Kape kao simboli (istorijska obeležja)

Хахахаха :) Чокањи су "доказ" да су се Срби населили на Балкан у 6. веку а антрополошки, генетски и лингвистички докази о постојању Срба на овим просторима од памтивека нису доказ :)
Ликовима који верују у те лажи саветујем да иду у мочвару и да пробају да дишу на трску, пошто верују лажној историји.

Naravno da nije motorheadsd, već dokaz da Srbi očigledno nijesu bili u dodiru sa Rimskom civilizacijom na prostoru Balkana, inače posude lakrimalije nađene u antičkim grobnicama ne bi koristili za pijenje rakije. Uzgred koji su "antropološki, genetski i ligvistički dokazi o postojanju Srba na ovim prostorima od pamtiveka", ja ne znam ni za jedan?

Ресе имају Личани, Далматинци и Босанци (Босанска Крајина).

Одакле је слика ове капе са орлом? Није ваљда то капа Војводе Глигора? Одакле је ова друга слика са људима што сједе?

Словаци:

Pogledajte prilog 362602Pogledajte prilog 362603Pogledajte prilog 362604Pogledajte prilog 362605

Kapa sa orlom je i ranije prikazivana na forumu, predstavlja kapu Srbina iz Crne Gore koji je to postao poslije 1918.

аха, треба да јесте:D..на другој слици где седе...
Поставио Бабунски на пдф Политика, ваљда је он и направио мик са за прву фотку, а и Виден копирао негде овде, могу да ти нађем тај пост ако желиш. Екстра, јел да?

Успут, и Словаци носе боје , по истом реду, као и Срби што су носили - одн. као наша застава.

Тај ћулав (врло стара српска сукнена бела капа по етнографима, а негде и подкапа ) изгледа да је потекао од заборављене српске речи ТУЛ (код А.Ломе сам видела) која је значила потиљак, залеђе и сл. Могуће да је била негде звана и "тулав", нешто као капа- потиљача.

Srebrena otkud ti da su Srbi, valjda misliš na narod, nosili crvenu i plavu boju, čak u rasporedu zastave Srbije? Koliko mi je poznato za vrijeme dominacije Osmanlija crvena i plava bopja su bile rezervisanje za plemićke staleže, u koje hrišćani nijesu spadali, a raja je smjela nositri odjeću smeđe i bijele boje. Kršenje ovog zakona se strogo kažnjavalo.

Poslednja izmena:
Srebrena otkud ti da su Srbi, valjda misliš na narod, nosili crvenu i plavu boju, čak u rasporedu zastave Srbije? Koliko mi je poznato za vrijeme dominacije Osmanlija crvena i plava bopja su bile rezervisanje za plemićke staleže, u koje hrišćani nijesu spadali, a raja je smjela nositri odjeću smeđe i bijele boje. Kršenje ovog zakona se strogo kažnjavalo.

Из етнографских књига, не мислиш ваљда да народ Срба није постојао пре 1389.? Турци су забранили.. посебно црвену боју.
Црвена капа, модри беневреци ,беле чарапе, одн.специјалне "назувке" беле боје до колена..- то јесу боје садашње заставе.

Има ли неко илустрацију или опис како је могао да изгледа калпак од самуровине са перјаницом и црвеном "гуглом"- капуљачом?

books

Poslednja izmena:
Из етнографских књига, не мислиш ваљда да народ Срба није постојао пре 1389.? Турци су забранили.. посебно црвену боју.
Црвена капа, модри беневреци ,беле чарапе, одн.специјалне "назувке" беле боје до колена..- то јесу боје садашње заставе.

Има ли неко илустрацију или опис како је могао да изгледа калпак од самуровине са перјаницом и црвеном "гуглом"- капуљачом?

books

Налик овој? :think:

attachment.php

Самур калпак са &#.png

Хвала, Гусаре, баш су лепе и апсолутне отмене !!

Онда су то и ове, без гугле

00.jpg

Успут, да ли је капуљача имала неку функцију?
Мора да су биле пријатне и меке, пошто је "самуровина" крзно куне, увожено из Русије преко Турске.
На западним језицима с-б-л ( Old Fren. sable, French zibeline sable, Late Lat. sabellum; cf. Dutch sabel, Dan. sabel, zobel, Swed. sabel, sobel, German zobel; all from Russ. sóbole. )

books
books

https://books.google.rs/books?id=R5...IVCH8sCh1udAhC#v=onepage&q=самур-капа&f=false
https://books.google.rs/books?id=C-...AIVCH8sCh1udAhC#v=onepage&q=самур-капа&f=true

Poslednja izmena:
Успут, да ли је капуљача имала неку функцију?

Само украсну у то вријеме. Уствари капа се развила од кукуљице тј. овог:
serezaner.jpg
, па така слична капа обложена крзном је дала калпак или клобук. Кукуљица је с временом постала само украсни дио.
Ту капу су проширили хусари кроз Европу. Да ли је српска или угарска, или комбинација тешко је рећи. Можда су је Срби најамници доњели са собом у угарску војску?

Што се тиче другије података од Јиречека:

Врло разноврсни беху
покривачи за главу. Такви беху сасвим мала капа коју помиње Метохит, слична оној какву
данас носе Црногорци и Херцеговци, за тим црни, модри или црвени ""капуч"" лат. capucium
који се помиње у законику цара Стефана и у дубровачким књигама, онда црна капа попова, за
тим клобуци и шубаре од крзна, вуне, чохе, кадифе или камиље длаке разноврсне висине и
каквоће. Исто важи и за женске покриваче за главу, почев од простих и везом урешених шамија
па до зелених и црвених капа.

Мала и плитка капа, ... Теодор Метохит — по ријечима К. Јиречека — „носио је по српском начину, сасвим малу и плитку капу

Граничари (Сережанери):

serezan harambasa.jpg
serezani.jpg

Затим и ово:

Гласник етнографског музеја у Београду књ. 43, стр. 28.:

Спомиње се и мала капа 1457. ("capellina de veluto rosso chome vien de Servia") од
црвеног велура, која је, изгледа, била најкарактеристичније покривало главе у Србији.
Такву "малу капу по српском обичају", коју је носио и сам српски посланик, спомиње
византијски поклисар Метохит 1299. године. Он се чак чудио што је Срби носе и у борби.
Она се спомиње и 1457. године у вези са сликарем Дамјаном.

Kapa sa orlom je i ranije prikazivana na forumu, predstavlja kapu Srbina iz Crne Gore koji je to postao poslije 1918.

Ај да си река, до 1918. године, ал од 1918. је вријеме расрбљавања а не посрбљавања. Па неђе мало затијем, у сред Биограда су и то кроз новине нападали Секулу Дрљевића, да је - (велико)Србин. Онда су се моји "посрбили" неђе 1718 (од Подгорице и Цетиња)?
Читам прије пар дана СРПСКЕ НОВИНЕ које су излазиле до стварања тзв. југославије. И пише неки новинар да ће новине излазити још на многаја љета сад кад је ратно вријеме прошло, лапрда о Српству васколиком итд. Кад оно, неста Српскије новина већ код сљедећег броја, не бијаше им више мјеста у новој "великој отађабини".

Не би река да има везе са српском заставом, али црвена, модра, бијела и црна су традиционалне боје одјеће, тј. ношње не само код Срба него и шире код другије Словена. Сад, друга ствар, кад причамо о Турцима и животу под њима, треба ту разграничити различита времена и различите просторе - неђе су турски утицај и прислила били јачи а неђе слабији. Мислим да је то разлог зашто су многе ношње у Србији и дијеловима Босне мање раскошне од ношња Динарски крајева.
Имамо записе од ранијим досељавањима Срба у Аустрију, ђе вели да није ријеч о никаквијем одрпанцима него поноснијем људима у најраскошнијој одјећи (ношњи), што је недуго након пропасти српске државе.

Једна од најраскошнији ношња је ношња Срба западне Босанске Крајине, а ти су крајеви били под Турцима све до краја 19. вијека. Али то су исто били и немирни крајеви вијековима.

books

Da na to sam zaboravio, mada nijesam siguran da je tu nošnju nosio narod, radi se o nošnji plemića. Mada se može reći i da su plemići dio naropda, mada su se oni upinjali da postanu dio socijalnog sloja i što više se udalje od neplemenite gomile.

Ај да си река, до 1918. године, ал од 1918. је вријеме расрбљавања а не посрбљавања. Па неђе мало затијем, у сред Биограда су и то кроз новине нападали Секулу Дрљевића, да је - (велико)Србин. Онда су се моји "посрбили" неђе 1718 (од Подгорице и Цетиња)?
Читам прије пар дана СРПСКЕ НОВИНЕ које су излазиле до стварања тзв. југославије. И пише неки новинар да ће новине излазити још на многаја љета сад кад је ратно вријеме прошло, лапрда о Српству васколиком итд. Кад оно, неста Српскије новина већ код сљедећег броја, не бијаше им више мјеста у новој "великој отађабини".

Pa može se i tako reći, uglavnom 1918 su Crnogorci zvanično ukinuti i proglašeni Srbima.

Не би река да има везе са српском заставом, али црвена, модра, бијела и црна су традиционалне боје одјеће, тј. ношње не само код Срба него и шире код другије Словена. Сад, друга ствар, кад причамо о Турцима и животу под њима, треба ту разграничити различита времена и различите просторе - неђе су турски утицај и прислила били јачи а неђе слабији. Мислим да је то разлог зашто су многе ношње у Србији и дијеловима Босне мање раскошне од ношња Динарски крајева.
Имамо записе од ранијим досељавањима Срба у Аустрију, ђе вели да није ријеч о никаквијем одрпанцима него поноснијем људима у најраскошнијој одјећи (ношњи), што је недуго након пропасти српске државе.

Једна од најраскошнији ношња је ношња Срба западне Босанске Крајине, а ти су крајеви били под Турцима све до краја 19. вијека. Али то су исто били и немирни крајеви вијековима.

Da, da to je tačno, mada opet trebam napomenuti da restrikcije upotrebe boja nijesu Turska izmišljotina, to je postojalo i u hrišćanskoj Evropi. Crvena i plava su bile boije zabranjene za običan narod jer su imale svojstvo označavanja kraljevskog dostojanstva, pa ih nije mogao koristiti niko ko nema dozvolu, a niže plemstvo ni tada. Zlato i krzno da ne pominjemo, ono je bilo dozvoljeno samo vladaru i najužem krugu plemstva i crkvenim velikodostojnicima.

Poslednja izmena:

Zaista ne znam da li je neko iz tajnih arhiva pronašao naređenje Kralja Aleksandra, ali na Podgoričkoj skupštini, onaj Fatić, jedan od organizatora, je rekao nešto kao, ostavimo sad istoriju Crne Gore po strani od večeras više nijesmo Crnogorci, od večeras smo svi Srbi, ili tako nekako. Ne treba se puno truditi da bi se tkrilo kako je taj plan sprovođen detaljno i temeljito od strane okupacionih trupa Srpske vojske, uz blagoslov ostalih saveznika, u prvom redu izdajničke Francuske.

Zaista ne znam da li je neko iz tajnih arhiva pronašao naređenje Kralja Aleksandra, ali na Podgoričkoj skupštini, onaj Fatić, jedan od organizatora, je rekao nešto kao, ostavimo sad istoriju Crne Gore po strani od večeras više nijesmo Crnogorci, od večeras smo svi Srbi, ili tako nekako. Ne treba se puno truditi da bi se tkrilo kako je taj plan sprovođen detaljno i temeljito od strane okupacionih trupa Srpske vojske, uz blagoslov ostalih saveznika, u prvom redu izdajničke Francuske.

Ali Srbi u CG se javljaju znatno pre 1918. tako da ovo nema smisla.

Kakav je to dokaz o zvaničnom ukidanju i proglašavanju?
Ja te pitam za dokaz o tome.

Pa može se i tako reći, uglavnom 1918 su Crnogorci zvanično ukinuti i proglašeni Srbima.

Ево опет тупоумне дукљанске пропаганде. Прво се каже да су Црногорци званично проглашени Србима, а онда се то поткрепљује тиме што је неко негде, у ко зна каквом контексту, рекао "нисмо више Црногорци, од данас смо Срби".

Црногорац је одувек била географска одредница, то је бар јасно. Сами Црногорци су је користили као такву одредницу, и то управо када је требало да истакну различитост од Срба из Србије. Владика Петар Први је говорио о "Србијанцима", управо онда када је требало разликовати Србе из Србије од Срба из Црне Горе који су "Црногорци".

Тако да ето, није случајно што о историји и идентитету народа Црне Горе пишеш на теми о капама, пошто си од оних који мисле да се то да променити кад ставиш другу капу. Подсвест је чудо.

Само украсну у то вријеме. Уствари капа се развила од кукуљице тј. овог: Pogledajte prilog 362790, па така слична капа обложена крзном је дала калпак или клобук. Кукуљица је с временом постала само украсни дио.
Ту капу су проширили хусари кроз Европу. Да ли је српска или угарска, или комбинација тешко је рећи. Можда су је Срби најамници доњели са собом у угарску војску?

Хвала ти на објашњењу и сликама. Има сличних у "Ношња народа ЈУ кроз историју" др Павла Васића, Завод за издавање уџбеника Бгд
Посебно је занимљива једна висока крзнена (шубара?) са врло дугачком капуљачом, вије се иза тела заједно са власима (перчином),али не могуда пронађем на нету да је покажем. Из 1742. је, бакрорез Ђенуаара Базилеја, а приказује славонског добошара, можда је и знаш.

Сличне су (поводом порекла) фригијске капе, исто су биле црвене .
(Фригијска капа је мекана купаста капа са врхом окренутим ка напред... углавном црвене боје а име је добила по грчкој античкој покрајини Фригији) а сам облик се налази и на Митриној глави,али није увек црвене боје.
Видела сам је фоткама код наших сељака, као шубару са тим завијутком, сетићу се да поставим овде кад поново наиђем на њих.

Хвала ти на објашњењу и сликама. Има сличних у "Ношња народа ЈУ кроз историју" др Павла Васића, Завод за издавање уџбеника Бгд
Посебно је занимљива једна висока крзнена (шубара?) са врло дугачком капуљачом, вије се иза тела заједно са власима (перчином),али не могуда пронађем на нету да је покажем. Из 1742. је, бакрорез Ђенуаара Базилеја, а приказује славонског добошара, можда је и знаш.

Сличне су (поводом порекла) фригијске капе, исто су биле црвене .
(Фригијска капа је мекана купаста капа са врхом окренутим ка напред... углавном црвене боје а име је добила по грчкој античкој покрајини Фригији) а сам облик се налази и на Митриној глави,али није увек црвене боје.
Видела сам је фоткама код наших сељака, као шубару са тим завијутком, сетићу се да поставим овде кад поново наиђем на њих.

Postavicu fotku tog srpskog dobosara (iz jednog Vasicevog rada) ali pod uslovom da prestanes bljuvati budalastine na ovoj sekciji barem sljedecih mjesec dana...

Има више слични слика.

Ево једна на примјер:
Pogledajte prilog 363230Pogledajte prilog 363231

Рашанин толач (мађ. пјешак, пјешадинац):
Pogledajte prilog 363232

Срби из Книна, 1900.:
Pogledajte prilog 363233

Још једна:
szerezsan_n.JPG

Волели су црвену боју- досад ми је оваква кабаница са гуглом у црвеној боји била позната само као шумадијска средњевековна мода.
Не знам од каквог су је материјала правили (вероватно од црвене раше- густо тканог вуненог сукна) али можда су биле и дупле, макар у другој боји поставе, јер постоји термин бугар-кабаница (кад у песми напр, јунак пође у "Латине" да проси девојку, па да путује неприметније, он обуче бугар-кабаницу), што значи наопако окренута, оно што треба да је унутра постане оно што је споља, зато мислим да је унутрашњост била тамније и неупадљивије боје, а можда, кажем, и од тањег материјала, који се пришивао у виду поставе.

Poslednja izmena:
Још једна:
szerezsan_n.JPG
Волели су црвену боју- досад ми је оваква кабаница са гуглом у црвеној боји била позната само као шумадијска средњевековна мода.
Не знам од каквог су је материјала правили (вероватно од црвене раше- густо тканог вуненог сукна) али можда су биле и дупле, макар у другој боји поставе, јер постоји термин бугар-кабаница (кад у песми напр, јунак пође у "Латине" да проси девојку, па да путује неприметније, он обуче бугар-кабаницу), што значи наопако окренута, оно што треба да је унутра постане оно што је споља, зато мислим да је унутрашњост била тамније и неупадљивије боје, а можда, кажем, и од тањег материјала, који се пришивао у виду поставе.

Зашто мислиш да је бугар-кабаница наопако окренута? Бугар-кабаница је обична чобанска кабаница, важно је на овом месту знати да се реч "бугар" не помиње у етничком значењу него као ознака одређеног занимања односно друштвене категорије. Ја не знам ни за какву назнаку да се та кабаница носила наопако, тога нема у песми. Можда си помешала зато што "Милош носи копље наопако"? Али кабаницу не носи.

Зашто мислиш да је бугар-кабаница наопако окренута? Бугар-кабаница је обична чобанска кабаница, важно је на овом месту знати да се реч "бугар" не помиње у етничком значењу него као ознака одређеног занимања односно друштвене категорије. Ја не знам ни за какву назнаку да се та кабаница носила наопако, тога нема у песми. Можда си помешала зато што "Милош носи копље наопако"? Али кабаницу не носи.

Анђелија С.С. рођена 1865.године, записала у својој књизи "..о језику Библије"
http://vesna.atlantidaforum.com/?p=2235

...Реч избугарити, прометнути, чула се и по другим крајевима осим Македоније (нарочито у Грчкој Македонији се чује та реч: избугарило се цвеће, избугарио се кукуруз). Тако се чује у Црној Гори ”бугарити„ т.ј. окренути песму на жалост, бугар-кабаница, окренута кабаница натрашке (кожом постављена), бугар Морава, која окреће, мења свој ток и т.д....

Све што је везано за живе људе (кад се кади, кад се игра коло) окреће се на десно, а у посмртним ритуалима на лево (наопако- онај свет је као одраз у огледалу, контра од нашег света) )..одатле је "бугарење" синоним за тужбалицу..
И песме дугог (развученог, отегнутог као јадиковке ) стиха су бугарштице, иако нису наопаке.
Коло "бугарка" нема везе са етносом такође, него значи да се игра развученим кораком, као "успорени снимак".
Мајци кад погине син, она забугари (почне да јадикује и тугује и пева тужбалице и нариче ).
https://www.google.rs/search?q=како...eA9mVpr_GMTzULWTqeAE#tbm=bks&q=мајка+забугари.

"... народ вели за јалову овцу и жито уродичаво: избугарило се — обележје нечег што се покварило....Да кажеш дека нешто се избугарило, значи да кажеш дека се расипало.(Тодор Станковић)

"У Јужној Македонији, у Куфалову код Солуна, чуо сам израз „избугари се" кад се говори о уквареном житу које није добро за семе, а израз „побугари се" кад се хоће да каже да се једна ствар квари и хаба. "(др. Јован Цвијић: Балканско полуострво и Јужнословенске земље, XV глава)
Мислим да, кад се поквари жито- изметне се, .. пукне опница па садржина изађе напоље (преокрене се), слично бугар-кабаници( унутрашња страна постане спољна)

За чобанску кабаницу још је логичније да је постављена крзном - напољу су и по лошем времену, а и јефтино им је да направе.

Poslednja izmena:
Анђелија С.С. рођена 1865.године, записала у својој књизи "..о језику Библије"
http://vesna.atlantidaforum.com/?p=2235

...Реч избугарити, прометнути, чула се и по другим крајевима осим Македоније (нарочито у Грчкој Македонији се чује та реч: избугарило се цвеће, избугарио се кукуруз). Тако се чује у Црној Гори ”бугарити„ т.ј. окренути песму на жалост, бугар-кабаница, окренута кабаница натрашке (кожом постављена), бугар Морава, која окреће, мења свој ток и т.д....

Све што је везано за живе људе (кад се кади, кад се игра коло) окреће се на десно, а у посмртним ритуалима на лево (наопако- онај свет је као одраз у огледалу, контра од нашег света) )..одатле је "бугарење" синоним за тужбалицу..
И песме дугог (развученог, отегнутог као јадиковке ) стиха су бугарштице, иако нису наопаке.
Коло "бугарка" нема везе са етносом такође, него значи да се игра развученим кораком, као "успорени снимак".
Мајци кад погине син, она забугари (почне да јадикује и тугује и пева тужбалице и нариче ).
https://www.google.rs/search?q=како...eA9mVpr_GMTzULWTqeAE#tbm=bks&q=мајка+забугари.

"... народ вели за јалову овцу и жито уродичаво: избугарило се — обележје нечег што се покварило....Да кажеш дека нешто се избугарило, значи да кажеш дека се расипало.(Тодор Станковић)

"У Јужној Македонији, у Куфалову код Солуна, чуо сам израз „избугари се" кад се говори о уквареном житу које није добро за семе, а израз „побугари се" кад се хоће да каже да се једна ствар квари и хаба. "(др. Јован Цвијић: Балканско полуострво и Јужнословенске земље, XV глава)
Мислим да, кад се поквари жито- изметне се, .. пукне опница па садржина изађе напоље (преокрене се), слично бугар-кабаници( унутрашња страна постане спољна)

За чобанску кабаницу још је логичније да је постављена крзном - напољу су и по лошем времену, а и јефтино им је да направе.
Ајде да претпоставимо каква је то кабаница. То је по свему судећи дугачак крзнени (вероватно од овце) огртач, изнутра постављен кожом. Ако би напољу била киша, могу замислити да би тај огртач обукли наопачке, да би киша падала по кожи, а не по вуни (после се лакше осуши). Али и даље је то бугар-кабаница, носио је наопачке или не, то је исти одевни предмет.
Coban.jpg

А конкретно ако о песми "Женидба Душанова" говоримо, нема никакве назнаке да Милош носи кабаницу наопако, нити ми се чини да би то било од неке важности. Да не заборавимо и то да Милош нема само бугар-кабаницу, него носи и "бугарску шубару", није ваљда да је и она преврнута?

И уопште, држим ову расправу о средњевековну fashion расправу неважном, осим што је прилика да се укаже да овде није реч о етничком називу него се говори о бугарима (мало б) као о сточарском сталежу. На исти начин као што се говори о власима, што је такође и етнички назив. Ја заправо мислим да овде и јесте реч о власима, само што су ето, у та времена (та је песма једна од најдревнијих) и на том месту влахе (сточаре) називали бугарима.

Ајде да претпоставимо каква је то кабаница. То је по свему судећи дугачак крзнени (вероватно од овце) огртач, изнутра постављен кожом. Ако би напољу била киша, могу замислити да би тај огртач обукли наопачке, да би киша падала по кожи, а не по вуни (после се лакше осуши).
Coban.jpg

Биће да си (опет) 200 посто у праву.. :hvala:
Сточари не путују, али ако као јунак из песме крене коњем на пут, то спољно руно ће (уз кишу, снег итд..к'о што рече) да се качи и запиње по гранама шума кроз које пролази..За такве скроз крзнене (рунасте) и не треба посебна кожа изнутра. вбећ је имају-Ако памтиш старе индустријске бундице или Меклауд фазон бунди, то споља је равно (тзв "aнтилоп" или преврнута кожа), а крзно одн. руно је унутра до тела.

А конкретно ако о песми "Женидба Душанова" говоримо, нема никакве назнаке да Милош носи кабаницу наопако, нити ми се чини да би то било од неке важности. Да не заборавимо и то да Милош нема само бугар-кабаницу, него носи и "бугарску шубару", није ваљда да је и она преврнута?
Због шубаре прочитах песму- није само то, много више је : Војиновић са Шар-планине (или Степановог Призрена) треба да путује до Пољске, не само да се маскира изгледом него му дају и "лозинку"- да се представља као Кара-Вла, Кара-Качан (Ашанин), све ,све али никако да му открију право порекло.

Ја заправо мислим да овде и јесте реч о власима, само што су ето, у та времена (та је песма једна од најдревнијих) и на том месту влахе (сточаре) називали бугарима.

О Каракачанима , Црновунцима и њиховим црним овцама (због чега је он "црнобугар") поставио је добру мапу Карлос Шакал.#56 http://forum.krstarica.com/showthread.php/740372-Историја-Бугарске/page3
и то јесте део на путу Војиновића .......А црноруних сточарских огртача има и у Моравској, baš čupavih

Povodom šubare nisam sigurna, možda se radi o ovoj tipičnoj sa perima https://en.wikipedia.org/wiki/Moravian_Wallachia, a možda i ne.

Poslednja izmena:

Back