Kamioni i autobusi

Pitanje za strucnije: da li je tacno da je TAM 260 (sa slike) najprodavaniji model sa prostora stare YU i ima li neko informaciju koliko ih je najpravljeno?

do140-693.jpg

do140-693-3.jpg
Ne znam da li su najprodavaniji, ali su značajni po tome što su prvi njihovi s vazdušnim ogibljenjem. Pravljeni su s 2 visine.

Upečatljivi su mi bili oni modeli Sanos-a dal' beše S13, S16...tako nekako. Isti kao ovaj gore, samo okrugli okviri farova (kao kod "tristaća") i pozadi 4 okrugla mala svetla (kao kod "Prinz"-a). Sve im je isto, osim tih detalja... Nisam uspeo da pronađem slike...

Proizvodile su se dve visine autobusa 260 i to modeli TAM 260 A119 T i TAM 260 A119 T/K. Razlika u visini je veioma mala, oko 20 cm, a spolja je više vidljivo to što niži ima 2. vrata nazad, a viši u sredini. ATP ''Vojvodina'' i danas poseduje oba modela, kao i već pomenuti mnogo viši 331. Sem toga, model 260 se proizvodio i u prigradskoj verziji TAM 260 A116 P

tam06.jpg

Ono o slaboj vuči na usponu za Sanos S 14 važilo je još više. Naime, za razliku od potonjeg modela s 200ks, ovaj je imao 10 ks manje, a prenosni odnosi su bili prilično dugački. Zato je motor bio pristojno tih, bar u prednjem delu, dok se nazad čuo prilično. Ipak, s obzirom da je imao vazdušno ogibljenje bio je pristojno udoban, svakako više od konkurencije iz TAM-a, a i motor mu je radio tiše i mirnije.

Proizvodile su se dve visine autobusa 260 i to modeli TAM 260 A119 T i TAM 260 A119 T/K. Razlika u visini je veioma mala, oko 20 cm, a spolja je više vidljivo to što niži ima 2. vrata nazad, a viši u sredini. ATP ''Vojvodina'' i danas poseduje oba modela, kao i već pomenuti mnogo viši 331. Sem toga, model 260 se proizvodio i u prigradskoj verziji TAM 260 A116 P

tam06.jpg

Kad vratim malo film, u pravu si. "Visokopodni" imaju klimu (Webasto) na krovu, i imaju vrata napred i u sredini, a oni nizi imaju napred i nazad vrata. Maska im je ista. Vojvodina ima ima obe verzije + onaj prigradski + 331.

Mecedes O 302 sklapao se na dosta mesta u svetu, između ostalih i u Makedoniji u fabrici ''11 oktomvri'', odakle su izlazili i Sanosi

carmercedes-1.jpg

Imali su 10-litarski motor od 240ks. Za razliku od potonjih modela oni su proizvođeni samo s Mercedesovim znakom. ''Lasta'' je imala veliki broj takvih autobusa.

Njegov naslednik, O 303 proizvodio se u 2 visine i 4 dužine, a doživeo je i ogroman broj prepravki u raznim fabrikama u svetu:

0420Mercedes20O20303209R208620-2089-1.jpg

mercedes200303-1.jpg

8-2-2_Mercedes-Benz_O303-1.jpg

Motori su u raznim varijantama išli od 192 do 330ks. Ovde je nuđen i veliki broj različitih nivoa opreme, tako da je korišćen od prigradskih do pravih dugih turističkih vožnji. Mogao je u zavisnosti od verzije da primi od 37 do 61 putnika.

A koji je kamion iz filma: Ko to tamo peva? *ste videli onu babu u bus-u? Tek posto sam par puta odgledao film sam primetio babu (:
ako mozes i sliku da okacis. Ja bih nasao sliku kad bih znao koji je to autobus i koji model...
hvala.

Bus je ovaj:

koto-1.jpg

Taj autobus je u toku snimanja uništen. Jedan penzionisani ''Lastin'' vozač poželeo je da ima baš takav, našao drugu olupinu, sredio je i to sad izgleda ovako:

pionir-1.jpg

Njegov autobus je marke "Pionir" i izrađen je 1939. godine u Rakovici, po licenci čehoslovačke firme "Praga", a karoserija je rađena u "Goši" iz Smederevske Palanke. Nemam podatak da li je onaj filmski bio original Praga ili licencni Pionir, jedino znam da su imali benzinske motore od oko 80 ks. U svakom slučaju to se pravilo i posle 2. svetskog rata, kasnije iz Beograda fabrika izmeštena u Maribor i iz njega su posle izvedeni TAM autobusi.

Ne znam na koji si kamion mislio?

Back