E sad vec idete duboko.
Oportunizam se neguje, tj sistematski se namerno neguje...kod starijih a i kod mladih.
Kod starijih znam da je namerno u Srbiji ne znam u svetu, a kod mladih znam da je i u svetu, preko igrica, itd itd...
Oportunizam je mocna stvar, bukvalno mozes da kontrolises raspolozenje svakog pojedinca...bukvalno.
Roditelji su posebna prica...
Oni ne samo da nisu moralni kompas, ustvari jesu ali moral kao drustveni dogovor, taj moral, ne Moral, u smislu vanvremenski Moral...svevremenski...
Nego su jos i destruktori bilo kakvih vrednosti koje cak nekad i uspeju da nauce mlade, odmah popisaju sve to..
Uspeh im je bitan i to daje vrlo jasan signal kad tad detetu da roditelje ustvari zabole uvo za sve ostale vrednosti, bukvalno ako kazu budi posten, ALI pre toga budi uspesan kao Mica, Gocin mali....
Ne varaj ljude, ali gledaj da budes u gradskom odboru vladajuce stranke...
Itd itd..
Tako da niti su uzor, niti su pozitivno dejstvo , a niti su prakticno dejstvo..
Ko da bude uzor, uvek se nadje, na tv ovde onde...i onda je raspad jedno prirodno stanje..
Tacnije ne raspad, nego egoizam, a interesantno je da to ne mora uvek da bude i totalni raspad..mora moralni , to sigurno ali ne mora uvek i organizacioni raspad..
Onda ustvari ne mora ni moralni , samo sto je moral gladijatorski ili neki drugi lopovski npr....
A opet postoji potreba da se laze, tako nalaze progres, da se deci pricaju lepse price nego sto jesu...a opet da im se da signal da budu prilagodjeni maksimalno inace unistavas svoju decu iluzijama..
Ja sam prakticno puno puta gurao opstu stvar i svaki put su me pametniji pitali , da li si normalan, moramo da te isecemo , mora da te izolujemo mora da te kaznimo...a kad kazem jel moze za mene , onda pruzaju ruke i moze sve..prijateljstvo sve sta hoces...ali samo za tebe, a cim je za opste , onda odmah blokade i zestoko kaznjavanje.
Tako da sam video i ono sto zovete duboka vlast i ono sto zovete lokalni seoski domacini koji su ustvari prasci i nista drugo i vecito ce to i biti..
Sve je to domet IQ ili svesti ili kulture ili obicaja ......ovih predela..
Za razliku od drugih probao sam , gurao sam, pio kazne, video milion trikova...i zato sam sad coskast kad mi prodaju mzab ljudi koji misle bolje o sebi nego sto jesu u praksi , tj znam tacno sta bi uradili da su u prilici i cim budu u prilici..
Jeste nelogicno , ali je mnogo puta vidjeno u praksi , i sad da nabrajam sve te apsurde, niti bi ko priznao niti bi ko prepoznao , samo neko ko je debelo namazan iskustvom bi znao o cemu se tu radi, ali njih i nije briga...mislite da je briga nekog ko je dobio funkciju i vidi kako mu dolaze razni da ih kategorizuje..ne..uzme jednostavni sablon i kom opanci kom obojci.
Jos uvek nudim ljudima drugaciji izbor, to je moje jedino oruzje, svako ima izbor...
Naravno jasno mi je da izbor nije za danasnje ljude, oni ne vole izbor, oni vole obecanja...izbor je glavobolja...
Bukvalno gledam naopakost, tj kako ja ispadam lazov bez provere, a lazov ispada castan i posten , takodje bez provere..
I sve ide kud mora sa takvim nacinom razmisljanja...