Kamioni i autobusi

sad Scaniu, 124L 420
inace preferiram Volvo :per:

ma ovo ti je neka ceska tecnost, boga pitaj sta je
ali dobro pere, standardno

inace sta god nadjem, smuckam itd :lol:
posto staje 20 litara toga u kamion, ja kupim 10 litara neke tecnosti
dodam resto vode i Fairy - radi pos'o savrseno :P

a..ja reko neku nasu kupovnu pa reko te nagovorim da uziams moju :lol:
mi povecas traznju kad sipas tolko :D

ma cale i kewa rade u firmi rodjinoj, rade tehnocar destilusu i vodu za soferke vec 15 godina..ima po pumpama mega maretima itd..:)
a cene pojma neam..navatacu sutra caleta pa cu ga pitam...mada uvek moze da se mazne koj balon xD :)

Poslednja izmena:
file.php

Volvo Trucks
Dizajn čini razliku
čak i kod kamiona

334qgyf.jpg

[size=11pt]Kamioni su tipična komercijalna vozila. U tom svetlu, mogli bi ste da pomislite da su odluke kupaca kamiona zasnovane u potpunosti na racionalnim faktorima kao što su potrošnja goriva, korisnu nosivost, troškovi servisiranja i transportnih kilometara za euro. Pa dobro, razmislite još jednom. Dizajn kamiona je mnogo važniji nego što možete da zamislite.[/size]

U Volvo dizajn studiju, više od 60 ljudi radi na dizajniranju proizvoda za različite Volvo kompanije - Volvo kamioni, Volvo autobusi, Volvo građevinske mašine i Volvo Penta.

Patrik Palovara je specijalista za dizajniranje kamiona. Njegova najnovija kreacija je novi Volvo građevinski kamion, Volvo FMX.

"Tačno je da se kod dizajniranja kamiona uglavnom radi o racionalnim faktorima kao što su aerodinamika i ergonomija", kaže on. "Ali postoji i emotivna dimenzija. Izgled kamiona je tesno povezan sa njegovom namenom i identitetom, i na kraju sa brendom."

6ymsqq.jpg

Volvo FMX je sjajan primer za to. Palovara i njegov tim bazirali su dizajn kamiona na njegovom prethodniku, Volvo FM, ali su naglasili njegove robustne, snažne karakteristike uvodeći eksterne promene koje jesno izražavaju određene kvalitete.

Takođe su dodate i nove funkcionalnosti u određenim ključnim delovima, uključujući i kompletni novi centralni uređaj za vuču na prednjem delu sa jačom tačkom kačenja. To je rezultovalo novim prdnjim delom sa snažnom donjom sekcijom koja jasno razdvaja Volvo FMX od svog prethodnika.

Tokom ove faze proizvede se nebrojeno skica. Dizajner može da pusti svoju maštu na volju i izazove i načini tradicionalne koncepte kako bi kakmion trebao da izgleda - ali uvek ostajući realističan.

Posle ovog inicijalnog perioda skiciranja, tim bira dizajnersku temu koju će dalje razvijati. Tada počinju da prave CAD modele da bi verifikovali faktore kao što su ergonomija, aerodinamika i funkcionalnost novog kamiona.

2j3r6m0.jpg

U tim se uključuju modelari površina i studijski inženjeri koji su odgovorni da redovno pregledaju proces dizajniranja, zajedno sa Volvo Trucks tehničarima iz proizvodnje i dizajn ekspertima za ergonomiju, aerodinamiku i tehniku. Tim modelara sa glinom u dizajn studiju prave glineni model novog kamiona u realnoj razmeri koji svima omogućava da prate verifikacije napravljene u CAD modelu.

"Trendovi u dizajnu kamiona su diktirani tahnološkim razvojem", objašnjava Palovara. "Nova goriva, novi materijali i logistička rešenja utiču na komercijalna vozila u budućnosti."

On bi trebao da zna. U dizajn studiju, sakriveni iza dugačkih zastora, nalaze se budući modeli Volvo kamiona koje je videlo tek nekoliko ljudskih očiju.

Izvor: NacionalnaKlasa

AJ okaci neke slike pa da vidimo kako i to izgleda ;)
nisam ga jos stavio na kabinu, male modifikacije su u toku ;)
a i cekam da mi stigne iz scania servisa original prekidac za to, sa sve
lepom ikonicom itd ;) da to instaliram da bude ko fabricki bre :P

Daj sliku ko sto covek kaze da vidimo.
Pravili su ti po narudzbini lightbar?
nije po narudzbini, kupio mi kolega u holandiji bas za tu scaniu, aj model i sve
leglo ko dupe na noshu :lol: samo sad budzim farove i kad sve to stavim gore ima da
se sija ko pasja mu.da :hahaha:

Pa gde ste ljudi! Nista dok se trucker ne javi ,svi spavaju. Ja sam svratio kuci ,pa sutra odoh dalje.
Odoh za Zajecar, Pa za Novi Sad . Ako ce neko tamo ,nek se javi.
svrati kad prolazis kroz Smederevo, mozes da pauziras u Zlatnik, kod Ive

Back