Kako stojite sa geometrijom?

Prethodna stranica, pretposlednji post.
Urađeno do kvadratne jednačine, kad se ona reši
dobiju se dva rešenja.

1. P= 18+3sqrt(11) =27,94987 cm2
2. P= 18-3sqrt(11) =8,0501256 cm2
Хоћеш рећи да постоје два различита квадрата?
А да ти је неким случајем из квадратне изашло једно позитивно и једно негативно рјешење, опет би имао два рјешења тј. два квадрата? ;)

Хоћеш рећи да постоје два различита квадрата?
А да ти је неким случајем из квадратне изашло једно позитивно и једно негативно рјешење, опет би имао два рјешења тј. два квадрата? ;)

Mogao si da pogledaš zadatak, da pogledaš rešenje
i da ukažeš gde je greška.

Mogao si i da daš svoje rešenje.
Umesto toga ti se koristiš pura mocinim
trikovima sa nekim smajlićima.

Mogao si da pogledaš zadatak, da pogledaš rešenje
i da ukažeš gde je greška.

Mogao si i da daš svoje rešenje.
Umesto toga ti se koristiš pura mocinim
trikovima sa nekim smajlićima.
Могао сам свашта, али ето, пробао сам да те подстакнем да се сам исправиш и довршиш задатак кад си већ скоро све урадио.
Поставка је добра, сам рачун нисам провјеравао, ваљда је добар, проблем је у тумачењу добијених резултата.

Prethodna stranica, pretposlednji post.
Urađeno do kvadratne jednačine, kad se ona reši
dobiju se dva rešenja.

1. P= 18+3sqrt(11) =27,94987 cm2
2. P= 18-3sqrt(11) =8,0501256 cm2
1725719201864.png

Ниси добио квадратну, него биквадратну једначину која има 4 рјешења. Прихватио си 2, а одбацио 2. Зашто?

Могао сам свашта, али ето, пробао сам да те подстакнем да се сам исправиш и довршиш задатак кад си већ скоро све урадио.
Поставка је добра, сам рачун нисам провјеравао, ваљда је добар, проблем је у тумачењу добијених резултата.

Pogledajte prilog 1608004
Ниси добио квадратну, него биквадратну једначину која има 4 рјешења. Прихватио си 2, а одбацио 2. Зашто?
:hahaha: :hahaha:
Baš si se udubio u rešenje :hahaha:

Stranica kvadrata je ''a'', ''a '' na kvadrat je površina kvadrata P (ja sam napisao po navici t).

Eto sad imaš kvadratnu po P.

aj važi. izračunaj mi površinu trougla čija je jedna stranica 11cm i jedan ugao 45 stepeni
kad to uradiš šibni mi broj računa da ti prebacim soma evra

Legendo, naravno da ne može da se izračuna površina tog trougla na
taj način i pod tim uslovima.
Taj trougao nije definisan.

Ovde postoji dodatni uslov a to je kvadrat koji jednim temenom mora da
dodiruje stranicu od 11cm na dužini 5 a jednom stranicom mora da leži na
dnu stranice trougla koja se nalazi suprotno od ugla od 45 stepeni.

E sad prostom matematikom dolazimo do toga da postoje 2 trougla
koja ispunjavaju te uslove a samim tim i 2 kvadrata čiju površinu treba
izračunati.

:hahaha: :hahaha:
Baš si se udubio u rešenje :hahaha:

Stranica kvadrata je ''a'', ''a '' na kvadrat je površina kvadrata P (ja sam napisao po navici t).

Eto sad imaš kvadratnu po P.
Мало превише клиберења за неког ко мени замјери за један намиг, ал ајд...
Хоћеш рећи да неки квадрат површине нпр. 4 није један него два квадрата, један са страницом 2 и други са страницом -2, јер површина је а на квадрат, што је у оба случаја 4?

E sad prostom matematikom dolazimo do toga da postoje 2 trougla
koja ispunjavaju te uslove a samim tim i 2 kvadrata čiju površinu treba
izračunati.
Е сад простим цртањем покушај конструирати (нацртати) та два своја случаја па кад не успијеш врати се на тему да видиш зашто то не може.

Мало превише клиберења за неког ко мени замјери за један намиг, ал ајд...
Хоћеш рећи да неки квадрат површине нпр. 4 није један него два квадрата, један са страницом 2 и други са страницом -2, јер површина је а на квадрат, што је у оба случаја 4?

Izvini!
Meni se klibere celo vreme i lupaju mi zelenka pa sam postao osvetoljubiv.
...a niko da ponudi neko rešenje ili da nađe grešku u računu.

Izvini!
Meni se klibere celo vreme i lupaju mi zelenka pa sam postao osvetoljubiv.
...a niko da ponudi neko rešenje ili da nađe grešku u računu.
Све ок, не сметају мени смајлићи, ни жути ни зелени.
Рекох раније, пробем је у тумачењу резултата и овај задатак је сјајан примјер да се не може прихватити све што „испадне” из једначина као резултат.
Наравно, сви ћемо одбацити ако нам по рачуну испадне негативна дуљина јер је то бесмислено тј. у геометрији (еуклидској, подразумијева се) очигледно не постоје негативне дуљине, дакле такви резултати се одбацују из геометријских разлога. Оно што је занимљивост овог задатка је што се ни свако позитивно рјешење не може прихватити такође из геометријских разлога.

Сенсу свака част ако је „знао за јадац” па зато ово окачио, мада, судећи по ранијим одговарањима на питања која сам тек намјеравао поставити прије ће бити да је јуродив па је тако набо и овај примјер који је важан управо зато јер задатак није завршен кад се добије резултат, него има још један корак, а то је вредновање резултата као прихватљивог или неприхватљивог. Овакви задаци се не срећу често и тим су занимљивији.

Poslednja izmena:

Back