Kapara za stan

strahota

Početnik
Poruka
34
Ako je kupac stana hteo da kupi stan, potpisali smo predugovor i platio je kaparu (9000E) i onda je odustao od kupovine iz razloga što banka neće da mu odobri toliki kredit, da li ja moram da mu vratim kaparu?

Ako je kupac stana hteo da kupi stan, potpisali smo predugovor i platio je kaparu (9000E) i onda je odustao od kupovine iz razloga što banka neće da mu odobri toliki kredit, da li ja moram da mu vratim kaparu?
Da li je tebi moralno da nekome uzmes 9000E?Ako ti je moralno ti uzmi.Ako nije dogovori se sa njim da budete zadovoljni oba.

Da li je tebi moralno da nekome uzmes 9000E?Ako ti je moralno ti uzmi.Ako nije dogovori se sa njim da budete zadovoljni oba.
Pa već je nesto od tog potrošeno jer planiramo da se selimo za Australiju i ta kapara nam je u tome pomogla, drugi deo nam je neophodan za karte. Ako nadju drugog kupca za stan po istoj ceni daćemo za stan manje kapara,a nek njima ide kapara, ali napravili su komplikaciju svima sada, morali su da provere sa bankom. Ne misle kolike probleme drugom tako naprave.

Pa već je nesto od tog potrošeno jer planiramo da se selimo za Australiju i ta kapara nam je u tome pomogla, drugi deo nam je neophodan za karte. Ako nadju drugog kupca za stan po istoj ceni daćemo za stan manje kapara,a nek njima ide kapara, ali napravili su komplikaciju svima sada, morali su da provere sa bankom. Ne misle kolike probleme drugom tako naprave.
Jeste u pravu si.Ali on je bio siguran da nece imati problema jer valjda zna sta znaci dati kaparu.Ali opet ja npr. ne bih mogao da mu uzmem citavu kaparu.Dogovorio bih se sa njim.

Питаш као да имаш 14 година. Наравно да треба да му вратиш паре.

Питаш као да имаш 14 година. Наравно да треба да му вратиш паре.
Zasto treba da mu vrati pare?Kada das kaparu moras da znas sta kapara podrazumjeva.Onaj koji prodaje ne moze da proda drugom,onaj koji kupuje mora da ispostuje dogovor ili gubi kaparu.
Sada zakonski ne znam da li tako ide na sudu,ali ja sam naucen da tako funkcionise.
Samo tu ima i moralna kocnica da nekome tek tako uzmes pare.
Ali dio para mu treba uzeti u svakom slucaju za nauk.

Mi i hoćemo da im vratimo pare kad prodamo stan. To su velike pare, ljudi hoće da rese stambeno pitanje, meni to ne treba na savesti. Moje pitanje je da li smo mi pravno u obavezi ili je to naša dobra volja? Mogu li oni da nam blokiraju dalju prodaju ako su dali kaparu? Mnogo problema su napravili.

Daj mu još vremena da sredi kredit i zadrži kaparu i leti međ krokodile, kengure, koale i Australijance....

Beh par puta. Sretan vam novi početak.

Mi i hoćemo da im vratimo pare kad prodamo stan. To su velike pare, ljudi hoće da rese stambeno pitanje, meni to ne treba na savesti. Moje pitanje je da li smo mi pravno u obavezi ili je to naša dobra volja? Mogu li oni da nam blokiraju dalju prodaju ako su dali kaparu? Mnogo problema su napravili.
Da li imate neki ugovor ili samo usmeni za kaparu?

Možda može da nađe nekog dodatnog garanta za kredit. Razgovarajte ako je moguće...
Očigledno je da nije najbolje planirana ta kupovina.

Zasto treba da mu vrati pare?Kada das kaparu moras da znas sta kapara podrazumjeva.Onaj koji prodaje ne moze da proda drugom,onaj koji kupuje mora da ispostuje dogovor ili gubi kaparu.
Sada zakonski ne znam da li tako ide na sudu,ali ja sam naucen da tako funkcionise.
Samo tu ima i moralna kocnica da nekome tek tako uzmes pare.
Ali dio para mu treba uzeti u svakom slucaju za nauk.

Зато што није његовом кривицом прекинута купопродаја. Шта би било да ти даш капару за аутомобил, погинеш у међувремену, а продавац не врати паре твојој породици?

Наравно да си у обавези да му вратиш новац. Иди са адвокатом, раскидај тај уговор са њим и онда му врати паре.

Poslednja izmena:
Auu kako su svi ljudi kad je tudj novac,vido bi njima da kane tako dal bi vratili,znaci ne vracaj ni moralno ni po zakonu ne moras,tako je meni lik iz hr kaparisao za 50€ robu i odustao pojavili mu se drugi prioriteti u medjuvremenu,ja ga ceko skoro 2 meseca i naravno odbijao ostale,on je sam rekao da je realno da zadrzim kaparu,ja sam ispao covek jer sam mu rekao da cu mu je racunati ako se predomisli i uzme to ili nesto drugo

Sta god pisalo u predugovoru svakako imas prava da zadrzis kaparu, narocito ako si i ti vezan rokovima.
E, ostalo je na ljudskom dogovoru. Realno trebalo bi sam da se kazni, sto je glup i dao toliku kaparu, a da nije siguran u kupovinu.
Medjutim, jesi li bas siguran da nije dobio kredit i kupio drugi stan, a tvoj prodaje i ceka kupca, a tebe drzi vezanog kaparom?

Back