Kancer

Super, Affro :) Vidis da nije bilo razloga da se nerviras :)

..pa ajde ti znaj imas li razloga ili nemas kad ti nesto raste pod kozom slicnog oblika kao sto je vec operisano, i pritom te
jako boli...svasta mislis, sao ne mislis da to nije nista....:(
..i ti i ja znamo da treba vremena da se to prati godinama, da bi bila sigurna da ga stvarno vise nece biti...za sad sam
mirna, bar se nadam zauvek...
Super Afro, ma umesto da ti rastu cice raste ti masno tknivo na drugom mestu;)

..pa vidis li ti zeno koliki sam ja maler....a bas bi bilo fino da mi porastu za jedan broj, taman da mi ne prednjaci stomak,
al nece baksuz tamo gde treba :lol:

- - - - - - - - - -

Valjda je uslov za invalidsku penziju činjenica da si invalid. Ili nije? :think:

Jeste, ali valjda postoje uslovi za procenat invalidnosti da bi odobrili penziju

...sve o tome pise na sajtu fonda pio....

...e tako prosla operacija kod radiologa...kaze sve je ok, moglo je da se izbegne ono placanje magnetne, ali kaze kolega hirurg nije izgleda znao da je to skoro pa normalna
pojava pod kozom posle zracne terapije...ajde sad sta bi, bi, neka je samo dobro pa necu ni da zalim za tim parama...
...kontrola u februaru, sa novim magnetnom, rengen pluca, uz abdomena i male karlice...
..da sto cesce mazem celu tu povrsinu koja je zracena, da odmaram nogu sto vise mogu (a mogu ko mi brani) i da ne nosim tesko nista ako bas ne moram
ni zbog noge ni zbog tih zlezda....

..jos da mi prodje uz ovih zlezda na vratu pa da stvarno odahnem i odmorim od lekara bar do tog februara....nadam se...

...e tako prosla operacija kod radiologa...kaze sve je ok, moglo je da se izbegne ono placanje magnetne, ali kaze kolega hirurg nije izgleda znao da je to skoro pa normalna
pojava pod kozom posle zracne terapije...ajde sad sta bi, bi, neka je samo dobro pa necu ni da zalim za tim parama...
...kontrola u februaru, sa novim magnetnom, rengen pluca, uz abdomena i male karlice...
..da sto cesce mazem celu tu povrsinu koja je zracena, da odmaram nogu sto vise mogu (a mogu ko mi brani) i da ne nosim tesko nista ako bas ne moram
ni zbog noge ni zbog tih zlezda....

..jos da mi prodje uz ovih zlezda na vratu pa da stvarno odahnem i odmorim od lekara bar do tog februara....nadam se...
I ja se nadam da ces da uzivas bar do februara :)...Super za rezultate:heart::orkestar:

....gde ste svi nestali?

...ja danas dobila da uradim onaj fobs test, da to odradim tamo sredinom oktobra, da prodje tacno 6 meseci od zracne terapije....jos to da odradim, pa ako bude dobar
nalaz, a nadam se da hoce, mirna sam naredne 2 godine...

...sve labaratorije dobre...

...moja dr rekla da se pojavim krajem novembra da mi zakaze uz abdomena i male karlice, rengen pluca...sad ce to ona, ne moram vise ja da idem i moljakam tamo
one da me ubacuju jer im je stalno sve navodno popunjeno...

...eto tako...

....gde ste svi nestali?

...ja danas dobila da uradim onaj fobs test, da to odradim tamo sredinom oktobra, da prodje tacno 6 meseci od zracne terapije....jos to da odradim, pa ako bude dobar
nalaz, a nadam se da hoce, mirna sam naredne 2 godine...

...sve labaratorije dobre...

...moja dr rekla da se pojavim krajem novembra da mi zakaze uz abdomena i male karlice, rengen pluca...sad ce to ona, ne moram vise ja da idem i moljakam tamo
one da me ubacuju jer im je stalno sve navodno popunjeno...

...eto tako...

ама, ми већ знамо да си ти мирна наредне две године, и више па се сви дали у скитњу :lol:
ти лепо одмарај,мажи и дижи ноге и такоц ;) слушај савете доце :lol:

ама, ми већ знамо да си ти мирна наредне две године, и више па се сви дали у скитњу :lol:
ти лепо одмарај,мажи и дижи ноге и такоц ;) слушај савете доце :lol:

...jes mirna dve godine, to samo za ove redovne skrininge....a za ove kontrole za sarkom nije bas tako, sledeca je u februaru...pa da pripremim magnetnu, rengnen i UZ-ve...do tad malo
da oladim jos samo da uradim ovaj UZ vrata i da odnesem hirurgu...pa da mogu na miru da idem malo da se pozabavim maminom kucom i da je saceam da dodje iz bolnice:heart:

- - - - - - - - - -

...mazem ovaj gel koji sam slucajno kuupila u DM-u i pokazao se bas dobar...pantenol+aloja+shi buter...bas prija kozi...

- - - - - - - - - -

....sta ti radis Liki dugo te nije bilo?

...jes mirna dve godine, to samo za ove redovne skrininge....a za ove kontrole za sarkom nije bas tako, sledeca je u februaru...pa da pripremim magnetnu, rengnen i UZ-ve...do tad malo
da oladim jos samo da uradim ovaj UZ vrata i da odnesem hirurgu...pa da mogu na miru da idem malo da se pozabavim maminom kucom i da je saceam da dodje iz bolnice:heart:

- - - - - - - - - -

...mazem ovaj gel koji sam slucajno kuupila u DM-u i pokazao se bas dobar...pantenol+aloja+shi buter...bas prija kozi...

- - - - - - - - - -

....sta ti radis Liki dugo te nije bilo?

изненадили ме молери, и на брзину окречили моју кућу, а било договорено за касније. и све стоји, јер чекам још неке мајсторе.
два дана су дрндали и са мамином кућом, оно невреме је размонтирало, а и запустила сам је. и тебе то чека, видећеш :roll:
скувала џем од смокава, и зјбвл., се са пинџуром, а он није био у плану, ал ајд' да ме жеља мине :lol:

па шта би са мамом? мојој се у тим годинама није могло доказати да не јурца, и редовно би падала и разбијала главу.
држи се оне рођаке, и пази да не претерујеш, ако је могуће.

изненадили ме молери, и на брзину окречили моју кућу, а било договорено за касније. и све стоји, јер чекам још неке мајсторе.
два дана су дрндали и са мамином кућом, оно невреме је размонтирало, а и запустила сам је. и тебе то чека, видећеш :roll:
скувала џем од смокава, и зјбвл., се са пинџуром, а он није био у плану, ал ајд' да ме жеља мине[emoji38]

па шта би са мамом? мојој се у тим годинама није могло доказати да не јурца, и редовно би падала и разбијала главу.
држи се оне рођаке, и пази да не претерујеш, ако је могуће.
Meni ce verovatno to krecenje ostati za prolece. Ne mogu sad imam preca posla. Moja mama ne moze ni po kuci da hoda kako treba pa od jurcanha nista :( nju muci upala zucne kese i kamenje u njoj,,a operacija se izbrgava jer se dr plasi da se ne bi probudila iz nje. Lapataskopska ne dolazi u obzir zbog operacije od pre 10 g.

Evo i mene sa mozda malo boljim vestima. Elem, supruga je odradila zakazane preglede i kontrolu posle skoro 3 meseca hemioterapije. Rezultati su, da kazem malo bolji. EHO abdomena i m. karlice je ok, RTG pluca je ostao na istom sto znaci da je voda u plucima i dalje prisutna ali se nije prosirila. Biohemija i krvna slika je osrednja i dalje ima nizak hemoglobin u leukocite, verovatno od hemije. CA 125 tumor marker je sa skoro nenormalnih 3000 spao na 290 sto je i dalje iznad dozvoljenog. Terapija se nastavlja do kraja Decembra kad je i nova kontrola. Toliko.

Evo i mene sa mozda malo boljim vestima. Elem, supruga je odradila zakazane preglede i kontrolu posle skoro 3 meseca hemioterapije. Rezultati su, da kazem malo bolji. EHO abdomena i m. karlice je ok, RTG pluca je ostao na istom sto znaci da je voda u plucima i dalje prisutna ali se nije prosirila. Biohemija i krvna slika je osrednja i dalje ima nizak hemoglobin u leukocite, verovatno od hemije. CA 125 tumor marker je sa skoro nenormalnih 3000 spao na 290 sto je i dalje iznad dozvoljenog. Terapija se nastavlja do kraja Decembra kad je i nova kontrola. Toliko.

Ooo pa lepe vesti, sper samo nastavite u tom smeru :ok:
Mozda ne bi bilo lose, ako vec ne pije caj od koprive, da pocne malo, kazu da je odlican popravljanje krvne slike.
Nadam se u decembru jos boljim rezultatima, cuvajte se :)

Citam danas ovo i ne mogu da verujem!

"Nije dokazano da
osiromašeni
uranijum
prouzrokuje rak"

Da li prisustvo osiromašenog
uranijuma povećava rizik od
oboljenja od kancera? Doktor
Zoran Radovanović, u tekstu
za Danas , tvrdi da je odgovor
negativan.
IZVOR: DANAS | UTORAK,
27.09.2016. | 12:57
Твитуј 0
Prema njegovim rečima,
stvorena je atmosfera da se
"odsustvo vere u navodnu
vezu osiromašenim
uranijumom sa rakom smatra
takoreći nacionalnom
izdajom" i da se zato ozbiljni
stručnjaci o tome ne
izjašnjavaju. Ipak, godinama
unazad o većoj incidenciji
kancera u Srbiji govore podaci
zvaničnih institucija i instituta.
Poslednji izveštaj Instituta za
javno zdravlje "Batut" (za
2013. godinu), možete
pročitati na ovoj adresi.
“Već godinama se kod nas
povremeno usijava atmosfera
'otkrićem' da masovno
umiremo od raka zbog NATO
bombardovanja osiromašenim
uranijumom (OU), a da
katastrofalne posledice tek
predstoje. Ovih dana je
udarna tabloidna vest da
'Srbima u 2019. preti
epidemija raka' zbog OU.
Takve najave zdravo za gotovo
uzimaju i političari najvišeg
ranga. Došlo se dotle da se
traže skriveni motivi među
retkim pojedincima koji javno
dovode u pitanje ovako
shvaćenu 'patriotsku'
retoriku“, naveo je
Radovanović.

www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=09&dd=27&nav_category=12&nav_id=1181409

...ma to je bezobrazluk...pisu kome sta padne na pamet, jok dobili smo sve te boljke od polena iz parova...:evil:

...ja ujutro na UZ vrata, jos to da vidim kakvo je stanje pa da malo odahnem neko vreme, ustvari do februara :)

Profesor Radovanović je potpuno u pravu, nije rak u porastu zbog osiromašenog uranijuma već zbog mnogih drugih faktora.

Covek je najbolji epidemiolog koga imamo, treba ga slušati.

Citam danas ovo i ne mogu da verujem!

Sta tacno ne mozes da verujes?

...ma to je bezobrazluk...pisu kome sta padne na pamet

Tacno. Pisu sta kome padne na pamet, pa tako pre par dana izadje senzacionalisticka budalastina kako nas za dve godine ceka epidemija raka katastrofalnih razmera, a sve "zbog uranijuma". Najavljuju tu epidemiju kao Vucic preporod ekonomije, svakih godinu dana bar po jednom vest kako ce da se desi "za dve godine".

Poslednja izmena:
Jeste to sam videla, ali sam videla i svakodnevne nove pacijente na Onkologiji. Od cega je ako od uranijuma nije?
I kad vec pricamo o tone. Uvek se pominje pad imuniteta. Ja znam da nisam ni kijavicu imala zadnjih sigurno 7-8 godina. Krvna slika mi je odlicna i bila i sad je. Cela lad. dobra sem holesterola koji je povisen zbog Hasimota. Kako ako je do imuniteta mene, a ne nekog ko je 5-6 x godisnje na antibioticima i inekcijama? Ne bi volela da neko drugi ima, taj glupi sarkom, ali kako/zasto meni???

Ma kakav imunitet, nije ni to krivac kao što nije ni uranijum. Zagađenje vazduha, neregulisano korišćenje pesticida, pušenje i alkoholisanje eto su glavni razlozi. Naravno tu su i oni na koje ne možemo da utičemo, poput genetike i random mutacija.

Ali ne, Srbima nije prihvatljivo da stave filtere na toplane, da kontrolišu čime se i kada prskaju voće i povrće, odakle se uvozi meso itd. Savršeni krivac je NATO, ako njih okrivimo možemo da nastavimo po starom.

Jeste to sam videla, ali sam videla i svakodnevne nove pacijente na Onkologiji. Od cega je ako od uranijuma nije?
I kad vec pricamo o tone. Uvek se pominje pad imuniteta. Ja znam da nisam ni kijavicu imala zadnjih sigurno 7-8 godina. Krvna slika mi je odlicna i bila i sad je. Cela lad. dobra sem holesterola koji je povisen zbog Hasimota. Kako ako je do imuniteta mene, a ne nekog ko je 5-6 x godisnje na antibioticima i inekcijama? Ne bi volela da neko drugi ima, taj glupi sarkom, ali kako/zasto meni???

A jesi ti bila na onkologiji pre nego sto si dobila rak? Znas, nisu otvorili onkologiju tek nakon bombardovanja.
Etiologija raka je multifaktorska. To znaci da je gomila razlicitih faktora ukljucena u nastanak, a to znaci da pitanje "kako ako je do imuniteta?" nema smisla jer nije nuzno do imuniteta, a nikad nije samo do imuniteta.

Kako/zasto tebi? Zvucace grubo, ali - zasto ne? Pored svih faktora rizika koji se mogu izbeci, postoje i oni koji ne mogu, kao sto je genetika. I pored svega toga, nasumicnost je neizbezna. Ne treba da bude pitanje "zasto meni" nego "kako da smanjim mogucnost da mi se desi, a ako se vec desi - kako da na vreme otkrijem i da se izlecim"

Poslednja izmena:
Da dodam, svi kukaju kako nas rak ubija a kad ovaj isti Radovanović najavi uvođenje HPV vakcine onda opet drvlje i kamenje po njemu.

Ta vakcina bi mogla da potpuno iskoreni rak grlića materice (dnevno 4 žena u Srbiji oboli a bar jedna umre od njega) i dramatično smanji većinu genitalnih rakova, ali Srbi znaju da je ona mnogo loša i da će njom da nas sterilišu.

Radije bi da nastave da umiru i da gledaju kemtrejlsove po nebu dok puše krdžu i loču zozovaču, jer su oni sve prokljuvili.

A jesi ti bila na onkologiji pre nego sto si dobila rak? Znas, nisu otvorili onkologiju tek nakon bombardovanja.
Etiologija raka je multifaktorska. To znaci da je gomila razlicitih faktora ukljucena u nastanak, a to znaci da pitanje "kako ako je do imuniteta?" nema smisla jer nije nuzno do imuniteta, a nikad nije samo do imuniteta.

Kako/zasto tebi? Zvucace grubo, ali - zasto ne? Pored svih faktora rizika koji se mogu izbeci, postoje i oni koji ne mogu, kao sto je genetika. I pored svega toga, nasumicnost je neizbezna. Ne treba da bude pitanje "zasto meni" nego "kako da smanjim mogucnost da mi se desi, a ako se vec desi - kako da na vreme otkrijem i da se izlecim"
Pa sad cemo da se vratimo na onu moju staru tvrdnju da ja JESAM otkrila na vreme ali zbog nemara lekara sam tu gde sam. Da su mi onu mrvicu izvadili kad sam je napipala, mozda ni ne bi bilo maligni, ili bar ne bi isla na ovolika zracenja i sad trpela bolove od operacije + od edema potkiznog tkiva koje se javkha posle zracne terapije, i sto je najvaznije sad ne bi bila invalid.
Da naravno da sam ulazila na zalist na Onkologiju i ranije. Niko tamo ne treba da ide.
Ali ako smo kod genetike meni niko nije bolovao od karcinoma/sarkoma/tumora. Nasa porodicno slaba strana je srce, i od dede, oradede do oca svi su bolovali od kardiovaskularnih bolesti i od njih i umrli.
Prosto ja trazim uzrok da bi sebi olaksala, da bi mogla da se koliko toliko cuvam u buducnosti. Ali nista to izgleda sve ne vazi.
Laku noc, kasno je moram ujutro opet na onkologiju.

Bilo je silnih ispiitivanja oko tog uranijuma , ali naucnih dokaza nema da stvarno izaziva rak.
Statistika je vrsta nauke, ti si mozda vidjala novepacijente, ali to ne znaci nista. Vidjam i ja u Beogradu najnovije marke skupih automobila, ali
ih je po broju stanovnika jako, jako malo.

Inace zvanicna i validna statistika kaze da je na prvom mestu po obolelima od karcinoma Danska, a od 50 zemalja Srbija je negde u sredini tako da
nema bojazni da je od uranijuma.

Statistika je iz 2015 godine:

Od raka obolevamo manje, a umiremo najviše
Autor: Olivera Popovićsubota, 19.09.2015. u 09:15

Po broju obolelih od svih vrsta tumora, kod oba pola, Srbija zauzima 25 mesto među 50 rangiranih država, podaci su Svetskog fonda za istraživanje karcinoma (World Cancer Research Fund International), vodeće svetske ustanove koja izučava vezu između malignih bolesti i faktora rizika. Najveća stopa obolevanja je u Danskoj – 338 na 100.000 stanovnika, a slede je Francuska, Australija, Belgija, Norveška, SAD, Holandija…Srbija po ovoj klasifikaciji ima stopu 269,7 na 100.000 stanovnika i nalazi se u „zlatnoj sredini”.

– Tačno je da smo po učestalosti obolevanja u sredini, ali po umiranju od raka nalazimo se pri evropskom vrhu. Glavni razlog je to što se u Srbiji u 60odsto slučajeva pacijenti javljaju lekaru kada je bolest već u kasnom stadijumu, a poznato je da 40 odsto malignih bolesti može da se predupredi ako se eliminišu faktori rizika, kao što su alkoholizam, pušenje, gojaznost – kaže za „Politiku” prof. dr Radan Džodić, koordinator u Ministarstvu zdravlja za maligne bolesti.

Dr Dragan Miljuš, načelnik odeljenja za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje „Batut”, smatra da je nedostatak organizovanih programa za primarnu i sekundarnu prevenciju jedan je od razloga porasta obolevanja i umiranja od malignih tumora u Srbiji.

– Obolevanje od raka zavisi od izloženosti faktorima rizika, za većinu tumora prosečno vreme od prve izloženosti do pojave raka je 15 godina. U Srbiji je 2006. 33,6 odsto stanovništva pušilo, 40,3 odsto je svakodnevno ili povremeno konzumiralo alkohol, 18,3 odsto je bilo gojazno i 67,7 odsto nije bilo dovoljno fizički aktivno. To su najviši rizici u Evropi, a to bi sve trebalo uzeti u obzir– kaže dr Miljuš.

On podseća kako su članice Evropske zajednice još 1985. godine pokrenule zajednički program pod nazivom „Evropa protiv raka” sa ciljem da se do 2000. godine smanji smrtnost od raka za 15 odsto. Zahvaljujući pre svega antipušačkim kampanjama, zatim skriningu raka grlića materice, dojke i debelog creva, kao i aktivnostima u promociji zdravlja, smrtnost od raka je smanjena u proseku za 10 posto kod muškaraca i 80 odsto kod žena.

– Moramo da budemo realni: zakasnili smo 20 godina sa organizovanim pregledima za rano otkrivanje raka i teško je sada dostići razvijene. Imamo dobre lekare, ali pojedinačnim akcijama i zalaganjima ne može se postići veliki pomak u borbi sa rakom. Verujem da ćemo u narednih pet godina značajno popraviti odziv na sve akcije ranog otkrivanja – obećava dr Džodić.

Umesto početkom devedesetih (u Engleskoj skrining je počeo 1988) u aktivnu borbu protivraka krenuli smo tek u decembru 2012. godine organizovanim pozivanjem žena da se jave na mamografski pregled. Te godine, dijagnostikovano je 37.000 obolelih od karcinoma, a od ovih bolesti umrlo je 21.000 građana.

– Država i te kako shvata šta se događa i koliko ljudi nam umire zbog raka. Ali ne možete sve popraviti odjednom. Naš zdravstveni sistem radi onoliko koliko može u zavisnosti od ekonomske moći.

Žak Širak je svojoj naciji 2002. poručio „Gospodo, borba protiv raka je prioritet francuske države” i doneo prvi nacionalni plan, koga su posle preuzeli Nikola Sarkozi i Fransoa Oland. Pripremam sličan plan borbe protiv raka, baziran na francuskim dokumentima, koji će se najkasnije do kraja godine naći pred poslanicima Skupštine Srbije – dodaje dr Radan Džodić.

U vezi sa stalno prisutnim verovanjem da je porast broja umrlih od raka posledica bombardovanja municijom sa osiromašenim uranijumom tokom NATO agresije 1999, dr Džodić smatra da se takav zaključak ne može doneti bez ozbiljnog istraživanja, prevashodno među stanovništvom na područjima gde je dejstvovano takvim projektilima.

------------------------------------------------------------------

http://www.politika.rs/sr/clanak/338634/Drustvo/Od-raka-obolevamo-manje-a-umiremo-najvise

E, ovo je nas pravi problem, a ne uranijum.
Zanimljiva je ova statistka ( statistika naravno zivi od podataka i brojki koje dobija pa tako nikada nije savrsena, ali su ipak ovde najrazvijenije drzave, a i najbogatije, izuzev Srbije
naravno:D). U ovim jako bogatim drustvima ( USA, Danska, UK, Holandija itd) danas je najveci problem debljina, najvise para zdravstvo izdvaja za bolesti koje izaziva gojaznost,
a to su koronarne, dijabetis i karcinom. Naravno da su u Srbiji to cigarete, manje debljina, ali polako i mi ulazimo u "civilizaciju", totalno nekretanje, o sportu i da ne govorim,
i narvano besmisleno uzimanje nezdrave hrane i to odmah od prve godine zivota.
Juce ssam sasvim slucajno usla u neku reportazu na nemackoj TV o stogodisnjacima sa Sardinije ceo jedan deo Sardinije ima ( ali samo muskarce) koji zive 100-105 godina,
a ako znamo da su rodjeni za vreme WWI onda znamo da nisu imali sta da jedu, bili ssu uglavnom stocari ( ovce, koze), ali svi ti matorci koji su intervjuisani, kazu da su dnevno
od detinjstva prelazili po 20 km dnevno, a to rade i danas jer imaju neke baste, vinograde u kojima i dan danas raduckaju koliko mogu.

Decu vaspitavamo pogresno ( i ne samo mi u Srbiji), umestoda idu peshaka u skolu, na sport, kod druga, drugarice, njih roditelji odvoze i dovoze.
O hrani i da ne govorim.

Back