Grad je prljav iz mnogo razloga, a jedan od bitnijih je činjenica da mi kao narod jednostavno nismo dovoljno kulturni. Navikli smo da vodimo računa o ličnom prostoru (stanu na primer, ili kući), ali za javne površine nas je totalno briga, zbog pogrešne predstave o društvenom vlasništvu, i naravno, kulture.
Jedno od odličnih rešenja bi bili strogi zakoni, ili možda bolje da kažem primena strogih zakona, pošto neke regulacije već postoje, ali nema ko da ih primeni. Već sam na drugom forumu citirao jednu profesorku koja je pričala o Engleskoj: "Pa da li vi mislite da je kod njih čisto jer su oni mnogo bolji od nas? Čistije je zato što postoje strogi propisi i visoke kazne koje se naplaćuju!"
Ima još jedna stvar koju sam primetio. Bio sam u Austriji skoro, i oduševio se njihovim toaletima. Jednostavno, svuda su savršeno čisti i uredni, bez obzira da li se radi o javnom ili privatnom vlasništvu! Uvek ima toalet papira, ubrusa, sapuna, sve sređeno... razmišljao sam zašto to ne može kod nas... i zaključio da bi u Srbiji odmah urnisali toalet na ovaj ili onaj način - ili prvo koji uđe ne bi podigao dasku i "ožutio" sve, ili bi posle nekoliko dana osvanule različiti poruke ispisane na zidu... mi prosto nismo spremni da imamo takve vc-e! Za nas su čučavci, jer oni ne mogu da se slome, zahtevaju manje održavanje, teže se prljaju... nažalost, tako je...
A normalne toalete ćemo dobiti kada postanemo bogatije društvo, i naravno kulturnije...