Imam 17g, visok sa 185cm i imam 63kg, to je za moju visinu malo. Potreban mi je savet kako da se ugojim, odnosno kakvu i koju hranu da koristim??
Hvala unapred.
Jednostavno. U teoriji lako u praksi teze. Moras na kraju dana da vise uneses kalorija nego sto potrosis na bazalni metabolizam i rad svih organa + fizicko mrdanje pocev od sedenaj i hodanja pa sve do treninga.....Bitno je i mnogo koje kalorije unosis i kakvog kvaliteta.
Trebas da pojacas pod br 1) proteinsku ishranu 2) slozene ugljene hidrate 3) zdrave masti
Vezbati anaerobne treninge, npr teretana i tegovi, kako bi se unete kalorije iskoristile za ugradnju u misice, a ne da bi se skladistile u salo, jer svaki visak ode u salo.... Nikom nije cilj da nabaci 10 kg-a u stomaku pa tako ni tebi. Cak i da si lud i da ti je to i cilj, nije zdravstveno dobro to uraditi zbog mogucih bolesti koej nastaju kao proizvod gojaznosti.
Mnogo je bitno kakav kvalitet neko ima, a ne sam kvantite, koji broj mu pokaze vaga.....
Dao sam ti smernice sta da radis, ostalo je na tebi da istrazujes.....Kao i svima sto kazem tako cu i tebi, ovo je citava nauka, vi dodjete i postavite pitanje u 2-3 recenice i nadate se ne znam kakvom odgovoru i jos zelite da taj nas odgovor "radi" 100% i da vam da 100% rezultat.
To je totalno van pameti. Ovo je mnooogo duboka tema i ne moze se reci u par recenica, to bi bilo isto kao kada bi dosao klinja iz zabavista i pitao nekog - Ok kako postoji ceo svet, sve sto postoji?
I onda ocekuje da mu mi obajsnimo citave nauke kao sto su fizika, astronomija, hemija, matematika, u par pasusa, a da on cak nema nikakvo znanje ni o osnovama tih nauka.
Jednostavno nije pedagoski moguce, a ni verbalno, ni digitalno, jer nema toliko ni vremena ni prostora niti sposobnosti da onaj koji pita to odjednom shvati.
Nema druge nego da se ide step-by-step tj korak po korak i uci polako i lagano, kao sto smo i svi radili.
Znaci ti moras da unosis vise kalorija nego sto istrosis. zvuci jednostavno i koncizno ali u isto vreme zvuci paradoxalno slozeno pa se javlajju mnoga pitanja - a koje kalorije, a kada da jedem, a koliko, a koja namirnica sadrzi koliko proteina, a koliko secera, a kada da spavam, a kada da treniram, a sta da treniram, a kada ovo a kada ono, - i onda ispadne slozeno.
Jedan isto dobar savet - Gledaj sta jedu bodibilderi i to i ti jedi. To ti je neka prirodna logika stvari - Ako gledas sta maratonac jede i kako on izgleda i kako trenira - sigurno neces uzeti njegov jelovnik. Kada pogledas kako izgleda strongman, powerlifter i bodibilder kako oni izgledaju, sta jedu i kako vezbaju - trebas se na njih ugledati.......Jer jednostavno, sve je to uslovljeno - da neko moze da digne onolike tezine mora da bude jak, da bi bio jak mora da ima veci misic nego prosecni ljudi, da bi imao veci misic mora da vezba, da bi mogao da vezba mora da unosi proteine puno i druge makronutrijente da bi misici rasli i obnavljali se ili ce da tupka u mestu, da bi neko unosio proteine mora da zna sta da jede, da bi neko znao sta da jede mora da ima ZNANJE.
Ako vec nemas znanje, pogledaj onda sta drugi rade, koji su uspesni, i tek onda dodji i pitaj nesto konkretno tipa - Da li da jedem pre pilece belo meso ili cevape? Da li da jedem banane ili pomorandze vise? Gde imas vise kalorija i proteina?
A ne samo "kakod a se ugojim"?
To pitanje je isto kao kada bi postavio fizicaru pitanje - Sta je u osnvoi svekolikog psotojanja, sta je bilo pre velikog praska?
Sta god ti ond odgovorio, tebi to nece biti jasno i neces razumeti i imaces jos dodatnih milion pitanja.
A zamisli kada bi svakom svakog dana ispocetka odgovarali sve..... trebalo bi nam `1000 zivota samo da vam izodgovaramo.
Zato, kada se dodje na forum, prvo se iscitaju sve teme, na svim podforumima, pa se tek onda postavi pitanje.