Kakve su Julije XXI veka?

Их, баш си неки прозаичан! Чуј, похована пилетина поред бифтека с ананасом!

А ову горе Афродиту одбио би само зато што не уме да кува??? Зар би заиста ову вилу везао за шпорет??? Па за то постоје кувари у ресторанима!

Их, баш си неки прозаичан! Чуј, похована пилетина поред бифтека с ананасом!

А ову горе Афродиту одбио би само зато што не уме да кува??? Зар би заиста ову вилу везао за шпорет??? Па за то постоје кувари у ресторанима!

E sad... :D
Prvo, odbio bih svaku Afroditu zato što već imam jednu. :mrgreen:
Izvan toga, Afrodite, odnosno Julije, da se držimo teme, oduvek su puštale muškarce da poveruju kako su oni ti koji biraju.
I niko ih ne može vezati za šporet. Nije mogao ni u srednjem veku. Apsolutna vlast u kuhinji početak je univerzalne tiranije i malo je žena koje dosledno izbegavaju ovaj vladalački atribut.
A pohovana piletina... Probaj da koristiš sezam umesto prezli, pa ti neće trebati ananas.

Inače, oko teme, ma koliko se trudio, ne vidim neke suštinske razlike kroz istoriju (i praistoriju).
Jedina razlika je što danas Julije žive u produženom detinjstvu, pa nije teško naići na tip tridesetogodišnje šiparice. :)

Nije bitna necija glupost ili mudrost. To su irelevantne kategorije.

Za Julije je najvažnija dilema da li umeju nekog da vole. Jednu osobu, a ne više njih. Da li su za to sposobne obzirom na manjak emotivne duhovnosti? One mudre i pametne ili one druge koja im je bliskija.

E pa moram da kažem nešto.

Žena može voleti muškarce kao ljubavnike, kao prijatelje... može ih voleti strasno, ili platonski ... ili sa izvesnom dozom materinske nežnosti; a može u njima gledati očinsku, pokroviteljsku figuru... voleti zauvek ili samo danas, tražiti u njima inspiraciju, sebe ili, pak, drugog muškarca... Sve to zavisi - koliko od nje, toliko i od samog muškarca.

A kad pronađe "pravog", onda voli samo njega, jednog, ali na hiljadu načina.

Prvo, odbio bih svaku Afroditu zato što već imam jednu. :mrgreen:
Зазјавало, сад си ме одушевио! Не памтим кад сам последњи пут чула овако нешто! Надам се да је ствар обострана и да од своје Јулије сваки дан (или бар сваки други) чујеш нешто у стилу.

Дивна је збиља.

Али да не будемо неправедни према Французима, и да не будемо неправедни према мушкарцима (који такође шапатом певају исту песму пошто су кукавице да би је певали наглас), ево:

Moram i ovde da okačim fotku - kao pandan onoj Modruninoj Afroditi:

dhledjagajtaniyl1.jpg

Tajanstvena i lepa. Večito žensko. :) Sasvim je moguće da je ova, po potrebi, i nežna. :lol:
San Romea svih vekova - Afrodita za nežno tetošenje, Hamiltonova lepotica za uživanje.

Е, добро ме подсети на Гетеа. Знаш како гласи тај стих?

"Das ewig Weibliche zieht uns hinan!"

Или у преводу:

"Вечно женско вуче нас НАВИШЕ."

Сад да видиш кад наши момци врисну к'о Дамјанов зеленко! :mrgreen:

E pa moram da kažem nešto.

Žena može voleti muškarce kao ljubavnike, kao prijatelje... može ih voleti strasno, ili platonski ... ili sa izvesnom dozom materinske nežnosti; a može u njima gledati očinsku, pokroviteljsku figuru... voleti zauvek ili samo danas, tražiti u njima inspiraciju, sebe ili, pak, drugog muškarca... Sve to zavisi - koliko od nje, toliko i od samog muškarca.

A kad pronađe "pravog", onda voli samo njega, jednog, ali na hiljadu načina.

Žensko. Puno slabosti. Ne želi da odgovori, ali ne može da odoli genetskom zovu.

Idealizovanje nekoga je obmana. Još jedan dokaz da žene ne znaju da vole pa završe cesto kao Floberova junakinja.

Žensko. Puno slabosti. Ne želi da odgovori, ali ne može da odoli genetskom zovu.

Idealizovanje nekoga je obmana. Još jedan dokaz da žene ne znaju da vole pa završe cesto kao Floberova junakinja.

Jašta. Svi smo mi puni slabosti, Chorus. Suština je poznavati svoje slabosti. Kad ih poznajemo, možemo donekle i da ih kontrolišemo - ukoliko to hoćemo. Konketno, ja izuzetno cenim svoj "genetski zov", i često mu se prepuštam. Štaviše, uživam u njemu. :)

"Idealizacija" je vid umetnosti. Bolje je u žabi videti potencijalnog princa, nego u princu videti isključivo žabu. Ne govorim o opsenama, već o umeću voljenja... i ne o zaljubljenosti kao potrošnoj, kvarljivoj robi, nego kao o osećanju da se ima neko poseban, dragocen, makar on zaista (nekom drugom) bio - žaba. Uglavnom se ispostavi da idealizacija, zapravo, nije idealizacija. Nazvala bih to suštinskim sagledavanjem voljenog nam bića, prepoznavanjem onih vrednosti koje niko drugi nije u stanju da prepozna.

Inače, slaba sam kao korov. :lol:

"Idealizacija" je vid umetnosti. Bolje je u žabi videti potencijalnog princa, nego u princu videti isključivo žabu. Ne govorim o opsenama, već o umeću voljenja... i ne o zaljubljenosti kao potrošnoj, kvarljivoj robi, nego kao o osećanju da se ima neko poseban, dragocen, makar on zaista (nekom drugom) bio - žaba. Uglavnom se ispostavi da idealizacija, zapravo, nije idealizacija. Nazvala bih to suštinskim sagledavanjem voljenog nam bića, prepoznavanjem onih vrednosti koje niko drugi nije u stanju da prepozna.
Скоро сам негде писала о овоме, али поновићу: Љубав има дубок поглед, што не важи и за заљубљеност. Тим дубоким погледом, љубав види у вољеној особи потенцијале које нико други не види (сви други виде жабу). И љубав има задатак да помогне вољеној особи да оствари те потенцијале, да јој помогне да постане оно што стварно јесте (принц) и да тако "освоји срећу" (Бертранд Расел). Шта има лепше од тога?

Да ли на овом форуму има Ромеа који су спремни да имају овакав однос према својој Јулији, а не само да пребрајају њена супружанско-домаћичко-мајчинска умећа?

Понекад мислим, Патак, да су жене морале да почну да воле саме себе (и да се "еманципују"), пошто су их мушкарци волели на погрешан начин.

Знам да еманципација има лоше стране (уосталом, као и све друго), али ако нико неће да ми помогне да остварим себе и "освојим срећу", онда ћу покушати сама.

Шта би ти урадио да си у нашој (женској) кожи?

Bio bih žena i uživao u tome , negovao sve ono što ženu čini više ženom , a manje sledbenicom ženskih tabora, časopisa i zajedničkih udruženja fobičara, aktivista, nesigurnih u sebe i tako umanjujući slobodu koja im jeste data u životu.....

I to bi onda značilo da bih bio emancipovana žena, pored koje bi i ***** i svetica bile ono što jesu , ne opterećujući mene time što jesu, niti bi muškarci sa svojim stereotipnim idejama bili ogavni , već korektno u zabludi , a pošto žene imaju tu moć da mogu da vrše biranje i korekciju ponašanja muškarca udvarača i na kraju selekciju , to bih i koristio....
Iskrenim postavljanjem kod muškaraca ne bih izgubio priliku da budem i jare i pare , tj i poštovana i potencijalna poželjna ženka, a sa druge strane ne bih bio ni k..... ni neko ko pravi rezervu paćenika...

NE , nikada ne bih rekao da postoji trenutak kad žena uživa u trenutku bez primisli na budućnost, kao što ovde tvrdite , da postoji seks gde postoji samo taj trenutak, nema uslovljavanja i nema očekivanja....
Jer žene moraju da očekuju , to je u najdubljoj ljušturi ženskog pola, a ja nikad ne negiram bio osnovu bilo kog pola....ma kako to izgledalo u jednom vremenu ili nekom moralu....

Bio bih kao što su bile žene godišta 70to i sličnih....ali nikada ne bih bio toliko razmažen, ali da se ne lažemo ja nisam razmažen zato što su se tako odnosili prema meni dok sam rastao , znači kao muškarac, a da sam bio u tinejdžerskom dobu žensko , teško da me ne bi razmazili kao i druge devojke.....znači nije sve greška žena i osobe , već su tu gresi roditelja i okoline, ali ovde ne pričamo o tome ko je kriv, već kako bih ja to rešavao kao žena....
Jer kao muškarac ja uživam u pogledu odloženog predavanja zaljubljene osobe, neminovnosti koja namerno ostaje budućnost, a kao žena ne vidim ništa loše u tome, čak je ta moja muška osobina više ženska i više godi ženama.....ako pogledam ostale muškarce koji bi odmah drp za sisu , i prst u p....

Bio bih žena i uživao u tome , negovao sve ono što ženu čini više ženom ,
Не знам за друге своје другарице, али ја не уживам у ономе што жену чини женом него у ономе што мене чини Човеком.

Можда сам се родила у погрешном тренутку, али сад, шта је ту је.:D

Покушаћу да постанем Човек, и то онај донхуановске врсте. Па докле стигнем. Ако нема ко да ми помогне -- ја ћу сама.

Žena je žena onda kada se odlično oseća u svojoj koži. Isto važi za muškarce, pretpostavljam.
No, to uopšte nije lako. Postoji toliko ometajućih faktora. Mada nisam socilog (niti filozof), rekla bih da mnogo tih zbunjujućih faktora potiče iz vaspitanja, tj. najranijeg detinjstva. Da sad ne elaboriram, po sto i prvi put, o čuvenoj, ofucanoj rečenici 'svi muškarci su isti', ili 'pazi, svi oni hoće samo jedno, a kad to dobiju, više im nisi zanimljiva'. Mnoge od nas, žena, rasle su uz majke koje, ma koliko su bile pametne i obrazovane, i ma koliko su, zapravo, gajile prirodnu naklonost pema muškom rodu, nisu mogle da potisnu svoju gorčinu usled ličnih razočaranja.
Pred devojčicom – koja odrasta uz ogorčenu majku (isti slučaj je i sa dečakom, koga otac uči da su žene za jednokratnu upotrebu) – stoji zadatak da sruši ideale vezane za to da su roditelji, tj. majke neprikosnoveni i nepogrešivi autoriteti. A onda, negde na pola puta do sazrevanja, stižu prva iskustva, koja, kao po pravilu, potvrđuju ono što je taj autoritet definisao, i pojavljuje se još veći izazov: odbaciti generalizaciju, naučiti da se na primeru ličnog iskustva ne grade pravila, iščačkati uzroke i sagledati posledice pa sve to povezati u logičan zaključak. Stavovi u tom periodu su vrlo klimavi i podložni oscilacijama, jer devojčica/devojka još uvek nije postala žena, i još uvek je – po svojoj prirodi – sklona da veruje u bajkovite stereotipe (prinčevi itd.). Ne znam kada tačno žena postaje žena. Nema to veze ni sa brakom, ni sa porodicom, ni materinstvom, a možda nema veze ni sa godinama.
Najveća zabluda je soul mate bajka. U svom životu srela sam nekoliko muškaraca koji su bili moji 'kosmički partneri'... koautori mojih misli i osećanja ... i duboko verujem da su i oni toga bili svesni. Naravno, to ne znači da je svako, ko nas nadahnjuje, i koga mi nadahnjujemo, baš osoba 'za ceo život'.
Nije moguće da na ovolikom svetu postoji za nas samo jedna, jedina osoba s kojom se možemo nadopuniti, što je krajnje razumljivo, ako imamo u vidu da se menjamo i nadograđujemo tokom života; naime, iako naše Ja suštinski ostaje isto (ovde mislim na karakter), ono i evoluira. Sa 15, 16 godina privlače nas naši antipodi (suprotnosti su izazov), jer je tada život još uvek misterija i traganje; sa 25 pronalazimo one koje, ako nam nisu slični, težimo da oblikujemo po svom obrascu, sa 35 – ako smo do tada sazreli – prepoznamo sebi slične i radujemo im se... jer nema smarajućeg a uzaludnog preoblikovanja. Kasnije naučimo da nam i različitost može biti srodna i prilično voljiva.

Zapravo, muškarci i žene razmišljaju na sličan način, samo što govore različitim jezikom. Kad se savlada ta, jezična barijera, ništa nije teško. Razumeti znači voleti ... uopšteno, pristupiti drugom biću bez predrasuda, otvoreno, neopterećeni zabludama o suprotnom polu kao suprotstavljenom.

Za modrunu....
Ti to negiraš svoju polnu različitost , osim na nivou biološke fiziologije....
To je strašno za psihu, a naročito za sreću....
Tužno ili hajde da ublažim setno ti ne gine.....
Па, није баш ТОЛИКО тужно :lol:.
Истина је да је ово чест случај код жена рођених у знаку Стрелца, а ја сам нешто као троструки Стрлац, па је то код мене израженије.

Иначе, они који ме се сећају од пре годину и по дана, кад сам тек дошла на форум, сетиће се да сам "признала":D, да волим једног човека целог живота. Што би рекла Борац -- он је мој духовни брат близанац.

И само с њим, ја сам жена, и само је он за мене мушкарац (сви остали су просто људи, чију полну припадност уопште не приметим ако они не инсистирају на томе).

Jašta. Svi smo mi puni slabosti, Chorus. Suština je poznavati svoje slabosti. Kad ih poznajemo, možemo donekle i da ih kontrolišemo - ukoliko to hoćemo. Konketno, ja izuzetno cenim svoj "genetski zov", i često mu se prepuštam. Štaviše, uživam u njemu. :)

Inače, slaba sam kao korov. :lol:

Slabi kao korov ili cvrsti kao pihtije.

Majke prenose svoja nezadovoljstva na cerke. One nastavljaju tu tradiciju genetskog zova. Slabosti pretvaraju u vrline i njima se dive. Kada shvate da je idealizacija zabluda skrecu u laži.

Jednosmerna ulica za ništavilo. Zbog toga su muškarci prevremeno smrtniji jer shvataju da su voleli samo sliku te žene koju je ona gradila.

Filozofija je matematika osecanja. Zbog toga nema žena u toj matematici.

Ada čuješ, ne primetiš nečiju sexualnu pripadnost.
Ово се зове хватање за реч, али није важно. Покушаћу другим речима:

Не придајем важности нечијој полној припадности, осим ако дотични/дотична не почне да набија то свима на нос, па на крају и ја приметим.

Иначе, знам да ова моја особине нервира мушкарце. Већ сам то доживела милион пута у животу -- они хоће да буду примећени/признати као фрајери. Међутим, немам времена да се секирам због тога пошто имам пуно важнијих послова у животу.

Slabi kao korov ili cvrsti kao pihtije.

Majke prenose svoja nezadovoljstva na cerke. One nastavljaju tu tradiciju genetskog zova. Slabosti pretvaraju u vrline i njima se dive. Kada shvate da je idealizacija zabluda skrecu u laži.

Jednosmerna ulica za ništavilo. Zbog toga su muškarci prevremeno smrtniji jer shvataju da su voleli samo sliku te žene koju je ona gradila.

Filozofija je matematika osecanja. Zbog toga nema žena u toj matematici.

Hm, mestimično sam pihtijasta. :lol:

"Idealizijem, tim se dičim?" Pa jes - ima toga, ali zreo, iskusan muškarac, valjda, oseti šta se nalazi ispod slojeva te slike, koju je žena gradila a da ih, pri tom, ne mora guliti noktima... Uostalom, niko od nas nije samo kroki; celog života nabacujemo boje na sebe... i to važi kako za žene, tako i za muškarce.
Pravi umetnik zna da razlikuje falsifikat od umetničkog dela (opet važi za oba pola).

Nema matematike u osećanjima. Znam toliko da računam. :)

Back