Кanarinci i ostale pticice

• Začetnik teme Začetnik teme peco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mene zanimaju karakteristike papagaja Princ od velsa:D? Prelepi su:)
papagaji_princ_01.jpg

Samo da vas pozdravi sve koji ste na forumu kao i ADMINISTRATORA posebno pohvala za sliku rozele koju koristi na gugletu Slika je moja kao i papagj na njoj pozadi je zenka !! Tako se na gugletu nasla slika sa nazivom moje odgajivacnice gde se neznam ni ja ko krije sa svojim sajtom da bi koristili tudje fotografije osnovni red kulture je da vlasnika pitate !!

Ok, imam crvenu rozelu, ima lep kavez i dobru hranu ali nikako mi ne ide da je animiram. Uskoro cu kupiti zenku i imac s kim da se druzi i grli, ali opet za oboje treba neki dodatni vid mentalne animacije i izazova. Sve igracke koje sam video po prodavnicama i internetu su blago receno smesne i sve samo ne prakticne. Nude neka ogledalca, minijaturni trotinet kao fora da ga vozi, pa onda neki konopcici za pentranje (sto je ok, samo to uopste nije igracka) i tak odalje. Ajde ako neko ima ideju sta da napravim za mog papigu da moze malo da napreze mozak i da se stvarno zanima? Sto vise predloga to bolje, jer igranja nikad dosta :D

Ogledalca uopšte nisu tako loša, svi papagaji koje sam videla vole da se ogledaju, ljube se sa svojim odrazom, pričaju s njim... A ima onih igračkica za decu od godinu ipo-dve, sa slaganjem oblika, na osnovi od šper-ploče je nalepljena slika iz koje su isečeni delovi različitih oblika, sa "kukicama" za lakše hvatanje, to bi moglo da ga zaintrigira ako mu pokažeš nekoliko puta, mada će uskoro dobiti društvo pa mu to neće ni trebati. Mada sam viđala (istina, na TV) papagaje raznih vrsta kako slažu nešto tog tipa.

Pozdrav
ja sam iz Kragujevca i zanimaju me papagaji rucno hranjeni konkretno zanimaju me ove vece vrsta kao sto je onaj veliki beli mislim da se zove kakadu ovaj amazonac zako i are ..
zanima me njihova cena, kako se odrzavaju cime se hrane koliki kavez treba za njih i da li mogu da se cuvaju u sobi 2x3 metra da li je to dovoljan prostor za njih da lete ( gledao sam dosta klipova ali nikad nisam video da lete mozda im seku ona perija uz pomoc kojih lete ? )
Cuo sam da su skupi ali ne znam kolika je cena ovde na nasim prostorima, i da li ako kupim preko vas moze nekako na rate da se isplacuje ?

Hvala

Pozdrav
ja sam iz Kragujevca i zanimaju me papagaji rucno hranjeni konkretno zanimaju me ove vece vrsta kao sto je onaj veliki beli mislim da se zove kakadu ovaj amazonac zako i are ..
zanima me njihova cena, kako se odrzavaju cime se hrane koliki kavez treba za njih i da li mogu da se cuvaju u sobi 2x3 metra da li je to dovoljan prostor za njih da lete ( gledao sam dosta klipova ali nikad nisam video da lete mozda im seku ona perija uz pomoc kojih lete ? )
Cuo sam da su skupi ali ne znam kolika je cena ovde na nasim prostorima, i da li ako kupim preko vas moze nekako na rate da se isplacuje ?

Hvala

Cene variraju od vrste do vrste.
Kakadu je medju ovim navedenim ja mislim najjeftiniji.
Zako kosta oko 400eura
Are oko 900-1000eura

Za zakoa i aru moras uzeti kavez napravljen od cvrsceg materijala tj. deblje zice jer mogu lako da ga iskrive kljunom :eek: :lol:
Za ove dve vrste ptica ti je takodje potreban veci prostor ... bar 4mx5m jer im je raspon krila veci.
Naravno mozes ti i u toj 2mx3m ali pod uslovom da nema nikakvih prepreka tipa ormara, lustera, stolica itd. :)

Ono sto mene zanima je sledece:
Jesi li imao papagaja do sada ?

Pozdrav!

Nisam imao ali sam vidjao manje rase poput tigrica ( ima moja komsinica )
A kada sam bio u Grckoj kod rodjaka oni su tamo imali velikog belog papagaja(mislim kakadu) i imali su i kucice i secam se on je bio jako veseo stalno je zavitlavao kucice i brbljao neke random reci :D i secam se da je bio na nekom drvenom stubu i da nije uopste leteo zato sam u prvoj poruci pitao " ( gledao sam dosta klipova ali nikad nisam video da lete mozda im seku ona perija uz pomoc kojih lete ? )"

Ako nisi imao do sada pticu, preporucujem ti da se prvo oprobas sa manjom vrstom tipa tigrice ili nimfe.
Ja licno imam nimfu.

Tek onda ces da uvidis da li si za neku vecu vrstu jer veruj mi - ja sam srednjoskolac i imam srednju vrstu papagaja (nimfu) koja i nije toliko zahtevna pa opet moram da izdvojim neko vreme za nju.
E sad to nije tesko ljudima koji su penzioneri ili koji nista ne rade ali mi srednjoskolci koji smo nnon stop u gradu ili ucimo ... nije bas lako ;)
Narocito ako imas jednu pticu pa moras sa njom da se druzis da se ne bi usamila i obolela.
Recimo ako uzmes jednog kakadua moraces veoma puno vremena sa njim provoditi ... minimalno 3-4 sata dnevno jer oni ako se usame pocnu sami sebi da cupaju perje kako bi skrenuli tvoju paznju pa od toga na kraju veoma brzo umru.
Zato ti kazem da se oprobas sa nekom manjom vrstom i da vidis kako to ide.
Moras imati i na umu da vece ptice zive duze pa ces se i ti vezati za njih i moras biti svestan da ces se morati druziti sa njima oko 15-ak godina koliko je prosek zivota nekih vecih ptica tipa kakadua.
Ja licno kada bih i hteo da uzmem neku vecu pticu a da se pre toga ne oprobam sa manjom uzeo bih velikog aleksandra ili zakoa.
na tebi je izbor ali ja ti srdacno preporucuje ove dve vrste.
naravno ti odluci ali za koju god vrstu da se odlucis jedno 10-ak dana tarzi po netu sve moguce podatke o osobini ptice po netu pa tek onda "konacno" donesi odluku :)

Ako nisi imao do sada pticu, preporucujem ti da se prvo oprobas sa manjom vrstom tipa tigrice ili nimfe.
Ja licno imam nimfu.

Tek onda ces da uvidis da li si za neku vecu vrstu jer veruj mi - ja sam srednjoskolac i imam srednju vrstu papagaja (nimfu) koja i nije toliko zahtevna pa opet moram da izdvojim neko vreme za nju.
E sad to nije tesko ljudima koji su penzioneri ili koji nista ne rade ali mi srednjoskolci koji smo nnon stop u gradu ili ucimo ... nije bas lako ;)
Narocito ako imas jednu pticu pa moras sa njom da se druzis da se ne bi usamila i obolela.
Recimo ako uzmes jednog kakadua moraces veoma puno vremena sa njim provoditi ... minimalno 3-4 sata dnevno jer oni ako se usame pocnu sami sebi da cupaju perje kako bi skrenuli tvoju paznju pa od toga na kraju veoma brzo umru.
Zato ti kazem da se oprobas sa nekom manjom vrstom i da vidis kako to ide.
Moras imati i na umu da vece ptice zive duze pa ces se i ti vezati za njih i moras biti svestan da ces se morati druziti sa njima oko 15-ak godina koliko je prosek zivota nekih vecih ptica tipa kakadua.
Ja licno kada bih i hteo da uzmem neku vecu pticu a da se pre toga ne oprobam sa manjom uzeo bih velikog aleksandra ili zakoa.
na tebi je izbor ali ja ti srdacno preporucuje ove dve vrste.
naravno ti odluci ali za koju god vrstu da se odlucis jedno 10-ak dana tarzi po netu sve moguce podatke o osobini ptice po netu pa tek onda "konacno" donesi odluku :)

Ma ja sada polazim u srednju skolu inace ne izlazim puno u grad i sa zivotinjom mogu da provodim minimalno 5 h dnevno sto nije malo . sada trenutno imam zeca i sa njim provodim veci deo dana samo je problem sto on ne prica pa me malo smori :D inace sada nemam toliko vremena za net zato sto se spremam da idem na put pa ne stizem da vidim sta me interesuje, zato sam se vama obratio da bi dobio informacije iz prve ruke :)

5h je dosta ako ce ostatak vremena biti u prostotiji gde prolaze ljudi i gde se prica (tipa dnevna soba)
Lepo je sto imas zeca
zivotinju uzimas da sa njom zivis
ako hoces sa nekim da pricas nadji druga a ako hcoes da se igras kupi igracku :mrgreen:
htedoh reci da se ne nadas puno da ce ptica propricati
u 95% slucajeva veliki aleksandar proprica ali tih 5% mozda bude bas tvoja ptica ;)

ako vec hoces pticu koja najlakse uci da prica to ti je veliki i mali aleksandar
ako vec imas para da bi kupio i aru onda ti preoporucujem velikog aleksandra :mrgreen:
on ti je oko 250-300eura ne znam bas tacno
kada budes kupovao obavezno trazi rucno hranjenu pticu ne stariju od 2-3 meseca jer ces je lakse pripitomiti
takodje uzmi samo jednu jer kada uzmes dve one se medjusobno druze pa nemaju potrebu da se druze sa covekom i da sa njim pricaju :)

ako treba jos nesto pitaj slobodno

Imam nekoliko pitanja ako neko u opste cita ovu temu.
1.otisao sam od kuce na nekoliko dana i mojima ostavio da se brinu o kanarincu koji je bio veseo i raspevan(nije menjao mesto prebivalista)odjednom za tih 10-k dana je oslabio ne peva nemoze da stoji na motkicama stalno pada ali jede i pije dakle moje pitanje je sta moze dovesti do toga?
2.kako da ga vratim u predjasnje stanje i dali moze u opste da se oporasvi (sto ne menja situaciu bice kod mene dok ne ugine pevao ili ne makar morao da ga hranim i na "kasikicu")?
3.moze li kanarinac da pati posto sam ja jedini koji ga je hranio cistio mu itd. pa je zato oslabio i moram da ga vratim u formu?
Molim odgovore u sto kracem roku unapred zahvalan.
Ps.Izvinjavam se zbog pravopisao ovo pisem na brzinu

Nedavno se kod mojih komšija ispililo jedno jato ćubastih kokica i majka je morala da bude s njima u zatvorenom zbog mrazeva. Petlić je sve vreme bio odmah pored ali sa spoljašnje strane boksa i tako je patio što ne može da bude s njima, svaki put kad čuje "ženu" a ne može da je vidi, još teže mu je bilo. I isto tako su mu oslabile noge i postao je bezvoljan, a apetit mu je očuvan. Vidi ako možeš negde da nabaviš Živimicin prašak, da mu daješ u minimalnim količinama, tu ima minerala, vitamina i antibiotika, tako da su svi mogući problemi "pokriveni". Svakako neće škoditi ni da mu mutiš malo pivskog kvasca u vodi, da pije na smenu njega i praškić. Raspoloženje će mu se vratiti ali za kondiciju ne smem da tvrdim, dug je oporavak.

Back