Kako stojite sa geometrijom?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
75.060
Reši ovo ako znaš

Image1.jpg

Podelimo plavi kvadrat dijagonalom
Ako je plavo kvadrat, onda je ugao 90 stepeni..
Ugao koji je oznacen na slici je 45 stepeni , tj pola od toga...
To znaci da je Dijagonala kvadrata koja je zajednicka i za trougao 45 ustvari cetralni i periferni ugao..
Sto znaci da je teme plavog kvadrata ustvari centar kruga na kojem su teme od 45 stepeni , i ostala dva temena tog kvadrata...
To znaci da je razdaljina ovog temena gde pise 45 od temena plavog kvadrata jednaka stranici kvadrata...
Ja trenutno ne koristim nista, samo nabacujem sta jeste..
Znaci da je trougao sa stranicom 5cm jednakokraki ,, doduse ne znamo mu jos ugao...
Ali mozemo da znamo posto je taj ugao duplo veci od ugla koji pravi dijagonala plavog kvadrata sa osnovom trougla..

Sad bi mogli da uradimo sta god hocemo...

Centralni ugao koji gleda na 5cm je duplo veci nego ugao 45+mali jednakokraki...

1725347517381.png

Poslednja izmena:
Da vidimo sta jos moze bez da se racuna

1725347984487.png

Moze da su ovi mali trouglici slicni , imaju jedan ugao isti , unakrsni , jedan im je prav, sledi i treci im je isti,
Sta jos moze, posto je prav ugao , a ugao levo pise da je 45 stepeni , sledi da je ta visina ustvari jednakokraki trougao hipotenuze 5cm, te je ta visina ustvari 5 / koren iz 2...

A koliki je ugao ?
Pa pokazali smo da su slicni ovi mali trouglici plavi i beli , tj da je ugao koji zaglapa stranica kvadrata gore sa visinom jednak uglu na osnovici dole desno belom...

E sad to bi znacilo da je ugao iako se ovako ne vidi 45stepeni...
Te ispada da je dijagonala kvadrata ustvari hipotenuza gde su strane 5 / koren 2, tj da je dijagonala kvadrata 5cm..

Sto ce reci da je povrsina 25kvcm /2
To ovako pesaka...
Ebiga, ovo 6cm je mokri peskir, tj podatak koji nam nije potreban, sto moze da znaci da sam pogresio negde u zakljucivanju , a moze i da ne znaci....

Bitno je samo odrediti duzinu stranice kvadrata, jer je P=a^2, dakle a=?

Pokusala sam preko gornjeg trougla, sa Pitagorinom teoremom, ali 36 = a^2 + b^2 (1)
Nisu bas zbogni brojevi.. ali eto jednacine sa dviej nepoznate.

A ako se provuce dijagonala u kvadratu, a znam da je zbir unutrasnjih uglova 180, onda dobijem da....nista ovo, to je prepostavka.

Ako iskoristim odnos stranica, postavim jednu jednacinu sa tri nepoznate.
a:b = x:6
gdje je x = 5-k, gdje je k duzina ispod (treba slika da pokazem).

Sada sam to svela sa tri na dvije nepoznate, uvrstivsi ono od gore (1)
E dalje bih jos pokusavala, ali nemam vremena :(
Zbir unutrasnjih uglova, proporcije, Pitagorina teorema, trigonometrija...

Podelimo plavi kvadrat dijagonalom
Ako je plavo kvadrat, onda je ugao 90 stepeni..
Ugao koji je oznacen na slici je 45 stepeni , tj pola od toga...
To znaci da je Dijagonala kvadrata koja je zajednicka i za trougao 45 ustvari cetralni i periferni ugao..
Sto znaci da je teme plavog kvadrata ustvari centar kruga na kojem su teme od 45 stepeni , i ostala dva temena tog kvadrata...
To znaci da je razdaljina ovog temena gde pise 45 od temena plavog kvadrata jednaka stranici kvadrata...
Ja trenutno ne koristim nista, samo nabacujem sta jeste..
Znaci da je trougao sa stranicom 5cm jednakokraki ,, doduse ne znamo mu jos ugao...
Ali mozemo da znamo posto je taj ugao duplo veci od ugla koji pravi dijagonala plavog kvadrata sa osnovom trougla..

Sad bi mogli da uradimo sta god hocemo...

Centralni ugao koji gleda na 5cm je duplo veci nego ugao 45+mali jednakokraki...

Pogledajte prilog 1603191
I ja sam to pomislila, ali sam onda skontala da je to moja prepostavka i to sam otpisala.

1725352063159.png

Ovo je kljucno , ako iz temena kvadrata spustimo visinu....dobijamo ova dva trougla
oni su slicni , unakrsan ugao , jedan ugao prav, treci mora da je isti...

Ali to bi znacilo da je ugao beli u cosku jednak uglu plavom gore...
I tu je greska....na brzinu sam prebacio zbirove...
Visina jeste 5cm / koren 2

Проблемједелимично логичкеприроде.

Ако замислимо да је цео троугао деформабилан .... и пустимо да квадрат 'падне' ....на X осу

схватижемо да је тражење углова ... висина .. у троуглу 5/6 ...... и осталога само димна завеса

страница А је 5 пута корен два са два

Па ј еповршина квадрата 25 пута два подељено са четири односно 12.5 цм квадтарних

п.с

за који разред основне је овај задатак ?

Image1.jpg

Pa ja bih rekao da je površina kvadrata 18 cm².
Pozdravio vas Pitagora.
:think: :cross:

Odakle ti da je pola od toga?

јавља му се

Poslednja izmena:
Ако замислимо да је цео троугао деформабилан .... и пустимо да квадрат 'падне' ....на X осу
схватижемо да је тражење углова ... висина .. у троуглу 5/6 ...... и осталога само димна завеса
Па ј еповршина квадрата 25 пута два подељено са четири односно 12.5 цм квадтарних
п.с

Pogledajte prilog 1603634

јавља му се

Појма ти немаш

:cross:

Poslednja izmena:

п.с

Pogledajte prilog 1603634

??? Ako kvadrat padne na x-osu, onaj prvi krak više NIJE 5 cm....

Back