Kako se pravilno kaze Pukovac?

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.793
Kako se pravilno kaze pUkovac ili pukOvac posto se kod nas na juznjackom u svakodnevnom govoru kaze pukOvac. I sad po meni posto je Juznjacki grad logicno je da i ostatak Srbije uvazi nas naglasak naseg grada, ne mi da uvazavamo naglasak Vojvodjana ili Beogradjana?

Isto ajde kad sam vec otvorio temu o naglascima i recima da kazem da nije u redu da kad govorimo mi juznjaci onda se vi smejete kao mi nepismeni i odma nas ispravljate a kad govore vojvodjani po njihovom onda se ne smejete i nikad ih ne ispravljate!!!

Kako se pravilno kaze pUkovac ili pukOvac posto se kod nas na juznjackom u svakodnevnom govoru kaze pukOvac. I sad po meni posto je Juznjacki grad logicno je da i ostatak Srbije uvazi nas naglasak naseg grada, ne mi da uvazavamo naglasak Vojvodjana ili Beogradjana?

Isto ajde kad sam vec otvorio temu o naglascima i recima da kazem da nije u redu da kad govorimo mi juznjaci onda se vi smejete kao mi nepismeni i odma nas ispravljate a kad govore vojvodjani po njihovom onda se ne smejete i nikad ih ne ispravljate!!!

Е па лале су биле под немцима, и причају фруштук и фенстер, па је то ФЕНСИ, а ви батко на југ сте били под турци и блгари! то неје ни мало фенси!
....
Ваш нагласак је заправо РУСКИ, иначе, ал је битно да се Срби неком смеју...
Каже се исто као и ДОЉЕВАЦ, дакле ПУУКОоВАЦ.
Проблем решен!

Niko ne govori bolje od nas iz Raske.

Говори, Рудничани имају НАЈЧИСТИЈИ говор у васцелом народу СРБСКОМ!
Најчистији и најлепши говор, буквално и немају никакво заношење у говору.

a kad govore vojvodjani po njihovom onda se ne smejete i nikad ih ne ispravljate!!!
Mogu, sasvim slobodno, ti nepostojeći "vojvođani" da govor kako žele, ali oni koji nešto pišu, ukoliko žele da naglase svoju pismenost, morali bi da se drže normativa Srpskog književnog jezika … Samo to je pravilno, a sve drugo su gluposti dokonih polupismenjaka koji Internet koriste kako bi istakli koliko su zaostali …

Mogu, sasvim slobodno, ti nepostojeći "vojvođani" da govor kako žele, ali oni koji nešto pišu, ukoliko žele da naglase svoju pismenost, morali bi da se drže normativa Srpskog književnog jezika … Samo to je pravilno, a sve drugo su gluposti dokonih polupismenjaka koji Internet koriste kako bi istakli koliko su zaostali …
Pljujem ja na tvoj jezik koji je napravio mason po naradjenju hazara prokleti zlikovac vuk karadzic. Srbija je govorila slican jezik kao Ruski a ne ovaj koji danas govorimo!!!!!!!!!!!!!!! prokletinja je taj karadzic!!!!!!!!!!!!! koji je po naredjenju katolika i katolicke crkve satanisticke izmenio nas jezik da bi nas odvojili od nase brace Rusa

Sto je juznjackiji nas jezik on je blizi pravom izvornom Srpskom jeziku a sto je vise knjizevni to je losiji

Е па лале су биле под немцима, и причају фруштук и фенстер, па је то ФЕНСИ, а ви батко на југ сте били под турци и блгари! то неје ни мало фенси!
....
Ваш нагласак је заправо РУСКИ, иначе, ал је битно да се Срби неком смеју...
Каже се исто као и ДОЉЕВАЦ, дакле ПУУКОоВАЦ.
Проблем решен!

Говори, Рудничани имају НАЈЧИСТИЈИ говор у васцелом народу СРБСКОМ!
Најчистији и најлепши говор, буквално и немају никакво заношење у говору.

Netacno, kaze se onako kako se izgovara na lokalnom jeziku a to je PukOvac.
DOljevac je nesto drugo i on se tako i izgovara.

A da nEje fensi, nEje.

Postoji vec tema o akcentima, ali ajde, nisi video.
Pukovac ( ja ne znam sta je to) je za mene isto kao recimno i pukovnik. Zasto bih izgovarala pukoovnik?

Судећи по овој књизи из 1827.године, нагласци су били другачији него данашњи : глаВа, лоЗа, стреЛа, воДа..
content

content

И још примера , почев од стране бр. 28:
https://books.google.rs/books?id=NSlKAAAAcAAJ&pg=PA11&dq=о+српском+језику&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjAneCxjZDlAhXnwsQBHfjqAVUQ6AEIUTAF#v=onepage&q=о српском језику&f=false

Back