Kako se ponašati u crkvi?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
382.230
Ulazak u hram treba biti tih, lagan i sa poštovanjem

Ponašanje u crkvi treba da izgleda ovako:

Ulazak u hram treba biti tih, lagan i sa dubokim strahopoštovanjem. Kada se dođe na crkvena vrata, malo se zastane, prekrsti se i lagano pokloni prema hramu. Zatim se kupi sveća, odlazi se do mesta gde se pale sveće. Sveća se celiva i nameni se zašto se pali. Sveće za zdravlje pale se u gornjem delu svećnjaka ili palionice, a za pokoj duša u donjem delu. Kada se sveće zapale, tiho se odlazi i celiva ikona koja je u centralnom delu hrama. Stane se pred ikonu, dva puta se prekrsti, pokloni, zatim celiva ikona i još jednom se prekrsti i pokloni. Zatim se odlazi na neko slobodno mesto u hramu.

Na bogosluženju, muškarci obično stoje na desnoj, a žene na levoj strani lađe hrama. Na tom mestu se stoji mirno, bez okretanja, šetanja ili razgovora sa nekim ko stoji u blizini. Ako se oseti umor prilikom bogosluženja, najbolje je ili izaći iz hrama ili pojačati molitvu da se zamor savlada. Ruke stoje prekrštene na grudima ili spuštene niz telo. Takođe, pazi se na sveštenikove radnje, pa se treba prekrstiti svaki put kada se sveštenik prekrsti ili kada se u molitvi spomene ime Oca, Sina i Svetoga Duha. Krsti se, uz blag naklon i kada sveštenik kadi.

Za vreme čitanja Jevanđelja, Vhoda i propovedi, gde se ko zatekao tu stoji dok se ta radnja ne završi.Prilikom izlaska iz hrama, opet se celiva ikona, izađe se na vrata hrama, tiho i nečujno, ponovo se okrene prema unutrašnjosti hrama i smerno se prekrsti i pokloni.

Odevanje

Muškarci u hram ulaze gologlavi, a žene glave pokrivene pokrivene maramom. Neprikladno je u hram dolaziti u farmerkama, papučama, majicama, šortcevima, kratkim suknjama, golih ruku i slično.

Nafora

Nafora je hleb koje se vernicima deli na kraju svete liturgije. Nafora se uzima na sledeći način: polako u redu, prilazi se svešteniku koji deli naforu. Kada se dođe na red, prvo se prekrsti, a zatim na dlan leve ruke prekrsti se desni dlan i priđe se svešteniku, koji stavlja kockicu nafore. Onda se svešteniku celiva ruka, nafora se uzima u usta i pojede, nakon čega se izlazi iz crkve.

Sveštena lica

Sveštenik se pozdravlja pri susretu: "Pomozi Bog oče, blagoslovite!" Svešteniku se celiva ruka bez obzira na godine sveštenika i onoga koji celiva. Sveštenik se u razgovoru oslovljava sa "oče", recimo "oče Marko", ili ako je prota, može "oče proto".
Vladika se oslovljava rečima: "Vaše Preosveštenstvo", ili "Preosvećeni Vladiko", ili ako je neformalni razgovor samo "Preosvećeni". Patrijarh se oslovljava sa: "Vaša Svetosti", ili “Svjatjejši Vladiko” ili samo: "Svjatjejši".
Monahinje se oslovljavaju sa "sestro", a igumanija sa "mati". Od ženskog monaštva se ne traži blagoslov i ne ljubi se ruka. Monaška lica se takođe oslovljavaju sa "oče". Mlađima se kaže "oče" i njegovo ime, a starešini manastira se može reći "oče igumane" ili "oče arhimandrite". Iskušenici se oslovljavaju sa "brate".

Svetosavlje.org

Ako sa crkvom ulaziš sa strahom ne ulazi, crkva se poštuje, ulazi se pristojno odeven, vladika i sveštenici ne vrede više od nas, treba ih gledati kao sebi ravne koji prenose božiju reč i veru u Hrista, nisu zamena za boga, možeš im persirati ali nisu očevi vernicima već deci ako ih imaju. Cilj im je da šire Hristovre reči i učenja, obavljaju verske obrede itd. Novac se daje samo ako zelis i koliko imas. Jedini razlog zbog treba ići u crkvu je ljubav prema bogu, a ne strah, ako ideš ako si grešan treba da se kaješ i želiš da promeniš sebe i ne činiš iste grehe. Strah nije pravi motiv za crkvu, on koristi djavolu a ne bogu.

Таман посла да се од женског монаштва затражи благослов и да им
се пољуби рука. :pop: Мада би баш било згодно да им круне с галва
попадају па да лепо уђу у цркву гологлави.

U crkvu ''ulećem'' i u cik zore kad mi je to potrebno, i u hitnim slučajevima nisam marila za svoju pojavu iako sam uvek po svom mišljenju odevena pristojno... i uvek se pokrivam po glavi maramom.
Najbolje je tako, rano jutrom, danom koji mi se sam nametne-nikoga nema, pa u ma kakvom sam psihičkom stanju, sve idući od ikone do ikone se smirujem, dolazim u stanje običnog i skromnog vernika koji je sve ono što ga je u crkvu bukvalno nagnalo kao da je to jedino mesto gde može da pobegne, zapravo ostavio na pragu i shvatio da je svaki korak po crkvi ohrabrenje, olakšanje, i uverenje da nije sam.

izađe se na vrata hrama, tiho i nečujno, ponovo se okrene prema unutrašnjosti hrama i smerno se prekrsti i pokloni.
Ovo mi je je pravilo za svaki odlazak u crkvu, s tim da pri izlasku kad se okrenem ka vratima, prekrstim i poljubim desni deo od vrata umesto tog poklona... mada, evo, sad ne znam da li se i poklonim.
To je neka zahvalnica za to što je Bog osetno tu za mene, baš tad i bilo kad kad naiđem.

Da li po vama ljudi poštuju crkveni bon ton..?
Mislim da poštuju koliko god mogu. Nekima je sve to u krvi, pa nisu ni svesni da rade...
a ko ne zna, i ne radi sve po tom PS-u je i dalje dobrodošao bez ikakve diskriminacije. Naučiće. :zaljubljena:

Ako sa crkvom ulaziš sa strahom ne ulazi, crkva se poštuje, ulazi se pristojno odeven, vladika i sveštenici ne vrede više od nas, treba ih gledati kao sebi ravne koji prenose božiju reč i veru u Hrista, nisu zamena za boga, možeš im persirati ali nisu očevi vernicima već deci ako ih imaju. Cilj im je da šire Hristovre reči i učenja, obavljaju verske obrede itd. Novac se daje samo ako zelis i koliko imas. Jedini razlog zbog treba ići u crkvu je ljubav prema bogu, a ne strah, ako ideš ako si grešan treba da se kaješ i želiš da promeniš sebe i ne činiš iste grehe. Strah nije pravi motiv za crkvu, on koristi djavolu a ne bogu.
U crkvi je bog.Je li u ladici ili ormaru?

Da li po vama ljudi poštuju crkveni bon ton..?
Наши да, странци не, па их треба подучити, јер су већина странаца туристи, и највише греше код неприличног облачења. Али знају шта је dress code, па ту нема никада проблема.
Ne, vecina vernika nije ni cula za ovakva pravila koja si napisala
Како знаш кад не идеш у цркву ?

Bog je svugde, on je duh koji sve spaja i povezuje, nije samo u crkvi.
Toga sam svesna, ali nekih dana... oh, odlazak u crkvu je idealna stvar!
Mesto gde su svi koji su svoje živote položili za Hrista i ostali u obliku ikona, mesto koje se zove po nekome ko je za Hrista stradao...
Tu se, iako je Hrist svuda, oseti veličina toga koliko nas Bog voli, i veličina onih koji su Boga voleli.
Jeste svaki čovek na neki način crkva, ali ta pre svega velelepna mesta su tu da nas podsete koliko dugo traje borba između dobra i zla, koliko dugo dobro pobeđuje i preživljava, svetkuje se, uzima za primer imenom i istorijski da biti Bogu drag je jedino što nam treba.

Toga sam svesna, ali nekih dana... oh, odlazak u crkvu je idealna stvar!
Mesto gde su svi koji su svoje živote položili za Hrista i ostali u obliku ikona, mesto koje se zove po nekome ko je za Hrista stradao...
Tu se, iako je Hrist svuda, oseti veličina toga koliko nas Bog voli, i veličina onih koji su Boga voleli.
Jeste svaki čovek na neki način crkva, ali ta pre svega velelepna mesta su tu da nas podsete koliko dugo traje borba između dobra i zla, koliko dugo dobro pobeđuje i preživljava, svetkuje se, uzima za primer imenom i istorijski da biti Bogu drag je jedino što nam treba.
Da istina, samo što crkvenjaci, pogotovo sveštenici i episkopi više ne žive i ne ponašaju se kao hrišćani.

Ne bas.I razgovarao sam sa parohom,nema uopste pravila gde stoje zene,a gde muskarci.
На Литургијама мушкарци увек стоје са десне стране, барем је у Србији тако.
Nije najbitnija forma ,nego sustina.
Ispunjenjem sustine, forma ce se spontano ispuniti.
Мора постојати неки минимум, на пример не може се у цркву улазити обучен као за плажу.
Из тих разлога су неке београдске цркве увеле нове знакове опомињања - забрањено смејање, стоји поред знака за неприлично облачење и искључивање мобилних телефона.

На Литургијама мушкарци увек стоје са десне стране, барем је у Србији тако.

Мора постојати неки минимум, на пример не може се у цркву улазити обучен као за плажу.
Из тих разлога су неке београдске цркве увеле нове знакове опомињања - забрањено смејање, стоји поред знака за неприлично облачење и искључивање мобилних телефона.
za ponasanje nema izgovora,niti je pijaca,niti plaza.Treba se pristojno obuci.Sto se tice stajanja u crkvi ne postoje muska i zenska strana.Kaze paroh to je nekada bilo dok je bio cvrsti patrijarhat u porodici i da je to sam narod odredio.mada sam primetio da se zene odvajaju u tu levu stranu hrama,pa mi je to palo na pamet da pitam paroha kada je dolazio da mi sveti vodicu,da li za slavu, ili Vaskrs,ne znam,ali je rekao da je bozija kuca nedeljiva za sav posten svet i da nije bitno ko gde stoji,samo da je pristojan cinu koji se odrzava.

Jeste preovladalo mišljenje da nema svrhe otići u crkvu, ali ne bili, ili ipak da vam poželim da budete u mojoj koži pa da vas nešto iznutra goni da odete.
I to ima svoje značenje, te crkve ipak nose imena onih koji su Bogu omilili.

Nekih dana verujem da neću drugačije izvući živu glavu ako ne odem u crkvu.

Zatim se kupi sveća, odlazi se do mesta gde se pale sveće. Sveća se celiva i nameni se zašto se pali. Sveće za zdravlje pale se u gornjem delu svećnjaka ili palionice, a za pokoj duša u donjem delu. Kada se sveće zapale, tiho se odlazi i celiva ikona koja je u centralnom delu hrama. Stane se pred ikonu, dva puta se prekrsti, pokloni, zatim celiva ikona i još jednom se prekrsti i pokloni. Zatim se odlazi na neko slobodno mesto u hramu.
kod mene se kupuje sveća u crkvi a pali napolju, znači moraš da izadješ, pa ponovo udješ. Ako su izbacili sveće napolje, treba i trgovce da
to obaviš napolju a ne da se šetkaš napolje unutra ČP

Пољубиш капију на улазу и прекрстиш се,пољубиш црквена врата и прекрстиш се,пољубиш иконе и прекрстиш се,оставиш кинту и прекрстиш се. Ако видиш попа пољубиш руку,сад због короне само поздрав Бог вам помогао. Купиш свеће за живе и мртве попалиш их и то је то.

Back