušaš, kakve filmove gledaš, šta voliš da čitaš i da li čitaš uopšte i tako neke stvari su jako bitne i mogu donekle dosta da kažu o nekoj osobi i njenom stanju svesti, a pritom sve što je čovek stvorio proističe iz neke ideje i kreativnosti a za ideju je potrebna mašta a za maštu je potrebno vreme i dokolica (zato recimo u kapitalizmu i sistemu koja nastoji da drži jedinke pod kontrolom i u pokornosti imamo satanizaciju dokolice i prikazivanje dokolice kao nečeg lošeg).

Tako da mislim da prosto ljudska priroda teži za dokolicom, teži za zabavom i toga je uvek bilo i biće neoviso od sistema, e sad jedini problem je što se u kapitalizmu sve gleda kroz profit i ne znam muzika, film, strip ili šta već više nije umetnost nego je proizvod koji treba prodati što većem broju ljudi pa zbog toga grana zabave pati i kvalitet joj se konstantno srozava, jer kapitalizam nastoji da zaglupi ljude jer mu ne trebaju kreativni, pametni, svesni i produhovljeni ljudi već idiotizovana radno-potrošačka masa pa stoga nastoji i da im plasira takav vid zabave koji će ih debilizovati i doprineti tomo i njihovom stanju zaglupljenosti.

Industrija zabave postoji u svakom sistemu, ne samo u kapitalizmu- takodje industrija zabave se uglavnom koristi da skrene paznju i donekle za kontrolu sirokih masa, medjutim kad sistem postane truo- on propada (ili zemlja s trulim sistemom postane plen) i nista ga ne moze spasiti,
price i nadmetanja izmedju levice i desnice u su postale poprilicno besmislene, vecina argumenata ili tema o kojima raspravljaju proponenti leve i desne struje- zapravo nemaju vezu ni s levicom niti desnicom.
To je tačno, ali što je sistem besmisleniji to je industrija zabave razvijenija. Toga smo svedoci danas:

To je tačno, ali što je sistem besmisleniji to je industrija zabave razvijenija. Toga smo svedoci danas
Slazem se da kad (bilo koji) sistem postane besmislen, zastareo itd… uvek se pokusava nadomestiti i zavarati gradjane raznim zabavama, ili izmisljenim krizama itd, no ovo nije direktno vezano za neki sistem.
I socijalizam i kapitalizam su pre svega ekonomski sistemi i sistemi upravljanja i nisu direktno povezani ili barem ne bi trebali biti povezani npr s pitanjima imigracije, rata u Gazi, niti industrijom zabave- to su zasebna pitanja,
trenutno u politickom diskursu vidimo ogoljeni tribalizam, i vecina rasprava izmedju levicara ili desnicara nemaju veze s materijom, verovatno mnogi i ne znaju sustinsku razliku- pa tako se cesto desava da siromasniji slojevi i pripadnici radnicke klase podrzavaju desnicu i smanjenje poreza i ulogu drzave.

Inače i tu se sve odvija ciklično i bori se za slobodu odnosno umove i duše ljudi kao i svuda drugde, pa tako recimo kao odgovor na pojavu RnR muzike dobili smo disco i uspavanku, isto tamo krajem 70-ih i početkom 80-ih imali smo pojavu i ekspanziju Funk-a, Punk-a, Heavy Metal-a, Hip Hop-a, itd znači generalno sve neke muzike koja je odraz buntovništva i podstiče na pobunu i promenu (ono idemo POWER TO THE PEOPLE, YOU GOTTA FIGHT FOR YOUR RIGHT) da bi kao odgovor na to dobili Madonu i La isla bonita, new wave i dens muziku (koja je ništa sem puke isprazne zabave sa diskretnom promocijom konzumerizma gde nema više te ulične underground atmosfere, likova u pocepanim farmerkama, cokulama, baggy odeći i apa-drapa fazonu nego su svi kao nešto nalickani, veseli, svi u nekoj fensi odeći i nekim skupim brendovima, u nekim vilama, levo,desno i šta ti ja znam).

Pa tako recimo i kod nas ono 70-ih i početkom 80-ih imali smo ekspanziju Rock Roll-a (tipa Riblja Čorba, Partibrejkersi, Azra, EKV, Električni orgazam i kao ono idemo....) bio je i taj crni talas filmova koji su bili malo dublji i isto bili kritički nastrojeni i ukazivali na mane našeg tadašnjeg društva i prikazivale onu drugu stranu medalje i podsticali neku vrstu promene da bi recimo tamo sredinom i u drugoj polovini 80-ih kao odgovor na sve to dobili Lepu Brenu, Žikinu dinastiju (gde je sve tako kul i gde je Beograd predstavljen kao jedna idealizovana, idilična moderna socijalistička metropola), Hajde da se volimo i šta ti ja znam kako bi društvo i dalje držali u matriksu i tom stanju ušuškanosti.

Poslednja izmena:
Inače i tu se sve odvija ciklično i bori se za slobodu odnosno umove i duše ljudi kao i svuda drugde, pa tako recimo kao odgovor na pojavu RnR muzike dobili smo disco i uspavanku, isto tamo krajem 70-ih i početkom 80-ih imali smo pojavu i ekspanziju Funk-a, Punk-a, Heavy Metal-a, Hip Hop-a, itd znači generalno sve neke muzike koja je odraz buntovništva i podstiče na pobunu i promenu (ono idemo POWER TO THE PEOPLE, YOU GOTTA FIGHT FOR YOUR RIGHT) da bi kao odgovor na to dobili Madonu i La isla bonita, new wave i dens muziku (koja je ništa sem puke isprazne zabave sa diskretnom promocijom konzumerizma gde nema više te ulične underground atmosfere, likova u pocepanim farmerkama, cokulama, baggy odeći i apa-drapa fazonu nego su svi kao nešto nalickani, veseli, svi u nekoj fensi odeći i nekim skupim brendovima, u nekim vilama, levo,desno i šta ti ja znam).

Pa tako recimo i kod nas ono 70-ih i početkom 80-ih imali smo ekspanziju Rock Roll-a (tipa Riblja Čorba, Partibrejkersi, Azra, EKV, Električni orgazam i kao ono idemo....) bio je i taj crni talas filmova koji su bili malo dublji i isto bili kritički nastrojeni i ukazivali na mane našeg tadašnjeg društva i prikazivale onu drugu stranu medalje i podsticali neku vrstu promene da bi recimo tamo sredinom i u drugoj polovini 80-ih kao odgovor na sve to dobili Lepu Brenu, Žikinu dinastiju (gde je sve tako kul i gde je Beograd predstavljen kao jedna idealizovana, idilična moderna socijalistička metropola), Hajde da se volimo i šta ti ja znam.
Sneki si zaboravio :)

Мени је у капитализму највећа сласт, већа и од било које забаве, да будем лењ и да не будем потрошач, закон понуде и потражње ми сам то диктира :D Сам себе најбоље забављам и за то ми треба пуно доколице а готово ништа не кошта.

Da nema industrije zabave da anestezira narod kapitalizam ne mogao da opstane. Šta mislite o tome? Sa procvatom kapitalizma i industrija zabave je dostigla svoj vrhunac, služi za zamajavanje širih društvenih masa dok kapitalizam nezadrživo napreduje.

Jer nije bilo zabave dok nije bilo kapitalizma.

U Staroj Grčkoj nije postojalo pravilo Adama Smita - "hleba i igara"

Back