KAKO TO DRUGI RADE

• Začetnik teme Začetnik teme divlja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ne bih da filozofiram (zivota mi) ali... nesto se mislim... jeste da je dosta zahtevno fotografisati tako neke close encounter-e ali... da li to nuzno znaci da je dobra fotografija ona fotografija koja obelezava nesto "nesvakidasnje" i ono u cemu se prosecan covek malo kada nadje... a to je recimo... rat???

mislim, novinarska je uvek zanimljiva... i uvek dobra jer govori o dogadjaju i to da si odmah iz prve ruke upravo to "dovoljno blizu" da osetis... ali... nesto tu meni ne stima...

ali, non the less- fotke su odlicne!

Uhvatiti nesvakidasnje je vrednost po sebi. E sad to je jedan od elemenata koji cini dobru fotku. :P
to bi trebalo da bude i osnova, ali ne mozes biti delimicna konzerva, ako si prihvatila digitalni aparat, prihvati i teleobjektiv pa ce ti zadatak biti laksi a ima i vise mogucnosti da se nesto zanimljivo uhvati iznenada i daleko. Ono sto ti je uzor rekao za ucesce u fotografiji ("Ako ti fotografije nisu dovoljno dobre, nisi prisao dovoljno blizu.") vazilo je za ono vreme kada drugacije nije ni moglo

Poslednja izmena:
a i mislim da covek nije mislio bukvalno :)

mislim da je pre hteo da kaze da moramo da se priblizimo fotografiji kao takvoj a onda i da se priblizimo (mentalno i emocionalno) onome sto fotografishemo... jer tek tada mogu da budu dopbre fotografije... inace ce to biti snapshotovi nekog dogadjaja... kao sto to mozemo da vidimo u modernom izvestavanju... a i manje vise kada je rech uopste o danasnjoj fotografiji...

"starci" su i od ratne i novinarske fotografije pravili umetnost... dok se od toga danas udaljilo... LOL...

otudjio se covek... uzas... sad sam i Marksista! :)

mislim da je pre hteo da kaze da moramo da se priblizimo fotografiji kao takvoj a onda i da se priblizimo (mentalno i emocionalno) onome sto fotografishemo... jer tek tada mogu da budu dopbre fotografije... inace ce to biti snapshotovi nekog dogadjaja... kao sto to mozemo da vidimo u modernom izvestavanju... a i manje vise kada je rech uopste o danasnjoj fotografiji...

Naravno, kako mogu da napravim dobar ulicni portret i da fotkam nekog ko je udaljen 50 m? Nikako.
Jos da krenem sa budzom od teleobjektiva, ko da i sada nemam dovoljno problema....:lol:

plakah dugo, intenzivno i bolno...

ne znam coveka, ako neko zna ko je taj i jos ako je i poznat neka mi oprosti na mom neznanju...

James Jowers (American b. 1938)

2986883145_e721b09945.jpg

2987739798_7f2745498a.jpg

2986883449_0c7b5a67aa.jpg

2987740048_70625407c6.jpg

nesto mi govori da su ovo fotografije sa ulica NY... verovatno mi se zato spontano place... ah :heart:

fotografija socijalnog dokumenta zahjeva sto blizi prilaz objektu i temi zbog neposrednosti, uvjerljivosti i vjerodostojnosti. iz tog razloga najpopulaniji objektivi u SD fotografiji su 28ca i 50ca (Kratochvil, Cartie - Bresson). Telac je vezan uz fotozurnalistiku. A te dvije grane su na istom stablu. Ali su dvije grane.;)

imam par filmova o magnumovcima...jedan o bresonu( izlozba u franc. kulturnom centru od 18. ovog meseca), fenomenalan...na kraju gleda svoje fotografije za neku knjigu i pizdi, za pola kaze da su sranje dok su ovi koji biraju fascinirani svakom! :)

Filmovi: Breson: Just Plain Love, War Photographer( Izrael, Palestina - sjajno), Magnum: Changig a myth( o organiziciji i pricice o vise clanova...)

Svi su oko 600 mega...ali u principu bih mogao da ih zakacim...pa ako je neko zainteresiran.... ;)

gledam neke filmice i razmisljam o life fotografiji...pa sve kvalitetne fotografije( ratovi, demonstracije npr.) pa sve je to nastalo iz neposredne blizine...niko ne slika nekim tele objektivima od 300+ mm...bar je to neko moje misljenje...i Kapin citat iz Divljinog posta je potpuno ispravan...to su sve fotke sa par metara razdaljine...i onda to navodi na razmisljanje o kupovini objektiva za takve stvari...ili jednostavno uletis u guzvu i imas jedan preduslov za dobru fotku...

.....

Back