Kako vodite racuna o svom zdravlju ?

Kako misliš, ako se može naći? Može se naći u prodavnicama zdrave hrane, po ceni od oko 3x većoj od rafinisanog. Predivno je kad se oseti autentični miris (i ukus) suncokreta.

По тој цени имаш маслиново које је свакако боље.

Ni ja ne jedem hleb, par puta sam bila i eksplicitno napadana zbog toga, čak mi je i govoreno da ugrožavam time svoje zdravlje :roll:
Izgleda da ljudi ne mogu da prihvate kad se neko pobuni protiv njihovih tradicionalnih, duboko u kolektivnu svest utisnutih navika...

Да. Традиција да се уз јело сервира хлеб. Као да је тај хлеб неки обавезан додатак без кога се уопште не може јести.

А što se tiče krompira.. meh.. ne znam, ja ga ne računam u povrće svakako. Ko baš ne može da izdrži bez ugljenih hidrata, svakako je bolja varijanta od hleba.

Скроб је потребан због глукозе. Наравно, не у енормним количинама.

Око свега тога може се дискутовати.

Међутим. главни и несумњиви отрови у људској исхрани су разоткривени.

Пре свега то је рафинисани шећер, због фруктозе коју садржи. То је главни узрок већине ткз. "болести савременог западног света".

А новост је да томе треба додати и рафинисано сунцокретово уље.

По тој цени имаш маслиново које је свакако боље.

Ne volim ukus maslinovog, mene iz nekog razloga podseća na kantarion. I ne smatram da se za taj novac (300 rsd) može naći kvalitetno maslinovo. Eventualno za dvostruku cenu.

Међутим. главни и несумњиви отрови у људској исхрани су разоткривени.

Može se dodati među njih i glijadin. I za sve te stvari, među kojima se npr celijakija pogrešno tretira kao imunološki problem, je sasvim očigledno da je problem toksikološke prirode.

Проучи добро овај чланак.

http://authoritynutrition.com/11-serious-concerns-about-vegetable-oils/

Овај цитат из истог све говори:
"If you care about your health and want to avoid chronic disease, then I recommend that you avoid vegetable oils as if your life depended on it… because it really does."
Trebalo je da članak sa sve istraživanjima počnem da čitam od kraja a ne od početka :lol: jer se "zaključuje" ovim:

10. Vegetable Oils Are Highly Refined and Processed Foods With no Beneficial Nutrients
...

Whole, unprocessed foods tend to be significantly more nutritious and healthier than their processed counterparts.

But most vegetable oils are highly refined… the most common way to extract them from their seeds is via harsh chemical processes that involve bleaching, deodorizing and the toxic solvent hexane.

Because of this, pretty much all of the vitamins and phytonutrients are removed from these oils.

Therefore, they can most definitely be classified as “empty” calories.

Bottom Line: Most vegetable oils are highly processed and refined products, which are completely lacking in essential nutrients.

11. Commonly Sold Vegetable Oils Are Loaded With Trans Fats

a verovatno je i sam članak trebalo da počne od toga jer je to suština. Ova, gorenavedena i hladno ceđena ulja o kojima sam ja pričala apsolutno ne mogu da se porede.

Хладно цеђено сунцокретово уље, ако се такво уопште негде може наћи, сигурно је много боље од рафинисаног. Али и код њега остаје проблем великог процента омега 6 полинезасићених масних киселина. Које су ту главни проблем.
Ima ga u skoro svakoj prodavnici zdrave hrane, verovatno ga ima i po nekim marketima. Može da se nađe i za manje od 200 din ali je u proseku oko 200 i nešto, dakle nije preterano skupo. Slažem se sa angelholms, ima jako lep ukus i miris :D i meni je jedno od najomiljenijih iako mnogo više koristim maslinovo.

Omega 6 nisu problem ukoliko je unos ulja generalno optimalan, a ako biste pitali mene - optimalno bi ovde bilo minimalno :mrgreen: a taj deo mi je iz članka ostao nejasan jer ne znam o kojoj količini masti dnevno se radi, što u tekstu što na dodatnim linkovima. Nije isto unositi 25-30% (što je zvanično gornja granica preporučene doze po nutricionistima, za prosečnu - zdravu osobu) ili manje, naravno da je problem veći što je udeo masti u ishrani veći i to je po meni ono što potencijalno štetne sastojke čini zaista štetnim, a ne sastojci sami po sebi - većina ih je zapravo potrebna u nekoj meri.

Po meni, ili bar meni :D je dovoljno ulja tek koliko treba za salate i nešto malo za kuvanje, to je neki moj standard, a ovo ostalo je sve višak - prženo (može ali retko, nisam čak ni ljubitelj) a trans masti i rafinisana ulja - 0.
To naravno ne važi za semenke koje su odličan izvor ulja - suncokret, susam, lan, bundeva ... a potrebne dnevne količine su jako male, sve zajedno jedna kašika je dovoljna.

Нисам рекао да замене хлеб кромпиром. Оно, типа, да узимају уместо хлеба кромпир уз оброк. :roll:.
Rekao si da krompir treba da bude zamena za žitarice kao izvor ugljenih hidrata, ja se s tim ne slažem jer su žitarice bogate raznoraznim hranljivim sastojcima dok krompir, osim ako se ne jede živ (a ne jede se), nije.

a verovatno je i sam članak trebalo da počne od toga jer je to suština. Ova, gorenavedena i hladno ceđena ulja o kojima sam ja pričala apsolutno ne mogu da se porede.

То није много битно. Главни проблем је велика количина омега 6 полинезасићених масних киселина које код оних који користе сунцокретово уље као главни извор масти у исхрани ствара велике проблеме са здрављем.
Кампања да се остави животињска маст а пређе на сунцокретово уље траје већ деценијама и већина људи данас као главни извор масти у исхрани користе управо њега.

Omega 6 nisu problem ukoliko je unos ulja generalno optimalan, a ako biste pitali mene - optimalno bi ovde bilo minimalno :mrgreen: a taj deo mi je iz članka ostao nejasan jer ne znam o kojoj količini masti dnevno se radi, što u tekstu što na dodatnim linkovima. Nije isto unositi 25-30% (što je zvanično gornja granica preporučene doze po nutricionistima, za prosečnu - zdravu osobu) ili manje, naravno da je problem veći što je udeo masti u ishrani veći i to je po meni ono što potencijalno štetne sastojke čini zaista štetnim, a ne sastojci sami po sebi - većina ih je zapravo potrebna u nekoj meri.

Po meni, ili bar meni :D je dovoljno ulja tek koliko treba za salate i nešto malo za kuvanje, to je neki moj standard, a ovo ostalo je sve višak - prženo (može ali retko, nisam čak ni ljubitelj) a trans masti i rafinisana ulja - 0.
To naravno ne važi za semenke koje su odličan izvor ulja - suncokret, susam, lan, bundeva ... a potrebne dnevne količine su jako male, sve zajedno jedna kašika je dovoljna.

Потребно је више. Невероватно колико је пирамида исхране која је постала органон сваке филозофије здраве исхране заправо погрешна.

food_pyramid.jpg

У њеној бази треба бити управо протеинска храна и масти.
А на самом врху храна богата скробом.

proteinska hrana kao meso, jaja, mlečni proizvodi?
Thanks but no thanks, ja sam vegan :lol:
mada ne propagiram takav način ishrane kao jedini zdrav, svaki organizam je priča za sebe ali s druge strane ne verujem ni da je hrana životinjskog porekla mnogo zdravija od biljne. Tačnije ne da ne verujem, nego ne mislim to, iz mnogo razloga. Ali svakom njegovo, ne mešam se :D

Ne jedem zivotinjske proizvode nekoliko godina. Od tog trenutka do danas nisam imao ni najobicniju prehladu. I drugi bi se resili vecine bolesti koje ih progone da zamene zivotinjsku ishranu sa ishranom biljnim plodovima... da se to desi ne bi imali ovoliko infarkta koliko imamo danas (svaki minut srcka spuca nekoliko ljudi), a to se desava jer nezdrave masti zakrcuju arterije.

Hranite se pravilno i bicete zdravi. Da bi se osoba hranila pravilno mora biti zdravog duha. Mens sana in corpore sano, i obrnuto.

Poslednja izmena:

Back