Kakvi nam trebaju propisi u vezi uvoza automobila?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
236.659
Kao što verujem da svi znate još uvek je na snazi zakon po kom je moguć uvoz automobila euro 3 ili mlađih. Za veliku većinu marki i modela to znači do 19 godina starosti. Jasno je da ovo vodi pretvaranju Srbije u groblje automobila iz Evrope. Nešto se mora promeniti, ali kako? Moja je ideja da se mogu uvoziti kola euro 5 ili mlađa, a izuzetno bi mogla euro 4 uz uslov da imaju ugrađen tng ili cng uređaj prilikom prve registracije. Mogao bi se dakle uvesti i auto koji nema uređaj s tim što bi pre prve registracije bio ugrađen ovde.
Šta vi mislite o svemu ovom?

Kada se zabranjivao uvoz automobila losijih od euro 3 standarda , receno je da nema nista bolje od euro 3
i da nema nikakvih stetnih zagadjivanja u odnosu na prethodne automobile .
Sad je "krivac " euro 3 - proglasen tad kao ekoloski auto . Ljudi treba da shvate da ne zagadjuje auto
atmosferu nego gorivo i mazivo i upotrebljena snaga.
Ukinite takse na tng.
Neko ima euro 3 i ide samo iz nuzde kod lekara ili neko sa euro 5 koji prelazi godisnje trideset ili pedeset
hiljada km ? Autobus od 5000 ccm koji preveze 50 osoba ili dzip od 3000 ccm sa dve osobe. ?

I opet ne bi proslo gro automobila.
Pre neki dana sam produzio regu na Puntu i bio na tehnickom i ovaj ga okaci na gasove i bio je iznenadjen da je Punto prosao a sto je meni bilo normalno s obzirom da je benzinac ali.... kaze da su dobili nove parametre i da po njima jedan od 100 prolazi merenje gasova i da kola 2017 ne prolaze.
Kaze covek da ce morati ukinuti to merenje jer maltene niko nece proci tehnicki.
Al zato je Punto prosao.:D

Kod nas se verovatno radi o nekom nebuloznom propisu koji veze sa EU regulativom, itd. nema. Verovatno je pravilnik pisao neki sns bot sa kupljenom diplomom, koji je dobio posao preko stranke.
Nije to je prepisano.. Gasovi moraju biti dobri sa malo odstupanja.. Ovde je direktno povezan komp sa kontrolom tako da se automatski registruje greška tj ne možeš provući auto kroz tehnički ako gasovi nisu u redu taman da znaš tog sto ga pregleda ..

Ne zivis u Srbiji pa ne znas kakve sve nebuloze donose. Na pocetku primeen novog pravilnika tehnickog, npr. pregled nije mogao da prodje auto koji ima neki deo u istoj boji, ali razlicitoj nijansi, ako se guli lak, i slicno, sto je nebuloza, a ima jos mnogo takvih nebuloznih primera. Ne bi me iznenadilo da je neki genitalac, pardon, genijalac, smislio nesto slicno za izduvne gasove.

Pre neki dana sam produzio regu na Puntu i bio na tehnickom i ovaj ga okaci na gasove i bio je iznenadjen da je Punto prosao a sto je meni bilo normalno s obzirom da je benzinac ali.... kaze da su dobili nove parametre i da po njima jedan od 100 prolazi merenje gasova i da kola 2017 ne prolaze.
Kaze covek da ce morati ukinuti to merenje jer maltene niko nece proci tehnicki.
Meni je auto prošao gasove pre mesec dana bez problema. Kad su doneli ta najnovija pravila?

Dule bez uvrede, al ovde zvucis ko Del Boj prodavac, svaka kola ne prolaze, samo moja i strozije hoce xD

Ja cu iduca kola definitivno benzinac, necu vise da se mlatim s ovim dizelaskim mukama =]

Ja ovog Punta ne bih prodao ni za 3000€ tako da ga ne hvalim bezveze nego sam preneo sta mi se desilo na tehnickom pregledu.
Dobili su nove parametre za gasove i po njima ne prolazi vecina pa iako su 2017 godiste a moj auto jeste prosao i lik na tehnickom se bas iznenadio s obzirom da je Punto 2003 godiste. Pokazao mi je da moze da ide do 1,5 a Punto je naduvao 1.
E sad to sto ti hoces benzinac to je ok ali ima jedna zackoljica. Koji benzinac?
Vecina modernijih a mladjih od 2010 godine su sa direktnim ubrizgavanjem i dosta osetljiviji od onih starih benzinaca.Pa sta mislis zasto su trazeniji kod svih proizvodjaca motori sa 8 ventila od onih sa 16? Skromnija konstrukcija i manji problemi a tako su se i u praksi pokazali.
Zasto je trazeniji 1,8TDDI motor kod Forda od onog TDCI?
Zasto je kod Renaulta 1,2 trazeniji motor sa 58ks i 8 ventila od onog sa 75ks i 16 ventila?
Zasto je kod Astre G trazeniji motor sa 84 ks 8V od onog sa 100ks 16V?
Zasto je kod VW trazeniji 2.0TDI 8V nego 2.0TDI 16V?
Zasto je trazeniji kod VW-ena 1,6 8V od 1,6FSI motora?
I tako ima jos x motora koji su trazeniji jer su se bolje pokazali a starije su generacije.

Ja ovog Punta ne bih prodao ni za 3000€ tako da ga ne hvalim bezveze nego sam preneo sta mi se desilo na tehnickom pregledu.
Dobili su nove parametre za gasove i po njima ne prolazi vecina pa iako su 2017 godiste a moj auto jeste prosao i lik na tehnickom se bas iznenadio s obzirom da je Punto 2003 godiste. Pokazao mi je da moze da ide do 1,5 a Punto je naduvao 1.
E sad to sto ti hoces benzinac to je ok ali ima jedna zackoljica. Koji benzinac?
Vecina modernijih a mladjih od 2010 godine su sa direktnim ubrizgavanjem i dosta osetljiviji od onih starih benzinaca.Pa sta mislis zasto su trazeniji kod svih proizvodjaca motori sa 8 ventila od onih sa 16? Skromnija konstrukcija i manji problemi a tako su se i u praksi pokazali.
Zasto je trazeniji 1,8TDDI motor kod Forda od onog TDCI?
Zasto je kod Renaulta 1,2 trazeniji motor sa 58ks i 8 ventila od onog sa 75ks i 16 ventila?
Zasto je kod Astre G trazeniji motor sa 84 ks 8V od onog sa 100ks 16V?
Zasto je kod VW trazeniji 2.0TDI 8V nego 2.0TDI 16V?
Zasto je trazeniji kod VW-ena 1,6 8V od 1,6FSI motora?
I tako ima jos x motora koji su trazeniji jer su se bolje pokazali a starije su generacije.
Koji motor ima taj Punto?

Back