Kanibalizam u naših starih

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Stanislav...

Primećen član
Banovan
Poruka
720
Malo ko zna za ovu istinu,ali sam ovo utvrdio na mnogobrojnim primejrima,dokazima...iz Biblije i van Biblije. Djeca su zrtvovana bogu rata i sunca Molohu,to su bozicni obicaji,na Tucindan bi zatukli dijete,a kad bi ga pojeli na badnju noc, 3 dana bi sve mirovalo pa se pozdravljalo MIR BOJZI,u smislu pociva u MIRU BOZJEM.Pecenom djetetu bi stavljali u usta jabuku,koja je simbol besmrtnosti,kasnije je to preneseno na svinju,pecenku,aa krvlju bi kropili i sipali je po krovocima kuca.zato se kaze krov,ali kropljenje. da zao duh bozji mimoidje kucu i da gpodina bude rodna. analogija sa vitlejemskim pokoljem djece,avramomom zrtvom isaka,na brdu Morija,dakle pomor,smrt...kao i egipatsko klanje prvenaca od boga.sem ko je krvlju namazao vrata,od pashalnog jagnjeta.Pasha je prolaz da zlo prodje...zato imamo pasos,od pas,prolaz...Badnjak je budnik.Udaranje 3 puta da se odsjece je ono kucanje u drvo 3 puta three,tree,free da se oslobodi zaspali bog u drvetu i otkloni uroke... ima jos dosta,ali prvo,da mi mod.prebaci ili obrise temu,da me malo isponizavaju svi,ismiju da su ovo fantazije,pa da navedem i ozbiljnije dokaze! Srbi ionako pucaju od zavisti i neznanja,pa sto treba da cijene toga se stide,a pljuju po znanju!

- - - - - - - - - -

na drugim jezicima krov je od duh,dah,od zlog duha...ali i od strah,kao streha...zato s neba dolazi i zlo i blagoslov pa djed mraz salje poklone kroz dimnjak.

klanje i mazanje krvlju nije od egipta vec od jevrejskih verskih obicaja (Pasha) koji se praktikovao i u egiptu od jevreja...
cisto da ne bude zabune

Jevreji samo kolju ovce, a za druge narode u okolini su tvrdili da zrtvuju ljude.

Vrlo moguce u Kartagu su i nasli groblja o tome.

P.S U periodu o kome pricamo nema nikakvog dokaza o postovanjem nekog slovenskog srpskog naroda.

Ostatak tog kanibalizma je u pricescu ostao,zrtvovano janje novog zavjet Spas,za grijehe drugih,pa se pije krv i jede tijelo,preko hleba i vina... U vezi Spasa(Isusa) mnogo sta je izmisljeno. Npr samo Matej navodi da su dosli mudraci da se poklpone,samo on pominje zvijezdu,pokolj vitlejemsne djece..toga nema kod luke,jovana i marka.a ni van Biblije,dakle mit.pod ovim nasim narodnim vjerovanjima. Izmisljeno je i ono na krstenju da je sisao golub duh sv. Ako se ptica posere po nama i danas,to je sreca,jer sta je fluidno padalo sa neba je bozjije oplodjavanje...kisa,a pravili su ulje kojim bi pomazivali bolesne,careve itd...miropomazanje...to je bozanska sperma.Bog je otac,oploditelj i sijac,sjemena u zemlju,majcicu raesu,boginju majku koja radja,a ima velike sise kao simbol plodnosti. Hriscanstvo je uobliceno od Grka na osnovu serbo raskih tradicija,samo malo humanizovano d abi imali nad nam politicki uticaj.

Konstantine,u zitiju Konstantina Velikog kada je on dobio nek kratse,koznu bolest pise da su svestenici Jupitera preporucili da se umije u toploj krvi male djece,ali je on to odbio. Likinije se molio u lugovima,slavenski obicaj,sume...i imao je govor o ocuvanja otacke vjere,nije postao hriscanin a bio je Srbin,kako ga naziva Zonara ali i nase monastirske povelje,da su Nemanjici njegovi potomci.To je naravno masonskoj SANU neprihvatljivo jer je on u 4.vijeku a mi kao dolazimo u 7.ali svakako da je Cajkanovic dokazao da su nasi obicaji anticki,i identicni drugim narodima koji su od starine na indoevropskom prostoru.

- - - - - - - - - -

Стари Завјет о првим жртвеницима и о убијању дјеце

1.Мојс.4:4. „А и Авељ принесе од ПРВИНА СТАДА својега и од њихове претилине...“ 8:20.-21. „И начини Ноје жртвеник Господу, и узе од сваке чисте СТОКЕ и од свијех ПТИЦА чистијех, и принесе на жртвенику жртве паљенице. И Господ ОМИРИСА МИРИС УГОДНИ... (и умилостиви се)“

12:7-8. „И јави се Господ Авраму и рече: твојему сјемену даћу земљу ову. И Аврам начини ондје жртвеник Господу, који му се јавио. Полсије отиде оданде на брдо које је према истоку од Ветиља, и ондје разапе шатор свој, те му Ветиљ бјеше са запада а Гај с истока, и ондје начини ГОСПОДУ ЖРТВЕНИК, и призва име Господње.“ (1.Мојс.13,4.)

13:18. И Аврам диже шаторе, и дође и насели се у равници Мамријској, која је код Хеврона, и ондје НАЧИНИ ЖРТВЕНИК ГОСПОДУ.

14:18.20. „А Мелхиседек цар Салимски изнесе хљеб и вино, а он бијаше свештеник Бога вишњега... И даде му Аврам десетак од свега.“

3.Мојс.18:21. „Од сјемена својега не дај да се однесе Молоху, да не оскврниш имена Бога својега, ја сам Господ.“

3.Мојс.20:1-5. „И рече Господ Мојсију говорећи: Још реци синовима Израиљевим: ко год између синова Израиљевих или између дошљака који се баве у Израиљу, ДА ОД СЈЕМЕНА СВОЈЕГА МОЛОХУ, нека се погуби, народ у земљи нека га заспе камењем. И ја ћу окренути лице своје насупрот таком човјеку, и истријебићу га из народа његова, што ОД СЈЕМЕНА СВОЈЕГА ДАДЕ МОЛОХУ, и запрзни светињу моју, и оскврни свето име моје. Ако ли народ какогод затвори очи да не види тога човјека кад да ОД СЈЕМЕНА СВОЈЕГА МОЛОХУ, и не убију га, Ја ћу окренути лице своје насупрот оном човјеку и насупрот дому његову, и истријебићу га, и све који за њим чине прељубу чинећи прељубу за МОЛОХОМ, из народа њихова.“

Овде је сјеме синоним за потомство.

1.Цар.11:7,8. „Тада сагради Соломон висину Хемосу, гаду Моавском, на гори према Јерусалиму, и МОЛОХУ гаду Амонском. Тако учини свијем женама туђинкама, те кађаху и приношаху жртве својим боговима.“

2.Цар.16:2,3,4. „Двадесет година бијаше Ахазу кад поче царовати, и царова шеснаест година у Јерусалиму, али не чињаше што је право пред Господом Богом његовијем као Давид отац његов. Јер хођаше путем царева Израиљевих, ПА И СИНА СВОЈЕГА ПУСТИ КРОЗ ОГАЊ по гаднијем дјелима народа које одагна Господ испред синова Израиљевиијех. И приношаше жртве и кађаше на висинама и по хумовима и под сваким зеленијем дрветом.“

2.Цар.21:6. „И сина својега проведе кроз огањ...“

2.Цар.23:10,13. „Оскврни и Тофет, који бијаше у долини синова Еномовијех, ДА НЕ БИ НИКО ВИШЕ ВОДИО СИНА СВОЈЕГА НИ КЋЕРИ СВОЈЕ КРОЗ ОГАЊ МОЛОХУ... И висине према Јерусалиму с десне стране на гори Маслинској, које бијаше начинио Соломон цар Израиљев Астароти гаду Сидонском и Хемосу гаду Моавском и МЕЛХОМУ гаду синова Амоновијех, оскврни цар.“

Јеремија7:31. „И саградише висине Тофету, који је у долини сина Еномова, да САЖИЖУ СИНОВЕ СВОЈЕ И КЋЕРИ СВОЈЕ ОГЊЕМ, што нијесам заповједио нити ми је дошло на ум.“

Јеремија,19:2-7.,9. „И отиди у долину сина Еномова што је пред вратима источнијем, и ондје прогласи ријечи које ћу ти казати. И реци: чујте ријеч Господњу, цареви Јудини и становници Јерусалимски, овако вели Господ над војскама Бог Израиљев: ево, ја ћу пустити зло на то мјесто... и напунише то мјесто КРВИ ПРАВЕ. И поградише висине Валу да САЖИЖУ СИНОВЕ СВОЈЕ ОГЊЕМ на жртве паљенице Валу, чега не заповједих нити о том говорих, нити ми на ум дође. Зато, ево, иде вријеме, вели Господ, кад се ово мјесто неће више звати Тофет, ни долина сина Еномова, него КРВНА ДОЛИНА... И МРТВА ЋУ ТЈЕЛЕСА ЊИХОВА ДАТИ за храну птицама небеским и звијерима земаљским... И учинићу да ЈЕДУ МЕСО ОД СИНОВА СВОЈИХ И МЕСО ОД СВОЈИХ КЋЕРИ, и сваки ће јесто месо од друга својега у невољи и тјескоби...“

Јеремија 19:13. „И куће Јерусалимске и куће царева Јудинијех биће нечисте као мјесто Тофет, све куће, гдје на крововима кадише свој војсци небеској и љеваше наљеве другим Боговима.“

Наљев другим боговима је крв, која се лила по крововима, од чега и ријеч кров носи то име, као и назив за црквену касу корван, што је некадашња жртва, крвна. Курбан је код муслимана исто жртвовање овце, краве... све од крв. Кров је у неким језицима дах, дух, јер зао дух Божји (олуја, гром) иде преко кућа. Кров је на неким језицима и стреха, од страх, јер гњев богова долази са висина, али и благослов, па Дјед Мраз баш кроз димњак убацује поклоне.

Јеремија,32:35. „И саградише висине Валу што су у долини сина Еномова ДА ВОДЕ СИНОВЕ СВОЈЕ И КЋЕРИ СВОЈЕ МОЛОХУ, што им ја не заповједих нити ми дође на ум, да би чинили тај гад...“

Језекиљ,20:26,31. „И оскврни их даровима њиховијем ШТО ПРОПУШТАХУ КРОЗ ОГАЊ СВЕ ШТО ОТВОРИ МАТЕРИЦУ, да их потрем, да познаду да сам ја Господ... И приносећи даре своје, ПРОВОДЕЋИ СИНОВЕ СВОЈЕ КРОЗ ОГАЊ не скврните ли се о све гадне богове своје све до данас...“

Језекиљ,23:37,39. „Да су чиниле прељубу и да је крв на рукама њиховијем и да су чиниле прељубу с гаднијем боговима својим И ВОДИЛЕ КРОЗ ОГАЊ СИНОВЕ СВОЈЕ које су ми родиле, ДА ИХ ЈЕДУ... Јер ЗАКЛАВШИ СИНОВЕ СВОЈЕ гаднијем боговима својим долазише у светињу моју истога дана да је оскврне...“

Амос,5:25,26. „Јесте ли мени приносили жртве и даре у пустињи четрдесет година, доме Израиљев? Него сте носили ШАТОР МОЛОХА својега, и Хијуна, ликове своје...“

Jevreji samo kolju ovce, a za druge narode u okolini su tvrdili da zrtvuju ljude.

Vrlo moguce u Kartagu su i nasli groblja o tome.

P.S U periodu o kome pricamo nema nikakvog dokaza o postovanjem nekog slovenskog srpskog naroda.

varas se,srbi tada nisu narod vec ratnicki stalez,a bogu sunca su prinosene ljudske zrtve na sirem indoevrposkom prostoru cak kod asteka...identicno. ratnik je cuvar saraja,raja heruvim sa plamenim macem,zato srbska vojska ima mac,krila,perje,perjenici,kao prototip heruvima! i serafima,plamenih cuvara raja!

klanje i mazanje krvlju nije od egipta vec od jevrejskih verskih obicaja (Pasha) koji se praktikovao i u egiptu od jevreja...
cisto da ne bude zabune

Govorim o dogadjaju koji se desio po Bibliji u Misiru tj Egiptu.Bog se naljutio na faraona i odlucio,posto ih nije pustio na 3 DANA,da u pustinji prinesu zrtvu,pobio je prvence.dakle prvecnsi su se prinosili,otuda radost,prvo pa muesko.zato je sin=sunce, son=sun,isti izgovor jer je on prinosen bogu sunca,kao i cerke rjedje,pa se i cerki kaze sine.tj sunce...cer je od secer.

Broj 3 se svuda pominje! tri udarca u badnjak da se obori,3 dana slavimo bozic,3 dana Avram putuje do zemlje Morije da zakolje Isaka,na 3 dana traze Javreji dozvolu od faraonda da odu u pustinju prineti zrtvu...a i broj 40 se jevlja,to je broj koji treba da dusa udje u raj,da da bude iskusavana,pa Vlasi otkopavaju mrtve 40 dan da im sucne obasja lice,i primi dusu u saraj,raj,sunce.40 dana Spas posti i djavo ga iskusava,pa ga odbija,40 godina lutaju pustinjom prije ulaska u obecanu zemlju,dakle raj... 40 dana je zena necista nakon porodjaja,40 dana traje post itd itd..

Govorim o dogadjaju koji se desio po Bibliji u Misiru tj Egiptu.Bog se naljutio na faraona i odlucio,posto ih nije pustio na 3 DANA,da u pustinji prinesu zrtvu,pobio je prvence.dakle prvecnsi su se prinosili,otuda radost,prvo pa muesko.zato je sin=sunce, son=sun,isti izgovor jer je on prinosen bogu sunca,kao i cerke rjedje,pa se i cerki kaze sine.tj sunce...cer je od secer.

Onda tako i napisi.
To je po bibliji i biblijski bog se razgnevio na egipcane jer mu nisu hteli prinositi zrtvu koju on trazi, zrtvu u ljudskom obliku.

Koje gluposti, to je bila kazna za Egipat zato sto nisu hteli da puste Jevreje iz zemlje.

- - - - - - - - - -

varas se,srbi tada nisu narod vec ratnicki stalez,a bogu sunca su prinosene ljudske zrtve na sirem indoevrposkom prostoru cak kod asteka...identicno. ratnik je cuvar saraja,raja heruvim sa plamenim macem,zato srbska vojska ima mac,krila,perje,perjenici,kao prototip heruvima! i serafima,plamenih cuvara raja!

Gde, ko i koje izvore imas za to.

A ratnicki stalez od cega???

Malo ko zna za ovu istinu,ali sam ovo utvrdio na mnogobrojnim primejrima,dokazima...iz Biblije i van Biblije. Djeca su zrtvovana bogu rata i sunca Molohu,to su bozicni obicaji,na Tucindan bi zatukli dijete,a kad bi ga pojeli na badnju noc, 3 dana bi sve mirovalo pa se pozdravljalo MIR BOJZI,u smislu pociva u MIRU BOZJEM.Pecenom djetetu bi stavljali u usta jabuku,koja je simbol besmrtnosti,kasnije je to preneseno na svinju,pecenku,aa krvlju bi kropili i sipali je po krovocima kuca.zato se kaze krov,ali kropljenje. da zao duh bozji mimoidje kucu i da gpodina bude rodna. analogija sa vitlejemskim pokoljem djece,avramomom zrtvom isaka,na brdu Morija,dakle pomor,smrt...kao i egipatsko klanje prvenaca od boga.sem ko je krvlju namazao vrata,od pashalnog jagnjeta.Pasha je prolaz da zlo prodje...zato imamo pasos,od pas,prolaz...Badnjak je budnik.Udaranje 3 puta da se odsjece je ono kucanje u drvo 3 puta three,tree,free da se oslobodi zaspali bog u drvetu i otkloni uroke... ima jos dosta,ali prvo,da mi mod.prebaci ili obrise temu,da me malo isponizavaju svi,ismiju da su ovo fantazije,pa da navedem i ozbiljnije dokaze! Srbi ionako pucaju od zavisti i neznanja,pa sto treba da cijene toga se stide,a pljuju po znanju!

- - - - - - - - - -

na drugim jezicima krov je od duh,dah,od zlog duha...ali i od strah,kao streha...zato s neba dolazi i zlo i blagoslov pa djed mraz salje poklone kroz dimnjak.

Ovo su sve lazi germansko-vatikanske propagande! Istina je da je stara slovenska religija (za razliku od drugih paganskih religija) bila mnogo tolerantnija i civilizovanija od drugih paganskih religija! Srbi i Sloveni nikada nisu prinosili ljudske zrtve!!!

Ovo su sve lazi germansko-vatikanske propagande! Istina je da je stara slovenska religija (za razliku od drugih paganskih religija) bila mnogo tolerantnija i civilizovanija od drugih paganskih religija! Srbi i Sloveni nikada nisu prinosili ljudske zrtve!!!

Pobugu mi o staroj slovenskoj religiji nemamo pojma.

Cak je verovatno da nije postojao panslovenski panteon.

Najverovatnije da su prinosili ljudske žrtve jednako kao i Germani, istina nemamo tako slikovite podatke žrtvovanja kao što nam je Stanislav opisao ali i prema arheološkim iskopavanjima a i prema pisanim podacima žrtvovanja ljudi kod praslovena je bilo.

Onda tako i napisi.
To je po bibliji i biblijski bog se razgnevio na egipcane jer mu nisu hteli prinositi zrtvu koju on trazi, zrtvu u ljudskom obliku.

Ja smatram da se podrazumjeva ta biblijska prica,ipak je mnogi znaju,a ne mogu reci sto nije.Nije Bog tada trazio ljudsku zrtvu,jer i u vreme Avrama,dosta ranije vec nije bilo zrtvovanja djece kod Jevreja,oni se prvi u tom kraju odricu tog zla,a okolna serbo raska plemena jos to cine,i dosta kaznije.Eto koliko su jevreji ispred nas nekih 1000 god,jer misle svojom glavom!

Ne samo da je bilo u prastarini vec do skoro!

evo citajte sta Vuk kaze u pjesmi koju je nasao:

Ево једне пјесме из Вукове збирке:
Ђакон Стефан и два анђела

Рано рани ђаконе Стеване
У недељу пређе јарка сунца,
Пређе сунца и пре летургије,
Он не иде у бијелу цркву,
Већ он иде у то поље равно,
Те он сеје белицу пшеницу,
Ал' ето ти два путника стара,
божју су му помоћ називали:
"Божја помоћ, ђаконе Стеване!"
А он њима лепше одговара:
"Д'о Бог добро, два путника стара!"
Ал' беседе два путника стара:
"Бога теби, ђаконе Стеване!
"Која теби велика невоља,
"Те си тако рано уранио
"У недељу пређе јарког сунца,
СУНЧЕВ ДАН. Иако је субота код Јевреја празнована, Шабат, у хришћанство улази недеља као дан бога Сунца или дан Помазаниковог васкрсења.
"Пређе сунца и пре летургије,
"Па ти сејеш белицу пшеницу?
"Или си се јунак помамио;
"Или си се данас потурчио,
"Часног крста под ноге згазио,
"Часног крста и красног закона,
"И своју си веру изгубио;
"Те си тако рано уранио
"Па ти сејеш белицу пшеницу?"
Ал' беседи ђаконе Стеване:
,О Бога вам два путника стара!
"Кад питате, да вам право кажем:
"Та нисам се јунак помамио,
"Нити сам се данас потурчио,
"Нит' сам своју веру изгубио,
"Нит' сам крста под ноге згазио,
"Часног крста и красног закона;
"Већ је мени велика невоља;
"Зашт' ја раним у мојему двору
"Девет немо, друго девет слепо,
,То ја раним с мојом верном љубом;
"И Бог ће ми греха опростити."
,Ајдемоте ђаконовом двору,
Да видимо ђаконову љубу,
Што нам ради љуба ђаконова."
Одшеташе ђаконовом двору,
Ал' је љуба рано уранила
У недељу пређе јарког сунца,
Пређе сунца и пре летургије,
Она чини белицу пшеницу;
Божју су јој помоћ називали:
"Божја помоћ, ђаконова љубо!"
Она њима лепше одговара:
"Д'о Бог добро, два стара путника!"
"Бога теби ђаконова љубо!
"Која теби велика невоља,
"Те си тако рано уранила,
,Уранила у свету недељу
"Те ти чиниш белицу пшеницу?
,Или си се млада помамила?
"Или си се данас потурчила
,И своју си веру изгубила,
"Часног крста под ноге згазила,
,Часног крста и красног закона;
"Те си тако рано уранила
"Те ти чиниш белицу пшеницу?"
Ал' беседи ђаконова љуба:
"О Бога вам, два путника стара!
"Кад питате, право да вам кажем:
"Та нисам се млада помамила,
"Нити сам се данас потурчила,
"Нит' сам своју веру изгубила,
"Нит' сам крста под ноге згазила,
"Часног крста и красног закона;
"Већ је мени велика невоља;
"Зашт' ја раним у мојему двору
"Девет немо, друго девет слепо;
"То ја раним с мојим господаром;
"И Бог ће ми греха опростити."
"О Бога ти, ђаконова љубо!
"ДАЈ ТИ НАМА ТВОЈЕ МУШКО ЧЕДО,
"МУШКО ЧЕДО ИЗ КОЛЕВКЕ ЗЛАТНЕ,
"ДА ЗАКОЉЕМ ТВОЈЕ МУШКО ЧЕДО,
"И ОД ЧЕДА КРВИ ДА УГРАБИМ,
"ДА ПОШКРОПИМ' твоје беле дворе:
"ШТО ЈЕ НЕМО, ПРОГОВОРИЋЕ ТИ,
"ШТО ЈЕ СЛЕПО, СВЕ ЋЕ ПРОГЛЕДАТИ."
Али мисли ђаконова љуба,
Она мисли мисли свакојаке,
Док је млада на једно смислила,
ПА ИМ ДАДЕ ЧЕДО ИЗ КОЛЕВКЕ
И ЗАКЛАШЕ ЧЕДО пренејако,
И ОД ЧЕДА КРВИ УГРАБИШЕ,
ПОШКРОПИШЕ по беломе двору:
Што је немо, проговорило је,
Што је слепо, све је прогледало.
Дигоше се два стара путника
И одоше с Богом путовати,
Осврће се ђаконова љуба,
Па погледа на златну колевку,
Ал' јој чедо седи у колевки,
Па се игра јабуком од злата,
Па беседи ђаконова љуба:
"Мили Боже, на свем теби фала!
ТАКО ЈЕ И ОД АВРАМА ТРАЖЕНА САМО ДОБРА ВОЉА ДА ТО УЧИНИ, ПА СЕ БОГ СМИЛОВАО, ТЈ. НИЈЕ МУ „ТАКО ШТА НИ ПАЛО НА ПАМЕТ“ како га брани Јеремија.

"Ево чедо седи у колевки
"И сигра се јабуком од злата!"
Играње јабуком од злата. Јабука се ставља печеном прасету у уста и данас, а некада, изгледа печеном дјетету. И у сљедећој пјесми, гдје је мотив исто жртвовање дјеце, помиње се играње јабуком. Можда постоји веза са искупљењем, првородни гријех, јер Еви је приписана баш јабука као забрањени плод, иако у Писму то не пише, већ се спомиње само плод. Јабука је симбол бесмртности, келтски Авалон, рај, је мјесто гдје су јабуке. Дјетету јабуку стављају можда као утјеху што је убијено, јер има јабуку, дакле залог бесмртности.

И пјесма Зидање Скадра на Бојани говори на сличан начин:
Зидање Скадра
Град градила три брата рођена,
До три брата три Мрљавчевића:
Једно бјеше Вукашине краље,
Друго бјеше Угљеша војвода,
Треће бјеше Мрљавчевић Гојко,
Град градили Скадар на Бојани,
Град градили три године дана,
Три године са триста мајстора,
Не могоше темељ подигнути,
А камо ли саградити града:
Што мајстори за дан га саграде,
То све вила за ноћ обаљује.
Кад настала година четврта,
Тада виче са планине вила:
"Не мучи се, Вукашине краље,
"Не мучи се и не харчи блага;
"Не мо'ш, краље, темељ подигнути,
"А камо ли саградити града,
"Док не нађеш два слична имена,
"Док не нађеш Стоју и Стојана,
"А обоје брата и сестрицу,
"Да зазиђеш кули у темеља,
"Тако ће се темељ обдржати,
"И тако ћеш саградити града."
Кад то зачу Вукашине краље,
Он дозива слугу Десимира:
"Десимире, моје чедо драго!
"До сад си ми био вјерна слуга,
"А од саде моје чедо драго,
"Ватај, сине, коње у интове,
"И понеси шест товара блага,
"Иди, сине, преко б'јела св'јета,
"Те ти тражи два слична имена,
"Тражи, сине, Стоју и Стојана,
"А обоје брата и сестрицу;
"Ја ли отми, ја л' за благо купи,
"Доведи их Скадру на Бојану,
"Да зиђемо кули у темеља,
"Не би л' нам се темељ обдржао,
"И не би ли саградили града."
Кад то зачу слуга Десимире,
Он увати коње у интове,
И понесе шест товара блага,
Оде слуга преко б'јела св'јета,
Оде тражит' два слична имена;
Тражи слуга Стоју и Стојана,
Тражи слуга три године дана,
Ал' не нађе два слична имена,
Ал' не нађе Стоје и Стојана,
Па се врну Скадру на Бојану,
Даде краљу коње и интове,
И даде му шест товара блага:
"Ето, краље, коњи и интови,
"И ето ти шест товара блага,
"Ја не нађох два слична имена,
"Ја не нађох Стоје и Стојана."
Кад то зачу Вукашине краљу,
Он подвикну Рада неимара,
Раде викну три стотин' мајстора,
Гради краље Скадар на Бојани,
Краље гради, вила обаљује,
Не да вила темељ подигнути,
А камо ли саградити града;
Па дозивље из планине вила:
"Море, чу ли? Вукашине краљу!
"Не мучи се и не харчи блага,
"Не мо'ш, краље, темељ подигнути,
"А камо ли саградити града;
"Но ето сте три брата рођена,
"У свакога има вјерна љуба,
"Чија сјутра на Бојану дође
"И донесе мајсторима ручак,
"Зиђите је кули у темеља,
"Тако ћете саградити града."
Кад то зачу Вукашине краљу,
Он дозива два брата рођена:
"Чујете ли, моја браћо драга!
"Ето вила са планине виче,
"Није вајде, што харчимо благо,
"Не да вила темељ подигнути,
"А камо ли саградити града;
"Још говори са планине вила:
"Ев' ми јесмо три брата рођена,
"У свакога има вјерна љуба,
"Чија сјутра на Бојану дође
"И донесе мајсторима ручак,
"Да ј' у темељ кули узидамо,
"Тако ћемо саградити града.
"Но јел', браћо, Божја вјера тврда,
"Да ни један љуби не докаже,
"Већ на срећу да им оставимо,
"Која сјутра на Бојану дође?"
И ту Божју вјеру зададоше,
Да ни један љуби не докаже.
У том их је ноћца застанула,
Отидоше у бијеле дворе,
Вечераше господску вечеру,
Оде сваки с љубом у ложницу.
Ал' да видиш чуда великога!
Краљ Вукашин вјеру погазио,
Те он први својој љуби каза:
"Да се чуваш, моја вјерна љубо!
"Немој сјутра на Бојану доћи
"Ни донијет' ручак мајсторима,
"Јер ћеш своју изгубити главу,
"Зидаће те кули у темеља."
И Угљеша вјеру погазио,
И он каза својој вјерној љуби:
"Не превар' се, вјерна моја љубо!
"Немој сјутра на Бојану доћи
"Ни донијет' мајсторима ручак,
"Јера хоћеш млада погинути,
Млади Гојко вјеру не погази,
И он својој љуби не доказа.
Кад у јутру јутро освануло,
Поранише три Мрљавчвевића,
Отидоше на град на Бојану.
Земан дође да се носи ручак,
А редак је госпођи краљици,
Она оде својој јетрвици,
Јетрвици, љуби Угљешиној:
"Чу ли мене, моја јетрвице!
"Нешто ме је забољела глава,
"Тебе здравље! пребољет" не могу;
"Но понеси мајсторима ручак."
Говорила љуба Угљешина:
"О јетрво, госпођо краљице!
"Нешто мене забољела рука,
"Тебе здравље! пребољет' не могу,
"Већ ти збори млађој јетрвици."
Она оде млађој јетрвици:
"Јетрвице, млада Гојковице!
"Нешто ме је забољела глава,
"Тебе здравље! пребољет' не могу;
"Но понеси мајсторима ручак."
Ал" говори Гојковица млада:
"Чу ли, нано, госпођо краљице!
"Ја сам рада тебе послушати,
"Но ми лудо чедо некупато,
"А бијело платно неиспрато."
Вели њојзи госпођа краљица:
"Иди", каже, "моја јетрвице,
"Те однеси мајсторима ручак,
"Ја ћу твоје изапрати платно,
"А јетрва чедо окупати."
Нема шта ће Гојковица млада,
Већ понесе мајсторима ручак.
Кад је била на воду Бојану,
Угледа је Мрљавчевић Гојко,
Јунаку се срце ражалило,
Жао му је љубе вијернице,
Жао му је чеда у кол'јевци,
Ђе остаде од мјесеца дана,
Па од лица сузе просипаше;
Угледа га танана невјеста,
Кротко ходи, док до њега приђе,
Кротко ходи, тихо бесјеђаше:
"Што је тебе, добри господару!
"Те ти рониш сузе од образа?"
Ал' говори Мрљавчевић Гојко:
"Зло је, моја вијернице љубо!
"Имао сам од злата јабуку,
"Па ми данас паде у Бојану,
"Те је жалим, прегорет' не могу.'
Не сјећа се танана невјеста,
Но бесједи своме господару:
"Моли Бога ти за твоје здравље,
"А салићеш и бољу јабуку."
Тад' јунаку грђе жао било,
Па на страну одвратио главу,
Не шће више ни гледати љубу;
А дођоше два Мрљавчевића,
Два ђевера Гојковице младе,
Узеше је за бијеле руке,
Поведоше у град да уграде,
Подвикнуше Рада неимара,
Раде викну до триста мајстора;
Ал' се смије танана невјеста,
Она мисли, да је шале ради.
Турише је у град уграђиват',
Оборише до триста мајстора,
Оборише дрвље и камење,
Узидаше дори до кољена,
Још се смије танана невјеста,
Још се нада, да је шале ради.
Оборише до триста мајстора,
Оборише дрвље и камење,
Узидаше дори до појаса,
Тад' отежа дрвље и камење,
Онда виђе, шта је јадну нађе,
Љуто писну, како љута гуја,
Па замоли два мила ђевера:
"Не дајте ме, ако Бога знате!
"Узидати младу и зелену."
То се моли, ал' јој не помаже;
Јер ђевери у њу и не гледе.
Тад се прође срама и зазора,
Паке моли свога господара:
"Не дај мене, добри господару!
"Да ме младу у град узидају,
"Но ти прати мојој старој мајци,
"Моја мајка има доста блага,
"Нек ти купи роба ил' робињу,
"Те зидајте кули у темеља."
То се моли, но јој не помаже.
А кад виђе танана невјеста,
Да јој више моба не помаже,
Тад' се моли Раду неимару:
"Богом брате, Раде неимаре!
"Остави ми прозор на дојкама,
"Истури ми моје б'јеле дојке,
"Каде дође мој нејаки Јово,
"Каде дође, да подоји дојке."
То је Раде за братство примко,
Остави јој прозор на дојкама,
Па јој дојке у поље истури,
Каде дође нејаки Јоване,
Каде дође, да подоји дојке.
Опет кужна Рада дозивала:

- - - - - - - - - -

"Остави ми прозор на очима,
"Да ја гледам ка бијелу двору,
"Кад ће мене Јова доносити
"И ка двору опет односити."
И то Раде за братство примио,
Остави јој прозор на очима,
Те да гледа ка бијелу двору,
Када ће јој Јова доносити
И ка двору опет односити.
И тако је у град уградише,
Па доносе чедо у кол'јевци,
Те га доји за неђељу дана,
По неђељи изгубила гласа;
Ал' ђетету онђе иде рана,
Дојише га за годину дана.
Како таде, тако и остаде,
Да и данас онђе иде рана
Зарад' чуда, и зарад' лијека,
Која жена не има млијека.
„ТРАЖИ, СИНЕ, СТОЈУ И СТОЈАНА,
А обоје брата и сестрицу;
Ја ли отми, ја л 'за благо купи,
ДОВЕДИ ИХ СКАДРУ НА БОЈАНУ,
ДА ЗИЂЕМО КУЛИ У ТЕМЕЉЕ,
НЕ БИ Л 'НАМ СЕ ТЕМЕЉ ОДРЖАО,
И НЕ БИ ЛИ САГРАДИЛИ ГРАДА.

Можда није случајно ни ово име. Да би град стајао мора да се жртвује Стоја и Стојан, да вјечно стоје. Вила је та која неда темељ подигнути, а камо ли саградити града. Мери Едит Дарам када је посјетила Скадар пише како ни једна зграда није под правим углом, па то пореди са искривљеном свијешћу њених житеља Албанаца, тачније шћипетаризираних Серба.

"Јера хоћеш млада погинути,

Археолози знају да су у темељима многих старих грађевина узидани људи.

Жао му је чеда у кол'јевци,
Ђе остаде од мјесеца дана.

"Имао сам од злата јабуку,
"Па ми данас паде у Бојану,

Оба мотива се помињу у обе пјесме. И жртвовање дјетета и златна јабука. Жал за изгубљеним рајем. Ева је узела забрањени плод, ми кажемо јабуку иако то не пише. Јабука је од авала, авалон, келтско мјесто блаженства.

Раде викну до триста мајстора

ТРИ брата, три године граде град са 300 мајстора. Опет број три и жртва. Јевреји траже од фараона да иду у пустињу на три дана да принесу жртву, Аврам до Морије путује три дана.

Узидаше дори до кољена,
Још се смије танана невјеста,
Још се нада, да је шале ради...
Узидаше дори до појаса,
Тад' отежа дрвље и камење,
Онда виђе, шта је јадну нађе,
Љуто писну, како љута гуја,
Па замоли два мила ђевера:
"Не дајте ме, ако Бога знате!
"Узидати младу и зелену."
То се моли, ал' јој не помаже;
Јер ђевери у њу и не гледе.

Узидати живе људе није само машта пјесника већ некадашња реалност.

Паке моли свога господара:
"Не дај мене, добри господару!
"Да ме младу у град узидају,
"Но ти прати мојој старој мајци,
"Моја мајка има доста блага,
"Нек ти купи роба ил' робињу,
"Те зидајте кули у темеља."

Благо је стока тј.богатство. Пошто нема помоћи она има и посљедњу жељу:

То се моли, но јој не помаже.
А кад виђе танана невјеста,
Да јој више моба не помаже,
Тад' се моли Раду неимару:
"Остави ми прозор на дојкама,
"Истури ми моје б'јеле дојке,
"Каде дође мој нејаки Јово,
"Каде дође, да подоји дојке."

Жеља јој је испуњена:

То је Раде за братство примко,
Остави јој прозор на дојкама,
Па јој дојке у поље истури,
Каде дође нејаки Јоване,
Каде дође, да подоји дојке.
Опет кужна Рада дозивала:
"Остави ми прозор на очима,
"Да ја гледам ка бијелу двору,
"Кад ће мене Јова доносити
"И ка двору опет односити."
И то Раде за братство примио,
Остави јој прозор на очима,
Те да гледа ка бијелу двору,
Када ће јој Јова доносити
И ка двору опет односити.
И тако је у град уградише,
Па доносе чедо у кол'јевци,
Те га доји за неђељу дана,
По неђељи изгубила гласа;
Ал' ђетету онђе иде рана,
Дојише га за годину дана.
Како таде, тако и остаде,
Да и данас онђе иде рана
Зарад' чуда, и зарад' лијека,
Која жена не има млијека.

Koje gluposti, to je bila kazna za Egipat zato sto nisu hteli da puste Jevreje iz zemlje.

- - - - - - - - - -

Gde, ko i koje izvore imas za to.

A ratnicki stalez od cega???

Kazes koje gluposti,da traze da odu iz zemlje.Da,iz zemlje na 3 dana samo,pa bi se vratili! To im nije dao,citaj pazljivije Bibliju! A kad nije to pustio onda se zainatise i traze da ih sasvim pusti! Evo sta pise:

2.MOJS,5,1 A poslije izide Mojsije i Aron pred faraona i rekose mu: ovako veli Gospod IzrailjevL PUSTI NAROD MOJ DA MI PRAZNUJE PRAZNIK U PUSTINJI!...3molimo te da otidemo TRI DANA HODA u pustinju da prinesemo zrtvu..da ne posalje na nas pomor ili mac. 6.poglavlje,Mojsije dobija nove zapovjesti od Boga:Izvest cu vas ispor bremena Misirskoh...pak cu vas odvesti u svoju zemlju...

Sto se tice drugog pitanja,RATNISKI STALEZ OD SLAVENA! Zar mislis da Slaveni nisu imali vojsku u antici,ili mozda da nisu ni postojali? Pa kada su sada najbrojnija evropska skupina,pored silnih smanjenja i asimilacija,jasno je da smo i u starini znacajan faktor,u vidu raznih plemena,ilita,tracana,dacana,mk,epiraca itd...pelazga,filistejaca,etruraca...Za to postoji toliko izvora,podataka,sve vrvi od toga,a ti ne vidis: sljeocu je izgleda nemoguce objasniti boje kako izgledaju,kao ni nekim ljudima nesporne cinjenice!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back