Kako se monarhističko-fašistički narod pretvara u komuniste?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
39.135
Naslov bi mogao i da bude: Mit o fašističkoj Nedićevoj Srbiji!?

Nešto mi nije jasno: Srbi, monarhisti do DSR, pa zatim, kako se priča, proglašenjem Nedićeve Srbije postali veliki zločinci, fašisti i saradnici okupatora, pa čak i Dražini četnici proglašavani takvima, iako su se sakrivali po šumama i gorama! I onda, odjednom, nakon oktobra 1944-e, svi postaju veliki pobornici bravarevog 'komunizma'?

Hebote, pa osim što se Draža sakrivao da ga ne ulove, gde su ostali silni 'fašisti' nestali? Gde su silne diverzantske akcije za rušenje toga neprijateljskog okupatorskog režima! Gde je oružana borba za oslobođenje? Ako sam FAŠISTA, pa neću valjda da trpim nekakve komunističke spodobe da mi kroje sudbinu? :zcepanje:
Ovo bi moglo biti poučno gradivo za plan: I Amerika i Engleska biće zemlja proleterska! :zcepanje::zcepanje:
A neki smatraju i da se previše četnika namnožilo u Srbiji! :bravo:

Poslednja izmena:
Naslov bi mogao i da bude: Mit o fašističkoj Nedićevoj Srbiji!?

Nešto mi nije jasno: Srbi, monarhisti do DSR, pa zatim, kako se priča, proglašenjem Nedićeve Srbije postali veliki zločinci, fašisti i saradnici okupatora, pa čak i Dražini četnici proglašavani takvima, iako su se sakrivali po šumama i gorama! I onda, odjednom, nakon oktobra 1944-e, svi postaju veliki pobornici bravarevog 'komunizma'?

Hebote, pa osim što se Draža sakrivao da ga ne ulove, gde su ostali silni 'fašisti' nestali? Gde su silne diverzantske akcije za rušenje toga neprijateljskog okupatorskog režima! Gde je oružana borba za oslobođenje? Ako sam FAŠISTA, pa neću valjda da trpim nekakve komunističke spodobe da mi kroje sudbinu? :zcepanje:
Ovo bi moglo biti poučno gradivo za plan: I Amerika i Engleska biće zemlja proleterska! :zcepanje::zcepanje:
A neki smatraju i da se previše četnika namnožilo u Srbiji! :bravo:

А зашто онда ниси тако насловио ову тему ?
Па чак и да си је тако насловио и даље би билапроблематична и мањкава. Полазиш од титоистичке оцене , а говориш о Србима и нама желећи да је доведеш у питање.
Та њихова оцена је лажна, екстремно идеолошки фундирана и на првом месту антисрпска , као што је била и та партија.
Прво нетачна је тврдња да су пре рата сви били монархисти. Нису било је и републиканаца , али у великој мањини и само су комунсти , нарочито од доласка ЈБТ - а били за за насилно рушење рушење државе као " велико српске"
Поогрешно је и посматрање " Недићеве Србије , као неког стварног ентитета јер она то није била. Она је немачка окупациона зона са цивилном управом састављеном од Срба, која није имала никакве елементе сопствене државности ( за разлику од НДХ) јер је власт била немачка.
У жељи да представи свој покрет отпора као један и једини и самим тим истински отпор народа комунисти негирају покрет отпора који започет и постојао током читавог рата и пре њих и без њих.
Таква , лажна, тенденциозна и злонамерна теза титоиста има корен и у њиховој пизми на Србе због чињенице да су после партијске одлуке да и они покрену сопствени покрет отпора били испујдани и Србије још 1941. године због слабог прихватања њиховог покрета у Србији.
Њихов поратни терор је ту тезу наметнуо као изговор за одмазду над Србијом и Србима и пошто су толике дрценије имали апсолутну власт претворио у важећу истину.

Kako od ljutih komunista i pevaca oda Titu i partiji postaju ljute srbende i ober pravoslavci bolja paralela.

Врло једноставно Мстиславе.Скинеш људима јарам комунизма и тоталилитаристичко једно партијског једноумља и откријеш да су ти силни " љути комунисти" то били у великој већини само из разлога опстанка и каријеризма.
Вапши су то такође знали, сем варујућих наиваца, и имали су сопствену поделу на " војнике револуције" и "чиновнике револуције".
Мића Данојлић је то у литрарном облику сјајно написао у једној од својих књига. Парафразираћу ту његову причицу - анегдоту која се дешава у основној школи у Србији.
Учитељица прозове једног ученика да одговори на питање ко су били партизани. Дечак као из топа одговори да су партизани били најбољи најбољи синови наших народа и народности настави даље да прича текст из уџбеника. Задовољна учитељица га похвали и постави му следеће питање , ко су бичли четници. Дечак се ућути и замисли , ап каже да су четници били тата, оба стрица , ујаци и комшија.

Skines jaram, al ostavis crveni stancic, diplome, penzije. Ne ide.

Ти си поставио питање Мстиславе а ја сам ти одговорио и то је све. Даље коментарисање је намерно одвлачење пажње од предмета којим се ова тема бави. Моје је питање да ли је то баш случајно ?

Skines jaram, al ostavis crveni stancic, diplome, penzije. Ne ide.
Odlično! Postojao je još jedan razlog više za bunt i revoluciju: 'Samoupravljačka' šljakerska klasa radi i odvaja deo svoje plate za stanove raznih komesara koji sviraju ku*cu i raji prodaju marksističke žvake za seljake! :super:

Да се ми вратимо теми. Моје је мишљење да је сваки покушај паралеле између комунистичког и националног , монархистичког покрета отпора грешка која нас води на странпутицу.
ЈВуО и Равногорски покрет су од почетка били јасно опредељени у циљу - ослобођење од окупатора. У том смислу су се и понашали пратећи инструкције Савезника за све покрете отпора у окупираној Европи све до појаве грађанског рата. Војне операције, илегални рад и припеме за општи устанак као потпора и део савезничке контра офанзиве проти сила Осовине.С обзиром на различите услове у различитим окупационим зонама су и примењивани различити методи деловања гериле.
С друге стране комунистички покрет од самог почетка има сасвим другачији приступ. Циљ његових покреатача и руководилаца јепревратнички у коме се окупација и светски рат виде као прилика за извођење револуције по узору на њихове бољшевичке узоре у Русији у Првом рату. Тако је фактички ослобођење од окупације посаје неопходни али секундарни циљ и они тако конципирају и свој покрет ( напади на домаће цивилне структуре власти коју је поставио окупатор, а не на окупаторске војне ефективе. Комунисти су зато и изабрали датум за почетак свог устанка везан за убиство два српска жандарда и паљење и пљачкање општинских архива и каса.

Ти си поставио питање Мстиславе а ја сам ти одговорио и то је све. Даље коментарисање је намерно одвлачење пажње од предмета којим се ова тема бави. Моје је питање да ли је то баш случајно ?

Ti bar ne moras diplomu da vracas, ali stancic tate i mame u kom si se rodio i sve platice i penzije koje su te othranile to bi trebao.

Да се ми вратимо теми. Моје је мишљење да је сваки покушај паралеле између комунистичког и националног , монархистичког покрета отпора грешка која нас води на странпутицу.
ЈВуО и Равногорски покрет су од почетка били јасно опредељени у циљу - ослобођење од окупатора. У том смислу су се и понашали пратећи инструкције Савезника за све покрете отпора у окупираној Европи све до појаве грађанског рата. Војне операције, илегални рад и припеме за општи устанак као потпора и део савезничке контра офанзиве проти сила Осовине.С обзиром на различите услове у различитим окупационим зонама су и примењивани различити методи деловања гериле.
С друге стране комунистички покрет од самог почетка има сасвим другачији приступ. Циљ његових покреатача и руководилаца јепревратнички у коме се окупација и светски рат виде као прилика за извођење револуције по узору на њихове бољшевичке узоре у Русији у Првом рату. Тако је фактички ослобођење од окупације посаје неопходни али секундарни циљ и они тако конципирају и свој покрет ( напади на домаће цивилне структуре власти коју је поставио окупатор, а не на окупаторске војне ефективе. Комунисти су зато и изабрали датум за почетак свог устанка везан за убиство два српска жандарда и паљење и пљачкање општинских архива и каса.
Odlično si to uočio! Koliko znam, samo su u Grčkoj i Jugoslaviji neki oslobodilački pokreti imali i ( sekundarni ili primarni? :zcepanje:) cilj rušenja predratnog društveno-političkog sistema i uvođenje komunističko-boljševičkog! U Grčkoj NIJE prošlo, u Jugoslaviji je prošlo! Ima li još nekih neinformisanih, ili nepodojenih provokatorskih delegata kojima nije jasno zašto je to tako bilo? :super:

Ti bar ne moras diplomu da vracas, ali stancic tate i mame u kom si se rodio i sve platice i penzije koje su te othranile to bi trebao.
ti u svari po obicaju pises nesto a nemas pojma o tome. :cepanje:
svi koji su tada radili na kraju meseca su dobijali obracun plate u kojem se prvo uredno odbiju svi doprinosi pa tek onda ono sto ostane dodje kao dohodak.
a u doprinose su spadali i odredjeni procenat koji se odvajao u tzv stambeni fond .
"Moša Pijade i drugovi su 1953. godine na nivou tadašnje FNRJ uneli ustavnu proklamaciju. Prema njoj "radnici doprinose rešavanju svojih stambenih potreba zajednički, dobrovoljno i solidarno". To je uneto u sva odgovarajuća pravna akta, posebno Ustav SFRJ iz 1974, na šta se nadovezao čuveni Zakon o udruženom radu. Taj ZUR je iznedrio one poznate SIZ-ove, i Zakon o stambenim odnosima.
Uglavnom, bar tri odsto bruto ličnog dohotka se svakom zaposlenom oduzimalo od zarade. "

pa ti sad izracunaj koliko je para 3% od celokupnog dohodka tokom radnog veka i to jos pomnozi sa dva ako su oba supruznika radila pa onda reci kako je neko dobio nesto za dzabe , kako ti to volis da formulises:mazi:

Индоктринацијом и пропагандом углавном.
Samo to? Ide analiza: U Nemačkoj je tokom višegodišnjih dnevno-noćnih bombardovanja poginulo dosta raje. Zatim, mnogo ih je poginulo ili zarobljeno i pacificirano od Afrike do Ruskih frontova. Mnogo je SS-ovaca i dece koje je Hitler mobilizovao pred kraj poginulo dok su branili Hitlerov bunker do zadnje kapi krvi.
A da vidimo za Srbiju? Koliko znam, Srbi se nisu borili protiv C. Armije pa nije mnogo 'fašista' ni poginulo! Nije bilo ni nekih silnih borbi kada se Bravar sa svojim banditima dovukao u Beograd oktobra 1944!
A statistike kažu da je procentualno na broj stanovnika, više jugoslovena poginulo u DSR nego Nemaca?
Hebote, pa ko je onda, gde, kada, kako i zašto pobio tu silnu raju? :bravo:

To je posteno zaradjeno, neko je morao da rusi sistem....koji nije valjao jer neka monarhisticka bagra nije dobila pola vojvodine koje je poklala....
Zadatak draze mihajlovica na tlu jugoslavije je iskljucivo bio borba protiv komunista i nelegalno regrutovanje naroda da ne bi pobegli komunistima...Naravno, Nedic, pa on je bio pravi kraljev patriota....izvsavao je ono sto je kralj potpisao. Predaju naroda nemcima i ustasama...
lepo su meni govorili "pravices ti nikitu od blata" kad ti dodju neki jos ludji , nisam im verovao :cepanje:
tesko mi pada da priznam da sam pogresio i ne verujem ni sam da cu ovo da izgovorim , ali ....
nikitaaaaaaaaaaaa brate dodji , sve ti je oprosteno majkemiii:maramica:

Zadatak draze mihajlovica na tlu jugoslavije je iskljucivo bio borba protiv komunista i nelegalno regrutovanje naroda da ne bi pobegli komunistima...Naravno, Nedic, pa on je bio pravi kraljev patriota....izvsavao je ono sto je kralj potpisao. Predaju naroda nemcima i ustasama...
Kao što bi se i bravar borio protiv nelegalnog regrutovanja naroda u četnike! :zcepanje:
Nego, Kralj NIJE potpisao predaju naroda Nemcima, već samo PAKT! A predaja i KAPITULACIJA je došal kasnije jer se grupica pobunila protiv toga pakta!?

Kao što bi se i bravar borio protiv nelegalnog regrutovanja naroda u četnike! :zcepanje:
Nego, Kralj NIJE potpisao predaju naroda Nemcima, već samo PAKT! A predaja i KAPITULACIJA je došal kasnije jer se grupica pobunila protiv toga pakta!?
to i kazem, nedic je samo radio posao za kralja izvrsavao je dogovor iz pakta....

Није ми баш јасан твој коментар, ја сам написао отприлике како се од монархистичког друштва стигло до комунистичком и то је све.
?? Pa lepo sam indirekno pitao: Da li je samo indoktrinacija i propaganda bila dovoljna za to?

Back