Како у будућности спречити појаву диктатора као што су били Милошевић и Вучић?

Poruka
18.452
Сматрам да је Вучић готов и да ће ова тема бити актуелнија када му коначно будемо видели леђа. Што би рекао Биги ''your reign on the top was short like leprechauns'', рачунам да ће од ове године његова владавина трајати кратко.
Ова тема, односно предлог није само усмерена против СПСоваца, СНСоваца, већ и против жутих и свих осталих којима је једини бизнис политика и све што нуди такво окружење у Србији.

Како у будућности спречити појаву диктатора као што су били Милошевић и Вучић ?

Питање је озбиљно, дубоко и суштинско за будућност Србије. Ако се као друштво не извучемо из зачараног круга ауторитаризма, манипулација и корупције — увек ћемо се вртети у кругу „један оде, други дође”.

Да би се након пада Вучићевог режима спречио настанак новог аутократе, потребно је не само сменити власт, већ и изградити институционалне механизме и културу одговорности. Ево неколико кључних мера и примера које би Србија морала да усвоји:

1.​

• Уставом јасно прописати да председник и премијер не могу обављати више од два мандата у животу, без могућности „обнављања” након паузе.
  • Забранити мењање Устава у делу који се односи на мандате током мандата актуелног председника или премијера.

2.​

• Увести строге мере за департизацију правосуђа, јавне управе, полиције, РЕМ-а, јавних предузећа и школа.
  • Свако постављење мора бити на конкурсу, јавно доступно, а странчарење санкционисано губитком функције.

3.​

• Увести строге законе против концентрације медија у рукама једне групе.
  • Финансирати јавне медије (нпр. РТС) из независног фонда, а управни одбор бирати путем конкурса.
  • Забранити финансирање медија из тајних или неевидентираних извора.

4.​

• Све донације морају бити јавно објављене у реалном времену.
  • Забрана кеш донација и финансирање из иностранства без регистрације.
  • Увођење јавног финансирања странака, али уз услове транспарентности и лимите.

5.​

• Независна изборна комисија са представницима цивилног друштва.
  • Пренос избора у целости на јавном сервису.
  • Прецизна и оштра регулатива о злоупотреби јавних ресурса у кампањи.
  • Обавезно аутоматско бројање гласова (оптички скенери), уз ручно проверавање.

6.​

• Народна скупштина добија механизме за истинску контролу Владе (нпр. обавезне седнице контроле, интерпелације, јавна саслушања).
  • Јачање институције Заштитника грађана и Државне ревизорске институције, са већим буџетима и овлашћењима.

7.​

• Сви јавни уговори, тендери и трошења буџета морају бити доступни у реалном времену у отвореном формату.
  • Грађани могу видети где иде сваки динар — транспарентност као начин борбе против корупције.

8.​

• Увести могућност референдума грађана о опозиву председника или Владе, ако се сакупи довољно потписа.
  • Уставни суд добија више независности, а судије се именују на основу струке и референци, не по политичком кључу.

9.​

• Увести грађанско образовање од основне школе: како функционише власт, шта су избори, шта је устав, шта су права грађана.
  • Ово ствара генерације које теже демократији и препознају манипулацију.

10.​

• Иако је ово контроверзно, може се пажљиво урадити: забрана јавних функција лицима која су учествовала у тешким злоупотребама власти.
  • Пример: јавни функционери који су организовали изборну крађу, насиље, системску цензуру — не могу више у политику.

Историјска порука:​

Србија је већ имала два диктатора за мање од 30 година. Ако институције не постану јаче од личности, судбина ће нам се понављати.

Uvesti kumulativno ukupno ogranicenje na obavljanje bilo kakve funkcije vlasti na svim nivoima ukupno najvise do 15 godina, kako se ne bi stvarla kasta ljudi kojima je politika jedini zivotni poziv i izvor prihoda. Uvesti ogranicenje na najvise jedan predsednicki mandat i najvise 2-3 mandata za premijera, narodne poslanike, predsednike opstina.

Не могу а да не приметим да је једино период 2001-2012. био без аутократа, диктатора.
Lično se pitam može li prosečan Srbin uopšte da funkcioniše bez diktature?

Не могу а да не приметим да је једино период 2001-2012. био без аутократа, диктатора.

Tadicevih tendencija da se za sve pita u periodu 2008-2012. danas se sa setom mozemo secati kao zlatnog doba demokratije...

Lično se pitam može li prosečan Srbin uopšte da funkcioniše bez diktature?

Dolazi nova generacija koja ne da može, nego ne iebe diktaturu ni 2 promila :)

Odavno sam rekao da ce u Srbiji biti bolje tek kada dodje do kompletne smene generacija, kada dodju ovi novi klinci, koji zajvaljujuci vremenu koje im pruza informacije bez ogranicenja, ce izgraditi taj neiebavajuci stav prema diktatorskoj filozofiji, i pogotovo prema podanickom mentalitetu (ovo je najvaznije).

To vreme je stiglo.

Odavno sam rekao da ce u Srbiji biti bolje tek kada dodje do kompletne smene generacija, kada dodju ovi novi klinci, koji zajvaljujuci vremenu koje im pruza informacije bez ogranicenja, ce izgraditi taj neiebavajuci stav prema diktatorskoj filozofiji, i pogotovo prema podanickom mentalitetu (ovo je najvaznije).

Daj Boze da je tako, ali isto tako smo pricali i 2000. godine za tadasnju omladinu, pa smo opet dobili Vucica koji je ispao gori nego Milosevic...

Tadicevih tendencija da se za sve pita u periodu 2008-2012. danas se sa setom mozemo secati kao zlatnog doba demokratije...
Tuzno je sto ovo jeste tacno.

Mislim, tacno je, i zato je tuzno, jer je i Tadiceva vladavina objektivno bila krsh.

Ali u odnosu na ovo, Tadic je imao 15 puta manju kontrolu nad drustvom od SNS organizovane kriminalne grupe sada.

To je bio period neke " loše organizovane tranzicije" pa diktatura i autokratija nisu bile toliko javne mada bilo ih je. Tada je državni privredni sektor baš rasprodat/privatizovan i to je bio uvod u koren naših problema, a oni da je to između 2001-2012 bilo iole smisleno neko poput Vučića i sličnih ne bi bili ni blizu vlasti.

Daj Boze da je tako, ali isto tako smo pricali i 2000. godine za tadasnju omladinu, pa smo opet dobili Vucica koji je ispao gori nego Milosevic...
Tadasnja omladina sam bio ja i ovi malo mladji. Jos uvek smo bili ograniceni i okovani zlom iz devedesetih, pa prva low cost kompanija je dosla tek 2005-6.

Ova omladina je potpuno drugi mind-set.
Oni, jednostavno, podrazumevaju neke stvari za koje sam ja morao satima da objasnjavam velikoj vecini svojih vrsnjaka pre 25 godina.

Сматрам да је Вучић готов и да ће ова тема бити актуелнија када му коначно будемо видели леђа. Што би рекао Биги ''your reign on the top was short like leprechauns'', рачунам да ће од ове године његова владавина трајати кратко.
Ова тема, односно предлог није само усмерена против СПСоваца, СНСоваца, већ и против жутих и свих осталих којима је једини бизнис политика и све што нуди такво окружење у Србији.

Како у будућности спречити појаву диктатора као што су били Милошевић и Вучић ?

Питање је озбиљно, дубоко и суштинско за будућност Србије. Ако се као друштво не извучемо из зачараног круга ауторитаризма, манипулација и корупције — увек ћемо се вртети у кругу „један оде, други дође”.

Да би се након пада Вучићевог режима спречио настанак новог аутократе, потребно је не само сменити власт, већ и изградити институционалне механизме и културу одговорности. Ево неколико кључних мера и примера које би Србија морала да усвоји:

1.​

• Уставом јасно прописати да председник и премијер не могу обављати више од два мандата у животу, без могућности „обнављања” након паузе.
  • Забранити мењање Устава у делу који се односи на мандате током мандата актуелног председника или премијера.

2.​

• Увести строге мере за департизацију правосуђа, јавне управе, полиције, РЕМ-а, јавних предузећа и школа.
  • Свако постављење мора бити на конкурсу, јавно доступно, а странчарење санкционисано губитком функције.

3.​

• Увести строге законе против концентрације медија у рукама једне групе.
  • Финансирати јавне медије (нпр. РТС) из независног фонда, а управни одбор бирати путем конкурса.
  • Забранити финансирање медија из тајних или неевидентираних извора.

4.​

• Све донације морају бити јавно објављене у реалном времену.
  • Забрана кеш донација и финансирање из иностранства без регистрације.
  • Увођење јавног финансирања странака, али уз услове транспарентности и лимите.

5.​

• Независна изборна комисија са представницима цивилног друштва.
  • Пренос избора у целости на јавном сервису.
  • Прецизна и оштра регулатива о злоупотреби јавних ресурса у кампањи.
  • Обавезно аутоматско бројање гласова (оптички скенери), уз ручно проверавање.

6.​

• Народна скупштина добија механизме за истинску контролу Владе (нпр. обавезне седнице контроле, интерпелације, јавна саслушања).
  • Јачање институције Заштитника грађана и Државне ревизорске институције, са већим буџетима и овлашћењима.

7.​

• Сви јавни уговори, тендери и трошења буџета морају бити доступни у реалном времену у отвореном формату.
  • Грађани могу видети где иде сваки динар — транспарентност као начин борбе против корупције.

8.​

• Увести могућност референдума грађана о опозиву председника или Владе, ако се сакупи довољно потписа.
  • Уставни суд добија више независности, а судије се именују на основу струке и референци, не по политичком кључу.

9.​

• Увести грађанско образовање од основне школе: како функционише власт, шта су избори, шта је устав, шта су права грађана.
  • Ово ствара генерације које теже демократији и препознају манипулацију.

10.​

• Иако је ово контроверзно, може се пажљиво урадити: забрана јавних функција лицима која су учествовала у тешким злоупотребама власти.
  • Пример: јавни функционери који су организовали изборну крађу, насиље, системску цензуру — не могу више у политику.

Историјска порука:​

Србија је већ имала два диктатора за мање од 30 година. Ако институције не постану јаче од личности, судбина ће нам се понављати.

To je vrlo tesko postici posto u Srbiji svako ko se docepa vlasti zeli da bude diktator.
:D

To je bio period neke " loše organizovane tranzicije" pa diktatura i autokratija nisu bile toliko javne mada bilo ih je.
Pre ce biti da smo tada ipak imali kohabitaciju raznih stranaka i relativno jaku antisistemsku opoziciju (kakva god da je bila), inostranstvo se daleko vise bavilo nama, pa niko nije mogao da skoncetrise toliku politicku moc na jednom mestu.

Tadasnja omladina sam bio ja i ovi malo mladji. Jos uvek smo bili ograniceni i okovani zlom iz devedesetih, pa prva low cost kompanija je dosla tek 2005-6.

Ova omladina je potpuno drugi mind-set.
Oni, jednostavno, podrazumevaju neke stvari za koje sam ja morao satima da objasnjavam velikoj vecini svojih vrsnjaka pre 25 godina.

I ja sam bio ta generacija, mislio sam da cemo posle 2000e sve uspeti, ali jedno su mladalacki ideali, a drugo kada na dnevni red dodje realan zivot...
Nigde ne mogu da iskopam govor Desanke Maksimovic studentima u dvoristu rektorata 1968, kada im je porucila da ce pobediti tek ako i kroz deset godina ostanu isti kakvi su bili tih dana...

To je bio period neke " loše organizovane tranzicije" pa diktatura i autokratija nisu bile toliko javne mada bilo ih je. Tada je državni privredni sektor baš rasprodat/privatizovan i to je bio uvod u koren naših problema, a oni da je to između 2001-2012 bilo iole smisleno neko poput Vučića i sličnih ne bi bili ni blizu vlasti.

Лоше транзиције су биле у свим источноевропским земљама, па не видим како је српска транзиција, која је каснила више од деценије могла да не буде "лоше организована транзиција", а то што је Вучић засео на трон, није зато што је период 2001-2012. била припрема за Вучића, како имплицираш, већ се народ навикао на добро (слободу политичког деловања), па је мислио да ће и под Вучићем да се настави нормална политичка ситуација (сетимо се, није се скидао са националних фреквенција, обећавао куле и градове, нико га није кињио и малтретирао, ни Тадић ни Коштуница нису лапали).

Имали смо релативно нормалну политичку ситуацију, као никада пре и никада после.

Е, сад...што је било политичких инцидената...па...ако можеш Вучића да цениш као последицу претходног периода, онда и мањак политичких институција у време 2001-2012. можеш да цениш као последицу претходног периода, с обзиром да се 2001. кретало, не од нуле, већ од минуса.

А што се тиче распродаје и приватизације?

Мислиш на оне друштвене фирме што пре тога нису ништа радиле 10 и више година?

Где то на свету има фирма да не ради ништа 10 година, па да може да се оправи?

Покажи ми неку.

Poslednja izmena:
Ни Милошевић ни Вучић нису диктатори.Основни проблем је што другосрбијанско-аутошовинистички део политичке сцене свакога ко се са њима не слаже прогласи диктатором.Да је био на власти још пар година, и Коштуницу би прогласили диктатором.

Једини диктатори у Србији су били ДОС-овци.Они су одмах после доласка на власт свог највећег политичког противника ухапсили и изручили га нелегалном страном квазитрибуналу.Онда се други најзнчајанији лидер опозиције сам предао Хашком квазисуду, јер би га ДОС-овци ухапсили и изручили да то није сам урадио.

Дакле, код ДОС-а није било опозиције, која њима није била по вољи, већ само она опозиција која је проистекла из ДОС-а.Онда су челници ДОС-а шуровали са криминалцима, и када је то резултирало убиством Ђинђића, онда су увели ванредно стање, неосновано хапсили свакога ко им се нешто замерио.Истерали су са посла 800 000 радника, уништили домаћу индустрију и привреду, пустили хиљаде терориста УЧК из затвора, заједно са Милом растурили СРЈ итд.

Ukinuti demokratiju i ozakoniti plenume. :mrgreen:

Каква бесмислена реченица.

Пленум јесте демократија.

Не можеш а укинеш деморактију а озакониш пленуме, јер нису супротстављени појмови.

A eno Rusije, bez obzira na drustveno uredjenje " diktatura" je zagarantovana, od Ivana Groznog preko Petra Velikog,ostalih Romanova, Staljina ( koji je Gruzin) i danas Putina, jer diktaturu je najlakse uspostaviti medju nedovoljno obrazovanim i lako potkupljivim i manje osvjetenim narodom, tj ako je vecinski procenat jednog naroda takav.

Moguce je sprijeciti diktature jakim zakonima, postovanjem Ustava, da ne mozes nakon sto si bio premijer da budes predsjednik ili obrnuto, da se na taj nacin ne uspostavlja " kult licnosti", i da svaka funkcija bude vremenski ogranicena.

I ja sam bio ta generacija, mislio sam da cemo posle 2000e sve uspeti, ali jedno su mladalacki ideali, a drugo kada na dnevni red dodje realan zivot...
Nigde ne mogu da iskopam govor Desanke Maksimovic studentima u dvoristu rektorata 1968, kada im je porucila da ce pobediti tek ako i kroz deset godina ostanu isti kakvi su bili tih dana...

Vidi, realan ti je argument.
I sam imam dozu opreza, ali imam i mnogo vecu dozu optimizma.

Ako smo ista naucili i iz istorije i iz knjizevnosti, to je da zlo ne moze nikad trajno da se pobedi, da je borba neprestana. I da je sve, u sustini, u ciklusima.

E, sada sto puta jace nego petog oktobra, osecam da je stigao ciklus gde ce ipak neko vreme biti vise dobrog nego zlog.

Back