Kako se pomaže sebi pomoću 5 tema Lujze Hej

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.890
Evo tehnika kojima se pomaže sebi za svaku od ovih pet tema, zajedno sa konkretnim primerima
kako se to radi:

1. Moć afirmacija

Tehnika: Kreiranje pozitivnih afirmacija i njihovo svakodnevno ponavljanje.

Kako se to radi:

- Korak 1: Identifikuj negativna uverenja koja želiš da promeniš. Na primer, ako često misliš da nisi dovoljno dobar,

to je negativno uverenje.
- Korak 2: Kreiraj pozitivnu afirmaciju koja je suprotna tom negativnom uverenju. Na primer, "Ja sam dovoljno dobar
i vredan ljubavi i poštovanja."

- Korak 3: Ponavljaj afirmaciju nekoliko puta dnevno, najbolje ispred ogledala. Na primer, svakog jutra i večeri izgovaraj
afirmaciju naglas gledajući se u ogledalu.
🍁

2. Ljubav prema sebi

Tehnika: Samopouzdanje i briga o sebi.

Kako se to radi:

- Korak 1: Praktikuj svakodnevne rutine brige o sebi, poput redovnog vežbanja, zdrave ishrane i dovoljnog sna.

- Korak 2: Postavljaj granice i nauči da kažeš "ne" kada je to potrebno. Na primer, ako osećaš preopterećenost, ne
ustručavaj se da odbiješ dodatne obaveze.

- Korak 3: Pusti samokritiku i zameni je pozitivnim samogovorom. Na primer, umesto da se kritikuješ zbog grešaka,
pohvali sebe za postignuća i trud.
🍁

3. Oproštaj

Tehnika: Proces opraštanja sebi i drugima.

Kako se to radi:

- Korak 1: Priznaj osećanja ljutnje, bola ili ogorčenosti. Zapiši ih u dnevnik ili razgovaraj sa nekim u koga imaš poverenja.

- Korak 2: Razumi da oproštaj ne znači opravdavanje loših postupaka, već oslobađanje od negativnih emocija. Na primer,
izgovori naglas: "Opuštam se i puštam da ljutnja ode."

- Korak 3: Praktikuj meditaciju oproštaja. Nađi mirno mesto, zatvori oči i vizualizuj osobu kojoj želiš da oprostiš. Mentalno
joj reci da je opraštaš i pusti negativne emocije da nestanu.
🍁

4. Vizualizacija i meditacija

Tehnika: Koristi moć vizualizacije i meditacije za postizanje unutrašnjeg mira.

Kako se to radi:

- Korak 1: Pronađi mirno mesto gde možeš sedeti bez ometanja. Zatvori oči i diši duboko.

- Korak 2: Zamisi pozitivan scenario koji želiš da postigneš. Na primer, ako želiš da poboljšaš zdravlje, zamisli sebe kako
vežbaš i osećaš se energično i zdravo.

- Korak 3: Praktikuj meditaciju svakodnevno, čak i ako je samo nekoliko minuta. Fokusiraj se na disanje i pusti da um
postane miran.
🍁

5. Holistički pristup zdravlju

Tehnika: Balansiranje tela, uma i duha.

Kako se to radi:

- Korak 1: Uvedi zdrave navike u ishranu. Jedite raznovrsnu i uravnoteženu hranu bogatu vitaminima i mineralima.
- Korak 2: Redovno vežbaj. Pronađi fizičku aktivnost u kojoj uživaš, bilo da je to trčanje, joga, ples ili planinarenje.
- Korak 3: Praktikuj pozitivno razmišljanje i koristite afirmacije i vizualizaciju. Uključi duhovne prakse poput meditacije,
molitve ili mindfulness-a.
🍁

Nije teško, a veoma je korisno...
:heart2:

Poslednja izmena:
Ljubav prema sebi je moj veliki problem jer sam samoj sebi najstrožiji kritičar.

Praktikuj svakodnevne rutine brige o sebi, poput redovnog vežbanja, zdrave ishrane i dovoljnog sna.

Imam problem sa nesanicom, i nemam naviku da redovno vežbaj, a morala bih, ne samo zbog psihičkog već zbog fizičkog zdravlja na prvom mestu.

Ljubav prema sebi je moj veliki problem jer sam samoj sebi najstrožiji kritičar.

Imam problem sa nesanicom, i nemam naviku da redovno vežbaj, a morala bih, ne samo zbog psihičkog već zbog fizičkog zdravlja na prvom mestu.
Ista ja... Za nesanicu sam čitala da se dešava kada nam nedostaje vitamin B12... samo taj... ne B kompleks...
to ću da proverim, pa ću ti javiti...
Za vežbanje ne smem ništa da kažem, a da se ne obrukam... počela je i kičma da mi se krivi od sedenja za compom... a ja - ništa...

Back