Inače i tu se sve odvija ciklično i bori se za slobodu odnosno umove i duše ljudi kao i svuda drugde, pa tako recimo kao odgovor na pojavu RnR muzike dobili smo disco i uspavanku, isto tamo krajem 70-ih i početkom 80-ih imali smo pojavu i ekspanziju Funk-a, Punk-a, Heavy Metal-a, Hip Hop-a, itd znači generalno sve neke muzike koja je odraz buntovništva i podstiče na pobunu i promenu (ono idemo POWER TO THE PEOPLE, YOU GOTTA FIGHT FOR YOUR RIGHT) da bi kao odgovor na to dobili Madonu i La isla bonita, new wave i dens muziku (koja je ništa sem puke isprazne zabave sa diskretnom promocijom konzumerizma gde nema više te ulične underground atmosfere, likova u pocepanim farmerkama, cokulama, baggy odeći i apa-drapa fazonu nego su svi kao nešto nalickani, veseli, svi u nekoj fensi odeći i nekim skupim brendovima, u nekim vilama, levo,desno i šta ti ja znam).
Pa tako recimo i kod nas ono 70-ih i početkom 80-ih imali smo ekspanziju Rock Roll-a (tipa Riblja Čorba, Partibrejkersi, Azra, EKV, Električni orgazam i kao ono idemo....) bio je i taj crni talas filmova koji su bili malo dublji i isto bili kritički nastrojeni i ukazivali na mane našeg tadašnjeg društva i prikazivale onu drugu stranu medalje i podsticali neku vrstu promene da bi recimo tamo sredinom i u drugoj polovini 80-ih kao odgovor na sve to dobili Lepu Brenu, Žikinu dinastiju (gde je sve tako kul i gde je Beograd predstavljen kao jedna idealizovana, idilična moderna socijalistička metropola), Hajde da se volimo i šta ti ja znam.