Kamioni i autobusi

Pa ja licno vise volim starija vozila. Prednost po meni velika je sto je moj Mp2 na listice,druga stvar on je prikolicar a ja to vise volim od slepera...da dodje noviji prikolicar razmislio bih...ovog crvenog Mp4 sto su mi ponudili,kulturno sam se zahvalio i odbio....na starijim vozilima ponesto umem i da popravim ako ne daj boze stane,ovo novo samo da places pored njega...i novi su mahom automatici sto ja isto ne volim...za posao koji ja radim,automatik je smrt....a i vozio sam Mp4 u Knezu godinu i kusur dana i vecita strepnja oko temperature...uvek brzina nize i samo gledaj u temperaturu....

Pa drzi najvisu radnu temperaturu od svih kamiona...po ravnom 97-98...u brdo 104-105...majstor kaze do 110 je uredu,112 vec ne valja...meni je na 103 izbcio crevo od retardera na tresibabi....a recimo penjao sam se pun uz ivan sedlo u bosni 104-105 i nije se nista desilo...doduse to prvi put kad je izbio bilo je vec naceto crevo...msm njemu je to normalna temperatura al ja to u glavi ne mogu da shvatim za normalno jednostavno

Daleki predak :)
20210319_130503.jpg

Imaju oni old school kakav današnji vozači ne bi umeli ni da voze. Tamo uredno još trče Makovi iz sedamdesetih, neki čak drže ture za Evropu. To su sprave s listovima na svim osovinama, nesinhronizovani menjači sa dve ručice, ludilo.
Ma da ima onaj narandzasti njuskas dolazi iz irana za bosnu vidjao sam ga cesto ali ne znam dal je mack...ja sam kao neki vozac a da mi daju rabu ne znam dal bih umeo odma haha

Jbt samo na početku je pustio kvačilo prva druga posle je valjda menjao samo sa međugasom? Ne čujem ton video klipa žena usisava :lol:
Ja sam tako vozio auto kada hoću da zezam neke drugare. Kažem gledaj sad kako se vozi automatik pa lepo krenem i sve šaltam sa međugasom ne pipam kvačilo, oni izađu iz auta skroz blesavi :hahaha:

Čemu služe ova dva menjača? :think:

Svi teški kamioni imaju veliki broj stepena prenosa, uglavnom između 8 i 16. Pošto bi na jednoj šemi to bilo nemoguće izvesti onda postoje različite vrste selektora područja. Znači jedna ručica je za međustepene, to jest za niže ili više područje svakog osnovnog stepena. Kasnije su išle varijante sa jednim ili dva tastera na samoj ručici menjača, pa je bila samo jedna. Međustepeni se uvek koriste kada je kamion natovaren, a kad je prazan onda retko. Zavisi koliko ima brzina, kakav je motor, koliko je natovaren, kakav je put i tako dalje. Konkretno taj na klipu je imao oko 330 konja. Sada najčešće šleperi imaju između 400 i 500. Ima i jačih, ali ti se uglavnom koriste za izuzetno teške terete, ako si video kamione sa crvenim tablicama.

Ovo prvi put vidim u životu najdalje što sam dogurao je zastavin kamion. Sećam se onog starog buljavog mercedes autobusa gusenice ali je imao samo jednu ručicu i išao ko pešak uz dedinje. A natrpa se gomila ljudi.

Ili je to bio man? Ikarbus? :think:linija 42 bgd

http://www.autoslavia.com/pravi-nemac-iz-ikarusa/

Viđao sam te sa crvenim tablama ali su ugl vukli neki iskop i sl.

man-890-cover.jpg

Poslednja izmena:
Opet malo politike hehe za sve one koji kažu za Jugoslaviju da je valjalo nebi se raspalo:

Period 1990 - 1991. godina predstavlja vrhunac beogradskog javnog saobraćaja. Sa 1.393 vozila, prosečne starosti od 4,5 godine, dnevno se vozilo oko 2,5 miliona putnika. Uspeh je bio kratkog veka. Kriza u bivšoj SFRJ koja je eskalirala u drugoj polovini 1991. godine, sankcije, izbeglice, nemaština... doveli su do urušavanja javnog prevoza koji je radio na minimalnom nivou.

Istorija gradskog prevoza u Beogradu - od konja koji jure do validatora (3. deo)

Back