Kako ulepsati nas grad Niš?

Ispada da ja stalno nešto kritikujem Nišlije, ali evo situacije od pre par dana. Glavna ulica, i negde oko apoteke Higija, stoji devojčica i deli flajere svakom ko prodje. Par metara dalje je kanta za djubre. Skoro svako ko je uzeo flajer, a uzme svako kome ga devojčica ponudi, taj papir onda lepo baci na ulicu, iako prolazi pored kante. Ako mi sami ne volimo svoj grad, drugi neće da nam pomognu da bude lepši i bolji.

Ma kritika je uvek dobrodošla, bolje da se kritikuje nego da se hvali, jer ovo prvo može da možda nešto i promeni, a pohvale nikakav efekat neće imati...

Grad nam je prljav, i dobrim delom smo mi sami krivi za to... da samo ima nekog da kažnjava, druge bi se pesme pevale...

Komunalna inspekcija bi trebalo da dobije ovlašćenje da piše mandatne kazne, znači uhvate te da bacaš djubre gde ne treba i odmah ti piše kaznu.
Pazi šta je non sens, nekom uredbom Grada Niša propisano je kako i gde mogu da se montiraju klime. I to je u nadležnosti komunalne inspekcije da prati poštovanje te uredbe. Medjutim, oni nemaju ovlašćenje da kazne one koji uredbu ne poštuju pa stavljaju klime gde im drago, nego bi trebalo da zovu policiju, pa da policija dodje i napiše prijavu i da ih onda kazne. I zato kad leti prodješ Voždovom ulicom pored Pošte, lepo te istušira ona gadna vodurina koja kaplje sa svih prozora.

Ma znam da je to čista voda, ovo je više lični osećaj. Meni deluje kao kad te neko zapljune odozgo, ni krivog ni dužnog, čisto onako iz zezanja. A da ne pominjem koliko ružno izgledaju klime na onih nekoliko lepih, starih, predratnih zgrada.

Pa sta ces mora narod nekako da se hladi :)
A zaista je bljack osecaj kada ti padne kapljica vode iz klime na glavu! To moze da se resi nekako da creva idu u neku posudu koja ce se prazniti, naravno ne kroz prozor :)

Zaposleni u JKP Medijana mogli bi ponekad da pokose silnu travu, koje ima vise nego drveca i cveca.

Grad je prljav iz mnogo razloga, a jedan od bitnijih je činjenica da mi kao narod jednostavno nismo dovoljno kulturni. Navikli smo da vodimo računa o ličnom prostoru (stanu na primer, ili kući), ali za javne površine nas je totalno briga, zbog pogrešne predstave o društvenom vlasništvu, i naravno, kulture.

Jedno od odličnih rešenja bi bili strogi zakoni, ili možda bolje da kažem primena strogih zakona, pošto neke regulacije već postoje, ali nema ko da ih primeni. Već sam na drugom forumu citirao jednu profesorku koja je pričala o Engleskoj: "Pa da li vi mislite da je kod njih čisto jer su oni mnogo bolji od nas? Čistije je zato što postoje strogi propisi i visoke kazne koje se naplaćuju!"
Ima još jedna stvar koju sam primetio. Bio sam u Austriji skoro, i oduševio se njihovim toaletima. Jednostavno, svuda su savršeno čisti i uredni, bez obzira da li se radi o javnom ili privatnom vlasništvu! Uvek ima toalet papira, ubrusa, sapuna, sve sređeno... razmišljao sam zašto to ne može kod nas... i zaključio da bi u Srbiji odmah urnisali toalet na ovaj ili onaj način - ili prvo koji uđe ne bi podigao dasku i "ožutio" sve, ili bi posle nekoliko dana osvanule različiti poruke ispisane na zidu... mi prosto nismo spremni da imamo takve vc-e! Za nas su čučavci, jer oni ne mogu da se slome, zahtevaju manje održavanje, teže se prljaju... nažalost, tako je...

A normalne toalete ćemo dobiti kada postanemo bogatije društvo, i naravno kulturnije...

samo da doam Jedna poznanica, fakultetski obrazovana žena u vreme najgore inflacije ostala bez posla. I šta će, splet nekih okolnosti bio je takav da ode u Švedsku i tamo je radila ne kao inženjer već kao čistačica. E ona tvrdi da su Šveđani ista bagra ko mi što se higijene wca tiče, ostavljaju sve i svašta iza sebe, samo je ogromna razlika u tome što posle svake upotrebe wc neko (tada ona) ulazi u wc i sređuje ga. Tako je uvek kad se uđe u wc sve po konac

Ma ljudi su svuda isti. Nismo mi nešto posebno nevaspitani. Moja drugarica koja živi u Holandiji kaže da bi i Holandjani pljuvali po ulici isto kao i mi, da im ne prete novačnim kaznama, koji oni za razliku od nas stvarno i naplate. Zato se stranci kad dodju ovde čas posla prime na naš fazon i ponašanje. Uopšte im nije teško.Inostranstvo funkcioniše po principu "stra` lojze čuva" pa njih i ne moraju na kažnjavaju, sama svest o postojanju kazne je dovoljna. Kod nas svi razmišljaju, "baš me briga, ponudim soma dinara i prodjem bez kazne". To je ta razlika.

Зависи на које пискарање мислиш...Лепи графити се не требају префарбати,то је уметност-стрит арт,а потписи/натписи и остале глупости наравно да требају...

У граду фали више канти.Треба на свака 20 метра по једна.Онда фале клупе,али треба да се направе неке теже уништиве.Фали и чесме,нпр. једна у Тврђави,једна у парку на Тргу,итд.

Poslednja izmena:
Normalno da je dozvoljeno pisanje grafita i da je to umetnost, ali treba odrediti mesto
u gradu gde bi to bilo interesantno!
Zamisli, nocas u mojoj ulici opet izvukli znak +opasna krivina+, a od onih +macjih oci+ pored
puta ni traga ni glasa.

Зависи на које пискарање мислиш...Лепи графити се не требају префарбати,то је уметност-стрит арт,а потписи/натписи и остале глупости наравно да требају...

У граду фали више канти.Треба на свака 20 метра по једна.Онда фале клупе,али треба да се направе неке теже уништиве.Фали и чесме,нпр. једна у Тврђави,једна у парку на Тргу,итд.

Drugo je kada su lepi grafiti,evo recimo meni neki majmuni su sve u[propastili fasadu za koju su moji stedeli novac..

Ja ko gluv u gajde, stalno jedno te isto. Ali stvarno mislim da je bacanje djubreta po ulici, odnosno ne bacanje, nešto što mi sami možemo da uradimo za svoj grad. Što se ostalog tiče, to deluje nekako van naše kontrole. Ja bih mnogo volela da mogu da nekom iz gradske vlasti skrenem pažnju na ružne nadgradnje, na razrovane ulice, na pokrpljene trotoare, na centralni gradski trg koji je tako slepački uradjen i neiznivelisan da svaki put kada padne kiša on postaje velika bara u sred grada, na ogavne, plastične, polomljene i svim i svačim izlepljene nadsreštnice iznad Podzemnog, ali ne mogu. Mislim, i da im kažem koja vajda. Valjda imaju i oni oči pa sve to vide, ali ne haju.

Znaš kako, mislim da smo što se tiče đubreta dosta napredovali, odnosno manje se baca, ali mislim da postoji jedan drugi problem...
Provalio sam da se desi često da su kontejneri prepunjeni, pa vetar razduva đubre na sve strane, ili psi počnu da vade đubre iz kanti u potrazi za hranom... znači, dešava se da čovek ne bude direktno odgovoran...

Back