Kako se zaštititi od zlostavljača koji ima ``diskrecionu moć``?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Bergie

Iskusan
Banovan
Poruka
5.151
Nisam iz prve bio siguran da je ovo tema za Psihologiju ali kako fibula sadrži elemente poput strasti, zaštitništva, sukoba, intrige, negacije i osvetoljubivosti, povređene sujete i saosećanja, na kraju sam ipak zaključio da se obraćam sa pravog mesta.

Elem, ovako. Jedan moj prijatelj, nije važno koji, predani forumaš ima jedan problem. Dakle ovo nije stereotip iz Drage Savete, ne radi se o meni već o jednom mom prijatelju. :D

Taj prijatelj se žali da ga zlostavlja jedan ni manje ni više nego moderator ili službeno lice u virtuelnom prostoru. Nije dakle naivna stvar.

Čitava ujdurma je počela tako što se on onako usputno sukobio na nekoliko rasprava sa jednim nikom koji se izjašnjava kao: žensko, jer ga je ona nešto bez veze prozivala. I posle par poklapanja u tim verbalnim duelima koje je dotična doživela, ona se naljuti i po sopstvenom priznanju stavi mog prijatelja na ignor listu. I tačka.

No, da nevolja bude veća, taj ženski nik je sklon zlostavljanju drugih ženskih nikova širom tog foruma i voli da druge diskutantkinje naziva ludačama, usedelicima, budalama i tako to. Kako on kaže, jedna isprazno nadobudna osoba koja jedva sastavi rečenicu ali svaku uredno koristi da isproziva nekog od prisutnih i to najčešće sasvim neopravdano.

E sad, ovaj moj prijatelj, inače veoma fin i pravdoljubiv čovek se usprotivio toj praksi i počeo da joj skreće pažnju kako nije u redu to što radi, što prati određene ljude i napada ih na ličnoj osnovi i potpuno van konteksta diskusije, mada se nije nadao nekakvoj reakciji jer je kao što sam već rekao, na ignor listi je osobe kojoj se obraća.

Međutim i ne lezi vraže, ženski nik po svemu sudeći sklon obmani, nije držao mog prijatelja na ignor listi već je pomno čitao par vakela koje joj je uputio i on nju tu izgleda ujede za srce jer ona nije očito bila spremna za konstruktivnu kritiku.

I kako to obično biva sa sujetnim ženama ona brže bolje nađe Radoša zvanog Džoni koji je ujedno i službeno lice odnosno moderator na pomenutom forumu.

I ona njemu tu verovatno ofajta revere suzama, znaš Džoni, taj i taj ne govori u superlativu o meni, on brani one glupače, a one su tako fuj, moj prijatelj pretpostavlja da je pala neka takva tužbalica.

I u Džoniju se trenutno probudi pater familias, pa taj li će nikogović moju štićenicu da proziva?! Sunce ću mu hebem žarko!!!

Pa ožeži on prvo jedan warn, pa pa drugi warn, pod potpuno bezveznim obrazloženjima, kao ovaj moj drug provocira i to samo zato što je pitao jel nešto tačno ili nije, i moj prijatelj se nađe u čudu!

Sistemska nepravda se vrši nada mnom, kaže on sebi.

Ali ne klone duhom već odluči da mi se obrati za savet.

I ja kažem, znaš matori, ja takve nedaće nisam imao, moj odnos sa moderacijom je vazda bio korektan i dobrosusedski ali mogu recimo da postavim temu koja opisuje tvoju muku, pa da ljudi sa neutralnog stanovišta prokomentarišu i možda daju neki dobar predlog.

I tako, evo pa vi kažite šta mu je činiti?

Kako da se zaštiti od nepravde i zlostavljanja od strane lica sa ovlašćenjima…?

Poslednja izmena:
Kako da se zaštiti od nepravde i zlostavljanja od strane lica sa ovlašćenjima…?

"Moderatori su na forumu ono što su izbacivači u realnom svetu, a naziv 'moderator' je zapravo eufemizam, da bi sve izgledalo lepše. Prema tome, kad se sledeći put nadjete 'oči u oči' sa modom, zamislite ga kao ćelavog, debelog bilmeza koji stoji na vratima nekog kluba. Tako ćete lakše shvatiti s kim imate posla."

***. Šuti i trpi.:mrgreen:

Neka pročita ovaj dobar esej,odakle je preuzeta ova citirana mudrost:

..........

Poslednja izmena od moderatora:
"Moderatori su na forumu ono što su izbacivači u realnom svetu, a naziv 'moderator' je zapravo eufemizam, da bi sve izgledalo lepše. Prema tome, kad se sledeći put nadjete 'oči u oči' sa modom, zamislite ga kao ćelavog, debelog bilmeza koji stoji na vratima nekog kluba. Tako ćete lakše shvatiti s kim imate posla."

***. Šuti i trpi.:mrgreen:

Neka pročita ovaj dobar esej,odakle je preuzeta ova citirana mudrost:

Pazi, krenimo od jedne rečenice koja stoji u dobrom tekstu čiji si link priložio:

Moderatori bi trebalo da odredjuju duh foruma, njegov sadržaj, način i pravac u kojem on ide.

Upravo zbog ovakvog nečeg sam bio u dilemi kakav odgovor treba da dam prijatelju pa sam izabrao javnu raspravu.

Moja dilema sa dakle sastoji u tome da nisam siguran da je dobro ćutke trpeti zlostavljanje jer takvo ponašanje zapravo ohrabruje zlostavljača.

I evo hipotetički, kad se pomenuti par iživi na mom prijatelju preći će na nekog drugog ko im se ne dopada iz nekog razloga pa tako redom dok ne zavedu sopstvenu strahovladu.

To je dakle jedan opasan obliko ponašanja i uzurpiranja makar i virtuelne moći.

Kao rađanje fašizma na primer. Jedni tuku, drugi ćute i sutra Hitler kancelar! Kako, zašto? Pa tako...

Poslednja izmena od moderatora:
Bergie,
Moje lično shvatanje je da nas svako iskustvo sa drugim ljudima uči nečemu o nama samim - u smislu da korigujemo svoj stav, shvatanje i odnos prema životu u celini podižući ga na viši nivo. Iz tih razloga rado citiram jedan stih iz Biblije (nezavisno što nisam sledbenik Hrišćanstva) a koji glasi: "Ko se žesti za tudju raspru (prepirku), hvata kera za uši (izvuče deblji kraj)..."
Čak i onda ako neko počne nasrtati na nas uvek se može naći metoda koja je najdelotvornija, pod uslovom da i sami ne koristimo suptilnu metodu nasrtanja na druge sagovornije a da toga nismo ni svesni pa onda kada dobijemo nokaut pitamo se; "Šta im bi? Ja tako fin a oni ..."

Bergie,
Moje lično shvatanje je da nas svako iskustvo sa drugim ljudima uči nečemu o nama samim - u smislu da korigujemo svoj stav, shvatanje i odnos prema životu u celini podižući ga na viši nivo. Iz tih razloga rado citiram jedan stih iz Biblije (nezavisno što nisam sledbenik Hrišćanstva) a koji glasi: "Ko se žesti za tudju raspru (prepirku), hvata kera za uši (izvuče deblji kraj)..."
Čak i onda ako neko počne nasrtati na nas uvek se može naći metoda koja je najdelotvornija, pod uslovom da i sami ne koristimo suptilnu metodu nasrtanja na druge sagovornije a da toga nismo ni svesni pa onda kada dobijemo nokaut pitamo se; "Šta im bi? Ja tako fin a oni ..."

Druže Luis, poštujem stavove zasnovane na religijskim učenjima ali sa žaljenjem moram da te informišem da isti sadrže nešto što bi moglo da se nazove i forsiranje uloge pasivne žrtve što je u izvesnoj meri navođenje na životni defetizam a to razne sekte koriste kao mehanizam programiranja umno nejakih.

Jednom prilikom sam nabasao na situaciju ovakvu: pripadnik jedne manjinske zajednice šamara žensku osobu na ulici.

Ja priđem i sprečim nastavak maltertiranja, ženska osoba pobegne u nepoznatom pravcu kao i pripadnik manjine ali pripadnik manjine se posle pola minuta pojavi sa još pet pripadnika iste manjine koji su bili naoružani raznim oštrim i tupim predmetima i oni krenu da me jure.

Izvućem se ja iz svega toga hitrim korakom i da ne dužim, šta je dakle naravoučenije:

Vi što se deklarišete kao ljudi od vere neretko okrećete glavu pred strašnim nepravdama i za svoj kukavičluk neretko tražite alibi u stihovima svetih knjiga.

Nema 100% primenjivog recepta za život ni u jednoj knjizi dragi druže Krstiću...

Poslednja izmena:
Ljudi su takvi kakvi jesu, nikada neće biti drugačiji. Ako se sa čovekom ne slažeš nikakva rasprava neće pomoći da se bolje razumeš. Oni koji imaju vlasti određuju pravila. Naše je da ih poštujemo ili da napustimo područije na kojem ti imaju vlast. Najžeće se ljudi svađaju kad se ne razumeju ili suviše lično shvate nečiji komentar. Smatram da je poželjno izneti svoje mišljenje ali je nepoželjno očekivati da bude opšteprihvaćeno. Tako očekivanje brzo prelazi u nametanje i tiraniju. Neko će, možda, u iznetom stavu pronaći sebe i rešenje za neku svoju situaciju.
"Budimo ljudi"
"Lako je plitku vodu zamutiti i budalu naljutiti"
"Mudar čovek podjednako mirno prihvata i kritiku i pohvalu"
"Junak nepravdu niti čini niti trpi"
Junaštvo je zaštiti sebe od drugoga, a čojstvo je zaštititi derugago od sebe"

Lepo je imati prijatelja koji se snagom svoje reči bori za prijatelja. Takvi su danas retkost

Nego.. kada pomenuh snagu reči .... To što su pomenuta ženska osoba i pomenuti muškarac koji je pao na njene suze odlučili da primene "silu" je u stvari dokaz koliko je njihova reč slaba u poredjenju sa rečju Vašeg prijatelja. Napisana ili izgovorena reč je odraz snage uma, a kako je u pitanju Vaš prijatelj, predpostavljam da je i on dovoljno rečit i bistrog uma kao i Vi, bar sudeći po komentarima koje ostavljate u svojim postovima.

Ne bih se ja tu mnogo jedio. Snaga uma je neprolazna kategorija i može samo da jača, dok snaga oslikana primenom represivnih mera koje su na raspolaganju nekome zbog funkcije koja mu je omogućena je trenutna i prolazna kategorija. Ako bi merili ta dva skora, Vaš prijatelj je ubedljivi pobednik, kao i Vi sa njim

Naše je da ih poštujemo ili da napustimo područije na kojem ti imaju vlast.

Sa ostalim bih se složio sem sa citiranim.

Cilj svake torture i jeste prisila na odstupanje.

Međutim koliko sam ja ukapirao forum na kome piše moj prijatelj je jednako njegov koliko i zlostavljačev odnosno zlostavljačeve štićenice.

Osim toga koliko sam shvatio zlostavljač zapravo uzurpira pravila foruma i koristi ovlašćenja u svrhu obračuna koji su pre lični nego oficijelni.

On se koristi oficijelnim obrazloženjima iako u pisanjima mog prijatelja nema navoda za koje ga zlostavljač tereti što ukazuje na direktno kršenje ovlašćenja i kao što rekoh uzurpaciju položaja.

nek nekako dozna stvarni identitet koji stoji iza tog virtuelnoga autoriteta..pa neka ga priupita za zdravlje junacko..negde u mraku ..bez svedoka he he..

nebitna je snaga sile koja te napada..vec vrednost onoga sto branis

Tek onda bi to bio trijumf nasilnika.Jer onda bi imali moralno pokriće za svoje nasilje .Dokle god oštećena strana traži svoje pravo isključivo legalnim metodama, delovanje ovih osoba neće imati podršku i svaki pokušaj da im se pomogne da se iskobeljaju iz nezgodne pozicije u kojoj su sami sebe doveli će dovesti do osude .

Sa ostalim bih se složio sem sa citiranim.

Cilj svake torture i jeste prisila na odstupanje.

Međutim koliko sam ja ukapirao forum na kome piše moj prijatelj je jednako njegov koliko i zlostavljačev odnosno zlostavljačeve štićenice.

Osim toga koliko sam shvatio zlostavljač zapravo uzurpira pravila foruma i koristi ovlašćenja u svrhu obračuna koji su pre lični nego oficijelni.

On se koristi oficijelnim obrazloženjima iako u pisanjima mog prijatelja nema navoda za koje ga zlostavljač tereti što ukazuje na direktno kršenje ovlašćenja i kao što rekoh uzurpaciju položaja.
Mislim da razumem šta hoćeš da kažeš. U pravu si.
Neko može da zloupotrebi položaj, ali ti ne možeš da se izboriš s njim. Nemaš ni bojno polje ni bojno oružje. Nema ni ja,ni bilo ko drugi. Na neki način mi smo u njihovoj kući, oni su domaćini, njihovo je igralište. Brzo i lako mogu sve da bespovratno obrišu, sve tvoje argumente, ma koliko da su jaki.
Naravno, takvo ponašanje ima i povratni efekat na njihovo igralište, vreme donese pravdu u nekom obliku.
Ipak, jedino što pojedinac može- to je da nepovratno napusti igralište. Čak nema ni mogućnost da drugim igračima predoči nepisana pravila.

Druže Luis, poštujem stavove zasnovane na religijskim učenjima ali sa žaljenjem moram da te informišem da isti sadrže nešto što bi moglo da se nazove i forsiranje uloge pasivne žrtve što je u izvesnoj meri navođenje na životni defetizam a to razne sekte koriste kao mehanizam programiranja umno nejakih.

Jednom prilikom sam nabasao na situaciju ovakvu: pripadnik jedne manjinske zajednice šamara žensku osobu na ulici.

Ja priđem i sprečim nastavak maltertiranja, ženska osoba pobegne u nepoznatom pravcu kao i pripadnik manjine ali pripadnik manjine se posle pola minuta pojavi sa još pet pripadnika iste manjine koji su bili naoružani raznim oštrim i tupim predmetima i oni krenu da me jure.

Izvućem se ja iz svega toga hitrim korakom i da ne dužim, šta je dakle naravoučenije:

Vi što se proklamujete kao ljudi od vere neretko okrećete glavu pred strašnim nepravdama i za svoj kukavičluk neretko tražite alibi u stihovima svetih knjiga.

Nema 100% primenjivog recepta za život ni u jednoj knjizi dragi druže Krstiću...

?????? :hvala:

Poslednja izmena:
Na neki način mi smo u njihovoj kući, oni su domaćini, njihovo je igralište. Brzo i lako mogu sve da bespovratno obrišu, sve tvoje argumente, ma koliko da su jaki.
Naravno, takvo ponašanje ima i povratni efekat na njihovo igralište, vreme donese pravdu u nekom obliku.
Ipak, jedino što pojedinac može- to je da nepovratno napusti igralište. Čak nema ni mogućnost da drugim igračima predoči nepisana pravila.

Ne bih mogao da se zakunem za ovog mog prijatelja ali ja svakako eskapizam ne smatram isključivo proizvodom kukavičkog defetizma već u određenim okolnostima i mudrošću, sve naravno zavisi od konteksta, ne da se generalizovati.

Ipak imam utisak da se u ovoj zemlji odvija jedan proces u ljudima koji bih mogao definisati čak i opasnim.

Naime, usled frustracije koja predugo traje, još od početka 90ih prag tolerancije na torturu kod šireg populusa je podignut na sumanute visine. Ljudi iznureni zlostavljanjem i nepravdom neselektivno uključuju odbrambene mehanizme psihe i danas oni koji ni od pesničenja nisu zazirali šmugnu i pred povišenim tonom.

U političkom smislu, tzv. demokratska vlast umesto da se bori za vraćanje dostojanstva ljudima ona im ga dodatno oduzima jer je uvidela da je to isplativ mehanizam održavanja pokornosti.

Ja često naglašavam da ovo karakteriše ukidanje prava žalbe.

Ako vas doktor tretira kao životinju u ordinaciji odgovor na vašu žalbu zdravstvenoj inspekciji će biti ciničan, ako vam nastavnik udari dete u školi ministarstvo prosvete će vas odhebati tipskim odgovorom, ako tužite život vam se pretvara u beskrajan proces.

Ako pak bijete ko što je predložio drug Navar tek onda ćete postati objekat sistemske torture, naravno ako niste licencirani za privilegiju fizičkog obračunavanja.

Sve u svemu, otići sa nekog foruma i nije neki problem ali napustiti život već jeste.

Ako možemo pobeći od virtuelne torture od životne nikako ne možemo.

A sistemska tortura je srpska svakodnevica. A masa ne uzvraća udarac. Svi žive u strahu koji im je medijski usađen, da će biti izvučeni iz gomile pretučeni, zapišani i uvaljani u katran i perje.

Poslednja izmena:
Tek onda bi to bio trijumf nasilnika.Jer onda bi imali moralno pokriće za svoje nasilje .Dokle god oštećena strana traži svoje pravo isključivo legalnim metodama, delovanje ovih osoba neće imati podršku i svaki pokušaj da im se pomogne da se iskobeljaju iz nezgodne pozicije u kojoj su sami sebe doveli će dovesti do osude .

vidis grdno se varas u toj svojoj proceni..dokle god zrtva trazi svoja prava legalnim metodama trpece nasilje ..ne samo od nasilnika nego i od institucija sistema..zrtve pogotovo u srbiji ne mogu da ostvare svoja prava ni posle dvajes godina sudskog postupka..treba li da te podsetim da smo recimo zemlja sa najvecim brojem predmeta na evropskom sudu za ljudska prava u strazburu ..i takodje zemlja koja je i najvise puta osudjivana na tom sudu,,jer institucije sistema ove drzave glatko bez blama gaze po najosnovnijim pravnim nacelima i normama..

kloniranjem, igricama, uzvracanjem zlostavljanja na drugi nacin i drugacijem nivou. ako mu je bas stalo. ovako najverovatnije ga maltretiraju, jer ne znaju sta sa njim da rade i uzvrate mu. da nisu na tzv. vl funkciji bili bi mu vecera. ma samo neka pomisli da ih od njega deli par dugmic....sustinski slabasna odbrana. a nikome nije do zore gorela.:lol: a i ne kontam, mislim kontam principe, ali 4um nije nesto toliko zivotno bitno da bi se nervirali.

nek nekako dozna stvarni identitet koji stoji iza tog virtuelnoga autoriteta..pa neka ga priupita za zdravlje junacko..negde u mraku ..bez svedoka he he..

nebitna je snaga sile koja te napada..vec vrednost onoga sto branis

super je ideja, resila bi mnogo toga.ali je istovremeno cilj da sve ostane u okviru virtuelnog, a ne da se pomesa sa realnim svetom.

ispravljanje krivih drina u vl svetu je cesto sizifov posao i ne isplati se. gube se vreme i energija nizasta. neka se/njih zaebava umesto sto se nervira i prihvata ozbiljno.

Ma naravno no nisu u pitanju krive Drine, radi se o mikrouzorku čiji je sadržaj ekvivalentan onome što je većem delu potpuno obespravljenog naroda svakodnevica.

Ja razumem recimo izdržavana lica, njima je neobično da se neko susreće sa ovakvim problemima, čude se, pitaju jel te neko maltretira?

Pa svako ko radi, ide kod lekara, u školu, vozi automobil, menja dokumente, registruje auto, konkuriše ta šta god, živi u zgradi, traži alimentaciju, pripada nekoj prezrenoj manjini, ili jednostavno nije član vladajuće partije vrlo dobro oseća na koži to sistemsko zlostavljanje.

Kao da je čitav sistem postavljen tako da ljude onemogućava da normalno funkcionišu.

Suština pitanja je kako se odbraniti od konstantnog šikaniranja na svim nivoima? Kako zaštiti psihu od konstantne frustracije i ne klonuti duhom jer te recimo lekar ponižava ili neki sluga sistema tlači?

Suština pitanja je kako se odbraniti od konstantnog šikaniranja na svim nivoima? Kako zaštiti psihu od konstantne frustracije i ne klonuti duhom jer te recimo lekar ponižava ili neki sluga sistema tlači?

resenja su tu uvek u borbi..sam pojedinac tesko moze da naudi sistemu ali moze itekako da namuci i izmaltretira sistem..uostalom policija i pravosudje su nam na meti kontinualnih kritika institucija evropske unije..sta je osnovni problem srbije? policija i pravosudje..stalno na tapetu..al ovi ovde okrenu tezu pa pricaju kako su nam iz jevrope nahvalili reformu pravosudja..i sve te pakete zakona koje smo usvajali su u delimicno iskrivljenom obliku taman toliko da se u potpunosti opstruise prvna drzava..pravna drzava je ili pravna sto znaci u celosti ili nije pravna..ako postiji i jedan segment drzave u kome se ne postuju prava drzava ne moze da se nazove pravnom..a mi smo recomo skloski primer takozvane policijske drzave

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back