Kako ulepsati nas grad Niš?

thecwele

Obećava
Poruka
69
Pozdrav chateri, problem je taj sto je grad u haosu pogotovo bulevar { celom duzinom se prozimaju neki odvratni mirisi }. Ova situacija se ponavlja skoro uvek kada posle ovih paklenih dana odlucim da se malo prosetam po nasem Bulevaru Nemanjica. ako neko od vas ima koju ideju mogli bi smo sprovesti neku inicijativu?>

Hm, moram da priznam da ipak nisu samo oni krivi. Da nasi dragi sugradjani ne bacaju djubre van kontejnera i da korise kese za isto, mozda bi bilo malo bolje. Ovako istrese kantu sa sve korama od lubenice, peteljakama od papika i svega i svacega pravo u kontejner pa onda to lepo posle curi... i eto.
Kad ne bismo bacali papirice svuda po ulici, zvake i kese i (sto je jos lepse i meni omiljeno) pljuvali slajmarice grad bi bio bar za nijansu cistiji. A samim tim i lepsi.

Ulepšaćemo ovaj grad, a i celu zemlju, kada budu doneti zakoni koji opasno udaraju po džepu za svaki bačeni papirić. A onda ćemo tek da uvidimo koliko ovaj narod ume da bude kulturan i civilizovan, kada ga država udari tamo gde najviše boli. Do tada, većina će, kao i uvek, da okreće glavu na drugu stranu...

Sa svime gore navedenim se u potpunosti slazem, ali mislim da je ovo sto je ledi konstatovala nazalost najveca istina...

Ulepšaćemo ovaj grad, a i celu zemlju, kada budu doneti zakoni koji opasno udaraju po džepu za svaki bačeni papirić. A onda ćemo tek da uvidimo koliko ovaj narod ume da bude kulturan i civilizovan, kada ga država udari tamo gde najviše boli. Do tada, većina će, kao i uvek, da okreće glavu na drugu stranu...

Pa nisu bezveze Italijani zabranili pusenje na javnim mestima, mada najstrasnija istina je ta da i ako vidite na ulicama nekog evropskog grada, gde je na snazi zabrana, da pusi to je uvek srbin!!!

Hm, moram da priznam da ipak nisu samo oni krivi. Da nasi dragi sugradjani ne bacaju djubre van kontejnera i da korise kese za isto, mozda bi bilo malo bolje. Ovako istrese kantu sa sve korama od lubenice, peteljakama od papika i svega i svacega pravo u kontejner pa onda to lepo posle curi... i eto.
Kad ne bismo bacali papirice svuda po ulici, zvake i kese i (sto je jos lepse i meni omiljeno) pljuvali slajmarice grad bi bio bar za nijansu cistiji. A samim tim i lepsi.

Naravno ,to se podrazumeva.

Mislim da kada bi svi vodili racuna o prostoru u kome stanuju, konkretno mislim da dvorista kuca, zgrada, a pogotovo fasada grad bi izgledao mnogo lepse.
A ne ima gomila nezavrsenih kuca, tacnije kucerina, koje tako stoje i samo ruze izgled grada. Zasto ne uvedu zakon po kome bi svi morali da "osvezavaju" boju fasada svojih domova, lokala, i javnih objekata na odredjen broj godina, a ne ovako...

I opet se vraćamo na zakon, na žalost svih nas. I opet ću ponoviti da bez tog zakona, neće biti ni grupne inicijative za promenom. Ali... Slažem se da bi se napravila velika razlika kada bi svaki pojedinac razvio svest, pa počistio za sobom... sredio svoje dvorište/ulaz u zgradu... pazio da ne baca opuške i papiriće na sve strane nego u kantu kojih ima (realno) na svakih deset koraka... Ne može ta jedna Medijana da počisti ono što na hiljade ljudi u ovom gradu može da zaprlja, ošteti, upropasti...

Grad je prljav iz mnogo razloga, a jedan od bitnijih je činjenica da mi kao narod jednostavno nismo dovoljno kulturni. Navikli smo da vodimo računa o ličnom prostoru (stanu na primer, ili kući), ali za javne površine nas je totalno briga, zbog pogrešne predstave o društvenom vlasništvu, i naravno, kulture.

Jedno od odličnih rešenja bi bili strogi zakoni, ili možda bolje da kažem primena strogih zakona, pošto neke regulacije već postoje, ali nema ko da ih primeni. Već sam na drugom forumu citirao jednu profesorku koja je pričala o Engleskoj: "Pa da li vi mislite da je kod njih čisto jer su oni mnogo bolji od nas? Čistije je zato što postoje strogi propisi i visoke kazne koje se naplaćuju!"

Ima još jedna stvar koju sam primetio. Bio sam u Austriji skoro, i oduševio se njihovim toaletima. Jednostavno, svuda su savršeno čisti i uredni, bez obzira da li se radi o javnom ili privatnom vlasništvu! Uvek ima toalet papira, ubrusa, sapuna, sve sređeno... razmišljao sam zašto to ne može kod nas... i zaključio da bi u Srbiji odmah urnisali toalet na ovaj ili onaj način - ili prvo koji uđe ne bi podigao dasku i "ožutio" sve, ili bi posle nekoliko dana osvanule različiti poruke ispisane na zidu... mi prosto nismo spremni da imamo takve vc-e! Za nas su čučavci, jer oni ne mogu da se slome, zahtevaju manje održavanje, teže se prljaju... nažalost, tako je...

A normalne toalete ćemo dobiti kada postanemo bogatije društvo, i naravno kulturnije...

Sta ce nama Srbima javni toaleti, kad lepo mozemo da taj problem resimo tako sto se "ispraznimo" uz neki zid, nije cak ni bitno da li nas prolaznici gledaju ili ne. Jeste da "Medijana" cisti kao macka repom, maju onim metlama pa sta potkace, ali sto mi mozemo da zaprljamo to ni vojsku da pozovu upomoc ne bi mogli da pociste.
A i same ulice su nam grozne, kako kome od privatnika koji radi nadgradnju, javnim preduzecima ili bilo kome zatreba rupa na sred ulice da u nju nesto smesti, nije problem. Iste ulice su veci deo godine stalno raskopane jer neko stalno nesto polaze u zemlju. A kad zavrsi, zapusi rupu, cisto reda radi, pa nam asfalt zakrpljen i neravan i ruzan.
I sam glani gradski trg kad covek pogleda posle kise, vidi da tu nista nije ravno, nego da je trg ulegnut, pa imamo jezero kod spomenika.
To je tako kad se o gradu niko ne brine.
Steta:(

Mislim da kada bi svi vodili racuna o prostoru u kome stanuju, konkretno mislim da dvorista kuca, zgrada, a pogotovo fasada grad bi izgledao mnogo lepse.
A ne ima gomila nezavrsenih kuca, tacnije kucerina, koje tako stoje i samo ruze izgled grada. Zasto ne uvedu zakon po kome bi svi morali da "osvezavaju" boju fasada svojih domova, lokala, i javnih objekata na odredjen broj godina, a ne ovako...

Nemaju svi para za to...A uostalom to i nije najveci problem,ako cemo iskreno...

Sa Le(j)di se slazem,najvishe:mrgreen: Treba zakon za svaki bachen papiric,pikavac,limenku i ostalo...

Back