- Poruka
- 4.277
Pozdrav svima!!!!
Da li mogu da se postave neke slike Kapetana Dragana i obuke? Mozda neki klip, dokumetarac, reportaze za vreme ratova?
a zašto??
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pozdrav svima!!!!
Da li mogu da se postave neke slike Kapetana Dragana i obuke? Mozda neki klip, dokumetarac, reportaze za vreme ratova?
Da ste srusili most , inzinjerska jedinica bi postavila drugi kod bns , tamo gde se dunav zavija i gde je vec bila isturena inzinjerska jedinica. Ako ti kazem da su na poljoprivrednom dobru ''trojka'' bile razmestene 3 baterije bacaca, i mislim nekoliko baterija 152ki, koje nisu plotun ispalile za vreme rata , dan danas tamo stoje vojne zemunice , ocu reci, da je neko hteo, cigla na cigli u osjeku nebi ostala , znam ja sta je ponos , imali smo mi kosovo , to je bilo malo zajebanije nego vama, a bogami smo se i sami samcati drzali i to izuzetno... Osjek bi bilo lakse zaposednuti od vukovara,vojska je izasla sve do pred Belisce i tu napravila odbranu, time je obuhvatila osjek sa severa , na obalama drave,a druge strane , sa istoka posle uspesnih akcija i uzimanja cele posavine, tu je 16 mtbr izbila na s.brod i na samac, zajedno sa 329 oklopnom bi se krenulo na djakovo dok bi n.korpus krenuo ka djakovu iz pravca vinkovaca i tu bi se spojili, ja se secam kada je taj plan pravljen, nikako to nebi trajalo duze od 2 nedelje, a onda ti je osjek bukvalno opoljen , i pao bi vrlo lako, medjutim , to niko nije hteo da radi! I nema te vojske niti organizacije koja bi u osjeku uspela da odbrani grad.a posedno znam koliko su hrvati bili spremni i fizicki i po moralu za borbu posle pada orasja, novog sela, b.broda... gde su bile stvarno zestoke borbe, po znagama na obe strane mnogo zesce nego u vukovaru, takodje i po gubicima!Tako da ta prica sa osjekom nije odrziva, ja samo pricam realno!To je svako tada znao...
Čuo sam navodno od milicionera iz Bačke Topole i severnobačkog okruga, da je novembra 1991. nekoliko vozila tada još uvek jugoslovenske milicije prošlo kroz Osijek bez ikakvih problema i kada su već stigli na izlaz iz Osijeka, navodno su dobili naređenje da se povuku. Ima li nekoga da zna nešto više o tome ?
a i takav potez nebi mogao da se opravda pred MZ jer kako objasniti da vodite rat s ciljem da zastitite Srpsko stanovnistvo a zauzimate grad od 100 hiljada ljudi i gde Srba nema ni 20%.
Čuo sam navodno od milicionera iz Bačke Topole i severnobačkog okruga, da je novembra 1991. nekoliko vozila tada još uvek jugoslovenske milicije prošlo kroz Osijek bez ikakvih problema i kada su već stigli na izlaz iz Osijeka, navodno su dobili naređenje da se povuku. Ima li nekoga da zna nešto više o tome ?
neće biti tako kako pišešTako nesto kao sto si ti opiso nema sanse.Vrlo moguce da su u grad ulazile IDO grupe pogotovo u periodu nakon sto je zavrseno sa Vukovarom i kad su narednih dana poceli da se ciste mesta na prilazu osijeku sa slavonske strane Laslovo,Ernestinovo i ostalo.Javna je tajna da je u tom periodu u Osijeku vladalo totalno rasulo defetizam i bezanija i da je to bio grad duhova jer je jako malo ljudi ostalo u njemu,bezali su svi zivi i civili i vojno sposobni muskarci,i da je tada JNA htela da ga zauzme pao bi veoma lako,ali nazalost vreme isticalo priznanje Hrvatske je bilo na vratima a i takav potez nebi mogao da se opravda pred MZ jer kako objasniti da vodite rat s ciljem da zastitite Srpsko stanovnistvo a zauzimate grad od 100 hiljada ljudi i gde Srba nema ni 20%.
Lako jer se rat tako vodi. Uzimas sve sto je u cilju da se dobije rat i sto je od vojne koristi, nebitno ko tu zivi ili ne zivi, pa makar to poslje u pregovorima morao vratiti.. da ne bi vracao ono sto je tvoje - kako je ustvari i uspalo.![]()
neće biti tako kako pišeš
u to vrijeme su u Osijeku bile ove postrojbe
1) 3 gardijska
2)106 pričuvna
3) 130 brigada
4)policija + specijalna iz ZG&VŽ
5)5 domobranksa pukovnija
6)ostale pričuve
i ne zaboravi u odnosu na Vukovar,Osijek nije bio odsječen žila kucavica za dostavu MTS-a i ljudstva nije bila u prekidu kao u Vukovaru
![]()
ovdje ti se spominje ono što si ti čuo iako nisam bio u 106-toj i taj dio "terena"nije bio u mojoj zoni odgovrnosti (bio sam i na tim položajima pozzzzz iz Osijeka)
ima jedan član foruma ovdje s kojim sam pričao o tom događaju iz tog retnog perioda i ON je jedan o tih koji je bio na ulazu u Osijek tj.položaj benzinska pumpa Nemetin-Osijek,inače je tenkista.
![]()
Pitao sam te pošto ( jedan od tih milicionera je i moj otac ) su navodno dobili naređenje sa vrha ( od naših tj. jugoslovenska - potonja srpska strana ) da se povuku, iako kažu da su osigurali taj položaj možda bi situacija bila znatno izmenjena.
To sto ti pises ima smisla ali u nekim drugim uslovima.Ovaj kratkotrajni jesenski rat u Hrvatskoj 1991 je bio pod lupom MZ i uporedo sa borbama na terenu vodile su se i one diplomatske.Ne zaboravi da je odmah po zaustavljanju sukoba pocetkom januara 1992.potpisan Vensov plan a odma zatim priznata Hrvatska nakon par dana,takve stvari se ne desavaju preko noci i to su bili procesi koji su trajali nedeljama i mesecima unazad.Milosevic i JNA su imali jasne signale da je medjunarodno priznanje Hrvatske pitanje trenutka i da ce se samim tim JNA morati povuci sa njene teritorije i igrali su na kartu zastite krajeva sa vecinskim srpskim stanovnistvom.Celo vreme je trajalo crtanje karata tih srpskih podrucja sa Vensom,Guldingom i kompanijom na cije ce se granice smestiti Plavi slemovi kao zastita srpskog stanovnistva kad se JNA povuce.Tako da u celoj toj igri realno nije bilo ni prostora ni vremena za tako velike zalogaje kao sto su Osijek,Zadar,Sibenik i ostalo.
O cemu pricas? Kroz avgust i septembar, bile su rijesene sve glavne operacije na Zadru, Sibeniku, Lici, Kordunu, Baniji, Z.a Slavoniji ... jedino je toboze "zapelo" na Vukovaru i Dubrovniku... ali to su bile neke druge igre.
криминална јединица
криминална јединица
Vukovar i Koridor su neuporedivi... Operacije na Vukovaru je vodila postojeca vojska, a operacije na Koridoru vojska u nastajanju... Ne znam o kakvim "ogromnim" materijalnim i ljudskim gubicima na Koridoru pricas?? Gubici na Koridoru su sasvim srazmjerni okolnostima pri kojima su vodjene ratne operacije... kao sto na Vukovaru nijesu.
Pored tih razlika, ogromne su razlike kao nebo i zemljau sastavu vojske i komandnog kadra izmedju Vukovara i Koridora... na Vukovaru vojska je konglomerat svega i svacega - TO, JNA, dobrovoljci sve i svasta ... Srbi iz svih krajeva, najmasovnije Srbijanci i Vojvodjani i Slavonci ... ali ne samo Srbi - itekako jos uvijek ima i medju vojskom i komandnim kadrom i drugih naroda pored Srba - i Madjara, muslimana, Makedonaca, Hrvata itd.
Na Koridoru su lokalne snage u apsolutnoj vecini, kako borci tako i komandni kladar ... Bosanci, Krajisnici uz nesto dobrovoljaca iz Srbije...Naravno da se ne moze pricati o nekakvom prelasku Save u to vrijeme i uzimanju Osijeka i Sl. Broda,prije svega iz tehnicki i materijalni razloga, a ne zbog borackog potencijala (iako se s time itekako razunalo u hrv. vojnim i pol. krugovima) ... Orasje i Gradacac nijesu pali iz politicki razloga a ne iz vojnicki i pored sve teskoce vojnickog uzimanja istih... daleko je teze bilo cuvati Koridor kroz cijeli rat, ii izskovalo je vece materijalne i ljudske gubitke na duze vrijeme, nego li uzeti Orasje i Gradacac....
Posebno su pri tome smijesne price o politickoj izdaji i predaji Posavine od vrhuske iz Zagreba ... Srbi su morali to uzeti pa kud puklo da puklo, milion Srba zapadno od Posavine je bilo odsjeceno time ... jednostavno tu nije bilo nikakvog izbora