Kako spojiti 2 HD-a,na jednom XP na drugom Linux Mint?

Marusha81

Početnik
Poruka
15
Unapred se izvinjavam ako vec postoji tema ali nisam nisam nasao.. Naime,imam instaliran Xp x64 na jednom sata HD-u,i zeleo bih spojiti drugi Hd na kome je vec instaliran Linux Mint 7.Pri pokusaju spajanja,javio se problem sa GRUB-om,tj ne bootuje se ni jedan sistem.Probao sam da ih podesim u bios-u pojedinacno,ali bez uspeha.Molio bih pomoc,znaci da napravim dual boot sa 2 HD-a. Nadam se da ste razumeli. Unapred hvala

Unapred se izvinjavam ako vec postoji tema ali nisam nisam nasao.. Naime,imam instaliran Xp x64 na jednom sata HD-u,i zeleo bih spojiti drugi Hd na kome je vec instaliran Linux Mint 7.Pri pokusaju spajanja,javio se problem sa GRUB-om,tj ne bootuje se ni jedan sistem.Probao sam da ih podesim u bios-u pojedinacno,ali bez uspeha.Molio bih pomoc,znaci da napravim dual boot sa 2 HD-a. Nadam se da ste razumeli. Unapred hvala

Nisam bas siguran kao to ide, al ajde da napisem. Mozda ti pomogne. ;)

Potrebno je prvo da namestis da ti jedan hard disk bude master a drugi slave. To se radi postavljanjem preklopnika u odgovarajuci polozaj na samom hard disku.
Moj savet ti je da stavis da ti hard disk sa Linux Mintom bude master, a sa Windowsom slave.
Zasto?
Zato sto bi se onda pokrenuo Linux Mint i mogao bi da uradis update GRUB sto bi dodalo i xp samom grubu. Kasnije mozes da podesis koji OS da ti bude prvi na listi.

Nadam se da ovo moze da ti pomogne :)

постави тако да ти HD са Минтом буде први а HD са Win други (за почетак би то могао да урадиш и физички- повезивањем одговарајућег харда на одговарајуће место на матичној)... На тај начин би требало да се покрене Минт (уколико је груб инсталиран на том харду).

Ако ти ово не упали онда подеси овако како сам ти написао и покрени Минт са Компакт диска или УСБ-а те потражи по форумима како се враћа/инсталира груб на жељену партицију/хард ...

Hvala svima na odgovorima,ali jos nisam uspeo da resim problem.. Naime,na HD sata je Win Xp x64,a na Hd ata je Mint.Kada spojim oba i podesim da 1st boot bude Mint,nece da se podigne mint ni sa live cd-a,izbaci neku gresku,i nakon toga se obrisu oba boot-a,tj ne podize ni jedan,pa moram da kacim jedan po jedan disk i posebno sredjujem boot.Neka ideja..? P.s. Nisam napomenuo da sam relativno nov sa linuxom,ali se snalazim..

Hvala svima na odgovorima,ali jos nisam uspeo da resim problem.. Naime,na HD sata je Win Xp x64,a na Hd ata je Mint.Kada spojim oba i podesim da 1st boot bude Mint,nece da se podigne mint ni sa live cd-a,izbaci neku gresku,i nakon toga se obrisu oba boot-a,tj ne podize ni jedan,pa moram da kacim jedan po jedan disk i posebno sredjujem boot.Neka ideja..? P.s. Nisam napomenuo da sam relativno nov sa linuxom,ali se snalazim..

Pa nemoj stavljati 1st boot taj HDD sa Mint-om, ako hoćeš da podigneš Live CD.

znam da kada instaliras na 1 hardu idu prvo stariji OS-i pa noviji,win95-98-me....xp-vista -7 ,tim redosledom,a kada se kombinuje sa linux-om on ide poslednji,znaci prvo win pa linux
e sad,sto se tice instalacije na 2 harda,nisam siguran ali mislim da onaj sa windowom mora biti primaran, master,a sa linux-om slave kako bi ti nudio opcije biranja prilikom boot-a

znam da kada instaliras na 1 hardu idu prvo stariji OS-i pa noviji,win95-98-me....xp-vista -7 ,tim redosledom,a kada se kombinuje sa linux-om on ide poslednji,znaci prvo win pa linux
e sad,sto se tice instalacije na 2 harda,nisam siguran ali mislim da onaj sa windowom mora biti primaran, master,a sa linux-om slave kako bi ti nudio opcije biranja prilikom boot-a

Ovo ti je tačno za redoslijed, jer Linux prepoznaje sve sisteme i uredno se instalira preko. A ovo za Master-Slave nema veze uopšte. Linux će uvijek ponuditi izbor OSa, čak i kada je jedini na računaru.

HDD sata je Win Xp x64 je automatski master HDD (sata je uvek master), dakle moras HDD ata Mint 7 da podesis u Slave.
Neka ti u biosu prvi bude Xp a Drugi Mint 7.
To je to pzzz

Poslednja izmena:
HDD sata je Win Xp x64 je automatski master HDD (sata je uvek master), dakle moras HDD ata Mint 7 da podesis u Slave.
To je to pzzz

Prije će biti da je SATA na neki način "Cable Select".

Ne bi rekao da ovako ide. On treba da boot-a Linuxov Grub, da bi na njemu imao odabir OS-a.

Back