Kape kao simboli (istorijska obeležja)

Шајкача је војничка капа аустријске војске коју је српска војска откупила и временом постала део националне ношње. Митоманија је да су Аустријанци узели шајкачу од Срба - шајкаша или од неког другог.

Заснивати тезу да је капа "са равним дном" нека српска генијална измишљотина или особеност је такође бесмислица. Кепи има "равно дно", па нико не каже да је то српска капа.

Кнез Милан Обреновић под кепијем:
Kralj_Milan_u_vojnoj_uniformi.jpg

Ево и фес има равно дно, је ли и он "српска капа"?

Pogledajte prilog 311999

Знао сам да ће ово да се претвори о дискусију о шајкачи и њеној трансценденталној вези са српским народом.

Ево калпака. По монограму рекао бих да је ово гардијска униформа из времена Александра (од Југославије), или нешто слично.
38827_249188217_65950_296241465_Scan0007.jpg

На слици са калпаком је униформа гарде из 1904., иначе, што се расправе тиче, срамота је да шајкаше помињемо само због капе, која се по њима зове. Они су српски "бренд" и та формација, сачињена искључиво од Срба, има огромну традицију, и позната је широм Европе. Очигледно, као и обично, Срби не цене праве историјске личности. Постоје многобројне фотографије шајкаша, али не постоји ни једна фотографија, нити било који други доказ да су носили капу сличну шајкачи. Такође, чињеница је да се капа зове по њима, јер је право име "шајкашка капа", а ко је и због чега српску војну капа тако прозвао, још није доказано. Такође било би лепо да неко пронађе одговарајући документ који потврђује да су Срби откупили аустроугарске униформе, тј. да су купљене јефтиније, јер се цару нису свиделе. Не кажем да ово није истина, само тврдим да ја нисам наишао на неки одговарајући документ, а и сама прича ми је прилично нелогична, јер би то значило да је неко унапред сашио милионе униформи, а тек онда идејно решење приказао цару. Такође и прича да смо Аустроугаре на Церу победили у тим истим униформама такође не стоји, јер је, по мојим сазнањима, српска војска тамно зелене униформе у каквим је ратовала увела тек 1908., а наводна куповинауниформи које се нису свиделе аустријском цару догодила се 1870.
Што се тиче Формичиних шињела, ако је Аустроугарска шила српске униформе и 1908. онда постоји вероватноћа да господин Формица није измислио причу, међутим, ја бих ипак рекао да се ради о конструкцији које нису чудне за његове текстове.

Све у свему највероватније облик шајкаче јесте измишљен ван Србије, а српска народна капа је у пределима данашње Србије била шубара, а у приморским пределима капа попут црногорске и херцеговачке. Такве капе би се можда и овде користиле, када би зима то допуштала. У градовима су ношени фесови, и плитке шубаре, као најпрактичнији за урбане пределе. Шајкача се показала као практична капа и почела масовно да мења традиционалне, да би данас она сама постала традиционална српска капа. Српском је чини то што су је једино Срби носили, и још увек је носе, а како је настао тај оригинални дизајн, нећемо открити по легендама, већ на основу одговрајућих докумената. Ако се утврди која је фабрика шила униформе, могуће је пронаћи детаљније податке и о самој капи, шајкачи! Такође мистерија је и због чега су је Срби у званичним документима звали шајкашком капом.

Evo ih savremeni čokanji

A evo i antičkih uzora

sličnost "bode" oči zar ne?
O ilirskim crvenim cilindričnim kapama sam čitao u nekim etnološkim knigama u predračunarskoj eri

Формице, опет превише "претпостављате"? Нема никаквих доказа да чокањ, традиционални српски суд за испијање ракије има било какве везе са Илирима. Ова посуда коришћена је као мастионица, јер због уског отвора мастило неће да испари, а из ње се и пије ракија, све док у доба комунизма није забрањена у ресторанима као нехигијенска, јер је није могуће детаљно опрати. Са машинама за прање судова и чокањ је дошао у моду, па се данас користи у многим српским ресторанима.

Evo ih savremeni čokanji

A evo i antičkih uzora

sličnost "bode" oči zar ne?
O ilirskim crvenim cilindričnim kapama sam čitao u nekim etnološkim knigama u predračunarskoj eri

Hvala na informacijama.

Nego reci ti meni; ti smatraš da su Srbi (Hercegovci) došli na ove prostore i preuzeli od Ilira (koji su nestali ili bili asimilirani) ovu cilindričnu kapu. Ali kada je Fes u pitanju Srbi su tu prisutni i nigde se nisu pomerali, samo su preuzeli Fes od Osmalija kada su ti došli a kada su otišli nema ni Fesa više.
Kako to da Srbi "došljaci" nisu nametnuli Ilirima svoje kape, nošnju. Postavlja se pitanje: ili Srbi nisu tada nosali kape ili im se ova ilirska kapa toliko svidjela da su je preuzeli?
Ne znam zašto bi Srbi preuzeli neku narodnju nošnju od naroda koji je pokoren njima. Zar nije u istoriji uvek tako da se nametne neka stvar tada kada nekoga pokoriš, kada mu zavladaš?

Poslednja izmena:
Hvala na informacijama.

Nego reci ti meni; ti smatraš da su Srbi (Hercegovci) došli na ove prostore i preuzeli od Ilira (koji su nestali ili bili asimilirani) ovu cilindričnu kapu. Ali kada je Fes u pitanju Srbi su tu prisutni i nigde se nisu pomerali, samo su preuzeli Fes od Osmalija kada su ti došli a kada su otišli nema ni Fesa više.
Kako to da Srbi "došljaci" nisu nametnuli Ilirima svoje kape, nošnju. Postavlja se pitanje: ili Srbi nisu tada nosali kape ili im se ova ilirska kapa toliko svidjela da su je preuzeli?

Господине Двукељић, не постоји ни један документ, доказ или претпоставка која би нас упутила на идеју да су илири носили капу карактеристичну за динарске пределе. То је настало као одговор на тврдњу неких људи да је црногорска цилиндрична капа настала у доба Његоша, па се сада појавила прича да је заправо та капа ту још од доба Илира. Са нестајањем илирског покрета нестали су и сви митови о повезаности нас са Илирима. Међутим модерна црногорска и бошњачка историографија обнављају те митове, сада повезују све што се да повезати са тим одавно изумрлим народом. О Илирима се мало зна, а овакве приче доказују то.

Pogledajte prilog 311865

Триглавка, капа какву су претежно носили словеначки партизани. http://en.wikipedia.org/wiki/Triglavka
Дизајнирана по капи шпанске републиканске војске (а не по планини Триглав). Мада је по планини доцније добила име.

У вези са шајкачом, војничком капом српске војске у другој половини 19. и првој половини 20. века постоје фантастичне заблуде. Једна се односи на порекло назива који је добијен отуд што су ту капу носили припадници шајкашког граничарског батаљона у Аустрији, и наводно потиче из 18. века.

Истина је прозаичнија (како је то најчешће случај). Српске власти су се 60-их година 19. века обратиле Аустрији у вези са набавком нових униформи. Аустријанци су просто предложили да Срби по јефтиној цени откупе војничке капе предвиђене за аустроугарску војску, које су већ биле израђене али из неког разлога се од њихове примене у Аустрији одустало. Шајкача је, дакле, аустријска војничка капа, али пошто је временом постала национални симбол, то није било подесно потенцирати, па су измишљене приче које немају основа у стварности.
Носили су је и далматински партизани. Иначе, постоји једна легенда везана за триглавку о песми коју су певали далматински партизани:

Носим капу са три рога
водим војску против бога,
ал' не против Христа,
Христ је комуниста

:lol:

Постоје ту још неке верзије:

"Nosim kapu sa tri roga i borim se protiv Boga",
"Mi smo protiv Boga i vladara, protiv Crkve i oltara",
"Ustaj seljo, ustaj rode, da te branim od gospode,
od popova mantijaša i ostalih zelenaša"

« Nosim kapu sa tri roga,
jer se borim protiv boga,
popova i fratara i časnih sestara»

На слици са калпаком је униформа гарде из 1904., иначе, што се расправе тиче, срамота је да шајкаше помињемо само због капе, која се по њима зове. Они су српски "бренд" и та формација, сачињена искључиво од Срба, има огромну традицију, и позната је широм Европе. Очигледно, као и обично, Срби не цене праве историјске личности. Постоје многобројне фотографије шајкаша, али не постоји ни једна фотографија, нити било који други доказ да су носили капу сличну шајкачи. Такође, чињеница је да се капа зове по њима, јер је право име "шајкашка капа", а ко је и због чега српску војну капа тако прозвао, још није доказано. Такође било би лепо да неко пронађе одговарајући документ који потврђује да су Срби откупили аустроугарске униформе, тј. да су купљене јефтиније, јер се цару нису свиделе. Не кажем да ово није истина, само тврдим да ја нисам наишао на неки одговарајући документ, а и сама прича ми је прилично нелогична, јер би то значило да је неко унапред сашио милионе униформи, а тек онда идејно решење приказао цару. Такође и прича да смо Аустроугаре на Церу победили у тим истим униформама такође не стоји, јер је, по мојим сазнањима, српска војска тамно зелене униформе у каквим је ратовала увела тек 1908., а наводна куповина униформи које се нису свиделе аустријском цару догодила се 1870.
.
Немогуће је да је униформа из 1904. године јер се на калпаку лепо види Александров монограм. Ако је Александра Обреновића, онда свакакао није после 1903. Ја сам слику нашао на неком сајту поред Александра Карађођревића, па сам претпоставо да је из њевог времена.

Што се тиче куповине униформи, колико сам схватио, Србима је понуђена набавка само већ готових капа, не и целих униформи, и тако су набавили шајкаче.

Формице, опет превише "претпостављате"? Нема никаквих доказа да чокањ, традиционални српски суд за испијање ракије има било какве везе са Илирима. Ова посуда коришћена је као мастионица, јер због уског отвора мастило неће да испари, а из ње се и пије ракија, све док у доба комунизма није забрањена у ресторанима као нехигијенска, јер је није могуће детаљно опрати. Са машинама за прање судова и чокањ је дошао у моду, па се данас користи у многим српским ресторанима.

OK. To bi posredno moglo da uputi da su zlonamjerne tvrdnje o nepismenim balkancima. Pa imali su na hiljade bočica od istrošenog masila i našli im drugu upotrebu.

Hvala na informacijama.

Ne znam zašto bi Srbi preuzeli neku narodnju nošnju od naroda koji je pokoren njima. Zar nije u istoriji uvek tako da se nametne neka stvar tada kada nekoga pokoriš, kada mu zavladaš?

Kad Srbi i Hrvati stižu na Baljakan Sloveni već imaju svoje plemenske državice sklavinije, tako da ništa ne preuzimaju oni već prihvataju od slovenskih plemena koja su u odnosu na jih domorodci. Meni izgleda logično da se došljaci prilagošavaju domorodcima u njihovom ponašanju i vjerovanju jer ono najbolje odgovara novom ekosistemu. Drastična ilustracija bi bila na primjer hoće li eskimi kojis enasele na crnogorsko primorje zadržati svoju nošnju, običaje i ponašanje ili prihvatiti domorodačko? A u srazmjeri brodnosti i plemenske organizacije će se održati na primjer jezik ili omiljene boje, ili način kuvanja i slično, svakako bi domorodački crnogorci prihvatili nazive za harpun ili kanu ali bi eskimi prihvatili nazive za konja ili brava... Ista stvar je i sa djelovima nošnje i sličnim stvarima uslovljenim ekosistemom u kojem žive. Najzad nijesmo ni poudani ni kolika je navala Srba bila, ni koja je njihova zemlja bila ni uglavnom ništo pouzdano o njima i Hrvatima ne znamo, osim da su ih brkali među sobom i sa drugim slovenskim plemenima. Možda i zbog toga jer su tijesno sarađivali sa tadašnjom administracijom i bili poznati a drugi budući su bili neprijatelji toj istoj administraciji ostali nepoznati.

Poslednja izmena:
OK. To bi posredno moglo da uputi da su zlonamjerne tvrdnje o nepismenim balkancima. Pa imali su na hiljade bočica od istrošenog masila i našli im drugu upotrebu.

Формице, где сте прочитали да су људи бочице за мастило користили за испијање ракије? Ја сам јасно написао, да су чокањи коришћени за мастило и за испијање ракије. Нигде нисам написао да су прво коришћени за мастило, нити сам написао да је неко једну исту бочицу користио у обе сврхе. Значи, бочица која се назива чокањ имала је више намена, а када је настала и како није документовано. У Вујаклији је наведена реч "чокањ" као турцизам.
Иначе ваша теорија о илирском пореклу је доста логична, Срби су пронашли у илирским гробницама (на које гробнице мислите конкретно?) посуде за сузе, које само обликом подсећају на чокањ, чували су их без икаквог разлога, а онда, када су Турци донели ракију, схватили да би било доста практично да почну са производњом истих таквих посуда, само друге величине и облика, тачније, неко је на Ртњу ушао у музеј и приметио илирску посуду и дошао на ову феноменалну идеју, коју сте ви данас схватили на основу ниједног документа.

Немогуће је да је униформа из 1904. године јер се на калпаку лепо види Александров монограм. Ако је Александра Обреновића, онда свакакао није после 1903. Ја сам слику нашао на неком сајту поред Александра Карађођревића, па сам претпоставо да је из њевог времена.

Што се тиче куповине униформи, колико сам схватио, Србима је понуђена набавка само већ готових капа, не и целих униформи, и тако су набавили шајкаче.

Пардон, нисам пажљивије погледао слику. Униформа заиста личи на униформу гарде из 1904., међутим неки детаљи показују да се ради о гарди краља Александра Карађорђевића. Иначе монограми нису важни за одређивање када је униформа уведена, јер су на истој униформи могли да замене монограм краља Петра са новим.

Kad Srbi i Hrvati stižu na Baljakan Sloveni već imaju svoje plemenske državice sklavinije, tako da ništa ne preuzimaju oni već prihvataju od slovenskih plemena koja su u odnosu na jih domorodci. Meni izgleda logično da se došljaci prilagošavaju domorodcima u njihovom ponašanju i vjerovanju jer ono najbolje odgovara novom ekosistemu. Drastična ilustracija bi bila na primjer hoće li eskimi kojis enasele na crnogorsko primorje zadržati svoju nošnju, običaje i ponašanje ili prihvatiti domorodačko? A u srazmjeri brodnosti i plemenske organizacije će se održati na primjer jezik ili omiljene boje, ili način kuvanja i slično, svakako bi domorodački crnogorci prihvatili nazive za harpun ili kanu ali bi eskimi prihvatili nazive za konja ili brava... Ista stvar je i sa djelovima nošnje i sličnim stvarima uslovljenim ekosistemom u kojem žive. Najzad nijesmo ni poudani ni kolika je navala Srba bila, ni koja je njihova zemlja bila ni uglavnom ništo pouzdano o njima i Hrvatima ne znamo, osim da su ih brkali među sobom i sa drugim slovenskim plemenima. Možda i zbog toga jer su tijesno sarađivali sa tadašnjom administracijom i bili poznati a drugi budući su bili neprijatelji toj istoj administraciji ostali nepoznati.

I još nešto; koliko znam svuda se navodi da su Srbi i Hrvati prvi od Slovena koji su stigli u Hercegovinu odnosno Crnu Goru - po tome oni bi trebali direktno da preuzmu narodnu nošnju od "starosedelaca". Naravno ja tome ne verujem.

Формице, где сте прочитали да су људи бочице за мастило користили за испијање ракије? Ја сам јасно написао, да су чокањи коришћени за мастило и за испијање ракије. Нигде нисам написао да су прво коришћени за мастило, нити сам написао да је неко једну исту бочицу користио у обе сврхе. Значи, бочица која се назива чокањ имала је више намена, а када је настала и како није документовано. У Вујаклији је наведена реч "чокањ" као турцизам.
Иначе ваша теорија о илирском пореклу је доста логична, Срби су пронашли у илирским гробницама (на које гробнице мислите конкретно?) посуде за сузе, које само обликом подсећају на чокањ, чували су их без икаквог разлога, а онда, када су Турци донели ракију, схватили да би било доста практично да почну са производњом истих таквих посуда, само друге величине и облика, тачније, неко је на Ртњу ушао у музеј и приметио илирску посуду и дошао на ову феноменалну идеју, коју сте ви данас схватили на основу ниједног документа.

da i ja sam tako razumio da si rekao. Vidi mene je bila vrlo neobična ta posuda čokanj (ne mogu se sjetiti i drugih naziva trenutno). Njezin oblik i fukncija se nijeu nikako slagali. Na studijama sam vidio slične laboratorijska posude enlermajerove tikvice koj se takođe sličnog oblika a koriste se za odigravanje hemijskih reakcija iz istovremeno miješanje i zagrijavanje, ali je nemoguće sa su se čokanji dobili modifikacijomlaboratorijskih posuda jer su one kasnije nastale od čokanja. U Muzeju grada u Podgorici postoji cijela gomila posuda koje neodoljivo podsjećaju na čokanje samo su neuporedivo finije izrade od tankog duvanog stakla. Pročitao sam da su to šposude suznice ili lakrimalije u kojima je rodbina pokojnika skupljala suze za pokojnikom. Te su lakrimalije sahranjivali sa pokojnikom. To je rimski običaj koji je prihvaćen u cijelom carstu pa i kod romanizovanih Ilira. Ne vjerujem da bi sujevjerna divlja plemena koristili lakrimalije izašto da su znali za njihovu namjenu, pa zato i misdlim da su naši pretci došli i na ruševinama carstva osnovali svoju novu kulturu.

I još nešto; koliko znam svuda se navodi da su Srbi i Hrvati prvi od Slovena koji su stigli u Hercegovinu odnosno Crnu Goru - po tome oni bi trebali direktno da preuzmu narodnu nošnju od "starosedelaca". Naravno ja tome ne verujem.

Pa i neće biti baš tako. Srbi i Hrvati su sa još dva tri plemena zadnja slovenska plemena koja su pokrenuli Obri sa kojima su kao pomoćne jedinice i došli na Balkan odnosno u Panoniju. U međuvremenu su Ljutice i Bodrice na primjer na mjestu Prevalitanije već osnovale sklaviniju Duklju.

Poslednja izmena:
Две типичне врсте српских капа кроз 19. век су шубара, крушкара (дињара), плетена црна(чорапача), црна кожна,памучна за испод (ћулав) и црвен-капаz:lol:
"Ћелепош" је претпостављам подврста ове црвене капе.
Могла је црвена капа да буде и од сукна и од платна (абе или чоје) , али било је битно да је црвена.
Чак и кад су носили "турске пешкире", испод је остајала та црвена капа..:znamiguje:
Сукнене црвене капе бојене (машћене) су уз помоћ биљке броћ, кувањем у броћу.

Ево прилога за нечију дисертацију, уз мало дораде:

wz9w.jpg

o3vr.jpg

9h3i.jpg

yn4e.jpg

Наставак:

ujrq.jpg

1c5u.jpg

kd9n.jpg

d0yc.jpg

4kal.jpg

cit0.jpg

n0kb.jpg

11wm.jpg

ksh9.jpg

othu.jpg

qkl7.jpg

eq7o.jpg

Скенирано из књиге Милке Јовановић " Народна ношња у Србији у 19. веку", САНУ, Београд, 1979.

Prilozi

• yn4e.jpg
    yn4e.jpg
    26,3 KB · Pregleda: 10
Poslednja izmena:
Године 1812, српска капа је описана као црвена, од црвене чоје, ишарана златним гајтанима

nosnja_srbska_kapa_iy_arhiva_GEM_22_23_1960.png

Петар Ж.Петровић, Архивска грађа о народној ношњи у Шумадији у 19.веку, Гласник Етнографског Музеја у Београду, бр 22-23, 1960.године,стр.225
http://etnografskimuzej.rs/wp-conte...uzeja-u-Beogradu-knjiga-22-23-godina-1960.pdf

Poslednja izmena:
Шајкача је војничка капа аустријске војске коју је српска војска откупила и временом постала део националне ношње. Митоманија је да су Аустријанци узели шајкачу од Срба - шајкаша или од неког другог.

Заснивати тезу да је капа "са равним дном" нека српска генијална измишљотина или особеност је такође бесмислица. Кепи има "равно дно", па нико не каже да је то српска капа.

Кнез Милан Обреновић под кепијем:
Kralj_Milan_u_vojnoj_uniformi.jpg

Ево и фес има равно дно, је ли и он "српска капа"?

Pogledajte prilog 311999

Знао сам да ће ово да се претвори о дискусију о шајкачи и њеној трансценденталној вези са српским народом.

Ево калпака. По монограму рекао бих да је ово гардијска униформа из времена Александра (од Југославије), или нешто слично.
38827_249188217_65950_296241465_Scan0007.jpg

Fes je vizantijskog porekla kao uostalom i većina dinarskih kapa. A današnja šajkača se u mnogo čemu razlikuje od kape austrijskih vojnika, i po konstrukciji i po materijalu pa na kraju krajeva i obliku, dakle ona vodi poreklo od austrijske kape ali nije austrijska kapa, to su dve posebne kape ;)

- - - - - - - - - -

Kako se zove kapa zlatiborske nošnje ?

ipi3c.jpg

Такозване динарске капе су оригиналне српске капе.

Има их од Маћедоније па до Беле Крајине... (** и код Чеха и Словака у појединим крајевима има слична капа!)

Има у једној књизи опис женске капе из времена кнеза Лазара.... Округла капа, плосната...

pdgrm - Copy.jpg

Године 1812, српска капа је описана као црвена, од црвене чоје, ишарана златним гајтанима

nosnja_srbska_kapa_iy_arhiva_GEM_22_23_1960.png

Петар Ж.Петровић, Архивска грађа о народној ношњи у Шумадији у 19.веку, Гласник Етнографског Музеја у Београду, бр 22-23, 1960.године,стр.225
http://etnografskimuzej.rs/wp-conte...uzeja-u-Beogradu-knjiga-22-23-godina-1960.pdf

Такозване динарске капе су оригиналне српске капе.

Има их од Маћедоније па до Беле Крајине... (** и код Чеха и Словака у појединим крајевима има слична капа!)
Има у једној књизи опис женске капе из времена кнеза Лазара.... Округла капа, плосната...

Pogledajte prilog 362493

Па то је то, сви исто причамо:D
Неке микро разлике су да у Црној гори обавезно опшивају црним "гајтаном", да у Лики додају 9 дугачких реса- кићанки, по песмама то описују као симбол 9 Југовића или као плетеницу Мајке Југовића", у Далмацији мало скрате личке ресе, на мању дужину..у Старој Србији (Мијаци и Брсјаци) носе без реса
mCOpGCD.jpg
3UIAxnH.jpg

Poslednja izmena:
Отворено речено, никад ми није било јасно шта је фес толико сметао. После 1945, и законом је забрањен. Кажу да су се старији Срби и Муслимани у Босни могли разликовати по начину на који су носили беретку (французица, како су је звали у Босни) . Срби су је носили укосо (како се и носи), а Муслимани би мало подвукли крајеве изнутра и ставили би је на главу као сваку другу округлу капу, што је најсличније фесу. Такво покривало за главу би се називало (не знам да ли подсмешљиво) ћулапчић.

Иначе и Ататурк је имао кампању за скидање феса.

Сметао је најпре зато што одвратно изгледа и зато што је заоствштина окупатора.

Pobratime Vukeliću nijesam ni pomislio da Srbi nijesu niosili kapu na glavi. Sigurno su imali kape i sigurno su imali standarno oblikovanu kapu. Kakva je bila ne znam mada mi se šubara čini kao najvjerovatnija.

Crnogorska kapa je crvena cilindrična kapa koju su nosuili Iliri a to ipak nema veze ni sa Crnogorcima ni sa Srbima. Očigledan dokaz da su naši pretci došli na Balkan u stranu sredinu jeste običaj korišćenja čokanja kao posude iz koje se pije rakija. Naši pretci kao primitivna divlja plemena sa sjevera kad su došli u civilizovanu sredinu nijesu imali pojma kako se koriste bezbrojna dobra civilizacije. Preuzimali su od domorodaca što su mogli nalazeći nekakvu novu funkciju tim stvarima. tako su u dinarskom ekosistemu došljaci od domorodaca preuzeli oblik kape kojoj je svako pleme dodavalo ponešto i tako postoje razne plemenske kape koje su se kasnije nastankom raznih naraoda postale etnička karakteristika a danas nacionalna mada ne vidim nešto da civilizovani ljudi više ne nose te kape. E da kažem za čojkanje, koji se smatraju takođe dijelom nacionalne gastronomije što i jesu. Čokanji zaista liče na laboratorijske posude erlenmajerove tikvice, ali su one novijeg datuma. Kasnije mi je postalo jasno odkuda su čokanji dobile svoj oblik. Kad su naši pretci došli na Balkan znajući za običaj Rimljana da sa pokojnikom sahranjuju oružje razvaljivali su stara grioblja u potrazi za tehnološki najnaprednijim rimskim oružje. Usput su nalazili i druge predmete i nekakve staklene posudice kojima nijesu znali namjenu dok im turci nijesu donijeli rakiju i počeli je piti iz njih. Radi se o posudama lakrimalijama u kojima je ožalošćena familija skupljala suze isplakane za pokojnikom i sahranjivali ih sa njim. Tako ispade da je upotreba čokanja za ispijanje alkoholnog pića krunski dokaz da su naši pretci došli na Balkana.
Naravno da sam pročitaio tekst, ali sam posvetio pažnju ozbiljnim sektorima.

Ok bio sam grub i nepromišljen, čovjek se jeste potrudio oko svega za što siguerno zavrijeđuje pohvalu i poštovanje. :rumenko:

Хахахаха :) Чокањи су "доказ" да су се Срби населили на Балкан у 6. веку а антрополошки, генетски и лингвистички докази о постојању Срба на овим просторима од памтивека нису доказ :)
Ликовима који верују у те лажи саветујем да иду у мочвару и да пробају да дишу на трску, пошто верују лажној историји.

Па то је то, сви исто причамо:D
Неке микро разлике су да у Црној гори обавезно опшивају црним "гајтаном", да у Лики додају 9 дугачких реса- кићанки, по песмама то описују као симбол 9 Југовића или као плетеницу Мајке Југовића", у Далмацији мало скрате личке ресе, на мању дужину..у Старој Србији (Мијаци и Брсјаци) носе без реса
Pogledajte prilog 362545Pogledajte prilog 362546

Ресе имају Личани, Далматинци и Босанци (Босанска Крајина).

Одакле је слика ове капе са орлом? Није ваљда то капа Војводе Глигора? Одакле је ова друга слика са људима што сједе?

Словаци:

slov1.jpg
slov2.jpg
slov3.jpg
slov4.jpg

Poslednja izmena:
Ресе имају Личани, Далматинци и Босанци (Босанска Крајина).

Одакле је слика ове капе са орлом? Није ваљда то капа Војводе Глигора? Одакле је ова друга слика са људима што сједе?

Словаци:

Pogledajte prilog 362602Pogledajte prilog 362603Pogledajte prilog 362604Pogledajte prilog 362605

аха, треба да јесте:D..на другој слици где седе...
Поставио Бабунски на пдф Политика, ваљда је он и направио мик са за прву фотку, а и Виден копирао негде овде, могу да ти нађем тај пост ако желиш. Екстра, јел да?

Успут, и Словаци носе боје , по истом реду, као и Срби што су носили - одн. као наша застава.

. Такво покривало за главу би се називало (не знам да ли подсмешљиво) ћулапчић.
Тај ћулав (врло стара српска сукнена бела капа по етнографима, а негде и подкапа ) изгледа да је потекао од заборављене српске речи ТУЛ (код А.Ломе сам видела) која је значила потиљак, залеђе и сл. Могуће да је била негде звана и "тулав", нешто као капа- потиљача.

Poslednja izmena:

Back