Superego se ne može razdvajati od ega na način na koji se to ovdje spominje. Superego jesu naši kriterijumi koje imamo prema sebi, kao i prema drugima. Pretpostavljam da si previše zahtjevan, a s tim u najmanju ruku nezadovoljan, ako ne i nesrećan. Naveo si da si imao neke fobije koje si uspio prevazići.Fobije potiču iz ida i postepenim izlaganjem situacijama za koje ego zna da nisu opasne, smanjuje se strah i time postajemo sposobni ''čuti'' ego (...Nije to opasno...) i na taj način se fobije prevaziđu.
Taj prezahtjevan superego može biti pod uticajem straha iz id-a. Možda previše zahtjevaš jer se bojiš? .. i sam si naveo da ti situacija liči na onu sa fobijama. Identifikuj čega se to zapravo sad bojiš.
Blokiraš se kada .... treba izvršiti neki zadatak...(bojiš se da ga nećeš moći izvršiti zbog predstave o nedostižnom zadatku . .predpostavljam ..npr.)
Blokiraš se kada .... se treba intimno vezati za nekoga .. (strah da ćeš biti povređen ... povlače visoke standarde)
..

..želja da naudiš svom superegu ravna je želji da naudiš i svom egu i svom id-u..dakle čitavom sebi, svojoj osobi. Ego je naša inteligencija, način na koji vidimo stvari..superego je proizvod ega u korelaciji sa id-om daje nam savršenu predstavu kako bi mi, okolina, ostali trebali izgledati. Ukoliko je pod jačim uticajem id-a zahtjevi postaju naglašeniji, postaju imperativ...ego se ne čuje...opet (kao kod fobija..kako si naveo)...
...Mislim da opet trebaš savladati svoj strah ....