Како се постаје КАПИТАЛИСТА ???

jomini:
Dobro, to je uopštena definicija. Eremita je naglasak dao na ''kod nas''. Ima tu neko skriveno pitanje. Eremita, daj ti neki odgovor.

Kapitalista je kapitalista. Nema veze da li je kod nas ili u Madagaskaru. Definicija je jedna. To je kako kad bi mi rekao da sam dao uopštenu definiciju o struji pošto se misli na definiciju struje u našoj zemlji.

eremita:
Ево видиш Јом, ова тема је пример како ти, мигуд и Миланче - спамујете сваки покушај да се започне нека озбиљна тема.......стварно нема смисла......а после
када људи попизде и почну да се свађају онда се ви админи нађете паметни
да банујете и закључавате теме.........'ајде лаку ноћ - није за вас форум политика
него теме о парадајзу....... 8-)

:lol: :lol: :lol:

Milance, moze l' i eremita na jagnjece?:D

Bazicni koordinacioni mehanizam kapitalisticke ekonomije je trziste. Trziste, kao mehanizam koji dovodi do interakcije snadbevaca i potrosaca. Komunikacioni sistem u kojem se integrisu izbori ova dva elementa. Diktat trzista je etalon uspesnog poslovanja. Oni koji ga postuju bivaju nagradjeni; oni koji se ogluse, bivaju eliminisani.

Znam jos, hoces?:D Drzim ekonomiju u malom prstu.

ml2:
Ukratko: kapitalista je čovek koji raspolaže s novcem ili drugim materijalnim sredstvima koji investira u određene poslove. Cilj tog investiranja je uvećanje novčane mase ili drugih materijalnih dobara kojima kapitalista raspolaže. Kapitalista može, a ne mora, lično da rukovodi poslom u koji je investirao materijalna dobra.
kapitalizam = ekonomski sistem u kome su sredstav za proizvodnju u privatnom vlasnistvu...kapital se ulaze na slobodnom trzistu ( trziste regulisano ponudom i potraznjom )...modernije/razvijenije zemlje su kapitalisticke ali ni jedna nije 100%...uglavnom je mjesavina u pitanju ali preovladava kapitalizam.

ml2:
Kapitalista je svako ko ulaže materijalna dobra u određeni posao koji mu može, a ne mora, doneti dobit.

Kapitalista je preprodavac mobilih telefona, švercer, čovek koji je otvorio trafiku......

Gde si to pokupio? I nema potrebe da se pozivaš na prvobitnu akumulaciju kapitala.

Švercer je čak i u Srbiji samo švercer, neko ko "posluje" u sivoj zoni i zaobilazi sistem, a lice savremenog kapitalizma izgleda otprilike ovako:
I više ima veze sa monopolom nego sa slobodnim tržištem.

BH69.jpg

Sistem koji pruža priliku jednom čoveku da uveća svoj lični kapital do 46.5 milijardi dolara (trenutno blago krizira jer je pre par godina imao 80), dok milioni ljudi gladuju, po meni nije baš o.k.

Neispavana:
Gde si to pokupio? I nema potrebe da se pozivaš na prvobitnu akumulaciju kapitala.

Zašto?

Neispavana:
Švercer je čak i u Srbiji samo švercer, neko ko "posluje" u sivoj zoni i zaobilazi sistem, a lice savremenog kapitalizma izgleda otprilike ovako:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=2719576&postcount=15

Švercer je mali kapitalista dok je čovek koji ulaže i obrće veliki kapital veliki kaptalista.

Neispavana:
Sistem koji pruža priliku jednom čoveku da uveća svoj lični kapital do 46.5 milijardi dolara (trenutno blago krizira jer je pre par godina imao 80), dok milioni ljudi gladuju, po meni nije baš o.k.

Slažem se u potpunosti.

migud:
Dobro dosli u predvorje kapitalizma. Kompetitivan trzisni sistem-privatno vlasnistvo, sloboda-hmmm- izbora, vlastiti interes kao dominantan motiv-ja bih rekla primarni, ogranicena uloga za drzavu, mogucnost tranzitnosti trzisnog sistema.

Kapitalista-individua koja poseduje kapital, te koja ga kontrolise-investira, inicira inovacije, iskoristava resurse kako bi se pospesila proizvodnja, usluge...

Bolje se nasli.:D

Pogledaj:"The capitalist power pyramid"-William Dascavic,
"New totalitarian society"-Emil Vlajki
"Krise des Profits-Antwort des Kapitals"-Winfried Wolf(Die Wiederkehr des ordinaeren Kapitalismus)
"Kapitalismus im Koma"-Sahra Wagenknecht

za zainteresovane ,vise, po potrebi.

Тема је:

Како се постаје КАПИТАЛИСТА ?

Ово питање ме већ дуже време мучи. Ако се, као бајаги, држава одредила и одрекла комунистичко-социјалистичке прошлости - и жели да пређе на капитализам
питам се какав ми то капитализам хоћемо? Како се постаје капиталиста? Како један поштен, талентован, интелигентан и вредан млад човек може постати капиталиста?
Шта то у нашим околностима уопште значи???

А шта ви мислите о томе ?

Суштина питања теме је КАКО СЕ ПОСТАЈЕ КАПИТАЛИСТА, наравно код нас. Узмимо рецимо да је неко од нас амбициозан и жели да постане капиталиста.
Како ће то постићи? Шта ће радити, предузимати? Конкретно .

Имате ли неку идеју ?

п.с. Дакле, уопште ме не интересују препричавања набифланих теоријских
дефиниција - него прича сведена на свакодневни живот око нас,наш живот.

ml2:
Da. Definicija je jednostavna. Kapitalista je pojedinac koji ulaže novac u posao sa ciljem da taj novac umnoži.

Švercer ulaže novac tako što kupuje robu. Tu robu on posle švercuje i prodaje, ostvarujući određenu razliku u ceni.

Kupi nešto za dinar proda za dva i on je uvećao svoj kapital.

Pitao si zašto i uputio me ovde.

Tvoja definicija nije potpuna i samim tim nije ni tačna.
Kapitalista je neko ko posluje (ili se bar trudi da svoje poslovanje takvim prikaže) u okviru postojećih zakona trudeći da ih poštuje. Švercer je, ipak, samo sitan kriminalac.

Sledeći tvoju logiku i narko bosovi, trgovci ljudima i slični su takođe kapitalisti. Koliko je meni poznato takvi se svugde u svetu progone, smatraju se kriminalcima, a nezakonito stečeni novac i imovina im se oduzimaju.

eremita:
Тема је:

Суштина питања теме је КАКО СЕ ПОСТАЈЕ КАПИТАЛИСТА, наравно код нас. Узмимо рецимо да је неко од нас амбициозан и жели да постане капиталиста.

Имате ли неку идеју ?

Ako je neko talentovan, ambiciozan i ima ideju koja može da donese profit, takva osoba ima i dobro polazište da postane preduzetnik.
Ako nema početni kapital i nema bogate rođake, može da se obrati nekoj od banaka, dobije kredit i krene u posao.
Kada otplati kredit, počne da zarađuje za sebe i državu, otvara nova radna mesta i investira u nove isplative poslove, on je manje-više primer koji se retko sreće: pošteni srpski kapitalista... 8-)

Neispavana:

BH69.jpg

Niko nije lupao nikoga po ušima da kupuje proizvode ove firme.
Poznato je čime se bave kao i da postoje alternative njihovim proizvodima. (manje više jeftinije te besplatne i funkcionalne)
Gospodin Gates je to - ZARADIO (iako nije sve naplatio).

Pružio je uslugu koja pomaže drugima da lakše završe svoje poslove koji im donose zaradu.

Sada, što je neko potekao iz imućne familije pa mu škola i nije trebala za razliku od drugih (Steven Jobs npr.) koji su ipak izgurali znanjem do statusa "najimućnijih" možemo da mlatimo do ujutru.

Inače, deo novca Gates usmerava na humanitarne akcije te je zbog toga proglašen najhumanijom ličnošću godine.

Nije to Srbenda koja leba nije jela.

eremita:
Тема је:

Ово питање ме већ дуже време мучи. Ако се, као бајаги, држава одредила и одрекла комунистичко-социјалистичке прошлости - и жели да пређе на капитализам
питам се какав ми то капитализам хоћемо? Како се постаје капиталиста? Како један поштен, талентован, интелигентан и вредан млад човек може постати капиталиста?

Имате ли неку идеју ?

citirao si malopre tvog dedu.E vidis ,u ono vreme se moglo,postenim radom dosta da postigne.Vecina ,preduzeca posle"oslobodjenja"je imala bazu predratnih firmi-Zmaj,Robne Kuce,Insa,dosta banki,Kragujevac,Nis.Ond su to "oslobodioci-oslobodili",il cele fabrike ko onu iz Rakovice poklonili braci Slovencima il siptarima il sl.
Danas ,da postanes kapitalista u Srbiji????samo ako ti" demokrate" odobre,das im njihov deo al ako im se jednog dana vise ne svidjas-il si postao teret-cao!ko kapitalista Kradoljub,il Arkan,il oni dileri sa otpadom -zaboravih im imena-kad se porokase pre par godina.Gore je navedeno vec pljacka narodne imovine-cak i ta Samoupravljacka preduzeca poslovase kako tako dok ih demosi ne dokrajcise.?zasto?
U interesu EU-nije da kurcata Srbija ima nezavisnu privredu,nego da je porobi njenim kapitalom a Srbi rade po njenom nahodjenju.Izgleda mi da si iz BG pa pogledaj oko sebe,kolko Nezavisnih srbskih preduzeca ostade.
A kapitalizam je na izdisaju-EU,USA,traze slobodno trziste za sebe ,svoje stite.Takodje bezbroj Multija prezivlava samo krajnje bezkrupoloznom igrom.
Naveo sam gore nesto literature,ako te interesuje,procitaj.
Kapitalizam o kome vecina misli ne postoji vec duze vreme.
Buducnost ekonomije ljudske rase bice vrsta "socijalizma"-znam vecini neprijatan izraz-al ako se zele izbeci ratovi ,revolucija ovog puta stvarna ,bednog dela stanovnistva,koji je svkomsekundu u porastu,nema drugog izlaza.

eremita:
Тема је:

Имате ли неку идеју ?

Idealno bi bilo da vec imas nesto novca za ulaganje...
Ako ne, onda ulazes ono sto imas...znanje, VREME i znoj...i onda za jedno 20 godinica imas neki kapital kojim mozes da raspolazes...
ili se zaduzis, uzmes kredit pa otvoris radnju...
pricao je Djelic jednom bas o ovoj temi...gde, sta i kako...

naravno ja sam se primio da je tema ozbiljna, a ako si ocekivao odgovore tipa: "nakrades se i onda si kapitalista", zaboravi da sam ista i napisao...

Kapitalista se postaje lakse nego se misli.
Treba imati neke preduslove, i ako ih covek ispunjava, i ako je odlucan i uporan, za nekoliko
meseci, moze postati kapitalista.

Preduslovi: dobra ideja, razradjena ideja, spremnost na neograniceno radno vreme, spremnost na neogranicenu predjenu kilometrazu, spremnost na rapidno gubljenje zivaca, i zdravlja, i , sto je najvaznije, a bez cega nema stvaranja kapitala: SPREMNOST DA RIZIKUJETE, DA SAV ULOZEN KAPITAL, U SLUCAJU VASE LOSE PROCENE, PROPADNE.........

Ako imate , dakle i dobru , razradjenu ideju, i spremnost da mnooooogo radite, i da rizikujete sve sto imate od kapitala, pristupate realizaciji...

Ako nemate vec odvojen novac za pokretanje biznisa, obratite se banci, koja ce vam radu ,odobriti kredit uz ulozenu hipoteku , kao garanciju..........tu , vec ulazite u fazu rizika , i pokazuje se koliko ste samouvereni u svoj projekat, i koliko ste spremni da rizikujete,

Ako prebrodite taj deo , imate i ideju i kapital...........ostalo je realizacija , i tehnicki deo..

Otvorili ste firmu, ulozili novac, imate dug prema banci, imate hipoteku, imate pocetak cira na zelucu, ...........dakle, vec ste postali pravi, mali kapitalista...

Prica se dalje odvija zavisno od validnosti vase ideje, biznis plana, rada, i srece...........

Nakon godinu dana, ne pre.........rezultati se pokazuju jasno..ili ste uspeli, sto je znak da cete, razvijajuci posao biti uspesni, ili ste pukli..........

Ako sve padne u vodu, uvek ostaje alternativa pljacke banke, ili nekog slicnog, Srpskog, oprobanog metoda.......

pons:
U interesu EU-nije da kurcata Srbija ima nezavisnu privredu,nego da je porobi njenim kapitalom a Srbi rade po njenom nahodjenju.Izgleda mi da si iz BG pa pogledaj oko sebe,kolko Nezavisnih srbskih preduzeca ostade.
A kapitalizam je na izdisaju-EU,USA,traze slobodno trziste za sebe ,svoje stite.Takodje bezbroj Multija prezivlava samo krajnje bezkrupoloznom igrom.
Naveo sam gore nesto literature,ako te interesuje,procitaj.
Kapitalizam o kome vecina misli ne postoji vec duze vreme.
Buducnost ekonomije ljudske rase bice vrsta "socijalizma"-znam vecini neprijatan izraz-al ako se zele izbeci ratovi ,revolucija ovog puta stvarna ,bednog dela stanovnistva,koji je svkomsekundu u porastu,nema drugog izlaza.

bojim se da si oko ovoga prilicno u zabludi...

Iron Lord:
Dakle tema je naši komunisti glume kapitaliste omladini.
Kupili stanove za 100 DEM i nemaju nameru da omoguće drugima to isto.
Da ne nabrajam sve crnjake crvenih "kapitalista".

Ko im je kriv ako su pljunuli 100 DM za pišljivih, recimo, 70 kvadrata. Pametni su to isto platili oko 5 DM :lol:

Svakog kapitalistu, pa i crvenog, odlikuje između ostalog i to da ume da iskoristi šansu, mada, nisam znala da se kapitalista postaje kupovinom 1 stana sa siću...

A, što se tiče B.G.svako, ko ilole poznaje njegovu poslovnu biografiju, zna kako i na koji način je sazidao svoju imperiju. I koji ugovor sa kojom kompanijom mu je to omućio. Čist monopol.

I Lorde, molim Vas --- take it easy.....

Back