Kancelarija za "nasu veru" ili kancelarija za odnose sa vjerskim zajednicama?

tomislao rex chroatorum

Primećen član
Poruka
860
Radio-televizija Srbije - 11.5.2013 22:47
Direktor
Kancelarije za
odnose sa
crkvama i
verskim
zajednicama
Vlade Srbije
Mileta Radojević
izjavio je da
veruje da je budućnost naše vere svetla i
pored "disonantnih tonova" i neslaganja
između predstavnika države i crkve.
Radojević je FoNetu rekao da veruje da
će "dati bog" da veronauka, koja je
prisutna u srpskim školama u poslednjih
deset godina, iznedri nove mlade
generacije koje će biti zadojene ljubavlju
prema crkvi i pravoj veri.
Verujem da je budućnost naše vere i
našeg naroda svetla, bez obzira na krize
i probleme kroz koje prolazimo i u
kojima se i danas nalazimo i kada imamo
disonantne tonove i neslaganja između
predstavnika države i crkve, smatra
Radojević.
Prema njegovim rečima, svedoci smo
tužne činjenice da su naše svetinje na
Kosovu izolovane i da naš narod tamo
godinama nije prisutan, a teško da će se
u skorije vreme vratiti, pa nam ostaje da
se molimo i da se Srbi jednom vrate u
svoju postojbinu, kao što su to uradili
Izraelci posle 1.700 godina.
"Briselski sporazum je trenutno jedino
što je moguće i prihvatljivo za ovu
zemlju, a procene su da će posle
potpisivanja doći do stabilizacije prilika
na Balkanu. Srbima je najvažnije da se
složimo, obožimo i umnožimo, a kad
budemo takvi, onda će se sve lakše
rešavati", ocenio je Radojević.
On je istakao da se u Srbiji u poslednjih
dvadesetak godina intenzivno radi na
obnavljanju i izgradnji novih hramova i,
posle apstinencije od nekoliko decenija,
obnovljeni su mnogi stari manastiri,
mnoge stare crkve i to je dokaz da se
srpski narod polako vraća veri i svojim
korenima.
Radojević je danas prisustvovao činu
osvećenja zvona i krstova u crkvi svetog
Nikole u Lugavčini kod Smedereva, a
blagosiljao je vladika braničevski
Ignatije, u prisustvu sveštenstva,
rukovodstva grada Smedereva i nekoliko
stotina meštana.
Vlada Srbije je do sada izdvojila tri
miliona dinara za ovaj hram, čija je
izgradnja počela 2006. godine, a ostalo
je da se urade krov, vrata, prozori i
malterisanje objekta od oko 400 metara
kvadratnih.

maske su pale. nasa vera ne postoji. postoje vjerske zajednice i postoji drzava Srbia koja treba biti na usluzi svim svojim gradanima,i nasim i vasim. i katolici,i muslimani su drzavljani,a doticni nije sluzbenik spc neg drzave Srbije koji ga placaju,pa dok ga placaju nek ne laprda o nasoj veri,o nasem narodu i nasim vrednostima. postoji ustav,postoji odvojenost drzave i crkve,i ustav ne pozna vase i nase,niti pravu vjeru od krive vjere,ako je unutar ustava. dokle ce kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama djelovati kao ekspoziture spc,tj "nase vere" kako recd vladin sluzbemik? stavite makar nekoga koji se nece javno blamirati,ako vec kancelarija djeluje kao ispostava interesa spc-a.

Zašto ti nije palo na pamet da i ti kad čitaš ''Naša vera'' znači, tvoja vera? Ako je neko tolerantan prema manjinama onda je to Srbija.

Srbima je najvažnije da se

ocito toleranciju vidimo drugim ocima,za mene je ovdje rijec o sovinizmu,i etnocentrizmu cemu ne bi smjelo biti mjesta medju vladinim sluzbenicima,a narocito onima zaduzenima za suradnju i toleranciju.

ocito toleranciju vidimo drugim ocima,za mene je ovdje rijec o sovinizmu,i etnocentrizmu cemu ne bi smjelo biti mjesta medju vladinim sluzbenicima,a narocito onima zaduzenima za suradnju i toleranciju.

Koja iskrivljena perpcepcija. I sad bih ja trebao da uzvratim istom merom i pitam kad je iz Srbije proterano četvrt miliona ljudi određene veroispovesti? Ili, kad je država Srbija imala politiku da neke treba trećinu pobiti, trećinu pokrstiti a trećinu proterati uz blagoslov crkve?
Neće valjda vladin službenik u Srbiji da govori alahu ekbar? To što voli svoje ne znači da mrzi tuđe.
Svašta od tebe nedeljom ujutru.

Poslednja izmena:
Zašto ti nije palo na pamet da i ti kad čitaš ''Naša vera'' znači, tvoja vera? Ako je neko tolerantan prema manjinama onda je to Srbija.

Nacionalne manjine i verske zajednice nisu jedno te isto.
Nacionalne manjine su Srbiji su i Vlasi i Romi, a oni su pravoslavne vere.
U Srbiji je barem milion stanovnika neke druge vere, a da ne govorimo da je stvarnih vernika u Srbiji mozda 10% stanovnistva, ako je i toliko.

- - - - - - - - - -

Koja iskrivljena perpcepcija. I sad bih ja trebao da uzvratim istom merom i pitam kad je iz Srbije proterano četvrt miliona ljudi određene veroispovesti? Ili, kad je država Srbija imala politiku da neke treba trećinu pobiti, trećinu pokrstiti a trećinu proterati uz blagoslov crkve?
Neće valjda vladin službenik u Srbiji da govori alahu ekbar? To što voli svoje ne znači da mrzi tuđe.
Svašta od tebe nedeljom ujutru.

Tako je, ali Srbiji nisu potrebne bilo kakve verske "ispostave" jer je zivela u slozi sa svojm muslimanima , katolicima, protestantima, ali i ateistima od kako Srbija kao drzava i postoji.
Cemu ovaj besmisleni pravoslavni folklor?

Ti si tu u pravu, ali i sam znas da je u Srbiji to sve kao zivot jednog leptira, dok bogami u Hravtskoj vlada druga slika i prilika.
Cak i kod jako liberalnih i demokratski nastrojenih Hrvata, pa cak i kod ateista u Hrvatskoj.
Uostalom da nije bilo ( a postoji i dan danas) te mrznje i prezira prema pravoslavcima, ne bi bilo ovoga ni u Srbiji.

Hrvatstvo se sastoji u tome sto ce se mrzeti Srbi.
Na tome pociva vasa drzava, vasa borba za drzavu, vasi nacionalni simboli i vase nacionalno obeleezje.
To u Srbiji nikada nije bio i nece biti slucaj.

Poslednja izmena:
Nacionalne manjine i verske zajednice nisu jedno te isto.
Nacionalne manjine su Srbiji su i Vlasi i Romi, a oni su pravoslavne vere.
U Srbiji je barem milion stanovnika neke druge vere, a da ne govorimo da je stvarnih vernika u Srbiji mozda 10% stanovnistva, ako je i toliko.

- - - - - - - - - -

Tako je, ali Srbiji nisu potrebne bilo kakve verske "ispostave" jer je zivela u slozi sa svojm muslimanima , katolicima, protestantima, ali i ateistima od kako Srbija kao drzava i postoji.
Cemu ovaj besmisleni pravoslavni folklor?

Zato što je većina stanovništva...pravoslavna? Nije li previše bilo jugoslavije i proleterske internacionale?

Zato što je većina stanovništva...pravoslavna? Nije li previše bilo jugoslavije i proleterske internacionale?

Samo mala digresija kolega.
Jugoslavija je jedno a proleteri i internacionala nesto sasvim drugo.
Mislim da proleteri i njihov internacionalni pokret nemaju bas mnogo veze sa ovom temom koja je pokrenuta kao provokacija o toboz diskriminaciji verskih manjina.

Ja sam bila vernik ( a i cela moja sira i uza familija u Srbiji) bas dok su vladali proleteri. Postovaa sam trii svestenika ( toliko ih je bilo u Zajecaru) jer su bili skromni ljudi,
ali kao dete nisam to tako razumela, to mi je tek danas jasno. Onda su sa Milosevicem dosli pravi crveni popovi ( ali nisu bili crveni, samo lopine) i tradicija traje
i dan danas. Pocelo je da samo oni mogu da pazare bez carine ili bilo kakvih dazbina ( ovde ne mislim na vladike nego na obicne parohe danas) neke fine, nove automobile,
odjednom nema dovoljno svestenika pa se ide na kurseve za popove, a oni se razumeju u veru ko Mara u qrtz, onomad mi moj paroh rece da sina salje u sreednju
popovsku jer je tu radno mesto zagarantovano.:zcepanje: sa je bio neki trgovacki putnk pa mu je islo lse, zavrsio kurs za popa i sada sveti vodicu, saranjuje, krsti, maznjava
lovu, ali inace fin i skroman , divan Srbin.:heart:

Ja ovo zaista ne izmsiljam, ali i ne karikiram, za mene je svestenstvo SPC preetalo da postoji. Crkva kao takva svakako ne.

srbija je pravoslavna zemlja i ''nasa vera'' je pravoslavna vera...

sto kroate boli ***** za to? bas se kroat nasao da prica o tome, koji paradoks...
istrebili su sve koji nisu njihove vere i nacije a ovaj ovde umesto da se pokrije usima melje o nekoj toleranciji...:roll: msm stvarno, ni srama ni obraza...

gdje si to procitao da je Srbija pravoslavna zemlja,tj u kojem clanku Ustava,i zasto Hrvat ne bi smio govoriti o pravima koja proizlaze iz Ustava? o kakvim istrebljdnjima pricas? ako mislis na uvodjenje ustavnog reda i poretka na dio koje su okupirale paravojne teroristicke jedinice te osnovale tzv sao krajinu koju nitko na svijetu nije priznao onda si u gadnoj zabludi i podrzavas terorizam. ironija je da o toleranciji i istrebljenjima pricaju najveci sovinisti kojima je rijec Hrvat=ustasa. i onda bi oni o pravima pricali.

gdje si to procitao da je Srbija pravoslavna zemlja,tj u kojem clanku Ustava,i zasto Hrvat ne bi smio govoriti o pravima koja proizlaze iz Ustava? o kakvim istrebljdnjima pricas? ako mislis na uvodjenje ustavnog reda i poretka na dio koje su okupirale paravojne teroristicke jedinice te osnovale tzv sao krajinu koju nitko na svijetu nije priznao onda si u gadnoj zabludi i podrzavas terorizam. ironija je da o toleranciji i istrebljenjima pricaju najveci sovinisti kojima je rijec Hrvat=ustasa. i onda bi oni o pravima pricali.

ne lupetaj...ne samo da ste srbe istrebili vec i cigane...secam se kad su izbegli srbi poceli da pristizu u srbiju koliko je cigana bilo medju njima...sto su vam oni smetali?

srbija JESTE pravoslavna zemlja, isto koliko je hrvatska katolicka..s tom razlikom sto smo mi toleranti prema manjinama...koliko procenata pripadnika drugih vera i nacija zivi u hrvatskoj a koliko u srbiji? odgovori mi na to pitanje...

Back